Pagal šiuolaikinius grožio etalonus, laikytis dietos tampa netgi madinga. Tačiau pirmiausia reikia apsispręsti, ar dieta jums tikrai reikalinga. Pradžioje patariama apsiskaičiuoti savo kūno masės indeksą (KMI)=kūno masė (kg)/ūgis (m)2.
Mažiau nei 18,5: Svoris yra per mažas, todėl yra didesnė rizika susirgti tam tikromis ligomis dėl mažo svorio ir mitybos nepakankamumo. Rekomenduojama didesnio kaloringumo dieta, kad pasiektumėte normalų svorį.
18,5–24,9: Svoris yra normalus. Rekomenduojama sveikai maitintis, būti fiziškai aktyviam, išlaikyti esamą kūno masę.
25–29,9: Yra antsvorio, dėl to yra rizika susirgti su antsvoriu susijusiomis ligomis. Labai svarbu stebėti savo svorį, koreguoti mitybą, padidinti fizinį aktyvumą, kad svoris toliau nedidėtų. Jei jau sergate su anstvoriu susijusiomis ligomis (ateroskleroze, 2 tipo cukriniu diabetu, yra padidėjęs cholesterolio kiekis kraujyje, išsivystė arterinė hipertenzija ir pan.), – rekomenduojama mažinti kūno masę.
30–34,9: I laipsnio nutukimas, yra vidutinė rizika susirgti su nutukimu susijusiomis ligomis. Rekomenduojama mažinti svorį: siūloma laikytis dietos, padidinti fizinį aktyvumą, gydytojas gali skirti vaistų nutukimui gydyti.
35–39,9: II laipsnio nutukimas, yra didelė rizika susirgti su nutukimu susijusiomis ligomis. Rekomenduojama mažinti svorį: siūloma laikytis dietos, padidinti fizinį aktyvumą, gydytojas gali skirti vaistų nutukimui gydyti.
Daugiau nei 40: III laipsnio nutukimas, yra labai didelė rizika su nutukimu susijusiomis ligomis. Rekomenduojama mažinti svorį: siūloma laikytis dietos, padidinti fizinį aktyvumą, gydytojas gali skirti vaistų nutukimui gydyti arba rekomenduoti operaciją.
Žmogus, norintis numesti svorio, turėtų sau užsibrėžti tikslus, kurių turėtų siekti. Nepatartina mesti svorio staigiai, geriausia – 2–4 kg per mėnesį. Idealiausia, kai gydytojas dietologas sudaro visavertę dietą, atitinkamai ją koreguoja. Bet jei neturite galimybių kreiptis į dietologą? Tuomet, sudarydami savo dienos davinį, būtinai atkreipkite dėmesį į sveikos mitybos principus.
Su maistu žmogus gauna apie 40 įvairių maistinių medžiagų. Pagrindinės maisto sudedamosios dalys yra baltymai, riebalai, angliavandeniai, mineralinės medžiagos ir vitaminai. Baltymai turėtų sudaryti 10–15 proc., riebalai – 30proc. ir angliavandeniai – apie 55 proc. paros davinio energinės vertės.
Baltymai. Organizmas vartoja baltymus ląstelėms ir audiniams auginti bei atnaujinti. Baltymų gaunama su gyvulinės ir augalinės kilmės maistu. Pagrindiniai baltymų šaltiniai yra mėsa, pienas, kiaušiniai ir žuvis. Per didelis baltymų kiekis kenkia organizmui, nes padidėja alergijų pavojus, pasunkėja kepenų, inkstų veikla, sąnariuose gali kauptis druskos (baltymų apykaitos produktai). Jei baltymų organizmas gauna nepakankamai, sumažėja atsparumas infekcinėms ligoms, mažėja raumenų masė.
Riebalai. Tai maisto medžiaga, kurių yra visų žmogaus organizmo ląstelių sudėtyje. Riebalai yra svarbus energijos šaltinis, dalyvauja šilumos reguliacijos procesuose, maistui suteikia skonį, kvapą, spalvą, lėtina virškinimą ir taip atitolina alkio jausmą. Su riebalais organizmas gauna ir riebaluose tirpių vitaminų – A, D, E, K, pagerėja šių vitaminų pasisavinimas.
Angliavandeniai. Tai lengviausiai įsisavinamas energijos šaltinis. Angliavandenių kiekis paros maisto davinyje turi būti keturis kartus didesnis nei baltymų, taip pat keturis kartus didesnis nei riebalų. Jų gausu duonoje, grūdų produktuose, bulvėse.
Iš vieno gramo riebalų žmogaus organizmas gauna 9 kcal, iš vieno gramo baltymų – 4 kcal ir iš vieno gramo angliavandenių – taip pat 4 kcal.
Kad išlaikytume normalų kūno svorį, turi būti balansas tarp gaunamos ir sunaudojamos energijos. Jei su maistu gausime kalorijų daugiau, jų perteklius virs riebalais. Ne visi produktai suteikia tą patį sotumo jausmą ir mažina alkį. Pavyzdžiui, bananai yra sotesni nei obuoliai ar apelsinai. Žuvis sotesnė nei sūris, pupelės ar kiaušiniai. Nustatyta, kad didesnis sotumo indeksas (SI) yra vaisių, mažesnis – duonos gaminių. Vaisiais pasisotinama greičiau, nes juose yra daug skaidulinių medžiagų ir vandens, o kalorijų juose nedaug. Reiktų rinktis liesesnį pieną, varškę, grietinę ar mėsos gaminius. Patartina rečiau gaminti maistą riebaluose. Salotas gardinti ne riebiais padažais, užpilais, o aliejumi, citrinų sultimis, prieskoniniais žalumynais, krapais, petražolėmis.
· Išmokite skirti alkį nuo įpročio valgyti. Alkis – tai fiziologinis organizmo poreikis, skatinantis žmogų gauti energijos ir palaikyti gyvybę. Įprotis valgyti – tai noras „ką nors“ pakramtyti. Ketindami užvalgyti, paprasčiausiai pagalvokite: ar aš tikrai alkanas?
· Valgykite mažomis porcijomis dažnai, po truputį, tuo pačiu laiku ir tik tai, ką mėgstate.
· Valgykite lėtai, gerai sukramtykite maistą, mėgaukitės juo ir nepamirškite, kad didžiausias maisto kiekis suvalgomas per pirmąsias penkias minutes, kol numalšinamas alkio jausmas. Tad neskubėkite. Galvokite, ką valgote, ir mokykitės matyti, kiek suvalgėte.
· Valgykite mažiau riebalų. Maisto nekepkite, geriau virkite, troškinkite, ruoškite garuose be riebalų.
· Tuojau pat atsisakykite beverčių kalorijų. Maistas, kuriame jų yra, mūsų organizmui mažai vertingas, tačiau smarkiai padidina suvartojamų kalorijų skaičių. Tai ledinukai (dažniausiai pagaminti iš paprasčiausio cukraus) ir bulvių traškučiai (paprastai kepami sočiuosiuose riebaluose).
· Gerkite kuo daugiau vandens: po stiklinę ryte atsikėlę ir prieš kiekvieną valgį.
· Mineralinį vandenį rinkitės be angliarūgštės.
· Venkite saldumynų, jų valgykite tik per šventes. Taip pat neužkandžiaukite prie televizoriaus ar skaitydami.
· Nevartokite alkoholio, aštrių pikantiškų patiekalų, nes jie didina apetitą.
· Vakarieniauti reikėtų ne vėliau nei 20 val., valgyti lengvus užkandžius ar kruopų košę, pasitenkinti kefyro ar arbatos puodeliu.
· Valgydami neužsiimkite jokia kita veikla.
· Išmokite gyventi aktyviai – daugiau judėkite gamtoje, sporto klube ar ant bėgimo takelio. Fizinis aktyvumas pagerina medžiagų apykaitą ir leidžia išeikvoti nereikalingas kalorijas.
· Nėra „gerų” ar „blogų” maisto produktų. Yra sveika arba nesveika mityba.
· Neikite į parduotuvę alkanas, nes kils noras prisipirkti per daug. O parėję į namus juk negalėsite išmesti pertekliaus, tiesa?
