Kodėl švenčių dienomis pradeda blogiau virškinti? Pagrindinė priežastis - neracionali, pernelyg gausi mityba tomis dienomis. Juk tuomet valgoma daug daugiau nei įprasta riebaus, sunkiai virškinamo maisto, saldumynų. Be to, ilgai sėdima prie stalo beveik nejudant, geriama daugiau alkoholio, kavos. Visa tai skatina virškinamojo trakto sutrikimus.
Dažniausi negalavimai po šventinio “maratono” - pilvo pūtimas, prastas virškinimas, sunkumas viršutinėje pilvo dalyje. Tokiu atveju, jei tikrai žinoma, kad nėra organinių pakitimų, žmogui diagnozuojama dispepsija. Išvertus iš lotynų kalbos tai ir reiškia “sutrikęs virškinimas”. Dėl jo juntami pilvo skausmai, kankina atsirūgimai oru, skrandžio turiniu, maistu, kartais su tulžimi, gali būti jaučiamas deginimas už krūtinkaulio. Neretai atrodo, jog sunku kvėpuoti, vargina mieguistumas.
Neretas sutrikimas yra ir vidurių užkietėjimas arba, atvirkščiai - viduriavimas.
Dar viena dėl nesaikingo valgymo atsirandanti nemaloni problema - dujų kaupimasis, vadinamas meteorizmu. Dažniausiai jis pasireiškia, kai valgomas maistas, kuriame gausu angliavandenių ir “grubios” celiuliozės.
Visi virškinamojo trakto sutrikimai yra tikrai nemalonūs, ir kiekvienam norisi kuo greičiau jų atsikratyti. Be to, negydomi ir ilgai trunkantys gali sukelti komplikacijų.
Geriausias patarimas - pasimokyti iš blogos patirties ir nebevalgyti taip gausiai. Arba pavalgius bent jau pasivaikščioti, pajudėti. Net ir švenčių metu reiktų kreipti dėmesį į mitybą. Greičiausiai esate pastebėję, nuo kokio maisto jaučiate diskomfortą. Reiktų stengtis jo vengti. Be to, niekas netrukdo valgyti neskubant, palengva, ilgai kramtyti, nepersivalgyti. Tai irgi padeda išvengti ar bent susilpninti nevirškinimo simptomus.
Jei vis dėlto virškinimas jau sutriko, pradžioje, ypač jei simptomai silpni, į pagalbą galite pasitelkti augalines priemones. Norėdami sumažinti pilvo pūtimą, dujų išskyrimą, gerkite pankolio, kmynų, krapų arbatų. Pilvo dieglius padės įveikti ajeras, ramunėlė, raudonėlis. Virškinimą gerina kiečiai, gvazdikai, pelynai.
Yra ir cheminių preparatų, galinčių palengvinti nemalonius simptomus. Esant pilvo pūtimui labai padeda simetikono preparatai (pvz., Espumisan). Jie tinka, kai virškinamajame trakte gaminasi ir kaupiasi daug dujų, kurios pasireiškia meteorizmu.
Preparatų veiklioji medžiaga simetikonas keičia dujų burbuliukų, esančių maiste ir virškinamojo trakto gleivinėje, paviršiaus įtampą, dėl to jie subliūkšta. Atsipalaidavusios dujos rezorbuojamos arba, prasidėjus žarnų peristaltikai, pašalinamos.
Netinkamas ir gausus maistas gali sutrikdyti virškinamojo trakto motoriką. Ne laiku išsiskiria tulžies rūgštys, kasos sultys, o kadangi šie fermentai yra nebrandūs, jų neužtenka maistui suvirškinti. Todėl atsiranda nevirškinimas.
Šiais atvejais rekomenduojami fermentiniai preparatai (pvz., Pangrol, Mezym Forte), vaistai, reguliuojantys motoriką, stimuliuojantys barjerines žarnyno gleivinės funkcijas.
Fermentai dalyvauja baltymų, riebalų, angliavandenių skaldyme ir pasisavinime. Šiuolaikinės fermentinių vaistų formos (pvz., Pangrol) užtikrina gerą virškinimą ir apsaugo nuo nemalonių virškinimo sutrikimų. Pangrolio ypatumas - kapsulėje esančios granulės, turinčios rūgštims atsparų apvalkalėlį. Pati kapsulė skrandyje ištirpsta, ir granulės tolygiai pasiskirsto maiste. Paprastai stiprios rūgštys, esančios skrandyje, greitai suardo fermentus, ir jie tampa neveiklūs. Pangrolio granulių apvalkalėlis apsaugo fermentus nuo suirimo skrandyje, bet greitai ištirpsta šarminėje terpėje, kuri vyrauja žarnyne. Todėl iš skrandžio patekusios į žarnas granulės greitai atpalaiduoja fermentus, ir maistas tolygiai suvirškinamas. Svarbu žinoti, kad kapsules reikia nuryti nekramtant, užsigeriant nedideliu kiekiu vandens, kad nebūtų pažeistas granulių apvalkalėlis. Kitas reikšmingas pangrolio kapsulių privalumas - lengva parinkti dozę pagal poreikį. Fermentai vaikams dozuojami 1000 v.v. vienam kg. Žinodami, kad vienoje pangrolio granulėje yra 500 v.v. fermentų, nesunkiai pagal svorį galime apskaičiuoti reikiamą dozę. Per Velykas valgoma daug baltymų (kiaušinių, mėsos ir kt.) bei angliavandenių (saldainių, sausainių ir kt.). Todėl labiausiai tinka pangrolis, 25 proc. daugiau turintis proteazių (fermentų, skaldančių baltymus) ir 25 proc. daugiau amilazių (fermentų, skaldančių angliavandenius) nei kiti fermentiniai vaistai. Tad per šventes turėkite geltonai žalių kapsulių, garantuojančių, kad maistas bus iki galo suvirškintas.
Šie preparatai gali būti vartojami ir tuomet, kai žmogus atsirūgsta maistu, ypač tada, kai jo skrandžio sulčių sekrecija yra normali.
Kad fermentiniai preparatai efektyviai veiktų, jų reikėtų vartoti valgant, nes būtent tada jie savo efektyvumu gali palengvinti virškinimą. Geriami kitu laiku jie arba būna neefektyvūs, arba poveikis būna pavėluotas. Vartoti valgio metu - tai nereiškia, kad būtinai reikia išgerti tada, kai valgome. Galima išgerti ir šiek tiek (5-10 min.) prieš valgį.
Per šventes naudinga preparato pavartoti kiekvieno valgio metu - per pusryčius, pietus, vakarienę. Žinant, kad teks valgyti daugiau ir ne visai įprasto maisto, galima išgerti fermentų ir profilaktiškai.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę