Yra duomenų, įrodančių, kad kai kurie maisto produktai gali provokuoti sąnarių ligų (ypač reumatoidinio artrito) paūmėjimą. Asmenims, kenčiantiems nuo šios ligos, galima rekomenduoti (stebint gydytojui) eliminavimo dietą, t.y. tam tikrą laiko tarpą pacientas nustoja vartoti labiausiai alergiją keliančio maisto produktus, pavyzdžiui, pieną, mėsą, kiaušinius ir pan. Po to, kas tam tikrą laiko tarpą į sergančiojo racioną po vieną (!) įtraukiami maisto produktai ir stebima, ar vartojant tuos produktus paūmėja reumatinės ligos simptomai, ar ne. Maisto produktų, sukeliančių ligos paūmėjimą, rekomenduojama visiškai atsisakyti.
Neseniai atlikti tyrimai parodė, kad gausus mėsos (ypač raudonos) ir baltyminio maisto (žuvis, ankštiniai ir kt.) vartojimas esant nepakankamam vaisių ir daržovių kiekiui mityboje bei nepakankamam vitamino C kiekiui, provokuoja reumatinių ligų (ypač uždegiminio poliartrito ar reumatoidinio artrito) simptomus. Tačiau kai kurie tyrėjai rekomenduoja atlikti alerginius mėginius ir, tik nustačius jautrumą, išbraukti konkretų maisto produktą ar jų grupę.
Beje, ligos simptomus gali paūminti ir histamino atsipalaidavimą sukeliantys maisto produktai, pavyzdžiui, žemuogės.
Kokios Kalėdos be mandarinų? Deja, dažnam oranžinių „kamuoliukų“ gerbėjui jų tektų atsisakyti. Citrusiniai vaisiai turi tam tikrų vazoaktyvių aminų (fenilefrino ir oktopamino), sukeliančių simptomų paūmėjimą. Noradrenalino išsiskyrimą skatina alkoholis ir kofeino turintys produktai, o tai taip pat reiškia tik vieną – rizikuojate sąnarių skausmais ir kitais varginančiais ligos simptomais.
Neabejojama dėl teigiamo omega-3 riebalų rūgščių poveikio uždegiminėms sąnarių ligoms, lėtina šių ligų progresavimą. Kai kurie tyrėjai pažymi, kad, vartojant adekvačią omega-3 riebalų rūgščių (pavyzdžiui, žuvies taukų pavidalu) dozę, gali būti sumažinta vartojamų nuskausminamųjų (nesteroidinių vaistų nuo uždegimo) vaistų dozė.
Panašiu poveikiu pasižymi ir antioksidacinių savybių turintys vitaminai ir mikroelementai (vitaminai C, E, A, selenas, cinkas ir kt.). Šiuo požiūriu tiesiog nepralenkiami yra brokoliai.
Tačiau mityba gali puikiai pasitarnauti koreguojant problemas, atsirandančias dėl pagrindinės, t.y. reumatinės, ligos. Vartojant metotreksatą, tikslinga valgyti daugiau folio rūgšties (jos gausu žaliose lapinėse daržovėse, ypač špinatuose) turinčių maisto produktų. Tai sumažina šalutinių vaistų poveikių tikimybę.
Kalcio ir vitamino D turinčių produktų vartojimas tikslingas asmenims, gydomiems kortikosteroidais, kadangi šie preparatai linkę skatinti osteoporozės progresavimą.
Nepakankamas medžiagų pasisavinimas – reumatoidiniu artritu sergančių žmonių rykštė
Klinikiniais tyrimais įrodyta, kad net iki dviejų trečdalių šia liga sergančių žmonių gauna nepakankamai reikalingų medžiagų. Problema ne tik žmonių mitybos įpročiai. Esant progresavusiai ligai, neretai pastebimas ir mitybos nepakankamumas, kuris siejamas su sąnarių funkcijos apribojimu, dėl ko pacientas negali pasirūpinti maisto atsargomis ir pasigaminti maisto. Be to, vartojami vaistai gali sukelti pykinimą ar šleikštulį, dėl kurio sumažėja apetitas. Ir galiausiai šalutinis vaistų ir pačios sisteminės ligos poveikis sumažina tinkamą maisto medžiagų pasisavinimą.
Segant sąnarių ligomis, antsvoris – per didelė prabanga. Jūs turite dėti visas pastangas kūno masei sureguliuoti. Didelis svoris – papildomas krūvis jūsų ir taip ligos apimtiems sąnariams, o tai reiškia, kad net pats puikiausias gydymas negali būti toks efektyvus kaip normalaus kūno svorio asmenims.
Suvalgant daugiau nei vieną porciją (100g) žuvies (geriausia, virtos ar troškintos) per dieną, sumažėja rizika sirgti reumatoidiniu artritu. Ši asociacija yra patikimesnė, nei vien tik omega-3 riebalų rūgščių vartojimas. Vos 6 mėnesiai tokios dietos labai sumažino rytinio sustingimo trukmę ir laipsnį, skausmingų sąnarių skaičių ir skausmo intensyvumą.
Kai kurie tyrimai parodė, kad, 3 mėnesius laikantis vegetarinės dietos, smarkiai pagerėja pacientų savijauta ir jų gyvenimo kokybė. Tačiau tokiai rekomendacijai dar trūksta neginčytinų įrodymų.
Pastebėta, kad geresnė ligos kontrolė pasiekiama tuomet, kai vartojama daugiau skaidulinių medžiagų turinčių produktų (pvz., grūdinių).
Pusryčiai
Avižiniai dribsniai – 5 dalys
Obuolys – 1 dalis
Riešutai (pagal jūsų skonį) – 1 dalis
Saulėgrąžos (gali būti moliūgų sėklos) – 1 dalis
Džiovinti vaisiai – 1 dalis
Obuolį sutarkuoti, džiovintus vaisius ir riešutus susmulkinti. Visus ingredientus sumaišyti ir užpilti verdančiu vandeniu. Palaukti, kol išbrinks. Prieš valgant galima paskaninti nedideliu kiekiu medaus.
Priešpiečiai
Morkų ir bananų salotos
Morka – 1 vnt.
Bananai – 2 vnt.
Vienos citrinos sultys
2 šaukštai grietinės
druskos, pipirų, petražolių lapų.
Morkas sutarkuoti stambia trintuve (nevirtas), bananus supjaustyti skritulėliais ir apšlakstyti citrinos sultimis, kad nejuoduotų, sumaišyti su tarkuotomis morkomis, paskaninti prieskoniais ir užpilti grietinės.
Pietūs
Brokoliai – 200 g
Morkos – 200 g
Ryžiai – 150 g
Žuvies filė (pvz., pangasijų) – 300 g
Sviestas – 30 g
Brokolius (suskirsčius smulkesnėmis šakelėmis) ir morkas išvirti garuose. Žuvies filė supjaustyti apytikriai 10 cm ilgio gabalėliais. Paskaninti maltais kvapiaisiais pipirais, druska. Užberti smulkiai pjaustytų žalumynų, apdėlioti virtų morkų griežinėliais ir uždėti pusę arbatinio šaukštelio sviesto. Taip paruoštą žuvies filė suvynioti į foliją ir kepti orkaitėje apie 20 minučių. Pateikti su garuose virtomis daržovėmis bei ryžiais.
Pavakariai
1 obuolys ar bananas
Vakarienė
Cukinija – 1 vnt.
Pievagrybiai – 100 g
Svogūnas – 1 vnt.
Fermentinis sūris (tarkuotas) – 1 šaukštas
Mėsos faršas – 100 g
Grietinė – 1 šaukštas
Prieskoniai –pagal skonį
Pievagrybius supjaustyti griežinėliais, pakepinti nedideliame aliejaus kiekyje, sumaišyti su smulkiai pjaustytais ir pakepintais svogūnais. Mėsos faršą sumaišyti su grybais ir svogūnais ir patroškinti ant silpnos ugnies, paskaninus prieskoniais ir grietine. Cukiniją perpjauti išilgai, išskobti, įpylus nedidelį kiekį vandens, patroškinti orkaitėje, kol pradės minkštėti. Išpylus vandenį, į puseles sudėti troškintą faršą. Cukinijas apiberti tarkuotu fermentiniu sūriu ir pašauti į orkaitę 15–20 minučių.
Pasaulyje jau ne vienerius metus vyksta diskusijos dėl genetiškai modifikuotų organizmų (GMO) ir genetiškai modifikuotų produktų (GMP) keliamos rizikos aplinkai, žemės ūkiui ir žmonių sveikatai. Pagal Europos Sąjungos reikalavimus genetiškai modifikuoti galima tik tris maisto produktus: sojas, kukurūzus ir rapsus. ...
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauApie riešutų maistines savybes ir naudą sveikatai kalbamės su Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologe Inga VANAGIENE....
Skaityti daugiauSkausmingą raumenų įsitempimą, vadinamąjį raumenų mėšlungį, ko gero, jautėte kiekvienas. Mėšlungis - tai nevalingas raumenų, dažniausiai šlaunų, blauzdų ar pėdų raumenų, susitraukimas. Tai ne tik nemaloni būsena, ypač jei ji kartojasi dažnai, bet ir ženklas, kad organizme kažkas sutriko....
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauNuo rugpjūčio pabaigos iki spalio vidurio akį traukia krūmokšniai žaliomis šakelėmis, kurios lyg karoliukais nusagstytos smulkiomis oranžinėmis uogelėmis. Tai – šaltalankiai. Apie šiuos unikalius vaisius ir jų naudą sveikatai pasakoja Lietuvos šaltalankių augintojų asociacijos prezidentė Daiva Kvedaraitė ir ilgametis šaltalankių produktų kūrėjas, augintojas ir tyrinėtojas Evaldas Geištoraitis....
Skaityti daugiauPaskutiniuoju metu žmonės beveik pamiršo tai, ką vartojo dar mūsų močiutės ar mamos. Kad ir obuolių actą. Šis paprastas produktas jau nuo senų laikų yra žinomas ir kaip įvairiems negalavimams gydyti tinkama, ir kaip puiki grožio puoselėjimui skirta kosmetinė priemonė....
Skaityti daugiauInkstai - labai svarbūs poriniai organai. Jie sveria apie 200 g kiekvienas, o per parą sugeba perdirbti iki 1000 litrų kraujo. Jie valo kraują nuo nereikalingų medžiagų, palaiko organizmo homeostazę (vidinės terpės pastovumą), dalyvauja AKS (arterinio kraujo spaudimo) reguliavime, o jei streikuoja kepenys - iš dalies perima ir kepenų funkciją. Sergantiems inkstų ligomis skiriamas medikamentinis gydymas....
Skaityti daugiauDžiovintų vaisių parduotuvėse dabar yra įvairiausių. Razinos, slyvos, abrikosai, datulės, papajos, ananasai... Yra tokių, kurių net pavadinimus sunku atsiminti ar ištarti. Ką žinome apie jų naudą sveikatai, jų pasirinkimo ypatumus bei taisyklingą vartojimą? Turbūt daugelis ne kažin ką. Išties tai labai naudingi mūsų sveikatai produktai, kurie, beje, ant mūsų stalo turėtų būti dažniau nei įprasta dabar. Žiniomis ir patarimais apie visa tai dalijasi Kauno visuomenės sveikatos centro Visuomenės sveikatos saugos skyriaus sveikatos ekologė Inga VANAGIENĖ....
Skaityti daugiauTurbūt daugelis žino posakį „jei nori gerai matyti ir turėti sveikas akis – valgyk mėlynes“. Šis posakis tikrai teisingas, tarp kitų gydomųjų mėlynių savybių – poveikis regėjimui pritaikomas bene dažniausiai. Nuolat valgant mėlynių, atsigauna pavargusios, nusilpusios akys. Tačiau mėlynės turi ir daugiau naudos mūsų sveikatai....
Skaityti daugiauAvižos jau seniai paplito teritorijoje nuo Korėjos iki Vakarų Europos. Plinijus, Katonas ir kt. senovės mokslininkai avižas laikė piktžolėmis ir siūlė jas rauti iš pasėlių. Kartu Plinijus rašė, kad germanai iš avižų grūdų verda tyrę. Galenas teigė, kad avižos auginamos Indijoje ir jomis šeriami gyvuliai, o kartais gaminamas maistas. Tačiau į maistinę avižų vertę dėmesys buvo atkreiptas daug vėliau....
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauŠirvintų rajone, Bagaslaviškio kaime, gyvenantys ūkininkai Bronislovas Liubomiras Vošteris su žmona Janina jau daugiau kaip dvidešimtį metų augina linus ir spaudžia jų aliejų. Iš jo su vaistažolėmis pasigamina įvairių sveikatinimo priemonių. Ūkininkai neabejoja, kad kiekvienam sveikiausi yra gimtajame krašte išauginti, senelių ir prosenelių vartoti produktai....
Skaityti daugiauTarp augalų, vartojamų maistui ir turinčių gydomųjų savybių, gerai žinomas česnakas (Allium sativum). Jam būdingas specifinis aštrus kvapas, o ir pavadinimas “allium” graikiškai reiškia kvepėti. Kitur teigiama, kad “allium” kilęs iš keltų žodžio “all”, reiškiančio “deginantis”. Tačiau kad ir kokia pavadinimo kilmė, visi vieningai sutaria - tai labai naudingas ir sveikas augalas....
Skaityti daugiauViena iš legendų byloja, kad bitės – Dievo dovana žmogui. Dar senovės Egipte medus buvo naudojamas ne tik kaip maisto produktas, bet ir kaip gydomoji, kosmetinė ar konservuojamoji medžiaga. O kai kurios tautos medumi balzamuodavo mirusius vadus ir karalius. Teigiama, kad taip balzamuoti kūnai išlieka tokie, kaip ir gyviems esant. Pasidomėkime bičių produktų savybėmis ir gydomosiomis galiomis....
Skaityti daugiauGimtoji raudonųjų spanguolyno karoliukų žemė – gražioji Karelija. Dar Rusijos caras Petras Pirmasis gyrė ir įvertino laukines spanguoles kaip nepakeičiamą vaistą nuo įvairių ligų. Senuosiuose raštuose teigiama, kad pirmoje Rusijos karo ligoninėje kareivių žaizdos buvo gydomos vieninteliu vaistu – spanguolių sultimis ir ekstraktu, jį sumaišius su degtine. Tai, kad spanguolių sultys gerai dezinfekuoja žaizdas, žinoma ligi šiol. O kuo dar naudingos spanguolės?...
Skaityti daugiau
jokio fermentinio surio, bananu, grietines, sviesto, ryziu. Su 17 metu reumatoidinio artrito patirtimi man geriausiai veikia PALEO maitinimosi sistema. Cia, aisku mano atvejis, kiekvienam gali buti ir kitaip.
Ate vaistukai, labas vel sveikos kepenys!