Pomidorai ypač naudingi vaikams, pagyvenusiems žmonėms ir nėščioms moterims, taip pat žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių sistemos ligomis, nes juose daug kalio ir vitamino C. Jie gerina virškinimą. Liaudies medicina šviežių pomidorų odele ir sultimis siūlo gydyti pūliuojančias žaizdas.
Ankštiniuose pipiruose labai daug vitamino C, šiek tiek mažiau vitamino P ir B grupės vitaminų. Ankštinių pipirų ir saulėgrąžų aliejaus mišiniu rekomenduojama trinti skaudamas vietas sergant miozitais ir radikulitais.
Aguročiai švelniai skatina šlapimo skyrimąsi, normalizuoja žarnyno peristaltiką, naudingi esant patinimams, atsiradusiems dėl širdies veiklos sutrikimo.
Baklažanai naudingi sergant ateroskleroze ir kepenų ligomis, nes skatina cholesterino pasišalinimą iš organizmo, mažina jo koncentraciją kraujyje, tirpdo cholesterolio plokšteles. Dėl didelio kalio kiekio šios daržovės gerina širdies darbą, aktyvina inkstų veiklą.
Moliūgai labai naudingi sergant virškinimo organų ligomis. Rekomenduojami ligoniams, kuriems atsiranda tinimų dėl širdies bei inkstų ligų. Šviežių moliūgų košelė skatina žaizdų gijimą. Moliūgo sėklomis nuo seno „varomi“ kirminai.
Burokėliai naudojami hipovitaminozei gydyti. Sultimis sėkmingai gydoma mažakraujystė, jos ypač naudingos kartu su morkų ir ridikų sultimis. Rekomenduojama 2–3 mėnesius kasdien prieš valgį išgerti po 1–2 šaukštus tokio mišinio.
Virti burokėliai (po 100-150 g per dieną) gerina žarnyno peristaltiką, naudingi kepenims. Be to, jie mažina arterinį spaudimą ir slopina galvos smegenų žievės dirglumą.
Obuoliai ir jų antpilai skatina šlapimo išsiskyrimą, švelniai laisvina vidurius, skatina šlapimo rūgšties šalinimą iš organizmo. Jie rekomenduojami esant vidurių užkietėjimui, kolitams, mažakraujystei, podagrai, akmenligei, reumatui. Antaninių obuolių košele nuo seno naikinamos karpos.
Slyvose yra angliavandenių, kalio, kalcio, fosforo, geležies, vitamino C ir B grupės vitaminų, pektino ir įvairių organinių rūgščių. Rekomenduojamos nuo vidurių užkietėjimo.
Nuo vidurių užkietėjimo naudingas ir juodųjų serbentų kisielius. Šviežių juodųjų serbentų sultys gydo gastritą su sumažėjusiu skrandžio rūgštingumu; sumaišytos su medumi – kosulį ir peršalimo ligas. Šių uogų arbatos ir uogienės padeda esant aterosklerozei, hipertoninei ligai, reumatui.
Raudonieji serbentai gerina apetitą, šiek tiek laisvina vidurius, šalina iš organizmo šlapimo rūgšties druskas.
Vyšnių sultys skatina atsikosėjimą.
Lazdyno riešutai nebloga priemonė nuo kai kurių ligų, pirmiausia – nuo inkstų akmenligės. Liaudies medicina riešutais, sutrintais su vandeniu, rekomenduoja gydyti ir plaučių ligas bei karštinę, o su medumi – mažakraujystę ir reumatą. Gydomųjų savybių turi ne tik patys riešutai, bet ir lazdyno žievė. Jos nuoviru gydoma maliarija. Riešutų aliejus skatina plaukų augimą. Susmulkintais riešutais, sumaišytais su kiaušinio baltymu, gydomi nudegimai.
Salierai labiausiai vertinami dėl to, kad juose nepaprastai gausu biologiškai veiklaus organinio natrio junginių. Todėl salierų sultys yra vienos naudingiausių žmonėms, vartojantiems daug koncentruoto cukraus ir krakmolo, t.y. daugumai mūsų. Organinio natrio junginių trūkumas sukelia bronchų ir plaučių ligas, spartina senėjimą. Salierų sulčių mišiniai su kitomis sultimis naudingi sergantiesiems avitaminoze. Nuo nervinių sutrikimų padeda salierų ir morkų sulčių mišinys. Salieruose gausu ir magnio bei geležies, kurių derinys nepaprastai reikalingas kraujo ląstelėms.
Svarainių vaisai pagal biologiškai veiklių medžiagų sudėtį yra vieni vertingiausių, juose daug pektininių junginių, fruktozės, gliukozės, kalio, geležies, kalcio, fosforo, vario druskų. Švieži vaisiai dėl didelio geležies kiekio vartojami anemijai gydyti, jie rekomenduojami po ilgų varginančių ligų, aukštos temperatūros. Didelis pektininių medžiagų kiekis daro svarainius naudingus gydant žarnyno ligas, kurios sukelia viduriavimą. Svarainio minkštimo ar sulčių šutekliai – viena efektyviausių priemonių nuo išeinamosios angos įtrūkimų. Šviežių ar džiovintų vaisių nuoviras nuo seno vartojamas gausaus kraujavimui iš gimdos sustabdyti – reikia 3 dienas gerti arbatą su smulkiai supjaustytais svarainiais.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę