Medikai pataria nepulti gerti bet kokio vandens. Nerimas dėl vandentiekio ar šulinio vandens kokybės suprantamas, todėl visuomet yra išeitis – kasdien gerti saugų fasuotą stalo vandenį. Jame yra ištirpusių druskų – kalcio, magnio, natrio, kalio bei biologiškai veiklių mikroelementų – geležies fluoro, jodo, cinko, seleno, vario, kobalto ir kt.
Dietologė Daiva Pipiraitė sako, kad pagal bendrą mineralizaciją (vandenyje esančių katijonų ir anijonų sumą) mineraliniai vandenys skirstomi į silpnos, mažos, vidutinės ir didelės mineralizacijos. Pastarieji retai geriami, o naudojami vonioms, dušams. Yra ir sūraus – negeriamo – vandens rūšis. Medikai tvirtina, kad kasdien itin sveika gerti mažos mineralizacijos vandenį.
Nepriklausomi tyrėjai, Nacionalinė visuomenės sveikatos laboratorija, ištyrė „Vichy Classique“ vandenį ir palygino jį su kitais Lietuvoje gaminamais geriamaisiais ir mineraliniais vandenimis.Norėta įsitikinti, kokių mineralinių medžiagų ir kiek turi skirtingos vandens rūšys, remiantis moksline literatūra panagrinėti šių mineralinių medžiagų poveikį žmogaus organizmui ir paanalizuoti, kokia geriamojo vandens sudėtis tinka kasdieniam vartojimui.
„Remiantis mūsų duomenimis, „Vichy Classique“ vanduo skiriasi nuo kitų esančių rinkoje. Kiekviename vandenyje yra skirtingas mineralinių medžiagų kiekis. Remiantis laboratorijoje atlikto tyrimo duomenimis, „Vichy Classique“ mineralizacija yra nedidelė (apie 200 mg/l negazuoto ir 400 mg/l gazuoto vandens ). Žinant, kad žmogus druskos ir taip suvartoja vidutiniškai 3 kartus daugiau, negu reikėtų, maža vandens mineralizacija tampa privalumu. Toks vanduo rekomenduojamas ir tinkamas vartoti kasdien.
Geriant „Vichy Classique“ vandenį, nekyla rizika viršyti rekomenduojamų mineralinių medžiagų normų”, – sako Nacionalinės sveikatos priežiūros laboratorijos atstovė Giedrė Jankovskienė.
„Norėčiau atkreipti dėmesį į natrio, t.y. druskos, vartojimą. Jo yra beveik visuose maisto produktuose, todėl net valgant prėską maistą organizmui natrio netrūks. Su maistu jo gauname pakankamai ir net per daug. O jei maitinamės pusfabrikačiais, vadinamuoju „greitu“ maistu, į kurį dedama daug druskos, natrio suvartojame kur kas daugiau nei reikėtų. Todėl geriamajame vandenyje jo turi būti kuo mažiau”, – sako dietologė Daiva Pipiraitė.
Per didelis natrio vartojimas skatina kalio netekimą su šlapimu, skysčių susilaikymą organizme. Druskos perteklius taip pat didina kraujospūdį, kepenų, širdies ir inkstų ligų riziką. O karštą vasaros dieną išgėrę vandens, kurio sudėtyje yra daug natrio, tik dar labiau pajausime troškulį. „Todėl renkantis mineralinį vandenį, būtina atkreipti dėmesį, kiek jo sudėtyje yra natrio”, – pabrėžia specialistė.
Remiantis minėtojo tyrimo duomenimis, mažai natrio turi minėtasis „Vichy Classique“ vanduo. Kuo vandenyje mažiau natrio, tuo mažesnė jo koncentracija kraujyje prakaituojant. O jei natrio koncentracija kraujyje nedidėja, tai ir troškulio pojūtis mažesnis. „Tyrimų rezultatai rodo, kad „Vichy Classique“ negazuotas stalo vanduo turi tik 10,8 mg/l natrio. Įrodyta, kad kai natrio koncentracija mažesnė nei 20 mg/l, toks vanduo tinka net sumažinto natrio kiekio dietai”, – sako Nacionalinės sveikatos priežiūros laboratorijos atstovė G. Jankovskienė.
Kalis yra pagrindinis katijonas ląstelių viduje. Kaip ir natris, palaiko normalų vandens, rūgščių ir šarmų balansą organizme. Kartu su kalciu kalis svarbus nervų ir raumenų aktyvumui reguliuoti. Taip pat stimuliuoja ląstelės augimą.
Kalio kiekis raumenyse priklauso nuo raumenų masės ir glikogeno kiekio. Taigi, jeigu raumenų masė yra didinama, labai svarbu užtikrinti pakankamą kalio kiekį. Normalų kalio kiekį organizme palaiko inkstai.
Rekomenduojama kalio paros norma yra 2,5 g per dieną.
Pakankamas kalio kiekis racione svarbus ir normaliam širdies ritmui. Yra duomenų, kad kai racione mažai kalio, o per daug natrio, didėja vėžio, širdies ir kraujagyslių ligų (aukštas kraujospūdis, širdies ligos, insultas) rizika.
Pakankamas kalio kiekis mažina inkstų akmenligės riziką, nes mažina kalcio kiekį šlapime. Kartu padeda apsisaugoti nuo kaulų mineralizacijos mažėjimo.
Kalis taip pat mažina neigiamą natrio poveikį, nes didina jo pašalinimą pro inkstus. Yra duomenų, kad kalis naudingas insulto prevencijai, raciono papildymas kaliu padeda sumažinti cukraus kiekį kraujyje sergantiesiems diabetu.
„Iš Lietuvoje parduodamų tirtų mineralinio vandens rūšių didžiausias kalio kiekis nustatytas „Vichy Classique“ gazuotame vandenyje – 92 mg/l – dvigubai daugiau negu natrio, o tai atitinka Europos Komisijos direktyvomis nustatytą rekomenduojamą šių mineralinių medžiagų santykį. Tokio šių mineralinių medžiagų santykio nėra nei viename iš kitų tirtų produktų”, – teigia Nacionalinės sveikatos priežiūros laboratorijos atstovė G. Jankovskienė.
„Kalcis yra kaulų ir dantų sudedamoji dalis, reikalinga kraujo krešumui. Jis taip pat reikalingas raumenų ir nervų signalų kontrolei. Kalcio stoka vaikystėje pasireiškia augimo sutrikimu, vyresniame amžiuje – osteoporoze. Suaugusiems iki 50 metų rekomenduojama suvartoti apie 1000 mg kalcio per dieną, vyresniems nei 50 metų – 1200 mg“, – sako dietologė D.Pipiraitė. „Vichy Classique“ negazuotame vandenyje yra 15 mg/l kalcio, o gazuotame 39 mg/l.
Magnis yra kaulų ir dantų jungiamoji dalis, būtinas energetinių medžiagų sintezei, raumenų ir nervų ląstelių funkcijai. Kiekvienas žmogus per dieną turi gauti apie 300 mg magnio. Vienas iš magnio šaltinių gali būti kietas mineralinis vanduo. „Vichy Classique“ negazuotame vandenyje magnio yra 12 mg/l ir 35 mg/l – gazuotame.
Gazuotas – angliarūgštės prisotintas vanduo geriau malšina troškulį, didina virškinimo sulčių sekreciją, kelia apetitą, skatina motoriką. Dietologė D. Pipiraitė gazuotą vandenį pataria gerti 15 minučių prieš valgį.
Negazuotas ir mažai mineralinių medžiagų turintis „Vichy Classique“ vanduo tinka virškinimo sulčių sekrecijaislopinti, padidėjus rūgštingumui.
Negazuotame „Vichy Classique“ vandenyje vyrauja hidrokarbonatų jonai. Jie yra vertingas komponentas, nes padeda pasisavinti mikro- ir makroelementus, taip pat suteikia vandeniui gerą skonį.
Tad „Vichy Classique” stalo vanduo subalansuotas kasdieniniam atsigaivinimui. Vartodami jį kasdien, organizmą papildysite reikalingomis mineralinėmis medžiagomis ir būsite tikri, kad jų kiekiai nebus viršyti.
„Bendra „Vichy Classique“ vandens mineralų koncentracija yra maža. Geriant mažos mineralizacijos vandenį, nebus rizikos suvartoti per daug natrio, kurio dažniausiai yra daugiau didesnės mineralizacijos vandenyje. Būtent dėl šių priežasčių „Vichy Classique“ vandens mineralinių medžiagų sudėtis yra puikiai subalansuota kasdieniam vartojimui”, – patvirtina Nacionalinės sveikatos priežiūros laboratorijos atstovė G. Jankovskienė.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę