Pačios reikalingiausios
„Žolinčių akademijos“ vadovės Danutės Kunčienės ir Burbiškyje ( Anykščių r.) gyvenančios žolininkės ir Aukštaitijos kulinarinio paveldo puoselėtojos Irenos Adomonienės paprašėme pabandyti išvardyti reikalingiausias vaistinių augalų šaknis. Pašnekovės neabejojo, kad tarp jų turėtų būti paprastosios kiaulpienės ir varnalėšos, vaistinės taukės (kaulažolės), valerijono šaknys, balinio ajero šakniastiebiai. Abi moterys pridūrė sunkiai įsivaizduojančios savo mitybą ir be krienų.
Kodėl minėtos šaknys labai reikalingos?
Varnalėšų ir kiaulpienių šaknys gerai detoksikuoja kraują ir visą organizmą, gerina kepenų darbą.
Vaistinių valerijonų šaknys labai ramina nervus, vartojamos baimei, nerimui, nemigai šalinti.
Vaistinės taukės (kaulažolės) šaknys labai naudingos gydant kaulų lūžius, sumušimus. Jų preparatais gydomos ir reumatinės ligos.
Balinio ajero šakniastiebiai vartojami apetitui gerinti. Jų veikliosios medžiagos gerina virškinimo sulčių išsiskyrimą, virškinimą, atpalaiduoja spazmus, gerina tulžies ir šlapimo išsiskyrimą.
Krienai naudojami kaip priemonė kraujui pagerinti, naikina bakterijas ir įvairius mikroorganizmus, tinka ir apetitui žadinti, įvairioms ligoms gydyti.
Fitoterapeuto ir vaistininko žvilgsnis
Lietuvos fitoterapijos centro vadovas medicinos mokslų daktaras docentas vaistininkas Juozas Vasiliauskas kasmet stengiasi prisikasti didžiųjų varnalėšos, debesylo, dilgėlių, paprastosios kiaulpienės, balinio ajero ir vaistinės taukės, miškinės sidabražolės šaknų.
„Didžiosios varnalėšos ir paprastosios kiaulpienės veikia visą virškinamąją sistemą, kasą, kepenis, tulžį, inkstus, net piktybinius navikus. Miškinės sidabražolės šaknys taip pat labai puikus pagalbininkas gydant skrandį, viduriuojant, liaudies medicina ją vartoja ir nuo vėžio. O vaistinės taukės labai reikalingos sumušimams, kaulams gydyti ir stiprinti, didžiojo debesylo šaknys puikiai grumiasi su visais uždegimo procesais. Didžiųjų dilgėlių šaknys – puikus vaistas vyrams nuo prostatos sutrikimų“, – vardijo vaistinių augalų žinovas.
Kaip vaistaus reikalingiausiomis J. Vasiliauskas laiko vaistinių valerijono ir taukės, balinio ajero, miškinės sidabražolės, paprastosios kiaulpienės ir didžiųjų varnalėšos, debesylo, paprastojo varpučio ir krieno šaknis. Jis labai gerbia ir šlamagraižės leuzėjos, paprastojo saldymedžio, rausvosios radiolės šaknis, tačiau šie augalai Lietuvoje neauga, yra specialiai auginami. Tai, beje, nemažai vaistinių augalų gerbėjų ir daro.
Savo knygose apie gamtos dovanas dr. J. Vasiliauskas greta vaistinių augalų aprašo ir daugelio mums įprastų kasdien valgomų daržovių vaistines savybes. Pasak dr. J. Vasiliausko, įprasta, kad apie daržoves ir vaistinius augalus kalbama atskirai, bet ši atskirtis yra netikra, dirbtinė – daržovės taip pat turi daug veikliųjų medžiagų, kartu yra ir vaistas.
Kaip vartoti?
Pasak J. Vasiliausko, labai svarbu yra išgauti vaistines savybes. Idealu būtų vartoti sumaltų džiovintų vaistinių augalų šaknų miltelius. Tačiau tam reikia specialių mašinėlių, kavamale sumalti šaknis yra sunku, nes nemažai vaistinių augalų šaknų yra itin kietos. Fitoterapeutas patarė reikiamas šaknis bandyti sumalti ir sumaišyti su medumi, o valgyti šio vaistingo mišinio po šaukštelį ryte prieš valgį ir vakare. Taip iš šaknų gausime daug daugiau veikliųjų naudingųjų vaistinių medžiagų negu plikydami arbatas ar darydami užpilus ir nuovirus.
„Ruošiant užpilą, pagal mokslinius reikalavimus, kad jame liktų daugiau veikliųjų medžiagų, smulkintas šaknis reikia užpilti karštu vandeniu, iki 30 min. pakaitinti vandens vonelėje, 10 min. paaušinus perkošti ir gerti šiltą užpilą prieš valgį. Galima susmulkintas šaknis užpilti du kartus – iš vakaro vasarošilčiu vandeniu, palaikyti iki ryto, tada nukošus šaknis užpilti verdančiu vandeniu. Per naktį šaknys išbrinktų, iš jų ekstrahuotųsi tai, kas tirpsta šaltame vandenyje, o ryte užpylus karštu vandeniu ir pakaitinus – tai, kas tirpsta karštame vandenyje. Gautume daugiau vertingų medžiagų. Rytinį užpilą galėtume išgerti prieš valgį, o tą karštą rytinį – jau po valgio“, – aiškino bene dešimtį knygų apie vaistinius augalus ir gydymą jais išleidęs vaistininkas fitoterapeutas.
Kiekviename krašte– savos tradicijos
J. Vasiliauskas pastebi, kad kiekviename krašte yra savos tradicijos. Štai, jeigu lietuviai kaimo gyventojai paprastųjų kiaulpienių šaknų puikiausiai gali prisirinkti rudenį nukasę bulves ar nuėmę daržus, išėję pasivaikščioti į laukus ir ganyklas ar net savo kieme, o miestiečiai – nuvažiavę į kaimą, mišką ar pamiškę, tolėliau nuo miesto ir judrių kelių, tai kai kur, pavyzdžiui, Prancūzijoje, daugelyje Juodosios ir Viduržemio jūrų regionų šalių, šie augalai jau seniai yra auginami specialiai kaip ir morkos ar burokėliai.
Nors dabar situacija keičiasi ir Lietuvoje. Valgomieji krienai jau ir mūsų šalyje pradėti auginti, kai kas augina ir didžiąsias varnalėšas, debesylus, raudonėlius, vaistines tūbes, kaulažoles – augalus, kurių galima rasti ir natūraliose augimvietėse. Ir tų daržuose, soduose auginančiųjų vaistinius augalus gretos kasmet vis didėja.
Ko jums reikia?
Pašnekovai labai suabejojo, ar yra prasmės bandyti aiškintis, kokios vaistinių augalų šaknys mums yra reikalingiausios – svarbu žinoti, ką žmogui svarbiausia gydyti ar stiprinti, o tada galvoti, kokio augalo šaknys jam gali daugiausia padėti tai daryti. Juk norinčiam pagerinti virškinimą, detoksikuoti organizmą žmogui nepamainomos yra paprastosios varnalėšos ir kiaulpienės šaknys. Bet jeigu toks asmuo staiga susilaužė ranką ar koją, jam labai reikalingas tampa vaistinės taukės šaknų nuoviras ar su jomis padarytas tepalas, kad padėtų gyti kaulams, o tam, kuris nelaiko šlapimo, labai praverstų didžiosios tūbės šaknų nuoviras. Žodžiu, reikia tų šaknų, kurios gali žmogui padėti įveikti jį tuo metu kamuojančias ligas s ir negalavimus.
Kartu būtina pasvarstyti, ar tam žmogui būtinai reikia vaistinio augalo šaknų, gal jam gali puikiai padėti ir šio augalo antžeminė dalis, lapai. Juk vienais metais išrausi ar išsikasi šaknį – kitais metais toje vietoje šio augalo jau nebeliks. Tad šaknų gydomųjų savybių norintis žmogus turi gerai žinoti, ko reikia organizmui, būti nusiteikęs gerbti augalus, jų neniokoti, juo labiau nenaikinti, kasti šaknų tik tada, kai jam jų tikrai reikia, ir tik tiek, kiek jam yra būtina.
Būtinas ir kruopštumas
Turbūt būtina priminti, kad vaistiniai augalai savo gydomąsias savybes atiduota tik išmintingam, kruopščiam ir kantriam žmogui. Vaistinių augalų šaknis galima kasti vėlyvą rudenį, vystant lapams, kai jose būna susikaupusios visos vertingosios medžiagos, arba ankstyvą pavasarį. Tai galima daryti bet kuriuo dienos metu ir bet kokiu oru, tačiau būtina šaknis gerai nuvalyti, nuplauti, tada jas reikia susmulkinti ir džiovinti šiltoje gerai vėdinamoje patalpoje 3–4 dienas, vėliau – orkaitėje ar džiovykloje maždaug 30– 60 laipsnių temperatūroje. Nekvapios šaknys džiovinamos aukštesnėje, kvapiosios – kiek žemesnėje temperatūroje. Patartina augalų šaknis rinkti pievose, pamiškėse, o ne slėniuose, ypač ne priemiesčiuose ir ne prie autostradų. Nuo judrių kelių būtinas bent 300 metrų atstumas, antraip jos bus sukaupusios daug teršalų ir sunkiųjų metalų radikalų, tad mūsų organizmui atneš daugiau žalos negu naudos.
Vaistinius augalus ir jų šaknis renkantys žmonės pastebi, kad tam reikia tinkamai pasiruošti ir apsirengti. Ne veltui žolininkė Irena Adomonienė pasiskundė, kad prikasusi ajerų šaknų ji porą metų iš eilės peršaldavo ir susirgdavo bronchitu.
Kiaulpienių šaknų kava ir arbata
Gerai nuvalytas ir nuplautas šaknis sumalti mėsmale, porą dienų pagarinti drėgmę, tada paskrudinti keptuvėje ir laikyti užsuktas stiklainiuose.
Virti kaip kavą. Šaukštelį pienių šaknų užplikyti stikline verdančio vandens, palaikyti 5 minutes, nukošti, paskaninti medumi ar cukrumi. Ši kava valo kraują, gerina kepenų darbą.
Už kavą efektyvesnė kiaulpienių arbata. Gerai nuvalytas ir nuplautas šaknis smulkiai supjaustyti ir išdžiovinti.
Šaukštelį žaliavos užplikyti stikline verdančio vandens. Efektyviausia gaminti pagal dr. J.Vasiliausko pasiūlytą receptą. Gerti prieš valgį.
Šiuolaikinė homeopatija įgauna vis didesnį populiarumą, nes daug pacientų stengiasi atsigręžti į natūralesnius gydymo būdus, turinčius mažiau nepageidaujamų poveikių. Pateikiame 7 įdomybes apie homeopatiją, kurias verta žinoti kiekvienam, tačiau tikėti šiuo alternatyviu gydymo metodu ar ne – jau tik Jūsų pasirinkimas. ...
Skaityti daugiauPušų eterinis aliejus gaminamas iš visžalių spygliuočių. Pagrindinis ir dažniausiai naudojamas eterinio aliejaus gavybos būdas – distiliavimas vandens garais. Pušų eteriniame aliejuje gausu šių biologiškai aktyvių medžiagų: pineno, kareno, limoneno, kamfeno, mirceno, terpineno, bornilacetato, borneolio ir kt. ...
Skaityti daugiauromantiniai santykiai gali būti žmonių gyvenimą išpildantis ir praturtinantis...
Skaityti daugiauLengvesnis virškinimas – lengvesni Jūs. Kai virškinimas veikia sklandžiai, pilvas plokščias ir skrandyje nejuntamas sunkumo jausmas, tuomet galite džiaugtis geresne savijauta, būti darbingesni ir, tuo pačiu, laimingesni. Pristatome Jums 3 itin naudingus maisto produktus, kurių turėtumėte valgyti dažniau, kad galėtumėte jaustis lengviau. Tai kiviai, papajos ir linų sėmenys. Pakalbėkime apie šiuos virškinimui naudingus maisto produktus šiek tiek plačiau....
Skaityti daugiauKai alerginio rinito atvejų nuolat daugėja ne tik tarp suaugusiųjų, bet ir tarp vaikų, kyla natūralus klausimas – ką būtų galima padaryti, kad ši liga kuo mažiau menkintų gyvenimo kokybę? Ne vienas mokslinis tyrimas rodo, kad reguliarus nosies plovimas jūros vandeniu gali būti labai naudingas tuomet, kai kovojama su varginančiais alerginio rinito simptomais. ...
Skaityti daugiauOžkų pienas – nuo seno vertinamas maisto produktas, kuris, kaip manoma, yra ne tik maistingas, bet ir turi gydomųjų galių. Kuo naudingas ožkų pienas ir kodėl verta bent vieną kartą per savaitę pasimėgauti ožkų pieno sūriu?...
Skaityti daugiauKai kasdienybė tokia įtempta ir diena veją dieną, o darbas veja darbą, žmogus pasijunta įsitempęs ir pavargęs. Labai svarbu tą įtampą vis „nukratyti“, kad stresas nesikauptų organizme. Pristatome keletą paprastų ir greitų atsipalaidavimo technikų, kurios padės lengviau pasiekti harmoniją ir jaustis geriau. ...
Skaityti daugiauNosies plovimo nauda įrodyta moksliniais tyrimais. Kuo gali būti plaunama nosis? Kokia nosies plovimo nauda? Apie tai sužinosite šiame straipsnyje, kuriame nosies higienos nauda aptarta trumpai ir aiškiai. ...
Skaityti daugiauMes pirmiausiai rekomenduojame elgtis taip, kad persivalgymo tiesiog pavyktų išvengti. Galite išmėginti šiuos paprastus, tačiau veiksmingus patarimus: ...
Skaityti daugiauKuo daugiau sužinoma apie kosulio produktyvumą, pobūdį , dažnį, trukmę, tuo lengviau jį gydyti. Nėra vieno vaisto, tinkamo visiems kosulio tipams gydyti, todėl labai svarbu išsiaiškinti kuo daugiau informacijos apie patį kosulį. Ši taisyklė galioja ir gydytojo kabinete, ir vaistinėje, ir net gydantis savarankiškai namuose. ...
Skaityti daugiauMigrenos priepuolis priverčia ieškoti kuo skubesnės pagalbos, nes galvos skausmas gali atrodyti tiesiog nepakeliamas. Pateikiame Jums natūralių pagalbos būdų, kurie, tikime, padės greičiau ir vėl jaustis gerai ir (arba) padės suretinti šių gyvenimo kokybę menkinančių pojūčių pasireiškimą. ...
Skaityti daugiauPaprastasis raudonėlis (Origanum vulgare) – notrelinių (Lamiaceae) šeimai priklausanti augalų rūšis. Tai daugiametis augalas, galintis užaugti iki 40-80 cm aukščio. Paprastasis raudonėlis yra žolinis augalas, kuris turi statų stiebą. Jis dažniausiai žydi rausvos, baltos, purpurinės ar violetinės spalvos žiedynais, kurie tvirtinasi prie viršuje išsišakojančio stiebo. Lapai išsidėstę priešiškai, pritvirtinti prie kotelių, nusmailėjusia viršūne, 3-5 cm ilgio. Paprastasis raudonėlis subrandina mažus vaisius – iki 1 mm ilgio riešutėlius. ...
Skaityti daugiauPateikiame 10 priežasčių, kodėl namuose, kuriuose yra vaikų, turėtų būti ir kaladėlių bei konstruktorių. Pasirodo, tai puiki investicija ne tik į fizinį, bet ir į emocinį vaiko tobulėjimą. ...
Skaityti daugiauAr teko girdėti, kad naudingos ne tik tikrosios saulėgrąžos sėklos? Gali būti panaudojamos ir kitos šio augalo dalys, pavyzdžiui, džiovinti žiedlapiai. Pakalbėkime apie tikrąją saulėgrąžą šiek tiek plačiau – kaip ji gali pasitarnauti ir grožiui, ir sveikatai? Kaip jų užsiauginti patiems? ...
Skaityti daugiauSloga trukdo dirbti, mokytis ir miegoti? Kodėl vieni ja serga dažniau, o kiti – rečiau? Kada dėl jos būtina rimčiau susirūpinti? Kokios natūralios slogos gydymo priemonės? Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus pateikti žemiau. ...
Skaityti daugiauVėstant orams vis dažniau domimasi, kokiais būdais galima sustiprinti imunitetą ir veiksmingiau apsisaugoti nuo įvairių peršalimo ligų, gripo ir COVID-19 koronavirusinės infekcijos. Svarbu pabrėžti – imuniteto stiprinimas ir organizmo grūdinimas yra ilgalaikiai procesai. Per savaitę to padaryti nepavyks – tai tiesiog turi tapti gyvenimo būdu. ...
Skaityti daugiauO ne – vaikas ir vėl karščiuoja? Kartais pamirštame viską, ką apie tai žinojome. Štai Jums trumpa atmintinė, kokias natūralias ir medikamentines karščiavimo mažinimo priemones galime išmėginti. Taip pat labai svarbu žinoti, į kokias situacijas reikia reaguoti greičiau ir būtinai nedelsiant kreiptis į gydytoją. ...
Skaityti daugiauMiško kvapas – tai kažkas stebuklingo, ar ne? Daugeliui jis tikrai labai patinka, nes primena tikrąją žmogaus prigimtį, be to, jis atgaivina, ramina, atpalaiduoja. Taigi kuo ypatingas gaiviu vasaros mišku kvepiantis paprastosios pušies eterinis aliejus? Kaip jį naudoti? ...
Skaityti daugiauStatistika rodo, kad per karantiną žmonės kur kas intensyviau ieškojo, kaip praskaidrinti kasdienybę. Vienas populiariausių būdų – įsigyti augintinį, kuriuo galėtų džiaugtis ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Panašu, kad daugiausiai žmonės rinkosi šuniukus – pastaruoju metu namuose auginamų šunų itin padaugėjo. Ir tikrai ne be reikalo – pateikiame net 5 priežastis, kodėl tikrai verta auginti šunį ar net keletą jų. ...
Skaityti daugiauTas levandų kvapas... Kas galėtų jam prilygti? Tikroji levanda paskutiniu metu populiari ne tik Viduržemio jūros regione, bet ir visame pasaulyje. Vis daugiau levandų ūkių atsiranda ir Lietuvoje. Pirmosios levandos į Lietuvą atkeliavo dar 20 amžiaus pradžioje, kai jos pradėtos auginti Kauno botanikos sode. Kuo ypatingas ir naudingas šis kvapnus ir išvaizdus augalas? ...
Skaityti daugiauKaip manote, kodėl pietuose žmonės laimingesni nei šiaurėje? Viena iš priežasčių gali būti ta, kad pietuose gyvenantiems žmonėms daug rečiau trūksta vitamino D – riebaluose tirpios medžiagos, kuri padeda palaikyti ne tik normalią kaulų, dantų ir raumenų būklę, tačiau reikšmingai prisideda prie stipraus imuniteto, geros nuotaikos palaikymo, atsparumo stresui ir blogoms emocijoms. Kam dažniausiai trūksta vitamino D? Koks vienas svarbiausių vitamino D šaltinių? Ką valgyti, kad papildytume vitamino D atsargas? ...
Skaityti daugiauŠių dienų aplinka sausina ne tik odą ir akių junginę, bet ir nosies gleivinę. Nosies gleivinės džiūvimas ir nemalonus sausumo jausmas kamuoja sergant įvairiomis nosies ligomis. Dažnai nosies sausumas ir dirginimas praneša apie prasidedančią ūminę slogą (tai yra nuo kelių dienų iki kelių parų trunkanti pirmoji slogos stadija) arba atsiranda tuomet, kai nosies gleivinę veikia netinkami aplinkos faktoriai. Nosies gleivinės sausumas gali atsirasti ir dėl tam tikrų vartojamų vaistinių preparatų arba būti vienas iš lėtinės infekcinės arba neinfekcinės kilmės slogos simptomų. ...
Skaityti daugiauLinų sėmenys savyje kaupia dideles galias – ne be reikalo senovėje linas laikytas šventu augalu. Šiandien linų sėmenys vadinami supermaistu. Jų galima rasti ir vaistinėse, ir sveiko maisto krautuvėlėse, ir eiliniuose prekybos centruose. Taigi pristatome 10 įdomybių apie naudinguosius linų sėmenis – kodėl jais taip vertinga papildyti mitybą, kuri kai kuriais atvejais itin skurdi? ...
Skaityti daugiauLydytas sviestas, dar vadinamas Ghi arba Ghee sviestu arba skystuoju auksu, paskutiniu metu muša populiarumo rekordus. Jį itin pamėgo sveikos mitybos šalininkai, mat ant šio sviesto keptas maistas kur kas vertingesnis ir gardesnis. Šiam sviestui būdingas labai malonus skonis ir kvapas, primenantis pienišką riešutų aromatą. Teigiama, kad jis kur kas naudingesnis sveikatai nei paprastas sviestas. Šaunu ir tai, kad jis ilgiau išlieka tinkamas vartoti, be to, „pakelia“ kur kas aukštesnę kaitinimo temperatūrą (priešingai nei paprastas sviestas ar skysti saulėgrąžų ir rapsų aliejai, kurie dažniausiai naudojami kepimui), todėl kepimo metu nesusidaro nuodingos medžiagos, o pats maistas įgauna labai malonų aromatą ir poskonį. ...
Skaityti daugiauGalimybė ir vėl pasimėgauti beržų sula - viena iš priežasčių, kodėl tiek daug žmonių laukia pavasario. Beržų suloje gausu naudingų medžiagų – ji vertinga ne tik sveikatai, bet ir grožiui. Tad kodėl ta sula taip liaupsinama? Pakalbėkime apie šį pavasario šauklį plačiau ir atminkime, kad suloje išvirta kava daug skanesnė. ...
Skaityti daugiau