Žmogaus organizmas gerai pasisavina piene esančius baltymus, riebalus, cukrų, vitaminus B6, B12, E, folio rūgštį, mineralines medžiagas. Piene gausu kalio, fosforo, kalcio, yra ir geležies. Šviežias pienas naudingas sergantiesiems gastritu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige, tuberkulioze, širdies kraujagyslių ligomis, įvairiais uždegimais.
Metų metais vis nerimsta diskusija, ar suaugusiems žmonėms gerti pieną, ar ne.
Pienas nėra vaistas, todėl teigti, kad jį reikia gerti sergant viena ir kita liga, būtų neteisinga. Kiekvieno žmogaus organizmas yra individualus, todėl gali toleruoti pieną arba ne. Pienas reikalingas augančiam, subrendusiam organizmui, o ypač svarbus vaikams (jie per dieną turėtų išgerti ne mažiau nei 0,5 litro pieno arba kefyro), nes stiprina dantis ir kaulus. Be pieno ar jo produktų žmogui sudėtinga apsirūpinti lengvai pasisavinamu kalciu ir fosforu. „Pienas vien jau dėl kalcio yra labai naudingas, nes, trūkstant šio mineralo, kaulai tampa trapūs, galima susirgti osteoporoze, išsiderina nervų sistema, raumenų, kraujagyslių funkcija, blogėja kraujo krešėjimas“, – pabrėžia p. Greičiuvienė.
Pasak specialistės, kai kurie žmonės skundžiasi, kad jie yra alergiški pienui ir net nuo mažiausio jo kiekio pasijunta blogai. Alergija dažniau nei suaugusiems pasireiškia vaikams. Piene yra apie 10–14 junginių, galinčių įjautrinti organizmą. Apie 50 proc. visų alergijos pienui atvejų sukelia laktoglobulinas, nors jis tesudaro apie 2 proc. visų pieno baltymų. Laktoglobulinas lengvai suirsta virintame ir raugintame piene.
Jei netoleruojama pieno, tiksliau – pieno cukraus laktozės, jaučiamas pilvo pūtimas, pykinimas, silpnumas. Tokiais atvejais vietoje pieno vartokite pieną be laktozės arba raugintus pieno produktus – kefyrą, rūgpienį, jogurtą. Arba, išgėrę pieno, išgerkite fermento laktazės turinčio preparato.
Raugintas pienas daugiau nei pienas turi pieno rūgšties ir B grupės vitaminų. Jis pasižymi uždegimą slopinančiomis savybėmis. Kefyre esanti pieno rūgštis neleidžia žarnyne daugintis puvimo bakterijoms.
Raugintas pienas, kefyras rekomenduojami ne tik turintiems antsvorio ar esant užkietėjusiems viduriams. Rūgštūs pieno produktai naikina ligas sukeliančius mikrobus. Kefyras gerina širdies ir kraujagyslių, nervų sistemos, žarnyno, inkstų veiklą, stimuliuoja skrandžio sulčių ir tulžies išsiskyrimą, gerina apetitą.
Liaudies medicina teigia, kad, valgant riebų maistą ir jį užgeriant kefyru, nekankins rėmuo ir vidurių užkietėjimas. Patinimus, atsiradusius sergant širdies, kepenų ir inkstų ligomis, gydo trintų žemuogių ir lieso kefyro gėrimas.
Vyrams, turintiems problemų dėl sumažėjusios potencijos, reikėtų kasdien vartoti rūgštaus pieno produktų su juodaisiais šermukšniais, špinatais, petražolėmis ir riešutais.
Dėmesio! Kefyro ir rūgusio pieno nepatariama gerti sergantiesiems reumatu, rachitu, podagra, nes jų organizme ir taip per daug rūgšties.
Pasukos gaunamos gaminant sviestą. Šiame produkte gausu baltymų, pieno cukraus laktozės, fermentų, vitaminų, lecitino ir nedaug riebalų. Pasukas naudinga gerti sergant ateroskleroze, kepenų ligomis, mažakraujyste, inkstų ir širdies ligomis, cukriniu diabetu, išemija, kai padidėjęs kraujospūdis.
Išrūgos gaunamos gaminant varškę ir sūrius. Tai mažiausiai kaloringas, tačiau turintis didžiausią biologinę vertę pieno produktas. Išrūgose yra antibiotikų ir organizmo imuninę sistemą stiprinančių baltymų, daug aminorūgščių (reikalingų organizmo apykaitai, kepenų veiklai), vitaminų, druskų, mikroelementų.
Pieno išrūgos slopina rūgimo procesus, skatina virškinimą. Jų patariama gerti sergantiesiems plaučių tuberkulioze, odos ligomis. Skatina šlapimo išsiskyrimą, stabdo viduriavimą, ramina nervus. Tai natūralus vaistas, padedantis apsinuodijus maistu.
Jei sergate šlapimo pūslės akmenlige, per dieną mažais gurkšneliais išgerkite 1 stiklinę pieno išrūgų.
Jei veido ar kūno oda riebi, išberta spuogais, gerkite išrūgų po 1 stiklinę 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį.
Kaip jau minėta, pieno produktai naudingi, vartojant juos saikingai. Sveikiau rinktis nedidelio riebumo, pavyzdžiui, 10 proc. ar 15 proc., grietinę „Didesnę maistinę vertę turi grietinė su probiotinėmis kultūromis. Probiotikai (gerosios bakterijos) atnaujina žarnyno mikroflorą, padeda kovoti su infekcijomis, stiprinti imuninę sistemą, gerinti žarnyno veiklą,“ – pataria maisto produktų specialistė.
Paprastai gaminama 20 proc., 9 proc. ir liesa. Šį apetitą gerinantį produktą reikėtų valgyti tiek sveikiems, tiek ligoniams. „Varškė labai naudinga sergant kepenų ligomis, nes produkto sudedamosios dalys neleidžia vystytis riebalinei kepenų infiltracijai (toks sutrikimas vystosi organizme kaupiantis kenksmingoms medžiagoms, tarp jų ir dėl alkoholio poveikio, valgant riebų maistą, trūkstant baltymų). Būtina kasdien valgyti daug varškės ir sergant hepatitu, kepenų ciroze, sutrikus tulžies išsiskyrimui ir kasos veiklai“, – sako mitybos specialistė A.Greičiuvienė. Pasak jos, ne mažiau svarbi varškė ir sergant ateroskleroze arba nutukus. Varškėje esančios medžiagos normalizuoja riebalų apykaitą organizme – daugiau riebalų virsta energija ir mažiau jų susikaupia, nusėda ant kraujagyslių sienelių.
Geriausia ir naudingiausia valgyti liesą varškę. Ji mažai kaloringa (100 g – apie 90 kcal. Tiek gaunama suvalgius 35 g vištienos), puikiai numalšina alkį.
Varškę, pagamintą iš šviežio pieno (ne rauginto) galima valgyti sergant gastritu, skrandžio ir dvylikapirštės žarnos opalige.
Labai rūgšti varškė, skleidžianti acto ar net spirito kvapą, naudojama kompresams, norint sušvelninti kosulį ir numalšinti uždegimo procesus.
Sviesto kokybė priklauso nuo gamybos sąlygų, įrangos ir technologijos, o maistinė vertė – nuo polinesočiųjų riebalų rūgščių (linelio, linoleno ir arachidono), kurios dalyvauja ląstelių apykaitoje ir turi antisklerozinių savybių, kiekio. Biologiškai veiklios medžiagos, esančios svieste, yra fermentai, organinės rūgštys, hormonai, imuninės medžiagos. Jų daugiau yra vasariniame svieste, todėl jis vertingesnis nei žieminis.
Labai svarbi sviesto sudedamoji dalis – fosfolipidų junginiai, kurių poreikis ypač išauga, padidėjus nervinei įtampai. Fosfolipidai yra ir veiklūs antioksidantai. Štai kodėl visiškai atsisakyti sviesto nėra protinga.
Koks sviestas yra naudingesnis? Mokslinių tyrimų šiuo klausimų nėra atlikta. „Manau, kad žmogaus organizmui priimtinesnis yra natūralus sviestas. Kita vertus, norint greitai užtepti sviesto ant sumuštinio, patogiau naudoti gyvulinių ir augalinių riebalų sviesto mišinį. Iš esmės sviesto rūšys skiriasi tik sočiųjų ir polinesočiųjų riebalų kiekiu“, – teigia pašnekovė.
Tai vienas seniausių pieno produktų, kurio tėvynė yra Indija. Šiuolaikinius jogurtus patariama valgyti, kai silpnas jautrus žarnynas, sergant hipertenzija (ypač tinka jogurtai su bruknėmis, juodaisiais serbentais, džiovintais abrikosais), inkstų ligomis (ypač tinka su spanguolėmis, žemuogėmis, mėlynėmis). Naudinga valgyti ir sergant osteoporoze, nes jogurte daug kalcio.
Jei vartojate antibiotikus, kasdien suvalgykite po indelį jogurto. Tai sumažins šalutinį vaistų poveikį.
„Kuo riebesnis pieno produktas, tuo daugiau jame yra nereikalingų sočiųjų riebalų rūgščių, kurios skatina nutukimą, kraujagyslių ligas, cukrinio diabeto vystymąsi. Todėl geriau vartoti liesesnius maisto produktus. Juose naudingųjų maistinių medžiagų yra ne mažiau nei riebesniuose, – pataria A. Greičiuvienė. – Su pienu gaunamas baltymų, kalcio kiekis visai nepriklauso nuo to, kokio riebumo 1 ar 3,5 proc. gersime pieną. Pastarasis bus tik kaloringesnis, o suaugusiam žmogui papildomų kalorijų tikrai nereikia“.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
’Kazeino savybės daro jį unikaliu ir įvairiu baltymų papildu. Virškinimo metu kazeinas virsta gelio konsistencija vos tik susidūrus su skrandžio rūgštimis. Taip sumažėja virškinimo greitis ir skatinamas lėtesnis ir efektyvesnis amino rūgščių išlaisvinimas ir pasisavinimas (Amino rūgštys – pagrindinės baltymo sudedamosios dalys).Tai praktiškai reiškia, kad jūsų raumenys gauna pastovų “maisto” tiekimą ilgesnį laiko tarpą.
Sulėtėjęs virškinimas yra naudingas, nes taip yra sumažinamas baltymų skilimas ir amino rūgščių oksidacija (amino rūgščių “degimas” energijai gauti). Kazeinas gali padidinti jūsų pilnumo jausmą, jausitės tarsi neseniai pavalge.’
Bet...Kefyras kefyrui nelygu...Kai kas is LT gamintoju gamina ji nepakenciamai neskanu.Tai gal ir atbaido pirma kart ragaujancius.Prideda ten meslo visokio...
Kefyras skaniausias yra USA,nors nera ten labai populiarus.Ir net ne visose parduotuvese,net didelese jo aplamai buna.
Lietuviai gamina pakenciama,bet ne itin skanu.Galetu pasitempti sioj srityje.,nes tai tikrai megstamas gerimas Lietuvoj. Saltibarsciu be jo net nepadarysi...((((
Pasieskokite informacijos: "Forks over Knives".
Na, o apie elementaria higiena jei leidziama norma kraujo ir puliu vienoje stiklinije yra iki 1 laso, tai neskanu kazkaip... nu man asmeniskai ne.
jįradau ieškodama informacijos ,ar galima naudoti pieną,sergant opalige.