Dauguma mūsų esame išbandę bent kelias dietas ir ne kartą nusivylę jų rezultatu. Taip, dietos veikia. Tačiau vos tik nustojus jų laikytis, numestas svoris grįžta su kaupu. Tuomet puolame į paniką ir griebiamės dar drastiškesnių priemonių. Tačiau 2000-aisiais dietų pasaulyje įvyko persilaužimas – 30 metų gydytojo Pjero Dukano (Pierre Dukan) populiarinta dieta išpopuliarėjo visame pasaulyje. Kodėl? Atsakymą rasite straipsnyje. ...
Skaityti daugiau1997 m. vasario mėn. nutariau pasitikrinti sveikatą poliklinikoje, nors maniau...
Skaityti daugiauSergančiųjų onkologinėmis ligomis gydymas neveiksmingas, jei netinkamai parinkta mityba. Dieta - tai dalis gydymo. Ji turi būti parinkta taip, kad nekristų svoris, nesutriktų medžiagų apykaita ir audiniai turėtų galimybę atsistatyti (regeneruoti). Įrodyta, kad tų pacientų, kurie laikosi rekomenduojamos dietos, būklė per operaciją ir po operacijos geresnė, jų organizmas geriau kovoja su šalutiniais poveikiais, kuriuos sukelia spindulinė, chemo- ir imunoterapija. Netinkamos mitybos problema iškyla tada, kai ligonis grįžta į namus ir jam tenka savarankiškai rūpintis savimi. Valgymas turi teikti ligoniui malonumą, maisto skonis teigiamai veikti psichiką, savijautą. Gražiai serviruotas stalas gerina nuotaiką ir apetitą. Dar senovės išminčiai teigė, kad maistas turi būti mūsų vaistai....
Skaityti daugiauArtėja neišvengiamas metų pabaigos švenčių maratonas. Pagrindinis šeimos ar draugų susibūrimų akcentas dažniausiai būna toks pats – skanus kaloringas maistas. Dažnas šiomis dienomis neišvengiame persivalgymo. Kartais atrodo, kad visą savaitę nieko kito beveik neveikiame, tik valgome! Medikai teigia, kad persivalgymas gali būti kenksmingas sveikatai, religija primena, kad persivalgymas – rimta nuodėmė. Kaip to išvengti per šventes? Apie tai kalbamės su gydytoja dietologe Daiva Pipiraite ir Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovais Dainiumi Kepeniu ir Sigita Kriaučiūniene. ...
Skaityti daugiauCeliakija ir pasveikimas, kad ir kaip gaila, – du nesuderinami dalykai. Tačiau sergantysis gali visiškai gerai jaustis, jei griežtai laikosi dietos ir visiškai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. 100 mg gliuteno turinčio produkto arba 1/6 arbatinio šaukštelio kvietinių miltų gali sukelti liūdnus padarinius. ...
Skaityti daugiauMaisto papildai - tarsi tarpinė grandis tarp maisto produktų ir vaistų. Jie gali padėti pagerinti savijatą, sveikatą ar išvaizdą. Tabletėmis, kapsulėmis, miltelių ar skysčių pavidalu pagaminti maisto papildai - tai vitaminų, mineralinių medžiagų, bioflavonoidų, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių ar kitų organizmui reikalingų biologiškai veiklių medžiagų preparatai. Jie teikia mums reikalingų mikroelementų ir mineralų, padeda išvalyti iš organizmo nereikalingas, kenksmingas medžiagas, reguliuoja vidaus organų veiklą. Specialūs maisto papildai padeda veiksmingai kovoti su antsvoriu, kuris, prasidėjus pavasariui, daugeliui iš mūsų tampa priešas Nr.1. Šį kartą pristatome keletą tokių specifinių maisto papildų. Duomenys apie maisto papildų sudėtį ir vartojimo rekomendacijas pateikti pagal nepriklausomos informacijos medicinos specialistams parengtą VU Farmakologijos ir mikrobiologijos katedros bei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos, informaciją....
Skaityti daugiauKiekvieną dieną, net nieko neveikiant, mūsų organizmas „degina“ kalorijas, kurios yra gaunamos iš suvartojamo maisto. Persivalgant ar per mažai valgant, svoris, net to nesiekiant, kinta. Kaip tiksliai apsiskaičiuoti paros energijos poreikį? Iš kokių maisto medžiagų turi susidaryti suvartojamos kalorijos? Į šiuos ir kitus klausimus atsakinėjo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė....
Skaityti daugiauTie, kurie svajoja vasarą prie ežero ar pajūryje atrodyti itin gražūs, turėtų pradėti keistis jau dabar, prasidedant pavasariui. O jų yra daugybė – kartais net atrodo, kad gyvename šalyje, kur visi, o ypač visos, nuolat bando suliesėti ir nežino kaip. Kur gi tas stebuklingas receptas? Deja, jo nėra. Geriausias būdas būti sveikiems ir gražiems – reguliariai mankštintis ir visam gyvenimui pakeisti mitybos įpročius. Žinoma, šiuolaikinis skubantis žmogus dažnai rinksis greitesnę priemonę – liekninamąją tabletę. Tad svarbu žinoti, ką ir kodėl vartojame.Tačiau atsiminkite, kad maisto papildai yra tik pagalbinė priemonė....
Skaityti daugiau„Reikia pasirūpinti savo figūra“, – sako sau dažnas prieš atostogas. Ir dauguma nieko nedaro. Suprantama, juk per savaitę įveikti maratono atstumą ant bėgimo takelio ir badauti visas septynias dienas nėra lengva....
Skaityti daugiauGyvuoja įsitikinimas, kad bulvių ir miltinių metant svorį negalima valgyti. Jų nerasite nei vienoje įprastoje lieknėjimo dietoje. Tai dietų mitas, kurį šiandien sugriaus sveikos mitybos specialistė, “Sulieknėk sveikai” vadovė Vaida Kurpienė. Ji sako, kad valgyti bulves ir mitinius, angliavandenių kupinus produktus, tikrai galima, tačiau svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. ...
Skaityti daugiauEgzistuoja daugybė priežasčių, kodėl norima sulieknėti, tačiau svarbiausios yra sveikata ir noras gražiai atrodyti, pasitikėti savimi. Antsvoris yra vienas daugelio grėsmingų ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, širdies ir kitų ligų rizikos faktorius, o su antsvoriu susijęs savigarbos ir pasitikėjimo savimi trūkumas neretai sukelia depresiją, pablogina sveikatą. Ypač vasarą paprasčiausiai norisi atsikratyti vieno kito kilogramo ir daliai atrodyti... Beje, šis noras sulieknėti būdingas visoms moterims ir merginoms, visiškai nesvarbu, ar antsvorio turima, ar jis tik tariamas......
Skaityti daugiauApie jogą rašėme jau ne kartą. Tikėtina, kad nemažai skaitytojų ir patys praktikuoja. Šiame numeryje kviečiame sužinoti daugiau apie vieną iš svarbių jogos praktikavimo elementų – jogos mitybą. Norint, kad jogos treniruotės būtų veiksmingos, bent iš dalies ir pasikonsultavus su gydytoju atsižvelgti į šias mitybos gaires yra labai rekomenduojama. ...
Skaityti daugiauAntsvorio turi 25 proc. suaugusiųjų vyrų ir 30 proc. moterų. Nepageidaujamiems kilogramams ypač nepakančios moterys, nors šiuolaikiniai įvaizdžio standartai tokie pat negailestingi ir stipriosios lyties atstovams. Ar galima lieknėti lengvai ir maloniai? Į šį klausimą atsakė medicinos centro „Jūsų šeimos klinika“ gydytoja reabilitologė Vaida RAICEVIČIENĖ....
Skaityti daugiauDaugelis žmonių šventai tiki, kad mėsa - niekuo nepakeičiamas maistas. Nenuostabu - gyvename šiauriniame krašte ir tikrai atrodo, kad sunku būtų prasimaitinti be mėsos ir žuvies. Ir nors Lietuva - didžkukulių su spirgučiais kraštas - ir čia, kaip ir visame pasaulyje, vis daugiau žmonių palieka “plėšrūnų” gretas, nors prieš dešimtmetį doras vegetaras Lietuvoje tikrai buvo retenybė....
Skaityti daugiaukaip tapti lieknesniam bei sveikesniam, gali patarti ir astrologai. tai taisyklės,...
Skaityti daugiauLaikantis dabar labai populiarių dietų labai svarbu nepamiršti sveikos mitybos principų. Sveika mityba yra tokia, kai organizmas gauna visų reikalingų medžiagų ir energijos idealiam svoriui palaikyti....
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę