Sąnarių ligos ir tinkama mityba

Sąnarių ligos itin dažnos ir, deja, ilgalaikės. Neretai jos sutrikdo normalų gyvenimo ritmą ir visuomet verčia žmogų ieškoti kompromisų. Vienas iš būdų, šalia gydymo padedantis kontroliuoti ligą ir pagerinti gyvenimo kokybę, – tinkami mitybos įpročiai, kuriuos ir aptarsime.
 

Ko reiktų vengti?


Yra duomenų, įrodančių, kad kai kurie maisto produktai gali provokuoti sąnarių ligų (ypač reumatoidinio artrito) paūmėjimą. Asmenims, kenčiantiems nuo šios ligos, galima rekomenduoti (stebint gydytojui) eliminavimo dietą, t.y. tam tikrą laiko tarpą pacientas nustoja vartoti labiausiai alergiją keliančio maisto produktus, pavyzdžiui, pieną, mėsą, kiaušinius ir pan. Po to, kas tam tikrą laiko tarpą į sergančiojo racioną po vieną (!) įtraukiami maisto produktai ir stebima, ar vartojant tuos produktus paūmėja reumatinės ligos simptomai, ar ne. Maisto produktų, sukeliančių ligos paūmėjimą, rekomenduojama visiškai atsisakyti.
Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad gausus mėsos (ypač raudonos) ir baltyminio maisto (žuvis, ankštiniai ir kt.) vartojimas esant nepakankamam vaisių ir daržovių kiekiui mityboje bei nepakankamam vitamino C kiekiui, provokuoja reumatinių ligų (ypač uždegiminio poliartrito ar reumatoidinio artrito) simptomus. Tačiau kai kurie tyrėjai rekomenduoja atlikti alerginius mėginius ir, tik nustačius jautrumą, išbraukti konkretų maisto produktą ar jų grupę.
Beje, ligos simptomus gali paūminti ir histamino atsipalaidavimą sukeliantys maisto produktai, pavyzdžiui, žemuogės.

 

Skanumynai nėra „nekalti“


Kokios Kalėdos be mandarinų? Deja, dažnam oranžinių „kamuoliukų“ gerbėjui jų tektų atsisakyti. Citrusiniai vaisiai turi tam tikrų vazoaktyvių aminų (fenilefrino ir oktopamino), sukeliančių simptomų paūmėjimą. Noradrenalino išsiskyrimą skatina alkoholis ir kofeino turintys produktai, o tai taip pat reiškia tik vieną – rizikuojate sąnarių skausmais ir kitais varginančiais ligos simptomais.
 

Koks maistas naudingas sąnariams?


Neabejojama dėl teigiamo omega-3 riebalų rūgščių poveikio uždegiminėms sąnarių ligoms, lėtina šių ligų progresavimą. Kai kurie tyrėjai pažymi, kad, vartojant adekvačią omega-3 riebalų rūgščių (pavyzdžiui, žuvies taukų pavidalu) dozę, gali būti sumažinta vartojamų nuskausminamųjų (nesteroidinių vaistų nuo uždegimo) vaistų dozė.
Panašiu poveikiu pasižymi ir antioksidacinių savybių turintys vitaminai ir mikroelementai (vitaminai C, E, A, selenas, cinkas ir kt.). Šiuo požiūriu tiesiog nepralenkiami yra brokoliai.
Tačiau mityba gali puikiai pasitarnauti koreguojant problemas, atsirandančias dėl pagrindinės, t.y. reumatinės, ligos. Vartojant metotreksatą, tikslinga valgyti daugiau folio rūgšties (jos gausu žaliose lapinėse daržovėse, ypač špinatuose) turinčių maisto produktų. Tai sumažina šalutinių vaistų poveikių tikimybę.
Kalcio ir vitamino D turinčių produktų vartojimas tikslingas asmenims, gydomiems kortikosteroidais, kadangi šie preparatai linkę skatinti osteoporozės progresavimą.


Nepakankamas medžiagų pasisavinimas – reumatoidiniu artritu sergančių žmonių rykštė
Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad net iki dviejų trečdalių šia liga sergančių žmonių gauna nepakankamai reikalingų medžiagų. Problema ne tik žmonių mitybos įpročiai. Esant progresavusiai ligai, neretai pastebimas ir mitybos nepakankamumas, kuris siejamas su sąnarių funkcijos apribojimu, dėl ko pacientas negali pasirūpinti maisto atsargomis ir pasigaminti maisto. Be to, vartojami vaistai gali sukelti pykinimą ar šleikštulį, dėl kurio sumažėja apetitas. Ir galiausiai šalutinis vaistų ir pačios sisteminės ligos poveikis sumažina tinkamą maisto medžiagų pasisavinimą.
 

Ko nevalia pamiršti?


Segant sąnarių ligomis, antsvoris – per didelė prabanga. Jūs turite dėti visas pastangas kūno masei sureguliuoti. Didelis svoris – papildomas krūvis jūsų ir taip ligos apimtiems sąnariams, o tai reiškia, kad net pats puikiausias gydymas negali būti toks efektyvus kaip normalaus kūno svorio asmenims.
 

Mityba – vienas iš reumatinių ligų profilaktikos būdų


Suvalgant daugiau nei vieną porciją (100g) žuvies (geriausia, virtos ar troškintos) per dieną, sumažėja rizika sirgti reumatoidiniu artritu. Ši asociacija yra patikimesnė, nei vien tik omega-3 riebalų rūgščių vartojimas. Vos 6 mėnesiai tokios dietos labai sumažino rytinio sustingimo trukmę ir laipsnį, skausmingų sąnarių skaičių ir skausmo intensyvumą.
Kai kurie tyrimai parodė, kad, 3 mėnesius laikantis vegetarinės dietos, smarkiai pagerėja pacientų savijauta ir jų gyvenimo kokybė. Tačiau tokiai rekomendacijai dar trūksta neginčytinų įrodymų.
Pastebėta, kad geresnė ligos kontrolė pasiekiama tuomet, kai vartojama daugiau skaidulinių medžiagų turinčių produktų (pvz., grūdinių).
 

Vienos dienos mitybos pavyzdys


Pusryčiai
Avižiniai dribsniai – 5 dalys
Obuolys – 1 dalis
Riešutai (pagal jūsų skonį) – 1 dalis
Saulėgrąžos (gali būti moliūgų sėklos) – 1 dalis
Džiovinti vaisiai – 1 dalis
Obuolį sutarkuoti, džiovintus vaisius ir riešutus susmulkinti. Visus ingredientus sumaišyti ir užpilti verdančiu vandeniu. Palaukti, kol išbrinks. Prieš valgant galima paskaninti nedideliu kiekiu medaus.
Priešpiečiai
Morkų ir bananų salotos
Morka – 1 vnt.
Bananai – 2 vnt.
Vienos citrinos sultys
2 šaukštai grietinės
druskos, pipirų, petražolių lapų.
Morkas sutarkuoti stambia trintuve (nevirtas), bananus supjaustyti skritulėliais ir apšlakstyti citrinos sultimis, kad nejuoduotų, sumaišyti su tarkuotomis morkomis, paskaninti prieskoniais ir užpilti grietinės.
Pietūs
Brokoliai – 200 g
Morkos – 200 g
Ryžiai – 150 g
Žuvies filė (pvz., pangasijų) – 300 g
Sviestas – 30 g
Brokolius (suskirsčius smulkesnėmis šakelėmis) ir morkas išvirti garuose. Žuvies filė supjaustyti apytikriai 10 cm ilgio gabalėliais. Paskaninti maltais kvapiaisiais pipirais, druska. Užberti smulkiai pjaustytų žalumynų, apdėlioti virtų morkų griežinėliais ir uždėti pusę arbatinio šaukštelio sviesto. Taip paruoštą žuvies filė suvynioti į foliją ir kepti orkaitėje apie 20 minučių. Pateikti su garuose virtomis daržovėmis bei ryžiais.
Pavakariai
1 obuolys ar bananas
Vakarienė
Cukinija – 1 vnt.
Pievagrybiai – 100 g
Svogūnas – 1 vnt.
Fermentinis sūris (tarkuotas) – 1 šaukštas
Mėsos faršas – 100 g
Grietinė – 1 šaukštas
Prieskoniai –pagal skonį
Pievagrybius supjaustyti griežinėliais, pakepinti nedideliame aliejaus kiekyje, sumaišyti su smulkiai pjaustytais ir pakepintais svogūnais. Mėsos faršą sumaišyti su grybais ir svogūnais ir patroškinti ant silpnos ugnies, paskaninus prieskoniais ir grietine. Cukiniją perpjauti išilgai, išskobti, įpylus nedidelį kiekį vandens, patroškinti orkaitėje, kol pradės minkštėti. Išpylus vandenį, į puseles sudėti troškintą faršą. Cukinijas apiberti tarkuotu fermentiniu sūriu ir pašauti į orkaitę 15–20 minučių.

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

nerijus
2015-01-03 19:53
nesamones,(bad) tada as irgi daktaras,ir dar koks,sporto,sanariu..
Lina
2013-03-11 14:45
Sveiki, noreciau patikslinti "dienos meniu"-
jokio fermentinio surio, bananu, grietines, sviesto, ryziu. Su 17 metu reumatoidinio artrito patirtimi man geriausiai veikia PALEO maitinimosi sistema. Cia, aisku mano atvejis, kiekvienam gali buti ir kitaip.
Ate vaistukai, labas vel sveikos kepenys!
Galina
2011-02-22 13:46
Meniu nesunkus,bet labai jau brangu kai tavo pajamos minimalus.Norečiau gauti meniu,kad butu sveika ir užtektu pinigeliu visam menesiui o ne savaitei.Su pagarba.
ula
2010-10-29 21:06
Sunku suprasti,vel mesa,pieno produktai,zuvis,o juk prie reumatoidinio artrito negalima gyvulinio baltimo.
Bena
2010-05-18 18:36
labai patiko ,pabandysiu
Aldė
2010-01-26 13:43
Puikus straipsnis, pateikiama daug žinių, nėra senų tiesų kartojimo ir jokio vaisto reklamos. Patiekaliukai paprasti, lengvai pagaminami. Ačiū.
Rita
2009-08-12 15:12
Geras straipsnis, o meniu kaip tik man. Būtinai pabandysiu. Ačiū
rita
2009-02-08 13:17
nuostabus vienos dienos mniu .Butinai pabandysiu .Aciu

Rodyti daugiau komentarų

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai