Tiems, kurie pirmą kartą skaito žurnalo skyrelį “Maisto produktų degustavimas”, paaiškiname apie mūsų ekspertų grupelę: produktus ragaujantys žmonės neatstovavo įstaigoms, kuriose jie dirba, - jie mums padėjo todėl, kad turi daug patirties, yra dalyvavę daugybėje degustacijų ir yra tos srities specialistai. Jie išreiškė tik savo nuomonę.
Produktus pirkome kaip eiliniai pirkėjai Vilniaus bei Kauno prekybos centruose, tačiau visada yra galimybė, jog ne visi tos partijos produktai yra vienodos kokybės, todėl jums gali pakliūti geresnis ar blogesnis produktas.
PRODUKTUS DEGUSTAVO: Kauno Visuomenės sveikatos centro direktorius dr. G.KLIGYS; Kauno Visuomenės sveikatos centro direktoriaus pavaduotoja dr. V.GRIGARAVIČIŪTĖ; Valstybinės kokybės inspekcijos vyriausiasis valstybinis inspektorius T.MIKALONIS; biologė, šiuo metu dirbanti su maistiniais priedais Z.MIKALONIENĖ, Visuomeninio maitinimo inžinierė - technologė, kavinės “Varnelė” direktorė G.ZULONIENĖ.
Vertinimo sistema - dešimtbalė. Kiekvienas degustuotojas pažymėjo savo nuomonę, po to suskaičiavome vidurkį.
“RYNKEBY” 100 proc. apelsinų sultys
Gamintojas: Rynkeby Foods
Sudėtis: apelsinų sultys
100 ml energetinė vertė: 45 kcal/180 kJ
Kaina: 5,58 Lt
Kvapas 9
Skonis 10
Spalva 9
Konsistencija 9
Su karčiu prieskoniu, aštrios, rūgščios.
“SANTAL” 100 proc. apelsinų sultys
Gamintojas: Parmalat S.p.A, Italija
Kaina: 4,85 Lt
Kvapas 9
Skonis 9
Spalva 9
Konsistencija 9
Geros sultys, “rimtos”.
APELSINŲ SULTYS (100 proc.)
Kaina: 4,75 Lt
Kvapas 9
Skonis 9
Spalva 8
Konsistencija 9
Švelnios ir skanios sultys.
“VALIO” 100 proc. apelsinų sultys
Gamintojas: Valio Oy, Suomija
Sudėtis: apelsinų sulčių koncentratas, vanduo
100 g maistinė vertė: baltymų mažiau negu 1 g, riebalų mažiau negu 1 g, 9 g angliavandenių, 30 mg vitamino C
100 g energetinė vertė: 38 kcal, 160 kJ
Kaina: 5,20 Lt
Kvapas 8
Skonis 9
Spalva 9
Konsistencija 8
Jaučiasi apelsinų gabaliukai. Skonis besikeičiantis, itin malonus.
“SZOBI” 100 proc. apelsinų sultys su minkštimu
Gamintojas: Szobi, Vengrija
100 ml energetinė vertė:
210 kJ
Kvapas 8
Skonis 8
Spalva 9
Konsistencija 9
Labai sunokusių vaisių sultys. Skanios.
“GRANINI” apelsinų sultys be konservantų
Gamintojas: Ybbstaler Fruchtsaft, Austrija
Kaina: 8,60 Lt
Kvapas 8
Skonis 8
Spalva 9
Konsistencija 8
Švelni spalva, švelniai rūgštus skonis.
APELSINŲ SULTYS (100 proc.)
Gamintojas: UAB “Elmenhorster”, Vilnius
Pagaminta iš apelsinų sulčių koncentrato, vaisių kiekis - 100 proc.
Kaina: 2,85 Lt
Kvapas 8
Skonis 8
Spalva 8
Konsistencija 9
Nepalyginamai skaniau ir aštriau nei to pačio gamintojo nektaras.
“CIDO” 100 proc. apelsinų sultys
Gamintojas: Cido Food Group, Latvija
Sudėtis: vanduo, natūralus apelsinų sulčių koncentratas
Kaina: 3,59 Lt
Kvapas 8
Skonis 8
Spalva 9
Konsistencija 8
Labai švelnios. Gal šiek tiek pasaldintos?
APELSINŲ SULTYS SU MINKŠTIMU
Gamintojas: Emig AG, Vokietija
Kaina: 4,65 Lt
Kvapas 8
Skonis 7
Spalva 8
Konsistencija 8
Tiršos: “geri ir valgai”. Skanios.
“GUTTA” 100 proc. apelsinų sultys
Gamintojas: Gutta Ltd, Latvija
100 g maistinė vertė: 11 g angliavandenių, 35 mg vitamino C
100 g energetinė vertė: 44 kcal
Kaina: 2,99 Lt
Kvapas 7
Skonis 8
Spalva 8
Konsistencija 8
Aštrios, tirštos, skanios.
“DR. SIEMER” apelsinų sultys
Gamintojas: sportfit Fruchtsaft, Vokietija
Sudėtis: apelsinų sultys su minkštimu, vitaminas C
100 ml maistinė vertė:
07 g baltymų, 9,5 g angliavandenių, 0,2 g riebalų,
0,3 g balastinių medžiagų, 0,001 g natrio
100 ml energetinė vertė:
44 kcal/188 kJ
Kaina: 3,66 Lt
Kvapas 7
Skonis 7
Spalva 8
Konsistencija 7
Tirštokos, skanios, jaučiasi vitaminas C.
APELSINŲ SULTYS
Gamintojas: kooperatinė bendrovė “Vaisių sultys”
Sudėtis: vanduo, koncentruotos apelsinų sultys
100 ml energetinė vertė: 30 kcal
Kaina: 2,69 Lt
Kvapas 6
Skonis 6
Spalva 5
Konsistencija 6
Sultys su tamsiai rudu atsplaviu - galbūt išspaustos iš pernokusių vaisių. Be kvapo. Nelabai skanios.
NEKTARAI
APELSINŲ NEKTARAS
Gamintojas: UAB “Elmenhorster”, Vilnius
Sudėtis: apelsinų sultys (mažiausiai 50 proc.), vanduo, cukrus, gliukozės sirupas
100 g energetinė vertė: 91 kcal/348 kJ
Kaina: 3,46 Lt
Kvapas 6
Skonis 6
Spalva 6
Konsistencija 6
Švelnus, blankus, saldus gėrimas, bet gerti galima.
NATŪRALUS APELSINŲ NEKTARAS “TOPJOY”
Gamintojas: Olympos Top, Vengrija
Sudėtis: apelsinų koncentratas (vaisių kiekis min. 33 proc.), citrinos rūgštis, cukrus, vanduo, aromatinės medžiagos
Kaina: 3,25 Lt
Kvapas 6
Skonis 6
Spalva 5
Konsistencija 6
Labai jau rūgščios, su kažkokiu prieskoniu, šviesiai gelsvos spalvos.
APELSINŲ NEKTARAS
Gamintojas: Poltsamaa
Sudėtis: Vanduo, cukrus, koncentruotos apelsinų sultys, citrinos rūgštis, askorbininė rūgštis, aromatiniai priedai
100 ml energetinė vertė: 176 kJ/ 42 kcal.
Maistinė vertė: 18,4 mg vitamino C, 10,2 g angliavandenių
Kaina: 4,95 Lt
Kvapas 6
Skonis 6
Spalva 5
Konsistencija 5
Purvina spalva, nebūdinga apelsinų sultims. Skonį matyt suteikia cukrus ir vitaminas C. Beje, pakuotė įdomi, patogi kelionėje.
APELSINŲ GĖRIMAS “YESS”
Gamintojas: Globus Konzervipari Rt., Vengrija
Sudėtis: vanduo, cukrus, koncentratas, citrinos rūgštis, maistiniai dažai
100 ml energetinė vertė: 185 kJ
Kaina: 2,45 Lt
Kvapas 4
Skonis 4
Spalva 6
Konsistencija 6
“Sintetinė” spalva, “sintetinis” skonis, kvepia citrinos rūgštimi. Ar čia apelsinų sultys?
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę