Mūsų šalis turtinga, nes turi didelius gėlo vandens išteklius: beveik septynis kartus didesnius nei suvartojame. O, pavyzdžiui, Vokietija tą patį vandenį vartoja 3 kartus, Prancūzija – du. Žmogaus organizmui vanduo – ne vien gyvybės šaltinis, jis vertingas dėl įvairių mineralinių medžiagų – kalcio, natrio, kalio, geležies, kt. Vandens svarba atsispindi ir atnaujintoje maisto piramidėje, pagal kurią kasdien jo išgerti reikia 8 stiklines. Tačiau ne mažiau, o gal ir daugiau už vandens kiekį svarbi yra jo kokybė.
Vandens gerti nenorime
Kad mūsų organizmas gerai veiktų, kasdien būtina gerti pakankamai vandens. Tačiau gana daug žmonių nebemoka ir nebenori gerti vandens: jie mano, kad išgerti 8 stiklinių vandens jiems nebūtina, nes jie vartoja daug vaisių, daržovių, valgo sriubą, geria kavą, arbatą, kitus gėrimus. Tai klaidingas požiūris. Be to, dažnai vandens geriama tik pajutus troškulį, o tai reiškia, kad organizmui jau trūksta maždaug pusės litro vandens. Kai organizmas ištroškęs, išdžiūvęs, jame sunkiau vyksta visi gyvybiniai procesai, taip pat ir rūgštinių atliekų šalinimas. Organizmo rūgštėjimas, kaip žinoma, didina įvairių ligų tikimybę.
Kaip gaunamas jonizuotas vanduo?
Jonizuotas vanduo gaunamas elektrolizės būdu. Kad ji vyktų, į vandenį įmerkti elektrodai prijungiami prie nuolatinės elektros srovės. Elektrolizės metu teigiamus metalo jonus traukia katodas, neigiamus – anodas.
Įmonė „Burbuliukas“ jonizatorius gamina jau 18 m. Jonizatorius – nedidelis arbatinuko dydžio prietaisas, vienu metu galintis jonizuoti 1,5 ar 3 l vandens, tikrai nesunkiai ras vietą virtuvėje ir nepareikalaus specialių įrengimo darbų. „Tereikia vieną kartą apsispręsti ir įsigyti vandens gerinimo sistemą, taip ilgam pamiršite rūpesčius dėl geriamojo vandens, nes nereikės pirkti parduotuvėse, nerimauti dėl vandens iš čiaupo kokybės. Mūsų prietaisų darbo laikas paskaičiuotas 30 000 darbo valandų, tai atitinka maždaug 25 m.“, – sako įmonės vadovė Inga Tribuišienė.
Taigi, įpylus vandens į jonizatorių, vienoje indo sekcijoje prie katodo kaupsis teigiami šarminių metalų kalcio, magnio, natrio, kalio (jonizuotas šarminis vanduo), o prie anodo – neigiami chloro, fosforo, sieros ir vandenilio (jonizuotas rūgštinis vanduo) jonai. Prietaisą išjungus skysčiai nesusimaišys, nes atskirti pertvara. Tiek šarminis, tiek rūgštinis vanduo įgyja ir išlaiko skirtingas savybes.
Šarminį vandenį gerti sveika
Šarminis vanduo yra skanesnis, takesnis, minkštesnis ir prisotintas deguonies, organizmas jį pasiima kaip savą, nes jonizatoriumi reguliuojame vandens pH lygį. Šarminis vanduo pasižymi antioksidacinėmis savybėmis, t.y. gali mažinti žalingą laisvųjų radikalų poveikį. Taip pat žinoma, kad šarminis vanduo šalina rūgšties atliekas ir stabdo organizmo rūgštėjimą. Be to, su šarminiu vandeniu į organizmą patenkantis papildomas deguonis aktyvina organizmo veiklą, slopina vėžinių ląstelių atsiradimą. Šis vanduo yra takesnis, arba „drėgnesnis“, dėl to skystina kraują.
Japonijoje kone kas penkta šeima kasdien geria jonizuotą šarminį vandenį. O juk visiems gerai žinomas japonų ilgaamžiškumas. „Nesiūlome gydytis, siūlome kasdien gerti kokybišką gerą vandenį, kuris padės nesirgti“, – sako įmonės vadovė.
Tačiau ir rūgštinis vanduo yra reikalingas žmogui ir puikiai tinka šiltnamiams, gėlėms, daržovėms nuo ligų ir kenkėjų purkšti. Mat rūgštinis vanduo yra gera dezinfekavimo priemonė.
Išskirtinumas – sidabringas vanduo
Pasaulyje apie 30 įmonių gamina jonizatorius, tačiau tik lietuviškasis kartu gali pagaminti ir sidabringą vandenį. Jau gilioje senovėje buvo žinomos gydomosios sidabro savybės: Teigiama, kad sidabras naikina bakterijas, veikia aktyviau už antiseptikus ir antibiotikus, taip pat pasižymi ir antivirusiniu poveikiu.
Įmonėje „Burbuliukas“ sidabringam vandeniui pagaminti naudojamas specialus priedas – gryno sidabro elektrodas, kurio praba yra 99,99. „Sidabras turi būti aukščiausios prabos, kitaip bet kuri metale esanti priemaiša pateks į vandenį, o kartu ir į žmogaus organizmą, o to negalima leisti. Mūsų prietaisai yra kokybiški“, – tvirtina vadovė.
Daugeliui gali pasirodyti, kad jonizuotą vandenį nesunku pasigaminti patiems. Tačiau reikia nepamiršti, kad kokybiškas vanduo bus gaunamas tik naudojant specialius elektrolizei tinkamus (neyrančius) metalus – iridį, rutenį ir platiną. „Burbuliuko“ jonizatorių elektrodai – tai titanas, padengtas iridžio ir rutenio oksidų mišiniu. „Tai yra brangiausia prietaiso dalis, nes šie metalai yra reti ir brangūs. Užtat ir vandens kokybė yra garantuota, jokių sveikatai žalingų priemaišų jame nėra“, – pažymi vadovė.
93 proc. įmonės produkcijos vežama į užsienio šalis, o Lietuvoje jų galima įsigyti 5 parduotuvėse (daugiau informacijos – www.burbuliukas.lt, tel. +370 655 35 398).
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę