Bulvės yra labai kaloringos: 100 g - 83 kcal (t.y. 2-3 kartus daugiau nei kitose daržovėse). Bet netgi jeigu norite sublogti, bulvių neatsisakykite, nes tai yra per daug naudingas produktas. Norėdami sumažinti maisto kaloringumą, verčiau atsisakykite produktų, turinčių “tuščių” kalorijų ir greitai pasisavinamų angliavandenių: baltos duonos, cukraus, pyragaičių ir saldainių. O gal geriau laikytis veiksmingos bulvių dietos. Ji dar vadinama kalio dieta ir yra dažnai rekomenduojama sergantiesiems širdies, kraujagyslių ir inkstų ligomis.
Kalis. 100 g bulvių yra 570 mg kalio. Bulvės pagal kalio kiekį “nusileidžia” tik petražolėms ir ankštiniams. Kalis stiprina širdies raumenį ir šalina skysčių perteklių iš organizmo.
Kalcis ir magnis. Bulvėse esančios kalcio ir magnio druskos stabilizuoja padidėjusį kraujagyslių tonusą, normalizuoja padidėjusį arterinį kraujospūdį.
Fosforas. Ne mažiau naudingas organizmui fosforas bulvėse yra nesusijungęs, todėl lengvai pasisavinamas. Tuo bulvės ir skiriasi nuo duonos.
Angliavandeniai. Bulvėse esantys angliavandeniai duoda energijos. Didžioji bulvių angliavandenių dalis yra krakmolas, kuris organizme skyla pamažu ir pasisavina lėtai. Todėl bulviniai patiekalai naudingi ne tik sveikiems asmenims, bet ir sergantiesiems cukriniu diabetu (jiems kenkia ne patys angliavandeniai, o tai, kad jie labai greitai pasisavinami).
Ląsteliena. Bulvėse esanti ląsteliena, būtina normaliam virškinimui, yra labai švelni ir nedirgina žarnyno (tuo bulvių ląsteliena skiriasi nuo kitų daržovių ląstelienos).
Vitaminai. Vitaminų B1, B2, B6, nikotino rūgščių, karotino bulvėse nėra daug. Tačiau bulves mes valgome beveik kasdien, todėl galima sakyti, kad bulvės yra neblogas šių medžiagų šaltinis.
Bet štai reikalingiausio mums vitamino C bulvėse yra pakankamai: rudenį 100 g bulvių yra 20-30 mg vitamino C (t.y. 1/3 kg bulvių patenkina vitamino C paros normą). Tik reikia tinkamai jas paruošti. Netinkamai verdamos bulvės praranda iki 50 proc. vitamino C ir iki 30 proc. visų naudingų mineralinių druskų.
JAV biochemikai nustatė, kad norint išsaugoti visas naudingąsias medžiagas, bulves reikia kepti orkaitėje arba ant ugnies su lupenomis. Tokiu būdu jas gaminant daugiausia išlieka amino rūgščių. Ir nors lupenose baltymų sumažėja 10-20 proc., bet užtat viduje baltymų 8-10 proc. padaugėja.
O jeigu jums skaniau luptos bulvės, tai lupkite bulves labai plonai, kadangi išoriniame bulvių sluoksnyje yra daugiausia naudingųjų medžiagų.
Jei organizmui trūksta kalio, galima pagaminti “kalio kokteilį”. Jam gaminti reikia lygiomis dalimis žalių bulvių, morkų, salierų, petražolių ir špinatų sulčių (0,5 l per dieną, geriausia ryte). Toks kokteilis labai tinka iškrovimo dietai papildyti.
Bulvės puikiai dera su kitomis daržovėmis bei juoda duona. Iš bulvių daromi labai gardūs įdarai pyragams ir pyragaičiams.
Bulvės ir duona - labai geras derinys, duodantis tris nepakeičiamas amino rūgštis: liziną, metioniną ir cisteiną.
Bet valgyti bulves su mėsa, žuvimi ir grybais (nors tai yra skanu ir tradiciška) neverta. Toks krakmolo ir baltymų derinys kenkia sveikatai. Kai kuriems iš karto pradeda pūsti vidurius. Todėl baltyminiams produktams geriau ruošti garnyrus iš nekrakmolingų produktų.
• Geriausiai bulves skusti nerūdijančio plieno peiliais.
• Košės grūstuvė turi būti medinė.
• Virdami bulves jokiu būdu jų nepjaustykite ir nemaišykite.
• Didžioji dalis vitaminų pereina į viralą. Neišpilkite jo, o panaudokite bulvinei košei gaminti arba vegetariškoms sriuboms virti.
• Bulvių košė bus švelnesnė, skanesnė ir maistingesnė, jeigu į ją įdėsite ankštinių santykiu 1:1.
• Paruoštą patiekalą suvalgykite iškart, nes kuo ilgiau jis laikomas, tuo mažiau jame lieka naudingųjų medžiagų.
• Žalios bulvės griežinėlį labai gerai pridėti prie nudegintos vietos - iš karto palengvės.
• Vyrams nuolat geriant žalių bulvių sultis, labai padidėja potencija.
• Nuo senų laikų žalių bulvių sultys vartojamos skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opaligei ir erozijoms gydyti, taip pat skrandžio rūgštingumui sumažinti, viduriams laisvinti.
• Neluptų virtų bulvių garų inhaliacijos - puiki priemonė kvėpavimo takų uždegimams gydyti.
• Veido garinimas bulvių garais labai tinka sudirgintai, sausai odai nuraminti.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
http://www.glycemicindex.com/
http://www.southbeach-diet-plan.com/highglycemicfoodslist.htm