Sklandus virškinimas – puiki savijauta

Virškinamosios sistemos ligos užima antrą trečią vietą tarp dažniausiai pasitaikančių negalavimų. O sutrikęs virškinimas – daugelio negalavimų priežastis. Sutrikus virškinimui, gali pasireikšti sunkumo jausmas skrandyje, pykinimas ar šleikštulys pavalgius, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas ir daugelis kitų nemalonių simptomų. Kodėl taip atsitinka ir ką daryti?

 

Virškinamosios sistemos sutrikimai – gyvenimo būdo pasekmė

 

Vienas svarbiausių virškinimo sutrikimus lemiančių veiksnių – gyvenimo būdas, t. y. gausus riebaus, gyvulinės kilmės maisto vartojimas, per mažas vaisių ir daržovių kiekis mityboje, nepakankamas fizinis aktyvumas ir, žinoma, kasdienis šių dienų palydovas – stresas.

 

Kaip padėti savo virškinamajai sistemai?

 

Vienas iš galimų būdų sklandžiam virškinimui palaikyti – efektyvi 3 žingsnių programa:

  • palaikyti sklandų žarnyno darbą;
  • pagreitinti medžiagų judėjimą žarnyne ir išvengti toksinių sankaupų žarnyne;
  • palaikyti pakankamą virškinimo fermentų kiekį.

Kokie yra tie trys žingsniai?

 

Pirmasis žingsnis. Pakankamas gerųjų bakterijų kiekis.

Probiotikai (gerosios bakterijos) natūraliai yra sveiko žmogaus virškinamojoje sistemoje ir palaiko normalią žarnyno mikrofloros sudėtį. Žarnyno mikrofloros disbalansą gali sukelti netaisyklinga mityba, stresas, antibiotikų vartojimas (kai žūva ne tik blogosios, bet ir gerosios bakterijos), ilgalaikis ir negydomas vidurių užkietėjimas. Be to, metams bėgant žmogaus organizme gerųjų bakterijų dauginimasis lėtėja.

 

Antrasis žingsnis. Maistinės skaidulos – natūrali žarnyno šluota.

Nors kasdien rekomenduojama suvartoti apie 35 g maistinių skaidulų, tačiau nedaugelis suvartoja bent pusę šio kiekio. Maistinės skaidulos palaiko žarnyno veiklą, greitą maisto judėjimą žarnynu. Be to, skaidulos sukuria gerosioms bakterijoms palankią terpę žarnyne. Todėl naudinga probiotikus vartoti kartu su skaidulomis.

 

Trečiasis žingsnis. Augalinės kilmės virškinimo fermentai – natūrali maisto skaidymą palaikanti priemonė.

Virškinimo fermentai yra išskiriami virškinamojoje sistemoje (daugiausiai kasoje) ir papildomai gaunami su žaliu augalinės kilmės maistu.

Visas termiškai neapdorotas augalinis maistas turi savų fermentų, todėl jis yra lengviau skaidomas, geriau pasisavinamas. Taip žmogaus organizmas mažiau eikvoja savų virškinimo fermentų – mažiau apkraunama kasa ir kitos virškinimo liaukos. Žinomiausi augalinės kilmės virškinimo fermentai – papainas (randamas papajose) ir bromelainas (ananasuose randamas fermentų mišinys).

Tačiau ne visus produktus galime valgyti žalius arba valgome jų nepakankamai. Ką daryti tokiu atveju? Nepakankamas fermentų kiekis gali būti kompensuojamas papildomai vartojant natūralios kilmės augalinių virškinimo fermentų. Kokių?

 

3 žingsnių programa – 1 šaukštelyje!

 

Kalbame apie Lepicol plus. Tai – unikalus natūralios kilmės medžiagų derinys. Jo sudėtyje – tai, ko reikia virškinimui palaikyti, augaliniai virškinimo fermentai, skaidulos ir probiotikai – visi minėtieji trys žingsniai:

 

1. Probiotikai

5 g miltelių probiotinių kultūrų yra 600 mln. ksv (koloniją sudarančių vienetų):

• Lactobacillus rhamnosus

• Bifidobacterium bifidum

• Lactobacillus acidophilus

• Lactobacillus plantarum

• Lactobacillus bulgaricus

 

2. Skaidulos

• Smiltyninis gyslotis – tai vienos pačių vertingiausių skaidulų, pasižyminčių labai švelniu poveikiu. Jos sugeria ypač daug vandens.

• Inulinas/fruktozės oligosacharidai, gaunami iš daržovių. Ši skaidulų rūšis sudaro idealią terpę gerųjų bakterijų dauginimuisi.


3. Augaliniai virškinimo fermentai ir kitos natūralios teigiamai virškinimą veikiančios medžiagos:

• Papainas (iš papajų)

• Bromelainas (iš ananasų)

• Imbieras – palaiko virškinimo procesą

• Betaino hidrochloridas – gaunamas iš burokėlių

• Pankolis – palaiko virškinimą, naudingas esant pilvo spazmams, susikaupus dujoms

• Pipirmėtė – pasižymi spazmolitiniu poveikiu, naudinga, kai sutrinka virškinimo veikla.

 

www.efarma.lt

 

Susiję straipsniai

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai