Omega-3 riebalų rūgštys ir išeminės širdies ligos profilaktika

Išeminė širdies liga – tai širdies raumens funkcijos sutrikimas, pasireiškiantis dėl to, kad į širdies raumenį priteka nepakankamai kraujo. IŠL yra viena iš pagrindinių vidutinio amžiaus Lietuvos gyventojų mirties priežasčių. Lietuvoje mirštamumas nuo IŠL vis didėja. Tačiau išeminė širdies liga – viena iš tų ligų, kurioms neabejotinos įtakos turi tai, ką mes valgome.
 

Pastebėta, kad žmonės, pavyzdžiui, vietiniai Grenlandijos gyventojai, valgantys daug jūros produktų, ypač žuvies, rečiau serga širdies ligomis. Lyginant pakrantėje ir giliau žemyne gyvenančius japonus nustatyta, kad vartojančiųjų daugiau omega-3 riebalų rūgščių mirštamumas nuo išeminės ligos mažesnis. Omega-3 – tai ne tik tiesiog „geri“ riebalai, tai riebalai, teigiamai veikiantys širdį. Jie mažina trombozės, aritmijos riziką, mažina trigliceridų kiekį kraujyje, slopina aterosklerozinių plokštelių augimą, mažina kraujospūdį bei staigios mirties riziką.
Omega-3 riebalų rūgštys (alfa linoleno, eikozapentaeninė, dokozaheksaeninė) priklauso polinesočiųjų riebalų rūgščių grupei. Jų būtina gauti su maistu, nes organizme jos nesigamina. Pagrindinis šių rūgščių šaltinis – žuvų taukai, jūros žuvys (silkė, strimelė, lašiša, tunas ir kt.). Omega-3 riebalų rūgščių (alfa linoleno) gauname ir vartodami augalų aliejų, pvz., sėmenų, sojų, graikinių riešutų ir kt.


Amerikos širdies asociacija pateikia mitybos rekomendacijų: ne mažiau kaip 2 kartus per savaitę valgyti žuvies patiekalų, rinktis riebią jūros žuvį (lašišą, skumbrę, silkę), vartoti augalinių aliejų, turinčių alfa linoleno rūgšties. Valgant daug žuvies galima gauti rekomenduojamą l g paros dozę.
Amerikos maisto ir vaistų administracija (FDA) nustatė, kad jūrinės kilmės omega-3 riebalų rūgščių dozės iki 3 g per parą yra saugios, o nepageidaujamo poveikio rizika minimali. JAV širdies asociacija rekomenduoja: jei yra padidėjusi trigliceridų koncentracija, omega-3 riebalų rūgščių papildų turi būti vartojama 2–4 kartus daugiau, t.y. 4–6 g per parą.
Vartojant omega-3 riebalų rūgštis, ne tik pagerėja širdies sveikata, bet ir sustiprėja nervų sistema, padidėja atsparumas peršalimo ligoms, sumažėja tikimybė sirgti reumatinėmis, ginekologinėmis ligomis, Alzheimerio liga, vyrų, vartojančių pakankamai omega-3 riebalų rūgščių, spermos kokybė geresnė.
 

Tyrimai


• Tyrimai rodo, kad nuo suvalgomo žuvies kiekio priklauso IŠL rizikos veiksniai (nutukimas, hipertenzija, glikuotas hemoglobinas, ST-T segmento pokyčiai elektrokardiogramoje).
• Moterų stebėjimo tyrimo (Nurses’ Health Study) duomenimis, tarp žuvies bei omega-3 RR suvartojimo ir mirštamumo nuo IŠL yra ryšys. Kuo dažniau buvo valgoma žuvies, tuo mažesnė buvo mirties nuo IŠL rizika (mažiausia rizika, kai žuvies valgoma daugiau nei 5 kartus per savaitę).
• Žurnale „Circulation“ publikuoto tyrimo rezultatai rodo, kad omega-3 riebalų rūgštys net iki 64 procentų sumažina širdies ligų riziką 2 tipo cukriniu diabetu sergančioms moterims.
Amerikos širdies asociacija perspėja, kad jūros žuvyse dėl aplinkos taršos kaupiasi dioksinai ir sunkieji metalai (švinas, gyvsidabris), kurie savo ruožtu padidina širdies ligų riziką. Todėl rekomenduojama valgyti tik saugius, patikrintus žuvies produktus, nepirkti jų iš nepatikimų prekeivių.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai