Žiemą išlydėkime be ligų

Žiemą išlydėkime be ligų

 

Dažnos žiemos pabaigos sveikatos problemos

 

Svorio augimas

 

Žiemą valgome riebesnį, sunkesnį maistą, taigi dažnam padidėja svoris. Pora kilogramų yra normalus kūno, siekiančio apsisaugoti nuo šalčio, pokytis, tačiau dažnai svoris paauga ir daugiau nei 2 ar 3 kilogramus. Svoris didėja valgant daug kaloringo maisto, gerokai mažiau judant.

Vieni kaloringiausių produktų yra saldumynai. Puikus jų pakaitalas galėtų būti saldymedžio šaknys.

Saldymedžio nuoviras

½ valgomojo šaukšto saldymedžio šaknų užpilkite stikline verdančio vandens, palaikykite 10 min. ir nukoškite. Gerkite po ½ stiklinės 3 kartus per dieną prieš valgį. 

 

Odos nušalimai

 

Lauke spaudžiant šaltukui gali atsirasti odos nušalimų. Saugokite tiek savo veidą, tiek rankas, o, atsiradus nušalimams, juos gydykite ištraukomis ir užpilais.

Kalninės arnikos ištrauka

3 valgomuosius šaukštus džiovintos kalninės arnikos graižų užpilkite 500 ml degtinės, 2 savaites laikykite tamsioje ir vėsioje vietoje. Ištrauką atskiesti vandeniu 1:1 ir ant nušalimų dėkite kompresus.

Ąžuolo žievės užpilas

2 valgomuosius šaukštus susmulkintos ir džiovintos paprastojo ąžuolo žievės užpilkite 2 stiklinėmis verdančio vandens ir 15–20 min. pavirkite. Užpilą perkoškite ir atvėsinkite, juo suvilgykite medžiagos gabalą ir kasdien dėkite ant nušalusių vietų, 4–5 dienas iš eilės.

Nušalimus galima gydyti tarkuotų žalių obuolių košele.

 

Širdies ligos

 

Žiemą dėl nuolatinių temperatūros pokyčių padaugėja susirgimų širdies ligomis. Būtent širdies kraujagyslių ligos šiuo metų laiku sudaro 50−70 proc. padidėjusio mirtingumo. Rūpinkitės savo širdimi natūraliais preparatais.

Nuoviras širdžiai stiprinti

Lygiomis dalimis sumaišykite gudobelių žiedus, lapus ir melisos lapus. Arbatinį šaukštelį šio mišinio užplikykite stikline karšto vandens, palaikykite 10 min. ir gerkite po stiklinę iš ryto ir vakare.

Nuoviras širdžiai stiprinti II

Lygiomis dalimis sumaišykite amalų žolę, gudobelių lapus ir žiedus, melisų lapus.

2 šaukštelius mišinio užpilkite stikline karšto vandens, palaikykite 5–10 min. ir gerkite iš ryto ar vakare šiltą, mažais gurkšneliais. Galite pasaldinti medumi. Amalo žolė mažina kraujospūdį, gudobelės skatina širdies raumens kraujotaką, melisos ramina nervų sistemą.

 

Vasario mėnesį į pirkinių krepšelį nepamirškite įsidėti:

 

Jogurto

Puikus baltymų ir kalcio šaltinis

Turi B grupės vitaminų

Mažina cholesterolio kiekį kraujyje

Stiprina imuninę sistemą, organizmo atsparumą virusams

Padeda sugrąžinti naudingų bakterijų pusiausvyrą žarnyne

 

Česnakų

Turi baktericidinių medžiagų, naikinančių pavojingų ligų sukėlėjus

Saugo nuo širdies ligų

Mažina „blogojo“ cholesterolio kiekį kraujyje

Gerina smegenų kraujotaką

Turi vitaminų, cinko ir geležies, stiprinančių imuninę sistemą

Turi seleno ir germanio, trukdančio susidaryti augliams

 

Granatų

Mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje

Mažina kraujo spaudimą

Turi antioksidantų, vitaminų, kalcio, kalio, mangano

Gerina virškinimą

Padeda kovojant su vėžiu

 

Saldžiųjų bulvių

Turi daug beta karotino, vitaminų C ir B6, ląstelienos, kalio.

Mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje

Lėtina senėjimo procesą

Valo virškinamąjį traktą

 

Imbiero

Turi daug eterinių aliejų, vitaminų A, C, B1, B2, magnio, fosforo, geležies, kalcio, natrio, cinko ir kalio

Turi aminorūgščių, teigiamai veikiančių virškinamąją sistemą

Stimuliuoja kraujotaką

Malšina skrandžio skausmus

Dezinfekuoja, tonizuoja

 

Vasario naujovė: tofu

Azijos lobis

Tofu – tai iš sojos pupelių pieno gaminamas maisto produktas, dėl savo gamybos būdo, panašaus į sūrio gamybą, vadinamas sojos sūriu ar varške. Tofu yra kilęs iš tolimosios Kinijos, ten jis gaminti pradėtas dar prieš 2 tūkstančius metų, tačiau varginguosiuose šalies sluoksniuose ir tarp budistų vienuolių išpopuliarėjo tik po kelių šimtų metų. Tofu pagaminamas pigiai ir lengvai, todėl buvo puikus visavertis mėsos pakaitalas jos negalintiems įsigyti neturtingiesiems ir dėl tikėjimo jos nevalgantiems vienuoliams. Pastarieji šį produktą išpopuliarino tarp šalies valdovų, taip jis paplito aukštuomenėje. Vėliau produktą imta vartoti kitose Azijos šalyse.

Vakarų pasaulį tofu pasiekė kartu su atvykėliais iš Azijos, kurie jį čia gaminosi, saugodami tradicijas. Praėjusio amžiaus antroje pusėje, sparčiai populiarėjant vegetarinės mitybos idėjoms, tofu pamėgtas ir pačių vakariečių – tiek gaminant tradicinius Azijos patiekalus, tiek vartojant jį savo šalių virtuvėje.

 

Sveika ir skanu

Tofu valgomas įvairiai: keptas, virtas, skrudintas, termiškai neapdorotas. Jo galima dėti į salotas, užtepėles, padažus, sriubas, kepti orkaitėje, keptuvėje, naudoti gaminant desertus. Tofu yra gausu baltymų, todėl jis yra puikus mėsos, kiaušinių, pieno gaminių (sūrio, varškės, grietinės) pakaitalas, jis tinka ir dietinei mitybai, kadangi turi mažai kalorijų, riebalų, angliavandenių. Produktas yra unikalus pakaitalas laktozės netoleruojantiems žmonėms.

Tofu taip pat padeda mažinti cholesterolio kiekį, stabilizuoja cukraus kiekį kraujyje, todėl yra tinkamas diabetikams, padeda kontroliuoti kraujo spaudimą, turi daug kalcio, magnio, B grupės vitaminų, reikalingų nervų sistemai. Tofu turi daug izoflavonų, veikiančių panašiai, kaip hormonas estrogenas, tad gali padėti moterims menopauzės metu mažinti simptomus. Tofu gali slopinti skydliaukės hormonų gamybą, todėl rekomenduojama jį valgyti kartu su daug vitamino C turinčiomis daržovėmis ir vaisiais, nes vitamino C molekulės apsaugo skydliaukės hormoną nuo suirimo.

 

Tofu kepsneliai su grybų padažu

420 g tofu, nusunkto, nusausinto ir supjaustyto į 8 riekeles

2 nedideli svogūnai, susmulkinti

300 g pievagrybių, supjaustytų

375 ml daržovių sultinio

25 g kukurūzų krakmolo (turėkite dar 2 šaukštus papildomai)

25 g miltų

1 arbatinis šaukštelis džiovinto čiobrelio

1 valgomasis šaukštas pomidorų pastos (kečupas ar padažas netiks)

Druskos, maltų juodųjų pipirų

Alyvuogių aliejaus

 

Sumaišykite kukurūzų miltus (25 g), miltus, druską ir pipirus.

Keptuvėje įkaitinkite aliejų, tofu riekeles apvoliokite miltų mišinyje ir pakepinkite iš abiejų pusių (po 3 min. kiekvienai pusei). Apkeptą tofu dėkite į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir padėkite į šiltą orkaitę.

Į keptuvę įpilkite dar šiek tiek aliejaus, suberkite svogūnus, čiobrelius, sumažinkite ugnį ir nuolat maišydami kepinkite porą minučių. Berkite grybus ir maišydami kepinkite dar 3–5 min.

Dubenėlyje sumaišykite sultinį, pomidorų pastą ir 2 šaukštus krakmolo. Supilkite į grybų mišinį ir nuolat maišydami virkite apie 4 min., kol padažas sutirštės.

Išimkite tofu iš orkaitės, išdėliokite į lėkštes ir apliekite padažu.

 

1 porcijoje:

334 kcal, 18 g riebalų, 25 g angliavandenių, 11 g baltymų, 2 g skaidulų, 562 mg kalio, 256 mg natrio, 0 mg cholesterolio

22 proc.* rekomenduojamos paros normos (RPN) kalio

6 proc. dienos normos angliavandenių

 

20 proc. dienos normos baltymų

6 proc. RPN skaidulų

17 proc. RPN natrio

23 proc. dienos normos riebalų

* Nurodyta apytikslė reikšmė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai