Nėštumo metu įvairių medžiagų, tarp jų ir vitaminų, poreikis padidėja, tačiau organizmas iš maisto pats sugeba pasisavinti daugiau tų medžiagų, kurių labiausiai trūksta, todėl jei mityba visavertė papildomai vartoti vitaminų nereikia. Jei mityba nėra visavertė reikia pagalvoti apie papildus.
Būklė, kai žmogui trūksta visų vitaminų, pasitaiko gana retai, tai, pvz., rimta virškinamojo trakto liga, kurios metu sutrinka medžiagų pasisavinimas, badavimas dėl ligos ar dėl kitų susiklosčiusių sąlygų. Nėštumas - fiziologinė moters būklė, kuri nereiškia, kad reikia visiškai keisti mitybą ir įpročius, jei jie nėra žalingi. Įtariant tam tikrų medžiagų trūkumą svarbiausia yra atskirti ir diagnozuoti, kokio vitamino ar mikroelemento trūksta (vit. A, vit. D ar kt.), nes jo ir turėtų būti skiriama gydomosios dozės - daug didesnės nei įprastuose vitaminuose.
Visuomenėje paplitusi nuomonė, kad tik įvairių vitaminų ir maisto papildų vartojimas yra sėkmingo nėštumo garantas, kad tai užtikrina mažesnį vaisiaus perinatalinį (tai yra gimimo metu ir iškart po jo) sergamumą ir mirtingumą, nėra iki galo pagrįsta. Besilaukianti moteris privalo žinoti, kad yra ir daug reikšmingesnių veiksnių. Bręstančio kūdikio būklė visų pirma priklauso nuo genetinių veiksnių bei nuo moters mitybos. Nors pragyvenimo lygis pamažu auga, dažnai besilaukiančiai moteriai diagnozuojamas mitybos nepakankamumas, kurio koregavimas yra vienas iš svarbiausių tikslų dar nepastojus. Gerai kai vitaminai gaunami iš natūralių šaltinių, tačiau jei tai neįmanoma, reikėtų vartoti maisto papildų ir vitaminų preparatų.
Įrodymais pagrįsta medicina teigia, kad labai rimtų pasekmių gali sukelti folio rūgšties trūkumas. Ji ypač reikalinga moterims, kurios priklauso rizikos grupei, t.y. kurioms būna pasikartojantys įprastiniai persileidimai ar nutrūkęs besivystantis nėštumas, jų vaisiui gali vystytis nervinio vamzdelio defektas (vaisiui diagnozuojama hidrocefalija, nugaros smegenų kanalo anomalijos). Folio rūgšties trūkumo rizika yra ir blogesnės mitybos moterims, kurios negauna šios medžiagos pakankamai su maistu. Ši rizika gali būti ir vyresnio amžiaus moterims, kadangi organizmas jau mažiau yra prisitaikęs prie nėštumo ir vaisiaus išnešiojimo. Tokiais atvejais folio rūgšties rekomenduojama vartoti tris mėnesius iki nėštumo (nes jos poveikis dėl lėto įsisotinimo ir poveikio biocheminėms organizmo reakcijoms yra lėtas) ir tris pirmuosius nėštumo mėnesius. Vėliau folio rūgšties vartojimas nebeturi prasmės, kadangi vaisiaus organizmas jau būna susiformavęs ir daugiau nebėra prasmės jo skirti.
Nėštumo metu svarbu palaikyti normalų hemoglobino kiekį kraujyje. Hemoglobino normos skirtingu nėštumo metu skiriasi dėl vykstančios hemodiliucijos (kraujo praskiedimo). Kraujo plazmos padaugėja labiau negu eritrocitų, todėl santykinis eritrocituose esančio hemoglobino kiekis nustatomas mažesnis, palyginti su nesilaukiančia moterimi. Pirmą nėštumo trečdalį apatinė hemoglobino normos riba yra 110 g/l, antrąjį - 105 g/l. Šie dydžiai, kurie paprastai reikštų mažakraujystę, nėštumo metu yra norma.
Jei moteris per dieną suvalgo 200-300 gramų grynos mėsos, ji gauna pakankamą kiekį geležies, reikalingos raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Mažo laipsnio mažakraujystė nelabai veikia vaisiaus augimą ir vystymąsi. Retai kada pasitaikanti labai didelio laipsnio mažakraujystė (kai hemoglobino kiekis kraujyje yra mažesnis nei 80 g/l) turi būti gydoma nebe vitaminais, o antianeminiais vaistais.
Iškėlus teiginį, kad moterys nėštumo metu turėtų daugiau vartoti daug fosforo ir kitų maisto medžiagų turinčių jūros žuvų ir jų produktų, buvo atliktas tyrimas, kurio metu skirtumo tarp nėštumo metu gausiai vartojusių jūros gėrybes ir nepakeitusių savo mitybos režimo moterų nepastebėta.
Ir vitaminai, ir mikroelementai priskiriami ne prie vaistų, o prie maisto papildų. Nėštumo metu įvairių medžiagų poreikis padidėja, maisto papildai - vienas iš būdų užtikrinti šį poreikį, tačiau vertėtų prisiminti, kad kai kada nėštumo metu vartojami vitaminai gali sukelti alerginių reakcijų ir motinai, ir vaikui po gimimo, todėl vitaminų neturėtų būti vartojama be saiko, juos renkantis vertėtų pasikonsultuoti su specialistais.
Jei moteris normaliai maitinasi, jos išvaizda yra normali, t.y. ji nėra liesa, tai reiškia, kad moteris turi pakankamai atsargų, kurias gali panaudoti bręstantis vaisius. Į mitybą didesnį dėmesį kreipti vertėtų antrąją nėštumo pusę, ypač jei diagnozuojama, kad moters svoris nėra pakankamas. Žinoma, geriausia, jei moteris priauga svorio dar iki nėštumo.
Atšalus orams, vis didesnė tikimybė persišaldyti, o gerklės skausmas - vienas iš pagrindinių persišaldymo simptomų. Kas provokuoja gerklės skausmą? Kokiomis priemonėmis galima jį numalšinti? Į šiuos klausimus paprašėme atsakyti KMU Ausų, nosies ir gerklės klinikos gydytojo Sauliaus Vaitkaus. ...
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauAr nėštumo metu verta galvoti apie tinkamą dietą? Ar vitaminai ir mikroelementai yra svarbūs per lemtingąjį devynių mėnesių laikotarpį? Kaip skiriasi maisto medžiagų poreikis įvairiais nėštumo periodais?...
Skaityti daugiauKad vaisius vystytųsi normaliai, racionaliai maitintis nėštumo metu yra labai svarbu. Idealiais atvejais sveikos mitybos taisyklės su būsima mama turėtų būti aptariamos dar prieš jai pastojant. ...
Skaityti daugiauKofeinas – vienas iš dažniausiai mūsų vartojamų cheminių medžiagų (taip pat ir nėštumo metu). Jo gauname gerdami kavą, arbatą, kai kuriuos kitus gėrimus, valgydami šokoladą. Duomenys, kalbantys apie tai, kokią įtaką kofeinas daro nėštumo metu vykstantiems procesams, – prieštaringi. Vis dėlto nurodoma, kad, suvartojant daugiau kaip 300 mg kofeino kasdien, gali pasireikšti vaisiaus vystymosi sutrikimai ir spontaninis (savaiminis) abortas. Kokią įtaką gali turėti mažesni kofeino kiekiai, nėra tiksliai aišku. ...
Skaityti daugiauKuri kūdikio laukianti moteris nėra jautusi nerimo: ar mano vaikas bus sveikas?, „ar nesutriks mano pačios sveikata? Rūpestis vaiku ir savimi neturėtų kelti abejonių: mylėdama save, mama kartu rūpinsis vaikučiu. Juk ką valgo mama, tą ir vaikas, kuo kvėpuoja mama, tuo ir vaikas. Tai suprasdamos, moterys dažnai būtent tuo metu ryžtasi mesti rūkyti, sveikiau maitintis. Tačiau keisčiausios pagundos (pvz., tortas su marinuotais agurkėliais), kartais ir artimųjų nesupratingumas lyg verčia pamiršti sveikatą. Be to, būsimosios mamytės organizmas taip sutvertas, kad viską, ko reikia, atiduoda vaikui, taigi, gaudama kokių nors reikalingų medžiagų per mažai, ji jas atiduoda, ir pirmiausia nukenčia pati, po to vaikas....
Skaityti daugiauNėštumo metu svarbu sveikai maitintis, nes visas maisto medžiagas vaisius gauna per motinos kraują. Būsimajai mamai daugiau nei paprastai reikia vitaminų ir mineralinių medžiagų, ypač kalcio, folio rūgšties, B grupės vitaminų, jodo ir geležies. Šių medžiagų trūkumas gali sutrikdyti vaisiaus raidą, sukelti persileidimą, priešlaikinį gimdymą. Tačiau kai kurių vitaminų perteklius (ypač A, D, E) taip pat gali būti pavojingas....
Skaityti daugiauAvokadus pamėgo praktiškai visas pasaulis – ir tai jau seniai ne tik mada, bet ir labai naudingas mitybos elementas. Retas žino, kad avokadas iš tikrųjų yra vaisius, botaniniu požiūriu priskiriamas prie uogų. Pateiksime 5 priežastis, kodėl verta reguliariai valgyti avokadus. ...
Skaityti daugiauKai kurie sako, kad nėščiosioms negalima valgyti Brie sūrio. Tačiau ką daryti, jei jo taip stipriai norisi? Atsakymas paprastas – reikia rinktis pasterizuotus produktus, kuriuose nėra potencialiai kenksmingų bakterijų. Iš esmės nėščiosioms galima valgyti daugelį maisto produktų, svarbiausia, kad viskas būtų tinkamai apdorota ir protingai parinkta. Tad pateikiame keletą taisyklių, kaip atsakingiau rinktis maistą nėščiosioms ir ko reikėtų vengti, kad vaikelis ir pati nėščioji nepatirtų jokios potencialios žalos. ...
Skaityti daugiauTikriausiai daugeliui teko matyti, kai vienas populiariausių visų laikų animacinių filmukų herojų, vardu Popajus, suvalgo skardinę žalių daržovių ir įgauna neįprastų galių, padedančių nugalėti bet kokius priešininkus. Ir kas gi toje skardinėje? Ogi špinatai – žalios lapinės daržovės, kurios ir šiandien laikomos supermaistu. Kuo organizmui naudingi špinatai? Kokia jų maistinė vertė? Kaip juos paruošti, kad maistas būtų ne tik naudingas, bet ir skanus? ...
Skaityti daugiauMagnis – vienas svarbiausių mineralų, kurio būtina gauti kasdien. Jei jo nepakanka su maistu, tuomet gali būti naudinga pavartoti papildomai, nes jo trūkumas gali sukelti ne vieną problemą. Tad pakalbėkime apie šią gyvybiškai svarbią mineralinę medžiagą plačiau. Kuo ji svarbi organizmui? Kokie jos trūkumo požymiai? Koks jos paros poreikis? Kokiame maiste magnio yra daugiausiai? ...
Skaityti daugiauPersivalgydami mes ne pasisemiame energijos, o tampame mieguisti, vangūs ir tingūs. Be to, kas kartą pakenkiame ne tik virškinimo sistemai, bet ir visam organizmui. Kodėl taip dažnai persivalgome ir ką daryti, kad ši problema pasikartotų kuo rečiau? ...
Skaityti daugiauOžkų pienas – nuo seno vertinamas maisto produktas, kuris, kaip manoma, yra ne tik maistingas, bet ir turi gydomųjų galių. Kuo naudingas ožkų pienas ir kodėl verta bent vieną kartą per savaitę pasimėgauti ožkų pieno sūriu?...
Skaityti daugiau
jei kurias domina vitaminai, rasykite. Gaunu originalius Perfectil, Pregnacare ir wellwoman vitaminus (pakuotes po 30tableciu). Kaina iki 50% pigesne nei internetinese parduotuvese! Rasykite, visoms mielai padesiu ju isigyti.
Viskas turi buti su saiku.
O vitaminai nera blogai.