Žmogaus organizme yra apie 500 žarnyno bakterijų rūšių, kurios jau yra identifikuotos ir žinomos. Šie mikroorganizmai, sąveikaudami tarpusavyje ir su žmogaus organizmu, sudaro mikrobiotą. Didžiausia bakterijų koncentracija randama proksimaliojoje storosios žarnos dalyje. Žmogaus virškinamojo trakto ertmėje esančios bakterijos yra skirtingos kiekvienam žmogui, tai tarsi individualus „mikrobinis organas“, toks kaip kepenys, širdis ar plaučiai. Didžioji dauguma žarnyno bakterijų yra naudingos ir jų yra kur kas daugiau nei žalingų. Tačiau mikrofloros pusiausvyra gali būti pažeista vartojant antibiotikus, pakeitus mitybos įpročius, sergant virškinamojo trakto ligomis, viduriuojant.
„Rimtesniais“ peršalimo atvejais žmonėms dažnai paskiriama antibiotikų. Nors antibiotikai Lietuvoje ir yra receptiniai vaistai, tačiau žmonės dažnai mėgsta jais gydytis patys, kartais net laiko savo namų vaistinėlėse. Gydytojai primena, kad antibiotikai turi būti vartojami tik gydytojui paskyrus, gydytojo nurodytomis dozėmis ir nurodytą laiką.
Baigus vartoti antibiotikus, reikėtų „imtis“ probiotikų, t.y. „gerųjų“ bakterijų. Iš graikų kalbos kilęs terminas „probiotikas“ reiškia gyvenimą. Probiotikai – tai yra gyvi mikroorganizmai, kurie, vartojami tinkamomis dozėmis, pagerina žmogaus sveikatos būklę. Šios „gerosios“ bakterijos gyvena žarnyne, kur palaiko palankią bakterinę terpę, padeda užtikrinti gerą žarnyno veiklą. Dauguma probiotikų – pieno rūgšties bakterijos. Jos žarnyne gyvena visą žmogaus gyvenimą ir užtikrina svarbiausias jo gyvybės funkcijas.
Probiotikai vartojami jau daugelį metų, tačiau, juos parenkant, reikia atsižvelgti į tai, kad įvairios probiotikų padermės pasižymi skirtingomis charakteristikomis ir poveikiu, todėl labai svarbu tiksliai identifikuoti, koks probiotikas yra vartoti skirtame produkte. Negalima lyginti tyrimų rezultatų, gautų vartojant skirtingų genčių probiotikus.
Kokį probiotiką pasirinkti, dažniausiai sprendžia gydytojas, tačiau žmonės gali ir patys įsigyti kai kurių preparatų iš vaistinėse parduodamų didelės įvairovės probiotikų, nes jie yra nereceptiniai. Vienas iš jų – Gefilus – yra gerai žinomas suomių kompanijos „Valio“ produktas. Jame esančios pieno rūgšties bakterijos yra geriausiai ištirtos, nes jau yra publikuota daugiau nei 200 mokslinių straipsnių, kuriuose aprašytos šių bakterijų savybės ir veikimo būdas:
• Lactobacillus GG didina virškinamojo trakto atsparumą, padėdamos atkurti pažeistą žarnų gleivinę infekcijos atveju, stiprina imunitetą;
• skatina antikūnų žalingiems mikroorganizmams gamybą;
• didina naudingų pieno rūgšties ir bifidobakterijų kiekį;
• reguliuoja ir balansuoja virškinamojo trakto funkciją;
• išskiria antimikrobines medžiagas ir neleidžia augti žarnyne „blogosioms“ bakterijoms;
• sustiprina imuninę apsaugą nuo žalingų bakterijų ir virusų.
Gefilus kapsulės yra be laktozės, todėl jos puikiai tinka žmonėms, kurie yra alergiški pieno baltymams, taip pat kūdikiams, naujagimiams, kurie dar nėra gavę karvės pieno. Lactobacillus GG yra geriausiai ištirtos probiotinės bakterijos.
Renkantis probiotiką svarbu atkreipti dėmesį į tai, kiek kapsulėje ar tabletėje yra bakterijų. Paprastai manoma, kad veiksmingiausia yra ta kapsulė, kurioje yra ne mažiau bakterijų kaip milijardas (t.y. 108–109 kolonijas sudarančių bakterijų/kapsulėje). Gefilus kapsulėje yra 5x109 kolonijas sudarančių bakterijų.
Gefilus Plus rekomenduojama vartoti po antibiotikų kurso, viduriuojant, sergant žarnyno ligomis. Kapsules rekomenduojama vartoti du kartus per dieną po vieną kapsulę. Gydymo trukmė priklauso nuo ligos sunkumo, nuo to, kaip greitai išnyksta šalutiniai antibiotikų požymiai.
Gefilus Plus tinka ir naujagimiams, ir kūdikiams, nes kapsulę galima atidaryti ir miltelius iškratyti lengvai ištirpinti vandenyje – taip kapsulę galima lengvai sugirdyti vaikams.
Gydymo tikslu dažniau naudojamos lakto- nei bifidobakterijos, nes laktobakterijos yra atsparios skrandžio rūgštims ir tulžiai, geriau kolonizuoja žmogaus žarnyno gleivinę.
Nerimaujantiesiems dėl neigiamo probiotikų poveikio gydytojai sako, kad nepageidaujamų reakcijų ir kontraindikacijų vartoti šį preparatą paprasčiausiai nėra. Svarbu atsiminti, kad aukštesnėje kaip 50oC temperatūroje Lactobacillus GG bakterijos žūva. Atidarytą probiotikų indelį galima laikyti šaldytuve iki vartojimo termino pabaigos, o kambario temperatūroje – dvi savaites.
Pabaigus gerti kapsules, naudinga pasirinkti kokį nors pieno produktą su lakto- ar bifidobakterijomis: pieną, jogurtą ar sūrį. Gerosios mikrofloros kiekį galima padidinti vartojant fermentuotus pieno produktus, papildytus efektyviais probiotikais, kurių nauda pagrįsta moksliniais tyrimais.
Šioje vietoje kylantis skausmas gali byloti apie daugelį patologijų. Trumpai aptarsime skausmą sukeliančias priežastis ir priemones, kurios gali padėti....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiau„Kartais man ima trūkčioti akies voką. Nemalonus pojūtis. Kodėl tai atsitinka ir kaip galima būtų to išvengti?“ – klausia mūsų skaitytojas Alvydas Bradauskas iš Birštono, dirbantis programuotoju. Apie nervinį tiką kalbamės su klinikos „Corpus sanum“ gydytoja oftalmologe Doloresa Margelevičiene....
Skaityti daugiauistorija klizmos - ypač senas gydymo metodas. manoma, kad pirmieji šią...
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauŽmogaus imunitetas – lyg nematomas skydas, apsaugantis organizmą nuo įvairių bakterijų, virusų ir kitų ligų sukėlėjų. Gyvename ne po stikliniu dangčiu, ir kiekvieną dieną mus „puola“ daugybė mikroorganizmų. Tačiau mes nesusergame kasdien ir vis kita liga. Visa tai – stipraus imuniteto dėka. Tačiau drėgni ir šalti orai, trumpos dienos, vitaminų trūkumas, stresas, ilgas buvimas ankštose ir tvankiose patalpose silpnina imuninę sistemą....
Skaityti daugiauApsisprendimas turėti kūdikį – vienas svarbiausių sprendimų gyvenime. Jei paklaustume būsimų tėvų, kokio vaikelio jie norėtų susilaukti, iš karto išgirstume: sveiko. Iš tikrųjų – sveikata – pats tvirčiausias pamatas visam būsimo kūdikio gyvenimui, todėl ir rūpintis šiuo pamatu reikia jau tada, kai tik gimsta mintis susilaukti kūdikio. ...
Skaityti daugiauSvarstant apie mažėjantį gimstamumą, gyventojų prieaugį, dažnai visai nesusimąstoma, kad tam didelę įtaką turi vyrų sveikata, jų vaisingumas. Šiuo metu visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, apie 16 proc. porų yra nevaisingos, o demografai ateityje – po 10–15 metų – prognozuoja dar labiau gąsdinančius skaičius. Manoma, kad nevaisingumo problemų daugės. Tam įtakos turi gyvenimo būdo pasikeitimai ir tokie veiksniai, kaip bendras neigiamas aplinkos fonas ir užterštumas. ...
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauOrganizmui senstant ryškėja hipoksemija ir hipoksija, t.y. blogėja deguonies pristatymas ir pasiskirstymas audiniuose. Pagyvenę ir seni žmonės daug greičiau reaguoja į deguonies stoką, nes senstant mažėja atsparumas hipoksijai ir hiperkapnijai. Ypač tai aktualu pagyvenusio amžiaus pacientams, sergantiems išemine širdies liga....
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę