Žinoma, nevalgyti mėsos produktų dar nereiškia gyventi sveikai. Būtina išlaikyti tinkamą mitybos balansą, maiste neturi trūkti vitaminų ir mineralų, ypač svarbu, kad būtų pakankamai geležies ir vitamino B12. Tyrimų duomenimis, iš 100 žmonių, pradėjusių vegetariškai maitintis, pusė numetė svorio, trečdalio pagerėjo virškinimas, daugumos - nuotaika, oda tapo skaistesnė, jie rečiau peršaldavo. Vyrai pripažįsta, kad perėjus prie vegetarinės dietos padidėjo seksualinė potencija. Vegetarėms moterims klimakso periodas prasideda vėliau, jo eiga švelnesnė. Vegetariškas racionas taip pat padeda norintiems mesti rūkyti.
Kai kurie dietologai nepritaria vegetarinei mitybai sakydami, kad tik mėsoje esantys baltymai gali visiškai aprūpinti žmogaus organizmą 20-čia būtinų amino rūgščių. Vegetarizmo šalininkai teigia, kad laikantis subalansuotos augalinės dietos, žmogus gaus visų jam reikalingų amino rūgščių, kurių yra riešutų branduoliuose, saulėgrąžose ir ankštinėse kultūrose. Visų kitų būtinų maisto komponentų (angliavandenių, riebalų, mineralinių medžiagų ir vitaminų) augaliniame maiste yra daugiau nei gyvulinės kilmės produktuose.
Prie naujos dietos geriau pratintis po truputį - staigūs mitybos pokyčiai gali sukelti šiokį tokį diskomfortą. Nekankinkite savęs. Dvi - trys savaitės dienos be mėsos padės apsispręsti, ar norite būti vegetaras.
Jei pasiryžote patys išbandyti vegetarinės mitybos privalumus, pasiruoškite, jūsų nuolat klausinės - “o tai ką jūs valgote?”.
Vaisiai ir daržovės. Žinoma, kuo daugiau įvairių vaisių ir daržovių bus jūsų racione, tuo geriau, net jei neatsisakysite mėsos. Valgant mėsą su nekrakmolingomis daržovėmis, ji bus daug greičiau suvirškinta ir pašalinta iš organizmo. Žinomas dietologas P.Bregas rekomendavo 60 proc. dietos raciono užpildyti daržovėmis ir vaisiais, 20 proc. baltyminiu maistu, 7 proc. natūraliais angliavandeniais (medumi ir džiovintais vaisiais), 7 proc. krakmolingais produktais, 6 proc. sviestu ir aliejais.
Krakmolingos daržovės. Priskiriami žiediniai kopūstai, bulvės, morkos, burokėliai, aguročiai, patisonai, moliūgai. Šios daržovės sočios ir gerai virškinamos.
Nekrakmolingos daržovės - gūžiniai kopūstai, agurkai, baklažanai, svogūnai, česnakai, ropės, ridikai ir ridikėliai, paprika, pomidorai - puikus priedas prie paruoštų krakmolingų daržovių.
Neišmeskite burokėlių, morkų, ropių, ridikėlių ir kitokių daržovių lapų - iš jų galima pagaminti puikių salotų su vitaminais ir biologiškai aktyviomis medžiagomis.
Ankštiniai augalai: pupos, pupelės, žirniai. Pupelės gali būti mėsos pakaitalas ir bus puiku, jei 1-2 kartus per savaitę pasimėgausite patiekalais iš ankštinių.
Dar vienas puikus mėsos “pavaduotojas” - soja. Kinai, dažnai valgantys sojos patiekalus, trombozėmis ir arterijų ligomis serga labai retai.
Kruopos. Labai svarbus lengvai virškinamų baltymų šaltinis - kviečių, rugių, avižų kruopos, grikiai ir ryžiai. Ryžiuose baltymų nėra labai gausu, bet jie pasižymi gera kokybe. Ypač vertingi rudieji nešlifuoti ryžiai. Jų luobelėje yra B grupės vitaminų ir daug kitų vertingų medžiagų.
Riešutai. 100 g riešutų branduolių visiškai kompensuoja vidutinišką mėsos porciją, kurią per dieną suvalgo mėsėdis. Beje, riešutus būtina gerai sukramtyti arba valgyti susmulkintus. Įrodyta, kad riešutai padeda atgauti jėgas.
Aliejus. Dietologai pataria rinktis nerafinuotą saulėgrąžų arba rapsų aliejų, o jei leidžia kišenė - alyvuogių, kurios pasižymi net gydomosiomis savybėmis. Britų mokslininkai ištyrė, kad riebus maistas lėtina protinį aktyvumą.
Pieno produktai. Yra vegetarų, kurie atsisako ir pieno bei jo produktų, kadangi šie yra gyvulinės kilmės. Sviesto nerekomenduojama vartoti karštiems patiekalams gaminti, tačiau jei pasigaminsite lydyto sviesto, turėsite puikaus skonio riebalų, tinkamų kepti ir net lengviems nudegimams gydyti.
Kiaušiniai. Ne visi vegetarai valgo kiaušinius, kai kas juos vadina skysta mėsa. Tačiau nepaisant to, kad juose daug cholesterino, kiaušiniuose yra nemažai ir naudingų medžiagų. Reikia žinoti, kad kiaušiniai, kaip ir varškė, priskiriami prie labai koncentruotų produktų, todėl jie virškinami sunkiau. Ar žinote, kad vertingiausi pavasarį ir rudenį sudėti kiaušiniai? Juose yra kelis kartus daugiau vitamino A nei tuose, kuriuos višta sudėjo kitais metų laikais.
Mėsa. Žmogus, nors ir plėšrios prigimties, nėra tikras plėšrūnas, ir jo žarnynas nepritaikytas mėsai virškinti - skrandis neišskiria pakankamai rūgščių, žarnos proporcingai daug ilgesnės už plėšrūnų. Todėl kepsniukas virškinamas lėtai ir sunkiai. Tai, kas pašalinama iš organizmo, dar ne viskas, kas liko iš suvirškinto kepsniuko. O liko mūsų viduje ir gero, ir blogo: mums reikalingų medžiagų - baltymų, mikroelementų, vienas kitas vitaminas ir nė kiek ne mažiau kenksmingų. Deja, gauname ir porciją teršalų - pesticidų, sunkiųjų metalų ir kitų kenksmingų medžiagų, esančių mėsoje. Sakoma: “Jei mėgsti dešrą ir gerbi įstatymus, tai geriau nematyti, kaip jie daromi”. Žinoma, naivu tikėtis, kad visos daržovės ir vaisiai ekologiškai švarūs. Iš dviejų blogybių geriau rinktis tą, kuri mažiau kenkia sveikatai.
Mėsėdžiai daug dažniau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, reumatizmu, podagra, neurodermitu, juos dažniau ištinka insultas ir kankina aukštas kraujo spaudimas.
Dauguma mūsų esame išbandę bent kelias dietas ir ne kartą nusivylę jų rezultatu. Taip, dietos veikia. Tačiau vos tik nustojus jų laikytis, numestas svoris grįžta su kaupu. Tuomet puolame į paniką ir griebiamės dar drastiškesnių priemonių. Tačiau 2000-aisiais dietų pasaulyje įvyko persilaužimas – 30 metų gydytojo Pjero Dukano (Pierre Dukan) populiarinta dieta išpopuliarėjo visame pasaulyje. Kodėl? Atsakymą rasite straipsnyje. ...
Skaityti daugiau1997 m. vasario mėn. nutariau pasitikrinti sveikatą poliklinikoje, nors maniau...
Skaityti daugiauSergančiųjų onkologinėmis ligomis gydymas neveiksmingas, jei netinkamai parinkta mityba. Dieta - tai dalis gydymo. Ji turi būti parinkta taip, kad nekristų svoris, nesutriktų medžiagų apykaita ir audiniai turėtų galimybę atsistatyti (regeneruoti). Įrodyta, kad tų pacientų, kurie laikosi rekomenduojamos dietos, būklė per operaciją ir po operacijos geresnė, jų organizmas geriau kovoja su šalutiniais poveikiais, kuriuos sukelia spindulinė, chemo- ir imunoterapija. Netinkamos mitybos problema iškyla tada, kai ligonis grįžta į namus ir jam tenka savarankiškai rūpintis savimi. Valgymas turi teikti ligoniui malonumą, maisto skonis teigiamai veikti psichiką, savijautą. Gražiai serviruotas stalas gerina nuotaiką ir apetitą. Dar senovės išminčiai teigė, kad maistas turi būti mūsų vaistai....
Skaityti daugiauArtėja neišvengiamas metų pabaigos švenčių maratonas. Pagrindinis šeimos ar draugų susibūrimų akcentas dažniausiai būna toks pats – skanus kaloringas maistas. Dažnas šiomis dienomis neišvengiame persivalgymo. Kartais atrodo, kad visą savaitę nieko kito beveik neveikiame, tik valgome! Medikai teigia, kad persivalgymas gali būti kenksmingas sveikatai, religija primena, kad persivalgymas – rimta nuodėmė. Kaip to išvengti per šventes? Apie tai kalbamės su gydytoja dietologe Daiva Pipiraite ir Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovais Dainiumi Kepeniu ir Sigita Kriaučiūniene. ...
Skaityti daugiauCeliakija ir pasveikimas, kad ir kaip gaila, – du nesuderinami dalykai. Tačiau sergantysis gali visiškai gerai jaustis, jei griežtai laikosi dietos ir visiškai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. 100 mg gliuteno turinčio produkto arba 1/6 arbatinio šaukštelio kvietinių miltų gali sukelti liūdnus padarinius. ...
Skaityti daugiauMaisto papildai - tarsi tarpinė grandis tarp maisto produktų ir vaistų. Jie gali padėti pagerinti savijatą, sveikatą ar išvaizdą. Tabletėmis, kapsulėmis, miltelių ar skysčių pavidalu pagaminti maisto papildai - tai vitaminų, mineralinių medžiagų, bioflavonoidų, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių ar kitų organizmui reikalingų biologiškai veiklių medžiagų preparatai. Jie teikia mums reikalingų mikroelementų ir mineralų, padeda išvalyti iš organizmo nereikalingas, kenksmingas medžiagas, reguliuoja vidaus organų veiklą. Specialūs maisto papildai padeda veiksmingai kovoti su antsvoriu, kuris, prasidėjus pavasariui, daugeliui iš mūsų tampa priešas Nr.1. Šį kartą pristatome keletą tokių specifinių maisto papildų. Duomenys apie maisto papildų sudėtį ir vartojimo rekomendacijas pateikti pagal nepriklausomos informacijos medicinos specialistams parengtą VU Farmakologijos ir mikrobiologijos katedros bei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos, informaciją....
Skaityti daugiauKiekvieną dieną, net nieko neveikiant, mūsų organizmas „degina“ kalorijas, kurios yra gaunamos iš suvartojamo maisto. Persivalgant ar per mažai valgant, svoris, net to nesiekiant, kinta. Kaip tiksliai apsiskaičiuoti paros energijos poreikį? Iš kokių maisto medžiagų turi susidaryti suvartojamos kalorijos? Į šiuos ir kitus klausimus atsakinėjo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė....
Skaityti daugiauTie, kurie svajoja vasarą prie ežero ar pajūryje atrodyti itin gražūs, turėtų pradėti keistis jau dabar, prasidedant pavasariui. O jų yra daugybė – kartais net atrodo, kad gyvename šalyje, kur visi, o ypač visos, nuolat bando suliesėti ir nežino kaip. Kur gi tas stebuklingas receptas? Deja, jo nėra. Geriausias būdas būti sveikiems ir gražiems – reguliariai mankštintis ir visam gyvenimui pakeisti mitybos įpročius. Žinoma, šiuolaikinis skubantis žmogus dažnai rinksis greitesnę priemonę – liekninamąją tabletę. Tad svarbu žinoti, ką ir kodėl vartojame.Tačiau atsiminkite, kad maisto papildai yra tik pagalbinė priemonė....
Skaityti daugiau„Reikia pasirūpinti savo figūra“, – sako sau dažnas prieš atostogas. Ir dauguma nieko nedaro. Suprantama, juk per savaitę įveikti maratono atstumą ant bėgimo takelio ir badauti visas septynias dienas nėra lengva....
Skaityti daugiauGyvuoja įsitikinimas, kad bulvių ir miltinių metant svorį negalima valgyti. Jų nerasite nei vienoje įprastoje lieknėjimo dietoje. Tai dietų mitas, kurį šiandien sugriaus sveikos mitybos specialistė, “Sulieknėk sveikai” vadovė Vaida Kurpienė. Ji sako, kad valgyti bulves ir mitinius, angliavandenių kupinus produktus, tikrai galima, tačiau svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. ...
Skaityti daugiauEgzistuoja daugybė priežasčių, kodėl norima sulieknėti, tačiau svarbiausios yra sveikata ir noras gražiai atrodyti, pasitikėti savimi. Antsvoris yra vienas daugelio grėsmingų ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, širdies ir kitų ligų rizikos faktorius, o su antsvoriu susijęs savigarbos ir pasitikėjimo savimi trūkumas neretai sukelia depresiją, pablogina sveikatą. Ypač vasarą paprasčiausiai norisi atsikratyti vieno kito kilogramo ir daliai atrodyti... Beje, šis noras sulieknėti būdingas visoms moterims ir merginoms, visiškai nesvarbu, ar antsvorio turima, ar jis tik tariamas......
Skaityti daugiauApie jogą rašėme jau ne kartą. Tikėtina, kad nemažai skaitytojų ir patys praktikuoja. Šiame numeryje kviečiame sužinoti daugiau apie vieną iš svarbių jogos praktikavimo elementų – jogos mitybą. Norint, kad jogos treniruotės būtų veiksmingos, bent iš dalies ir pasikonsultavus su gydytoju atsižvelgti į šias mitybos gaires yra labai rekomenduojama. ...
Skaityti daugiauAntsvorio turi 25 proc. suaugusiųjų vyrų ir 30 proc. moterų. Nepageidaujamiems kilogramams ypač nepakančios moterys, nors šiuolaikiniai įvaizdžio standartai tokie pat negailestingi ir stipriosios lyties atstovams. Ar galima lieknėti lengvai ir maloniai? Į šį klausimą atsakė medicinos centro „Jūsų šeimos klinika“ gydytoja reabilitologė Vaida RAICEVIČIENĖ....
Skaityti daugiauDaugelis žmonių šventai tiki, kad mėsa - niekuo nepakeičiamas maistas. Nenuostabu - gyvename šiauriniame krašte ir tikrai atrodo, kad sunku būtų prasimaitinti be mėsos ir žuvies. Ir nors Lietuva - didžkukulių su spirgučiais kraštas - ir čia, kaip ir visame pasaulyje, vis daugiau žmonių palieka “plėšrūnų” gretas, nors prieš dešimtmetį doras vegetaras Lietuvoje tikrai buvo retenybė....
Skaityti daugiaukaip tapti lieknesniam bei sveikesniam, gali patarti ir astrologai. tai taisyklės,...
Skaityti daugiauLaikantis dabar labai populiarių dietų labai svarbu nepamiršti sveikos mitybos principų. Sveika mityba yra tokia, kai organizmas gauna visų reikalingų medžiagų ir energijos idealiam svoriui palaikyti....
Skaityti daugiau
Шкала эмоциональных тонов
http://www.8d.ru/content99.php
Žmonės gimė dvejomis kojomis , dvejomis rankomis , kūnų ir galva. Jų mityba rutuliavosi daugelį amžių , per kuriuos visada pagrindinę vietą užėmė mėsa. Ką anksčiau žmonės medžiodavo ? Gyvulius! ,- pasakytų net 4 metukų vaikas!
Kadangi amžiai eina į priekį, žmonės keičiasi , keičiasi jų ligos. Viena nauja liga jau pastebėta ir nustatyta. Tai smegenų liga, kuriai pavadinimas jau duotas : Vegetarija. Ją galima priskirti prie tų ligų , kurios žudo lėtai. Žmonės sergantys ta liga , bando nevalgyti mėsos , vien dėl TO , kad kažkur perskaitė , kažkas pasakė! kad Mėsa kenkia! Ji yra blogis. Taip , ji kenkia , bet dar labiau kenkia nepilnavertiškai mąstančios smegenys.
Kažkas čia rašė forume , "Vegetare norėjau tapti , kai buvau jau 13 metų". Ką tu būdama 13 metų supratai apie žalą organizmui ir mėsos kenksmingumą? Išvada tik viena , kad ją paveikė baisi liga- Vegetarija!
Ką gerbiami ponai ir ponios valgytumėte žiemą , jei nebūtų jūsų mylimų parduotuvių ir daržovių turgų ? Mirtis ? Baisu!
Ligos gydimas - mąstymas. Gaila , kad sutvertas jis ne visiems .
Ačiū
Jei suprantat rusiškai, žiūrėkit :
>Методики Марвы Оганян.
http://video.yandex.ru/users/lenalexandr/collection/7/
Po sito, man laaabai greitai atslugo noras valgyti mesa
straipsnis man nepasakė nieko naujo, viskas žinoma, bet pradedantiems vegetarams gan naudingas
pati mėsoso nevartoju jau daugiau nei metai ir jaučiuosi daug geriau, rečiau sergu, ir galiu nesibaimint dėl kiaulių gripo, selmoneliozės ir kitokių bjaurių ligų;]]