Ruošdamiesi grybauti apsirenkite patogiai - kelnės ir palaidinė būtinai ilgomis rankovėmis. Grybautojui reikalinga tvirta iš gluosninių vytelių nupinta pintinė (su atlenkiamu dangčiu ar medžiagos uždangalu), tačiau visiškai netinkami metaliniai, plastikiniai kibirai, polietileniniai maišeliai, kuriuose grybai kaista, greičiau kirmija, susilaužo, genda. Nupjautą grybą gerai apžiūrėkite - jei esate tikri, kad grybas valgomas, jį nuvalykite, išpjaukite pakirmijusias vietas ir dėkite į pintinę. Tik neapsirikite... jaunos nuodingos stambiosios gijabudės primena jaunus baravykus, o jaunos žalsvosios musmirės - pievagrybius. Renkant kazlėkus verta nulupti gleivėtą odelę. Tvirtus grybus dėkite ant pintinės dugno, o minkštesnius ir trapius - viršuje. Tik negrybaukite šalia autostradų, nes grybai kaupia alavą, kuris pakliūva su automobilių išmetamosiomis dujomis.
Europoje aprašyta 6000 rūšių grybų, iš kurių 100-150 rūšių - valgomieji, apie 100 - nuodingųjų, o 6-8 mirtinai nuodingi. Pasak Kauno visuomenės sveikatos centro mikrobiologijos laboratorijos vedėjos gydytojos Vitalijos Pakštienės, netiesa, kad nuodingas grybas kartus, turi nemalonų kvapą ar perpjovus peiliu pakeičia spalvą. Yra tik vienas būdas išvengti apsinuodijimų - nedėti į pintinę nepažįstamo grybo. Dažniausiai apsinuodijama nuodingą grybą supainiojus su valgomuoju. Štai smailiakepurė musmirė neretai supainiojama su pievagrybiu, žalsvoji - su ūmėde ar žaliuoke.
Mirtinai nuodingos - žalsvoji musmirė (Amanitaphalloides), smailiakepurė musmirė (Amanita virosa), baltoji musmirė (Amanita verna).Vienoje musmirėje gali būti mirtinas nuodo kiekis! Žalsvosios musmirės kepurėlė - iki 12 cm skersmens, jaunų grybų - pusrutuliška, senesnių - paplokščia, žalia, gelsvai žalsva, rudai ar pilkai žalsva. Lakšteliai balti. Kotas tuščiaviduris, žalsvas, viršutinėje dalyje yra baltas, lengvai nukrintantis rinkis. Apatinę koto dalį gaubia skiautėta išnara. Antrą dieną po apsinuodijimo žalsvąja musmire žmogus vemia, viduriuoja, kankina pilvo spazmai. Sveikata staiga pablogėja 4-7 dieną, ir pacientas gali mirti dėl ūminio kepenų, inkstų nepakankamumo bei kitų komplikacijų, - mirštamumas siekia 20-30 proc. Penktadaliui pacientų apsinuodijimas sukelia lėtinį kepenų uždegimą.
Paprastoji musmirė (ryškiai raudona, baltai taškuota kepurėle) gerai pažįstama daugeliui grybautojų. Nors ji nuodinga, specialiai paruošta tam tikruose kraštuose tampa delikatesiniu patiekalu. Margosios musmirės kepurėlė iškili, pilka, pilkai ruda, paviršius aplipęs baltais nedideliais žvyneliais. Koto viršutinėje dalyje - baltas žiedas, apatinėje - keli žiedai ir išnara.
Praėjusio šimtmečio pabaigos vokiečių mokslininko Zellnerio nuomonė, kad grybai dėl didelio chitino kiekio yra nevirškinami, šiandien jau pasenusi. Taip pat nepagrįsta nuomonė, kad grybai turi daug baltymų ir todėl prilyginami mėsai. Grybuose yra 90 proc. vandens, 30-50 proc. - baltymų, cukraus, riebalų, A, B grupės vitaminų, taip pat cinko, vario, geležies, magnio, fosforo ir kalio. Įdomu tai, kad grybuose yra rachitą gydančio vitamino D, kurio nėra žaliuosiuose augaluose. Jis nežūva po džiovinimo ar kulinarinio apdorojimo. Valgomosios voveraitės ir baravykai turi ir vitamino C. Labai vertinamos grybo kvapiosios medžiagos, kurios suteikia patiekalams pikantiško skonio, bei aromato. Grybai teigiamai veikia virškinimo procesą ir žarnyno peristaltiką, gerina apetitą.
Džiovinimas
Džiovinkite sveikus, ką tik surinktus grybus. Rūpestingai juos nuvalykite, nušluostykite drėgna servelėle, tačiau jokiu būdu neplaukite. Geriausia džiovinti grybus 2-3 dienas 40o C. Esant aukštesnei temperatūrai, grybai pajuos, blogai džius. Džiovintus grybus laikykite tamsaus stiklo stiklainiuose, prieš tai juos pakaitinkite orkaitėje. Nelaikykite grybų lininiuose maišeliuose, nes pro audinį gali įlįsti kandys, be to, išgaruoja aromatinės medžiagos.
Sušaldymas
Kai temperatūra žemesnė negu 0o C, mikroorganizmai apmiršta, o enzimai netenka aktyvumo. Grybus užšaldžius plastikiniuose maišeliuose, -18o C temperatūroje juos galima laikyti keletą mėnesių.
Pasterizavimas savo sultyse
Nuvalyti, nuplauti, supjaustyti, truputį pasūdyti grybai troškinami savo sultyse, kol išgaruoja 1/3 juose esančio vandens. Sudėjus į stiklainius, tarp grybų ir dangtelių paliekamas maždaug 15 mm tarpas. Sandariai uždaryti stiklainiai pasterizuojami apie 30 min. puode su verdančiu vandeniu. Tada 24 val. laikomi kambario temperatūroje ir vėl pasterizuojami. Būtina pasterizuoti tris kartus, taip pat ir 1-2 proc. sūrumo tirpale.
Marinavimas
Rūgščiame tirpale laikomus grybus pakanka pasterizuoti vieną kartą, nes rūgšti aplinka yra labai nepalanki mikroorganizmams. Grybus galima virti tirpale su actu. Populiariausi yra marinuoti bei įvairiais būdais namuose konservuoti baravykai, raudonviršiai, voverėlės, lepšiukai, makavykai, žaliuokės. Miško gėrybės gerai išlaiko išvaizdą, skonį, kvapą.
Sūdymas, rauginimas
Sveikiausi grybai - sūdyti bei rauginti. Paprasčiausias ir patikimiausias grybų atsargų ruošimo būdas žiemai - tai sūdymas (1 kg grybų reikia 150 g druskos) bei rauginimas medinėse statinaitėse, moliniuose, emaliuotuose, nehermetiškai uždarytuose induose. Rūgimo metu grybai turi būti apsemti skysčiu, kad nesugestų. Jei sūdyti grybai pasidengs žalsva plutele, pasklis rūgimo kvapas, geriau jų nevalgyti.
Pasak V. Pakštienės, galima apsinuodyti ir savo rinktais, virtais ar marinuotais grybais. Netinkamai paruošti grybai gali sukelti botulizmą. Šalyje kasmet pasitaiko apsinuodijimų, kuriuos sukelia namų gamybos konservuoti grybai. Konservuotų grybų kąsnis gali būti mirtinas. Šiuo atveju maisto pramonės įmonių pagaminti konservai yra patikimesni, nes jie sterilizuojami.
Botulizmo bakterijų sporų gamtoje yra visur - ant grybų, vaisių, daržovių ir t.t. Būdamos neaktyvios būklės, jos pavojaus žmogaus sveikatai nekelia. Tačiau, patekę į anaerobines sąlygas, t.y. į metaliniais dangteliais uždarytą stiklainį, kuriame nėra deguonies, botulizmo sukėlėjai greitai dauginasi ir, esant didesnei nei 10o C temperatūrai, pradeda gaminti egzotoksiną - vieną stipriausių bakterinės kilmės nuodą. Žmogus šiam toksinui labai jautrus. Botulizmo bakterijų sporų, patekusių ant konservuojamo produkto, neįmanoma sunaikinti namų sąlygomis. Todėl ruošiant grybus svarbu laikytis higienos reikalavimų. Esant temperatūrai žemesnei nei 4o C, sporos nesudygsta ir mikrobai nesidaugina, todėl ir nuodai negaminami. Botulizmo bakterijos nesidaugina deguonies turinčioje aplinkoje ir ten, kur yra padidėjęs rūgšties kiekis bei druskos koncentracija, siekianti 10 proc. patiekalo svorio, todėl rauginti ir sūdyti grybai yra saugūs.
• Griežtai laikykitės higienos, ruošdami grybus, stiklainius ir dangtelius.
• Konservuokite tik šviežius ir sveikus (visiškai nepažeistus) grybus.
• Hermetiškai uždaromuose konservuojamuose produktuose temperatūra turi pasiekti 100o C.
• Konservus laikykite tik šaltai - šaldytuve, rūsyje. Temperatūra turi siekti ne daugiau nei 4o C.
• Jei botulizmo bakterijos įsitaisė stiklainyje, susidariusios dujos išpūs arba pakels jo dangtelį. Tokie konservai pavojingi gyvybei, todėl juos išmeskite.
Saldžiai rūgštus tirpalas
(pikantiškas, tinka sergantiesiems diabetu)
500 ml 5 proc. acto
500ml vandens
1 šaukštelis druskos
8 tabletės ciklamato
6 tabletės sacharino
15 juodųjų pipirų
1 kvapusis pipiras
1 šaukštelis garstyčių
ketvirtadalis šaukštelio kalendros grūdelių
Virti 2 min. Apvirtus grybus sudėti į stiklainius su svogūno, morkos griežinėliais, saliero kubeliais ir trumpai blanširuotu žiediniu kopūstu. Viršuje uždėti mažosios paprikos gabalėlį. Pasterizuoti 30 min. 100° temperatūroje.
Skausmas - subjektyvus pojūtis. Jo intensyvumas priklauso nuo organų pažeidimo, skausmo slenksčio, centrinės nervų sistemos būklės. Daugybė moterų nuolat patiria nuolatinį ar epizodinį skausmą, kuris trukdo gyventi, pailsėti, užmigti. Jis yra pagrindinis daugelio ginekologinių ligų simptomas. Nukenčia asmeninis, socialinis ir seksualinis gyvenimas, moteris atrodo liguistai ir nuolat pavargusi....
Skaityti daugiauKiek turėtų trukti lytinis aktas, geriausiai žino moteris, todėl jos ir reikia pasiklausti. Bet ar verta patikėti, kai ji meilikaujančiai sako, jog jai užtenka ir tų 30 sekundžių? Greičiausiai protinga ir mylinti moteris labai nenusimins dėl kelių per greitai išsiveržusios sėklos kartų, bet jeigu taip atsitinka visada? Paguodžiant galima pasakyti, kad priešlaikinė ejakuliacija - lengviausiai išsprendžiama seksualinė problema....
Skaityti daugiauKasdien pas ginekologus apsilanko daugybė įvairaus amžiaus moterų, kurias vargina mėnesinių ciklo sutrikimai. Kartais gali užtekti tik menko streso, didelio nuovargio, ir menstruacijos sutrinka. Kiekviena moteris bent kartą patiria nedidelių ciklo nukrypimų, kurie nekelia didelio pavojaus, tačiau kartais tai gali būti prasidedančios ligos signalas. Kaip išgirsti tokį signalą ir juo pasirūpinti? Kalbamės su akušere-ginekologe Vita JAUNIŠKIENE....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauTikrai nedaugelis vos sunegalavę skuba pas gydytoją. Visų pirma, kol užsiregistruosi ir pateksi, nesunki liga praeis savaime, o jei reikia tik konsultacijos... Gyvename XXI amžiuje, todėl daugeliui visagalis internetas yra geriausias patarėjas. Veikiausiai todėl žurnalo „Sveikas žmogus“ interneto tinklalapyje, taip pat vis populiarėjančiame „Facebook“ puslapyje ir sulaukiame daugiausia mūsų skaitytojų klausimų. Kiti savo problemas išdėsto laiške redakcijai. Apžvelgsime dalį jų. Šįkart pasirinkome ginekologiją, o į klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultacijos vadovė docentė Rosita Aniulienė....
Skaityti daugiauKiekvienai porai moters nėštumo metu lytiniai santykiai sukelia tam tikrų dvejonių. Vienoms poroms nėštumas seksualiniam gyvenimui teikia tik privalumų, kitoms – tai susirūpinimas ir problemos. Iškyla begalės klausimų, į kuriuos atsakymus gali pateikti tik moterį nėštumo metu prižiūrintis gydytojas. Kas atsitiks, jeigu moteris patirs orgazmą? Ar galima mylintis sužaloti kūdikį? Ar gali seksas sukelti persileidimą? Kokia yra infekcijos patekimo rizika? Į šiuos klausimus atsako Vilniaus gimdymo namų akušerė-ginekologė ALINA KITOVIENĖ....
Skaityti daugiauMoksliniai tyrimai nustatė, kad natūrali kontracepcija ne tik įmanoma, bet ir gali būti efektyvi (toms, kurių ciklas reguliarus, patikimumas – daugiau nei 90 proc.). Kiekviena moteris turi tam tikrą ciklo ritmą, todėl reikia tik išmokti stebėti savo pojūčius. Dažniausiai rekomenduojama naudotis keliomis vaisingų ir nevaisingų dienų nustatymo metodikomis. Apie kalendorinį, temperatūros ir gleivių stebėjimo metodus konsultuoja gydytojas ginekologas med.dr. Genadijus KRAVČENKA....
Skaityti daugiauGinekologė Violeta Jonaitienė jau septynerius metus nepaliauja žavėtis Suomijos mokslininkų išradimu – hormonine gimdos spirale. Šiai kontracepcijos priemonei prieš dešimtmetį pasirodžius Lietuvoje, gydytoja viena pirmųjų šalyje ėmė ją siūlyti savo pacientėms. Pasak ginekologės, per tiek metų neteko girdėti blogų atsiliepimų, o dažna moteris po kurio laiko grįžta „antram kartui“. Jonaitienė yra tokia tikra šios priemonės veiksmingumu, nes pati yra ją išbandžiusi. Gydytoja ją dažniausiai skiria nemaloniam sutrikimui, kuris kamuoja daugelį moterų, – gausioms mėnesinėms mažinti....
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiauNe vieną šimtmetį stengiamasi padėti tiems, kuriems išsivysto priklausomybė nuo alkoholio. Kuriami vaistai, atrandamos vis naujos psichoterapinės metodikos, praktikuojama ir „bobučių medicina“. Kelyje į pergalę prieš priklausomybę visi metodai tinkami? Bent jau tokios nuomonės yra net kompetentingiausi medikai, dirbantys su priklausomais žmonėmis. Anot jų, alkoholizmo gydymas turi būti kompleksinis, tačiau kas įeina į tą kompleksą – artimųjų ir pačio žmogaus reikalas. TV laidos kūrybinė grupė pasikalbėjo su keliais specialistais, turinčiais ne vienerių metų darbo patirtį. Teiravomės apie vieną dažnai taikomą metodą, kuris kartais suteikia žmogui antrą galimybę, o kartais ir ne. Apie kodavimą. ...
Skaityti daugiauŠiame straipsnyje sužinosite, kokie yra pagrindiniai priklausomumo nuo alkoholio simptomai, kokios gali būti jo priežastys ir kokios šiandien yra alkoholizmo gydymo galimybės....
Skaityti daugiau
iš anksto dėkui