Grūdų dietas labai propagavo japonų mokslininkas makrobiotikas Žoržas Ozava. Palaidojęs nuo tuberkuliozės mirusius tėvus, seseris ir brolį bei pats susirgęs šia liga, jis teigia, kad jį išgelbėjo.... dėl nepriteklių pakeista mityba. Jis siūlo 10 dietų, kurios gali padėti pagerinti sveikatą. Veiksmingiausia vadinama septintoji, leidžianti valgyti tik grūdus. Kiek mažiau veiksmingos šeštoji ir penktoji, kurios yra mažiau griežtos: 90–80 proc. grūdų, 10–20 proc. daržovių. Ketvirtoji ir trečioji leidžia valgyti ir sriubų, pirmoji ir antroji – ir mėsą. Tiesa, ši turėtų sudaryti ne daugiau kaip 10 proc. paros raciono.
Laikantis šių dietų svarbu nenusižengti šioms taisyklėms: nevalgyti ir negerti pramoniniu būdu paruošto maisto, maisto su valgomaisiais dažais, neapvaisintų kiaušinių, konservų.
Gaminti reikia tik su aliejumi ar vandeniu, sūdyti nerafinuota ir nesodrinta jūros druska. Virti geriausia terakotos arba ugniai atsparaus stiklo induose.
Reikėtų nevalgyti vaisių ir daržovių, užaugintų su trąšomis arba gavusių insekticidų, daržovių ne sezono metu, nevartoti prieskonių, negerti kavos, arbatos, turinčios dažiklių, tik natūralią.
Septintąją dietą, rekomenduojančią valgyti tik grūdus, Žoržas Ozava vadina paprasčiausia. Pasak jo, grikiai, kviečiai, miežiai, kukurūzai, soros, ryžiai – puikūs pirmaeiliai maisto produktai. Jie turi sudaryti apie 60 proc. kasdienio mūsų maisto. Juos galima valgyti žalius, tik išmirkytus ar virtus, su vandeniu ar be jo, pakepintus, iškeptus orkaitėje arba jų kremą. Galima valgyti tiek, kiek norite, svarbu gerai sukramtyti. Kiekvieną kąsnį – mažiausiai 50 kartų, dar geriau – 2–3 kartus daugiau.
Daržoves Ž.Ozava vadinama antraeiliu maistu. Jis ragina valgyti jas tik sezono metu – morkas, svogūnus, moliūgus, ridikėlius, kopūstus, žiedinius kopūstus, pipirnes. Iš laukinių augalų maistui ypač tinkami kiaulpienė, šalpusnis, varnalėša, trikertė žvaginė.
Ar maistas mums tinka, esą galima nustatyti taip: ilgai kramtomo gero ir būtino maisto skonis tik gerėja, o nebūtino – ne.
Pasiryžau valgyti vien grikius – šią košę mėgstu, ji maistinga, tad ir valgant vien ją mityba būtų subalansuota. Kadangi abejojau savo galimybe ištverti vien su kruopomis ir vandeniu, pasirinkau lengvesnę dietą, leidžiančią valgyti ir daržoves.
Pirmadienį iš vakaro užsipyliau grikius vandeniu. Ryte pusryčiams suvalgiau jų 4 šaukštus. Stengiausi kramtyti kuo ilgiau, bet po 50 kartų sukramtyti kiekvieno kąsnio nepavyko. Po poros valandų išgėriau puodelį nesaldintos žaliosios arbatos.
Antradienis.Kadangi šeimai gaminau ir mėsos patiekalų, kartu išsikepiau porą morkų – jas labai mėgstu. Morką suvalgiau prie pietums skirtų grikių. Po poros valandų išgėriau vandens – valgyti nesinorėjo. 17 val. vėl suvalgiau 4 šaukštus grikių. Tiesa, trijų valgymų man nepakako, vakare užkandau dar porą šaukštų grikių, bet daug valgyti nesinorėjo. Tai, kad maistą reikia ilgiau kramtyti, kažkaip jau primiršau.
Trečiadienis. Rytą valgau grikius. Galvoju, kaip būtų skanu ant jų užsidėti sviesto ar užsipilti aliejaus – negalima. Po poros valandų išgeriu vandens, valgyti nesinori. Prieš pietus pagalvoju, ką obuolį ar morką geriau valgyti. Nusiskutau morką – juk daržovė. Vėl valgau grikius ir stebiuosi, kokie jie skalsūs. „Desertui“ – kepta morka. Neatsistebiu, kokia ji skani. Pavakare išgeriu vaistažolių arbatos mišinio, apie 17 pavalgau grikių. Naktipiečiams dar porą šaukštų.
Ketvirtadienis. Grikiai nebe tokie skanūs, bet pakankamai sotūs. Net keista – suvalgai šešis šaukštus, ir daugiau nieko nesinori. Šįkart išsikepiau ir kelis obuolius. Vieną suvalgiau pietums, kitus du – prieš ir po vakarienės.
Penktadienis. Mano nuostata ta pati: grikių dubenėlis mane visiškai pasotins. Grikiai atrodo ne tokie skanūs, bet skalsūs. Keista, tvarkomame stalčiuje gulėję riešutai manęs neviliojo.
Pasisvėriau. Per tas dienas netekau beveik 2,5 kg. Kodėl taip sparčiai krenta svoris, nors nebadauju ir nesijaučiu alkana? Jaučiuosi puikiai, dirbu našiai, maudimas širdies plote dingo.
Šeštadienis – didysis išbandymas. Su šeima einame į svečius. Pusseserės gimtadienis. Prie stalo dietos reikalavimus išdaviau, suvalgiau gabalėlį žuvies ir mišrainės. Jaučiausi labai soti. Kai į lėkštėlę įdėjo gabalėlį torto, paragavau ir jo. Nors saldumynus mėgstu, jis atrodė visai neskanus. Net šlykščiai saldus. Kito šaukštelio nesinorėjo.
Sekmadienį pusryčiams vėl išsiviriau grikių. Suvalgiau 4 šaukštus. Per pietus neištvėriau – suvalgiau ir mišrainės. Nuo šios dienos griežtai dietos nesilaikiau – vis pridėdavau daugiau daržovių ir vaisių, kartais ir riešutų, žuvies. Stengiausi mažiau valgyti baltymų ir mėsos. Saldumynai dar ilgai netraukė.
Maždaug po poros mėnesių laiko aš valgiau viską kaip anksčiau. Po metų pastebėjau, kad mano svoris atsistatė ir dar padidėjo 2–3 kilogramais. Nežinau, ar tai natūralaus medžiagų apykaitos lėtėjimo pasekmė artėjant 50-mečiui, ar tiesiog pabadavusio organizmo pastangos atsigriebti ir susidaryti atsargas?
Lietuvos Vegetarų sąjungos pirmininkė Ksavera Vaištarienė, pati sudėtingą ligas išsigydžiusi 40 dienų badu, sakė, kad prašantiems patarimų dažnai rekomenduoja Žoržo Ozavos . Pasak jos, efektyviausia – grūdų dieta. Ji siūlo įvairias kruopas pamerkti šaltame vandenyje iš vakaro, o rytą gerai nuplauti ir užplikyti verdančiu vandeniu. Jo turėtų būti maždaug centimetras virš kruopų. Virti minutę ir padėti šiltai po pagalve. Po pusvalandžio išbrinksta visos kruopos, išskyrus perlines, kurias reikia virti 2 val. Kruopų be jokių priedų galima valgyti kiek nori. Gerti kuo mažiau, 1–2 stiklines vandens arba paprastųjų kiaulpienių, žaliosios arbatos. Taip 10 dienų. Kartoti galima kas 2 mėnesius.
K.Vaištarienė bendrauja bent su keliolika taip sunkias ligas išsigydžiusių žmonių.
Gydytoja dietologė Edita Gavelienė įsitikinusi, kad bet kokios dietos yra rizikingas žaidimas – žmogus mityba turi būti įvairi. Jeigu ilgai maitinamasi tik vienos rūšies produktais, nesvarbu, ar kruopomis, ar kuo kitu, organizmui trūks kokių nors maistinių medžiagų. Tai pavojinga, jeigu tęsiasi daugiau kaip savaitę.
Šiuolaikinis medicinos mokslas yra nustatęs daugelį medžiagų, be kurių žmogaus organizmas negali normaliai funkcionuoti. Daugelio jų žinomos ir paros normos. Jeigu kurios nors trūksta, vystosi būdingas tos medžiagos stokos vaizdas. Gali pleiskanoti oda, sutrikti širdies ritmas, pūsti pilvą, atsirasti nerimas ir t.t. Nėra organo nei sistemos, kuri laikui bėgant nereaguotų į mitybos nevisavertiškumą. Mitybos apribojimo pasekmių dažnai išryškėja tik po metų.
Būtent tam, kad gautume visas reikalingas medžiagas, ir reikia valgyti kuo įvairesnį maistą. Valgant tinkamu kiekiu, nebus mitybos nepakankamumo ir nebus nutukimo. Nereiks jokių „stebuklingų“ dietų ar „valymo“ procedūrų.
Iškrovos diena, teisingai atliekama, subalansuoja savaitės kalorijų kiekį, tai yra leidžia kartais suvalgyti daugiau. Nereikia užmiršti, kad iškrovos diena – ne bado diena. Kokio nors maisto (puikiai tinka kruopos) reikia suvalgyti 500–700 kcal ir būtinai išgerti apie du litrus vandens.
Dauguma mūsų esame išbandę bent kelias dietas ir ne kartą nusivylę jų rezultatu. Taip, dietos veikia. Tačiau vos tik nustojus jų laikytis, numestas svoris grįžta su kaupu. Tuomet puolame į paniką ir griebiamės dar drastiškesnių priemonių. Tačiau 2000-aisiais dietų pasaulyje įvyko persilaužimas – 30 metų gydytojo Pjero Dukano (Pierre Dukan) populiarinta dieta išpopuliarėjo visame pasaulyje. Kodėl? Atsakymą rasite straipsnyje. ...
Skaityti daugiau1997 m. vasario mėn. nutariau pasitikrinti sveikatą poliklinikoje, nors maniau...
Skaityti daugiauSergančiųjų onkologinėmis ligomis gydymas neveiksmingas, jei netinkamai parinkta mityba. Dieta - tai dalis gydymo. Ji turi būti parinkta taip, kad nekristų svoris, nesutriktų medžiagų apykaita ir audiniai turėtų galimybę atsistatyti (regeneruoti). Įrodyta, kad tų pacientų, kurie laikosi rekomenduojamos dietos, būklė per operaciją ir po operacijos geresnė, jų organizmas geriau kovoja su šalutiniais poveikiais, kuriuos sukelia spindulinė, chemo- ir imunoterapija. Netinkamos mitybos problema iškyla tada, kai ligonis grįžta į namus ir jam tenka savarankiškai rūpintis savimi. Valgymas turi teikti ligoniui malonumą, maisto skonis teigiamai veikti psichiką, savijautą. Gražiai serviruotas stalas gerina nuotaiką ir apetitą. Dar senovės išminčiai teigė, kad maistas turi būti mūsų vaistai....
Skaityti daugiauArtėja neišvengiamas metų pabaigos švenčių maratonas. Pagrindinis šeimos ar draugų susibūrimų akcentas dažniausiai būna toks pats – skanus kaloringas maistas. Dažnas šiomis dienomis neišvengiame persivalgymo. Kartais atrodo, kad visą savaitę nieko kito beveik neveikiame, tik valgome! Medikai teigia, kad persivalgymas gali būti kenksmingas sveikatai, religija primena, kad persivalgymas – rimta nuodėmė. Kaip to išvengti per šventes? Apie tai kalbamės su gydytoja dietologe Daiva Pipiraite ir Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovais Dainiumi Kepeniu ir Sigita Kriaučiūniene. ...
Skaityti daugiauCeliakija ir pasveikimas, kad ir kaip gaila, – du nesuderinami dalykai. Tačiau sergantysis gali visiškai gerai jaustis, jei griežtai laikosi dietos ir visiškai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. 100 mg gliuteno turinčio produkto arba 1/6 arbatinio šaukštelio kvietinių miltų gali sukelti liūdnus padarinius. ...
Skaityti daugiauMaisto papildai - tarsi tarpinė grandis tarp maisto produktų ir vaistų. Jie gali padėti pagerinti savijatą, sveikatą ar išvaizdą. Tabletėmis, kapsulėmis, miltelių ar skysčių pavidalu pagaminti maisto papildai - tai vitaminų, mineralinių medžiagų, bioflavonoidų, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių ar kitų organizmui reikalingų biologiškai veiklių medžiagų preparatai. Jie teikia mums reikalingų mikroelementų ir mineralų, padeda išvalyti iš organizmo nereikalingas, kenksmingas medžiagas, reguliuoja vidaus organų veiklą. Specialūs maisto papildai padeda veiksmingai kovoti su antsvoriu, kuris, prasidėjus pavasariui, daugeliui iš mūsų tampa priešas Nr.1. Šį kartą pristatome keletą tokių specifinių maisto papildų. Duomenys apie maisto papildų sudėtį ir vartojimo rekomendacijas pateikti pagal nepriklausomos informacijos medicinos specialistams parengtą VU Farmakologijos ir mikrobiologijos katedros bei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos, informaciją....
Skaityti daugiauKiekvieną dieną, net nieko neveikiant, mūsų organizmas „degina“ kalorijas, kurios yra gaunamos iš suvartojamo maisto. Persivalgant ar per mažai valgant, svoris, net to nesiekiant, kinta. Kaip tiksliai apsiskaičiuoti paros energijos poreikį? Iš kokių maisto medžiagų turi susidaryti suvartojamos kalorijos? Į šiuos ir kitus klausimus atsakinėjo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė....
Skaityti daugiauTie, kurie svajoja vasarą prie ežero ar pajūryje atrodyti itin gražūs, turėtų pradėti keistis jau dabar, prasidedant pavasariui. O jų yra daugybė – kartais net atrodo, kad gyvename šalyje, kur visi, o ypač visos, nuolat bando suliesėti ir nežino kaip. Kur gi tas stebuklingas receptas? Deja, jo nėra. Geriausias būdas būti sveikiems ir gražiems – reguliariai mankštintis ir visam gyvenimui pakeisti mitybos įpročius. Žinoma, šiuolaikinis skubantis žmogus dažnai rinksis greitesnę priemonę – liekninamąją tabletę. Tad svarbu žinoti, ką ir kodėl vartojame.Tačiau atsiminkite, kad maisto papildai yra tik pagalbinė priemonė....
Skaityti daugiau„Reikia pasirūpinti savo figūra“, – sako sau dažnas prieš atostogas. Ir dauguma nieko nedaro. Suprantama, juk per savaitę įveikti maratono atstumą ant bėgimo takelio ir badauti visas septynias dienas nėra lengva....
Skaityti daugiauGyvuoja įsitikinimas, kad bulvių ir miltinių metant svorį negalima valgyti. Jų nerasite nei vienoje įprastoje lieknėjimo dietoje. Tai dietų mitas, kurį šiandien sugriaus sveikos mitybos specialistė, “Sulieknėk sveikai” vadovė Vaida Kurpienė. Ji sako, kad valgyti bulves ir mitinius, angliavandenių kupinus produktus, tikrai galima, tačiau svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. ...
Skaityti daugiauEgzistuoja daugybė priežasčių, kodėl norima sulieknėti, tačiau svarbiausios yra sveikata ir noras gražiai atrodyti, pasitikėti savimi. Antsvoris yra vienas daugelio grėsmingų ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, širdies ir kitų ligų rizikos faktorius, o su antsvoriu susijęs savigarbos ir pasitikėjimo savimi trūkumas neretai sukelia depresiją, pablogina sveikatą. Ypač vasarą paprasčiausiai norisi atsikratyti vieno kito kilogramo ir daliai atrodyti... Beje, šis noras sulieknėti būdingas visoms moterims ir merginoms, visiškai nesvarbu, ar antsvorio turima, ar jis tik tariamas......
Skaityti daugiauApie jogą rašėme jau ne kartą. Tikėtina, kad nemažai skaitytojų ir patys praktikuoja. Šiame numeryje kviečiame sužinoti daugiau apie vieną iš svarbių jogos praktikavimo elementų – jogos mitybą. Norint, kad jogos treniruotės būtų veiksmingos, bent iš dalies ir pasikonsultavus su gydytoju atsižvelgti į šias mitybos gaires yra labai rekomenduojama. ...
Skaityti daugiauAntsvorio turi 25 proc. suaugusiųjų vyrų ir 30 proc. moterų. Nepageidaujamiems kilogramams ypač nepakančios moterys, nors šiuolaikiniai įvaizdžio standartai tokie pat negailestingi ir stipriosios lyties atstovams. Ar galima lieknėti lengvai ir maloniai? Į šį klausimą atsakė medicinos centro „Jūsų šeimos klinika“ gydytoja reabilitologė Vaida RAICEVIČIENĖ....
Skaityti daugiauDaugelis žmonių šventai tiki, kad mėsa - niekuo nepakeičiamas maistas. Nenuostabu - gyvename šiauriniame krašte ir tikrai atrodo, kad sunku būtų prasimaitinti be mėsos ir žuvies. Ir nors Lietuva - didžkukulių su spirgučiais kraštas - ir čia, kaip ir visame pasaulyje, vis daugiau žmonių palieka “plėšrūnų” gretas, nors prieš dešimtmetį doras vegetaras Lietuvoje tikrai buvo retenybė....
Skaityti daugiaukaip tapti lieknesniam bei sveikesniam, gali patarti ir astrologai. tai taisyklės,...
Skaityti daugiauLaikantis dabar labai populiarių dietų labai svarbu nepamiršti sveikos mitybos principų. Sveika mityba yra tokia, kai organizmas gauna visų reikalingų medžiagų ir energijos idealiam svoriui palaikyti....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę