2009-03-14

Kai nori, bet negali

Vidurių užkietėjimas (obstipacija) – tai tuštinimosi sutrikimas, pasireiškiantis sunkiu, retu, skausmingu ar nevisaverčiu tuštinimusi kietos konsistencijos išmatomis. Tai pirmiausia tuštinimosi dažnio pasikeitimas (retas tuštinimasis) bei atsiradęs diskomfortas, kurį sukelia įsitempimas (stanginimasis) tuštinantis, pilvo pūtimas, pilvo ir tarpvietės (lytinių organų srities) skausmai. Kokių priemonių reikia imtis, kad šis diskomfortas nebevargintų?
 

Obstipacija yra ne liga, bet simptomas ar kitos ligos išraiška. Ji rodo, kad sutriko storojo žarnyno judėjimo ir šalinimo veikla. Sutrikus žarnyno judėjimo funkcijai, skundžiamasi retu potraukiu tuštintis, o sutrikus defekacijai (šalinimui) – dažnu noru tuštintis, pasituštinimu ne iki galo (atsiranda nevisiško pasituštinimo pojūtis). Normalaus (jei nesukelia pacientui diskomforto) tuštinimosi dažnis 95 proc. atvejų yra nuo trijų kartų per dieną iki trijų kartų per savaitę.
 

 

Norėdami pagerinti žarnyno veiklą, pirmiausia pradėkite nuo pagrindinių dalykų:


1. Keiskite gyvenimo būdą. Darbą organizuokite taip, kad nebūtų kliūčių laiku pasituštinti – neslopinkite noro tuštintis vien todėl, kad nenorite nutraukti įdomaus užsiėmimo.
2. Keiskite maisto racioną ir valgymo dažnį. Nereguliari mityba, per daug vienodas maistas sutrikdo žarnyno peristaltiką ir sukelia vidurių užkietėjimą. Todėl svarbu reguliari, ritmiška mityba. Derėtų prisiminti, kad, pakeitus mitybą, tuštinimasis gali susireguliuoti po 2–3 mėnesių.
Maisto produktai, kurie kietina vidurius
Vidurius kietina daug kalcio turintys pieno produktai, saldumynai (šokoladas, ledai), miltiniai patiekalai (pvz., makaronai), balta duona ar bandelės, kai kurie vaisiai (greipfrutai, kriaušės, bananai, mėlynės) ar daržovės (pvz., kukurūzai), aštrūs prieskoniai, alkoholis, kava, kakava.
Maisto produktai, kurie skystina vidurius
Augalinės skaidulos – valgykite kuo daugiau neapdorotų grūdinių produktų, javainių ir daržovių, linų sėmenis. Žarnyno veiklą pagerina džiovinti vaisiai (slyvos, abrikosai). Virškinimą gerina ir slyvų, šeivamedžių bei raugintų kopūstų sultys. Slyvų, abrikosų, vynuogių, morkų sultys laisvina vidurius.
Maisto sudėtyje turi būti daug skaidulinių produktų (augalinių skaidulų). Pavalgę skaidulingo maisto, jausitės sotūs, nors kalorijų suvartosite mažai. Skaidulos paspartina žarnyno peristaltiką. Suaugęs žmogus per parą turi suvartoti 25–30 g maisto skaidulų. Daug maistinių skaidulų turi kviečių sėlenos. Jas galima išgerti kaip miltukus arba vartoti 2–3 valandas pamirkytame vandenyje. Jų galima dėti į košes, sriubas. Lentelėje pateikiama kai kurių skaidulinių medžiagų kiekis 100 gramų produkto.
Kviečių sėlenos 44 g
Džiovinti abrikosai 24 g
Migdolai 14,2 g
Avižų sėlenos 14,0 g
Ruginė duona 13,9 g
3. Pakankamas skysčių vartojimas. Labai dažnai žarnyno darbas sutrinka dėl skysčių trūkumo. Jų per parą žmogui reikia 1,5–2 l. Geriausiai tinka paprastas vanduo. Naudinga ryte nevalgius išgerti stiklinę sulčių ar vandens, prieš miegą – stiklinę sulčių arba kefyro. Jei nėra kontraindikacijų, gerai veikia nieko nevalgius išgertas šaukštas nerafinuoto augalinio aliejaus ar puodelis vandens, kuriame per naktį mirko keletas džiovintų slyvų.
4. Judėjimas, mankšta. Esant ilgesniems užkietėjimams, rytais reikėtų pamasažuoti pilvą. Masažuokite pilvą sukamaisiais judesiais pagal laikrodžio rodyklę nuo apačios iki krūtinės ir žemyn. Išmokite pilvo presą stiprinančių pratimų. Dieną po kelis kartus treniruokite pilvo raumenis: įtraukite pilvą, sulaikykite 10 sekundžių ir atpalaiduokite. Pratimą darykite 5 minutes. Jis pagerina kraujo cirkuliaciją ir suaktyvina žarnyno motorinę funkciją.
Fizioterapija, masažas, gydomoji gimnastika padės normalizuoti žarnyno veiklą. Rytinė mankšta, bėgiojimas, važinėjimas dviračiu padeda normalizuoti žarnyno veiklą, ypač jei darbe jums beveik visą dieną reikia sėdėti.
5.Tuštinimosi ritmas. Įpraskite tuštintis kasdien tuo pačiu metu, net kai nenorite, kadangi storoji žarna ryte būna aktyviausia, reikia stengtis pasituštinti šiuo laiku. Tuštinimosi ritmo sukūrimas yra vienas iš svarbiausių veiksnių gydant vidurių užkietėjimą .
6. Medikamentinis gydymas. Kai nepadeda aukščiau išvardintos priemonės, tuomet vartojami vidurių laisvinamieji vaistai, kuriuos parenka ir paskiria gydytojas, prieš tai išsiaiškinęs vidurių užkietėjimo priežastį.

2009 kovo 14
Gydytoja Jurgita VASILIAUSKAITĖ
Susijusi informacija

Guttalax

Vidurių laisvinamoji medžiaga, kuri skatina storosios žarnos peristaltiką ir minkština išmatas.
» Plačiau
15,94 LtPirkti

Parašykite savo nuomonę

Jūsų vardas: El. pašto adresas:
Jūsų komentaras:
:) (happy) :D (super)
(hi) (red) (fu) (fool)
(weird) :P :( (hooray)
(bad) (think) 8| (ok)
Apsaugos kodas:
 
Sveikas žmogus
Rubrikos
Naudinga informacija
Neradote ko ieškote?
Pabandykite pasinaudoti paieška:
© Sveikas žmogus 2014. Visos teisės saugomos