Virškinamajame trakte maisto medžiagas daugiausia skaldo tam tikrų liaukų (seilių, skrandžio, kasos, kepenų bei žarnų) sultys. Jose ir yra mūsų organizmo gaminami fermentai, reikalingi virškinimui. Be fermentų virškinimas būtų neįmanomas. Fermentai - tarsi organizmo “raktas” maisto medžiagoms skaidyti. Kaip vienas raktas netinka visoms spynoms atrakinti, taip ir skirtingoms medžiagoms skaidyti reikia skirtingų fermentų.
Patekus maistui į virškinamąjį traktą, išsiskiria ir tam tikras kiekis fermentų, užtikrinančių, kad maistas būtų suvirškintas. Virškinimas gali sutrikti ne tik dėl netinkamų valgymo įpročių. Daug reikšmės turi paveldimumas, hormonų svyravimai, nuolatinė nervų įtampa, kai kurių vaistų vartojimas (antibiotikų, antidepresantų, nesteroidinių vaistų nuo uždegimo). Jeigu žmogus serga virškinimo organų ligomis (išsivysčius nuolatiniam arba laikinam jų funkcijos nepakankamumui) arba valgo itin daug ir įvairaus, neįprasto maisto, organizme išskiriamų fermentų kiekio nepakanka, ir maistas nėra tinkamai apdorojamas bei pasisavinamas.
Kai kasa nepakankamai išskiria fermentų, didelė maisto dalis iš organizmo pasišalina nesuvirškinta. Įvairių ligų ir laikinų sutrikimų (nefiziologinių būklių) metu pirmiausia nukenčia lipazės, kasos fermento, skaidančio riebalus, gamyba. Be to, šis fermentas yra visiškai neatsparus skrandžio sultims - pastarosios jį greitai suardo. Kai nepasisavinami riebalai, atsiranda pilvo pūtimas, skausmai, žmogus viduriuoja nemalonaus kvapo išmatomis. Išgėrus virškinimo fermentų, maistas pasisavinamas lengviau, pasijaučiama geriau.
Virškinimo fermentų yra įvairių. Svarbiausi faktoriai, nuo kurių priklauso fermentinių preparatų veiksmingumas, priklauso nuo jų gebėjimo gerai susimaišyti su skrandžio turiniu (vadinamuoju chimusu). Jeigu kasos fermentus paveikia skrandžio rūgštys, jie suyra, nepasiekę kito virškinimo etapo. Tai ir buvo svarbiausioji problema, kurią reikėjo išspręsti fermentų preparatų gamintojams. Tik tada, kai buvo sukurta nauja preparato gamybos technologija (minimikrosferos želatinos kapsulėje (pavyzdžiui, Kreon), fermentai pasiekia jiems skirtą vietą - dvylikapirštę žarną maksimaliai efektyviai. Minimikrosferos, kurios yra mažiausios iš visų šiuo metu gaminamų virškinimo fermentų - tik 1-1,2 mm, ištirpus želatinos kapsulei, dėl labai mažo dydžio, tolygiai pasiskirsto skrandžio turinyje ir patenka į dvylikapirštę žarną. Iki tol minimikrosferas saugoję apvalkalėliai suyra, ir svarbiausi virškinimo fermentai - lipazė (riebalams skaidyti), amilazė (angliavandeniams skaidyti) ir proteazė (baltymams skaidyti) pradeda aktyviai veikti. Dvylikapirštėje žarnoje vyrauja šarminė terpė. Išgėrus fermentų čia chimusas skaidomas lygiai taip pat kaip ir fiziologinio proceso metu (natūraliai).
Klinikinių tyrimų rezultatai rodo, kad fermentų preparatai, kurių forma yra minimikrosferos (pvz., Kreon), veikia 25 proc. veiksmingiau nei kiti šios rūšies preparatai tais atvejais, kai yra kasos funkcijos nepakankamumas.Minimikrosferos pasižymi labai greitu fermentų atsipalaidavimu - dvylikapirštėje žarnoje net 90 proc. minimikrosferose esančių fermentų išsiskiria po 45 minučių - tai unikali minimikrosferų savybė. Minimikrosferų veiksmingumą užtikrina būtent jų tolygus pasiskirstymas skrandyje ir jų tolygus praėjimas pro skrandžio prievartį į dvylikapirštę žarną kartu su chimusu. O išgėrus fermentų minitabletę, ji lieka skrandyje ir į dvylikapirštę žarną pakliūna, kai chimusas jau būna praėjęs (žr. pav.).
Svarbu, kad fermentiniai preparatai būtų saugūs, nes kasos lėtinio uždegimo, cistinės fibrozės atveju vaikams jų tenka vartoti ilgai, kartais net visą gyvenimą. Kai kurie fermentiniai preparatai kapsulės apvalkalėlyje turi metakrilo rūgšties kopolimerų - medžiagų, galinčių sukelti storosios žarnos susiaurėjimą, vadinamąją fibrozuojančią kolonopatiją. Tai rimta komplikacija, kurią kartais tenka gydyti ir chirurginiu būdu.
Mūsų minėtos minimikrosferos (pvz., Kreon) - fermentas, neturintis metakrilo rūgšties kopolimerų ir dėl savo išskirtinio saugumo plačiai vartojamas pasaulyje. Juo gydomi vaikai ir suaugusieji, diabetikai, esant reikalui ir nėščios moterys.
Fermentų preparatai nėra “stebuklinga piliulė nuo persivalgymo” - tai veiksmingas vaistas tam tikrų ligų atvejais. Jų vartojama, kai dėl įvairių priežasčių trūksta kasos fermentų. Tačiau tik gydytojas gali nustatyti tikrąją sutrikusio virškinimo priežastį ir paskirti tinkamo preparato bei individualią jo dozę. Todėl jei jums po gausių vaišių nuolat trinka virškinimas, fermentų preparato vartojimas - tik skubi pagalba, vėliau reikalinga specialisto konsultacija. Persivalgymas rodo ydingą mitybą, o virškinimo sutikimu gali reikštis įvairios rimtos ligos, tad fermentų vartoti be gydytojo konsultacijos nerekomenduojama.
Kasos fermentų preparatų skiriama esant kasos funkcijos nepakankamumui (sergantiesiems cistine fibroze, lėtiniu pankreatitu (kasos uždegimu), pacientams po kasos ir skrandžio dalies (rezekcija) ar skrandžio pašalinimo operacijų, pacientams, kuriems dėl įvairių priežasčių užsikemša ar iš dalies užsikemša kasos ar tulžies latakai, bei kai yra kitų virškinimo sutrikimų dėl nepakankamos kasos funkcijos.
Gydytojas gali patarti vartoti trečdalį ar pusę paskirtos dozės prieš valgį, o likusią dalį - valgant. Užsigerti pakankamu kiekiu skysčio. Užgerti netinka pienu ar rūgščiais jo produktais. Dažniausiai patariama išgerti kapsulę sėdant valgyti arba bevalgant. Vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms, jeigu sunku nuryti kapsulę, ją galima išardyti, minimikrosferas sumaišyti su minkštu maistu (pvz., vaisių tyrele, sultimis, arbata) ir tuoj pat nuryti nekramtant. Negalima minimikrosferų maišyti su pieno produktais.
Šioje vietoje kylantis skausmas gali byloti apie daugelį patologijų. Trumpai aptarsime skausmą sukeliančias priežastis ir priemones, kurios gali padėti....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiau„Kartais man ima trūkčioti akies voką. Nemalonus pojūtis. Kodėl tai atsitinka ir kaip galima būtų to išvengti?“ – klausia mūsų skaitytojas Alvydas Bradauskas iš Birštono, dirbantis programuotoju. Apie nervinį tiką kalbamės su klinikos „Corpus sanum“ gydytoja oftalmologe Doloresa Margelevičiene....
Skaityti daugiauistorija klizmos - ypač senas gydymo metodas. manoma, kad pirmieji šią...
Skaityti daugiauPats pirmasis B grupės vitaminas – tiaminas – buvo atrastas XX a. pradžioje, ieškant priemonės, galinčios pagelbėti žmonėms, daugelyje šalių sirgusiems sunkia liga, pasireiškiančia nervų pažeidimais, dėl kurių atsirasdavo galvos skausmai, atminties susilpnėjimas bei sutrikdavo eisena ir virškinimas (vadinamoji beriberio liga). Šiandien yra žinoma apie 100 sveikatos sutrikimų, susijusių su B grupės vitaminų trūkumu. Todėl mokslininkai ir gydytojai, kalbėdami apie vitaminus, jau nebeaiškina kiekvieno iš jų vaidmens, o tiesiog nurodo juos kaip gyvybiškai būtinus sveikatai. ...
Skaityti daugiauŽmogaus imunitetas – lyg nematomas skydas, apsaugantis organizmą nuo įvairių bakterijų, virusų ir kitų ligų sukėlėjų. Gyvename ne po stikliniu dangčiu, ir kiekvieną dieną mus „puola“ daugybė mikroorganizmų. Tačiau mes nesusergame kasdien ir vis kita liga. Visa tai – stipraus imuniteto dėka. Tačiau drėgni ir šalti orai, trumpos dienos, vitaminų trūkumas, stresas, ilgas buvimas ankštose ir tvankiose patalpose silpnina imuninę sistemą....
Skaityti daugiauApsisprendimas turėti kūdikį – vienas svarbiausių sprendimų gyvenime. Jei paklaustume būsimų tėvų, kokio vaikelio jie norėtų susilaukti, iš karto išgirstume: sveiko. Iš tikrųjų – sveikata – pats tvirčiausias pamatas visam būsimo kūdikio gyvenimui, todėl ir rūpintis šiuo pamatu reikia jau tada, kai tik gimsta mintis susilaukti kūdikio. ...
Skaityti daugiauSvarstant apie mažėjantį gimstamumą, gyventojų prieaugį, dažnai visai nesusimąstoma, kad tam didelę įtaką turi vyrų sveikata, jų vaisingumas. Šiuo metu visame pasaulyje, taip pat ir Lietuvoje, apie 16 proc. porų yra nevaisingos, o demografai ateityje – po 10–15 metų – prognozuoja dar labiau gąsdinančius skaičius. Manoma, kad nevaisingumo problemų daugės. Tam įtakos turi gyvenimo būdo pasikeitimai ir tokie veiksniai, kaip bendras neigiamas aplinkos fonas ir užterštumas. ...
Skaityti daugiauKofermentas Q 10 (KoQ10) gali būti laikomas stebuklinguoju 1990-ųjų metų „vitaminu“. Tikrasis šios medžiagos pažinimas prasideda tik dabar: atrandama vis daugiau kofermento Q 10 savybių, vartojimo galimybių ir t.t. Taigi kas žinoma apie kofermentą Q 10?...
Skaityti daugiauOrganizmui senstant ryškėja hipoksemija ir hipoksija, t.y. blogėja deguonies pristatymas ir pasiskirstymas audiniuose. Pagyvenę ir seni žmonės daug greičiau reaguoja į deguonies stoką, nes senstant mažėja atsparumas hipoksijai ir hiperkapnijai. Ypač tai aktualu pagyvenusio amžiaus pacientams, sergantiems išemine širdies liga....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę