Grybaudami stenkitės tvirtesnius grybus dėti ant pintinės dugno, o minkštesnius bei trapesnius – viršuje. Netiesa, kad nuodingas grybas būtinai kartus, turi nemalonų kvapą ar perpjovus pakeičia spalvą. Yra tik vienas būdas išvengti apsinuodijimų – į pintinę nedėti nepažįstamo grybo. Nuodingus grybus kartais nesunku supainioti su valgomaisiais. Pavyzdžiui, jauna nuodinga gijabudė primena jauną baravyką, o žalsvoji musmirė – ūmėdę ar žaliuokę. Jei abejojate, verčiau grybo nelieskite.
Grybuose yra 90 proc. vandens, taip pat yra baltymų, cukraus, riebalų, A, D, B grupės vitaminų, mikroelementų: cinko, vario, geležies, magnio, ypač daug fosforo ir kalio.
Beje, fosforo – beveik tiek pat kiek žuvis. Šios miško gėrybėse daug biologiškai veiklių komponentų. Grybuose yra apie 3 proc. vertingų riebalų rūgščių, ypač svarbaus – lecitino, kuris sutrikdo cholesterolio kaupimąsi žmogaus organizme. Grybuose esantis vitaminas D nežūva grybus sudžiovinus ar termiškai apdorojus. Voveraitės ir baravykai turi ir vitamino C.
„Jei jūsų skrandis jautrus, valgykite žalius pievagrybius, nes virti, kad ir kaip keista, labiau dirgina skrandžio gleivinę. Šaldytuve šviežius pievagrybius laikykite ne ilgiau kaip 7 dienas. Maistingesni yra jauni grybai, ypač jų kepurėlės. Jos visuomet sukaupia daugiau maistingųjų medžiagų nei kotas”, – sako mitybos specialistė Zeta Štarkevičienė. Pasak jos, labai vertinamos kvapiosios grybų medžiagos, suteikiančios įvairiems patiekalams pikantišką skonį bei aromatą
Praėjusio šimtmečio pabaigos vokiečių mokslininko Zelnerio teorija, kad grybai dėl didelio chitino kiekio yra sunkiai virškinami, jau pasenusi. Grybai teigiamai veikia virškinimo procesą, žarnyno peristaltiką, gerina apetitą. Saikingai reikėtų valgyti grybus vyresniame amžiuje bei tiems, kurių aukštas kraujospūdis.
Pasak gydytojos alergologės dr. Eglės Vaitkaitienės, alerginės reakcijos grybams yra gana retos. Jos pasireiškia tik 1 proc. alergiškų žmonių. Alerginė reakcija įvyksta per pirmąsias 6 val. (gali ir po 15–20 min.) suvalgius grybų – sutrinka virškinimas. Po 6–24 val. ar vėliau atsiranda pakitimų kepenyse, kraujyje, inkstuose. Kartais ruošiant grybus pasireiškia kontaktinio alerginio dermatito požymių.
Nuo liepos mėnesio ore sklando grybų sporos, daugiausia jų būna rugpjūtį ir rugsėjį. Įkvėpus jų , alergišką žmogų vargina kvėpavimo takų alergija, astma ar alerginė sloga.
Paskutiniuoju metu lietuviai augina bei valgo Shiitake grybus, kurie taip pat gali sukelti kontaktinę dilgėlinę, alerginė reakcija gali pasireikšti vėmimu, pilvo diegliais, stemplės pažeidimu.
Lietuvoje neauginami Reishi grybai – vieni seniausių, medicinoje vartojami daugiau nei 4000 metų. Kinijoje ir Korėjoje atlikti tyrimai parodė, kad Reishi ekstraktas slopina įvairias alergines reakcijas, lengvina astmos, dermatito, uždegimo požymius.
• Niežėjimas, deginimo jausmas.
• Liežuvio, lūpų, burnos gleivinės paburkimas.
• Viso kūno niežulys, ypač tų vietų, kurios kontaktavo su grybais.
• Pykinimas, vėmimas, viduriavimas, stiprūs pilvo skausmai.
• Sunkumas ir spaudimas krūtinės srityje.
• Nuovargis, galvos svaigimas.
• Kraujospūdžio kritimas.
• Anafilaksinė reakcija.
„Jeigu jums pasireiškė kuris nors iš minėtų simptomų, nevalgykite grybų, nerinkite jų plikomis rankomis, – pataria alergologė. – Gydoma antihistamininiai vaistais, odos niežulį malšinančiais arba gliukokortikoidų tepalais. Esant sunkiai alerginei reakcijai, kuo skubiau vykite į ligoninę”.
Džiovinimas
Džiovinti reikia sveikus, šviežiai surinktus grybus. Rūpestingai juos nuvalyti, nušluostyti drėgna servetėle, tačiau jokiu būdu neplauti vandeniu. Džiovinti 2–3 dienas 40°C temperatūroje. Aukštesnėje grybai pajuos, blogai džius.
Džiovintus grybus laikyti tamsaus stiklo stiklainiuose, juos prieš tai pakaitinus orkaitėje. Nelaikykite grybų lininiuose maišeliuose, nes pro audinį gali įlįsti kandys, be to, išgaruoja aromatinės medžiagos.
Sušaldymas
Šaldykite tik jaunus, tvirtus ir nevandeningus grybus plastikiniuose maišeliuose, minus 18°C temperatūroje. Šaldymo kameroje grybus galima laikyti keletą mėnesių. Druskos tirpale užšaldytus grybus prieš vartojimą atšildykite laikydami pakuotę po tekančiu vandeniu.
Pasterizavimas savo sultyse
Nuvalytus, nuplautus, supjaustytus ir truputį pasūdytus grybus troškinkite savo sultyse, kol išgaruos 1/3 juose esančio vandens. Sudėjus į stiklainius tarp grybų ir dangtelio reikia palikti maždaug 15 mm tarpą. Sandariai uždarytus stiklainius pasterizuoti apie 30 min. puode su verdančiu vandeniu. Po to 24 val. laikyti kambario temperatūroje ir vėl pasterizuoti, iš viso – tris kartus.
Marinavimas
Rūgščiame tirpale grybus pakanka pasterizuoti vieną kartą (rūgšti aplinka yra labai nepalanki mikroorganizmams). Grybus virti tirpale su actu. Populiariausi yra marinuoti ir konservuoti baravykai, raudonviršiai, voveraitės, lepšiukai, žaliuokės, makavykai.
Sūdymas ir rauginimas
Sūdyti bei rauginti grybai – patys sveikiausi. Tai paprasčiausi ir patikimiausi grybų atsargų ruošimo būdai žiemai. Sūdant 1 kg grybų, reikia 150 g druskos.
Rauginti geriausia medinėse statinaitėse, moliniuose, emaliuotuose, nehermetiškai uždarytuose induose.
Sūdyti ar rauginti grybai būtinai turi būti apsemti skysčiu, kad nesugestų.
Kai grybai yra netinkamai paruošti, namuose konservuotais ar marinuotais grybais galima sunkiai apsinuodyti (maisto pramonės įmonėse gaminti grybų konservai yra sterilizuojami, todėl jie patikimesni). Botulizmo bakterijos, patekusios į metaliniu dangteliu uždarytą stiklainį, greitai dauginasi ir, esant aukštesnei nei 10°C temperatūrai, pradeda gaminti toksiną egzotoksiną, kuriam žmogus yra labai jautrus, todėl greitai apsinuodija.
Tad ruošiant grybus svarbu laikytis higienos reikalavimų. Mikrobai nesidaugina ir nuodai nesigamina esant žemesnei nei 4°C temperatūrai. Mikrobų dauginimąsi stabdo ir didesnis rūgšties bei druskos kiekis (koncentracija 10 proc. patiekalo svorio). Tad marinatui nepagailėkime nei druskos, nei acto.
Griežtai laikykitės higienos, ruošdami grybus, stiklainius ir dangtelius.
Konservuokite tik šviežius ir sveikus grybus.
Konservus laikykite šaldytuve, rūsyje, ne aukštesnėje nei 4°C temperatūroje.
Jei stiklainyje atsirado botulizmo bakterijų, susidariusios dujos išpūs arba pakels jo dangtelį. Tokius grybus išmeskite, nes jie pavojingi jūsų gyvybei!
• Negrybaukite šalia autostradų, nes čia augantys grybai kaupia alavą, kuris pakliūva su automobilių išmetamosiomis dujomis.
• Švieži grybai nepajuoduos, jei grįžę iš miško juos sumesite į truputį pasūdytą šaltą vandenį.
• Nemirkykite grybų ilgai vandenyje, nes jie lyg kempinė sugeria vandenį, pakinta jų spalva ir skonis.
• Virtus grybus suvalgykite tą pačią, vėliausiai – kitą dieną.
• Saikingai vartokite prieskonius (kvapniuosius pipirus, muskatus, gvazdikėlius), ypač ruošdami baravykus, voveraites, rudmėses.
• Džiovintus grybus laikykite sandariai uždarytuose stiklainiuose, 10–12° C temperatūroje.
• Atidrėkusius džiovintus grybus nedelsdami džiovinkite vidutinio karštumo orkaitėje, kad nepradėtų pelyti.
• Paruoštus konservuotus ar sūdytus grybus suvalgykite iki kito grybavimo sezono, nes ilgiau laikomi jie praranda skonį bei aromatą.
• Jei sūdyti grybai pasidengė žalsva plutele, pasklido rūgimo kvapas, jų nevalgykite.
Skausmas - subjektyvus pojūtis. Jo intensyvumas priklauso nuo organų pažeidimo, skausmo slenksčio, centrinės nervų sistemos būklės. Daugybė moterų nuolat patiria nuolatinį ar epizodinį skausmą, kuris trukdo gyventi, pailsėti, užmigti. Jis yra pagrindinis daugelio ginekologinių ligų simptomas. Nukenčia asmeninis, socialinis ir seksualinis gyvenimas, moteris atrodo liguistai ir nuolat pavargusi....
Skaityti daugiauKiek turėtų trukti lytinis aktas, geriausiai žino moteris, todėl jos ir reikia pasiklausti. Bet ar verta patikėti, kai ji meilikaujančiai sako, jog jai užtenka ir tų 30 sekundžių? Greičiausiai protinga ir mylinti moteris labai nenusimins dėl kelių per greitai išsiveržusios sėklos kartų, bet jeigu taip atsitinka visada? Paguodžiant galima pasakyti, kad priešlaikinė ejakuliacija - lengviausiai išsprendžiama seksualinė problema....
Skaityti daugiauKasdien pas ginekologus apsilanko daugybė įvairaus amžiaus moterų, kurias vargina mėnesinių ciklo sutrikimai. Kartais gali užtekti tik menko streso, didelio nuovargio, ir menstruacijos sutrinka. Kiekviena moteris bent kartą patiria nedidelių ciklo nukrypimų, kurie nekelia didelio pavojaus, tačiau kartais tai gali būti prasidedančios ligos signalas. Kaip išgirsti tokį signalą ir juo pasirūpinti? Kalbamės su akušere-ginekologe Vita JAUNIŠKIENE....
Skaityti daugiauPrižiūrėti ausis ne mažiau svarbu nei reguliariai valyti dantis, plauti plaukus ar karpyti nagus. Daugiausia ausų priežiūros sunkumų sukelia joje besikaupiančios tąsios, geltonos išskyros - ausies siera. Šių išskyrų kiekis yra individualus: vieniems jos gaminasi tiek mažai, kad ji niekada nesikaupia, tuo tarpu kitų ausyse kamščiai susidaro kas du trys mėnesiai. Nepamanykite, jog ausies siera tik teikia rūpesčių - ji yra labai svarbi bei naudinga, nes apsaugo ausų landas (nuo būgnelio iki išorinės ausies) nuo dulkių, bakterijų ir kitų nešvarumų. Taigi jos ausyje turi būti, tik, žinoma, ne per daug....
Skaityti daugiauBeveik kiekvienam bent kartą gyvenime ūžė, spengė ar zvimbė ausyse. Tačiau ar visada į tokius dalykus reikia kreipti dėmesį? Viena mūsų žurnalo skaitytoja pasakoja apie savo problemą ir klausia: „Jau keleri metai man tiek dieną, tiek naktį ūžia ausyse. Ar yra kokių gydymo būdų nuo to ūžesio išsigydyti, ar teks kentėti visą gyvenimą?“ Manau, šis klausimas labai aktualus daugeliui, taigi pasistengsiu papasakoti apie šį simptomą išsamiau...
Skaityti daugiauTikrai nedaugelis vos sunegalavę skuba pas gydytoją. Visų pirma, kol užsiregistruosi ir pateksi, nesunki liga praeis savaime, o jei reikia tik konsultacijos... Gyvename XXI amžiuje, todėl daugeliui visagalis internetas yra geriausias patarėjas. Veikiausiai todėl žurnalo „Sveikas žmogus“ interneto tinklalapyje, taip pat vis populiarėjančiame „Facebook“ puslapyje ir sulaukiame daugiausia mūsų skaitytojų klausimų. Kiti savo problemas išdėsto laiške redakcijai. Apžvelgsime dalį jų. Šįkart pasirinkome ginekologiją, o į klausimus atsako Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos Moterų konsultacijos vadovė docentė Rosita Aniulienė....
Skaityti daugiauKiekvienai porai moters nėštumo metu lytiniai santykiai sukelia tam tikrų dvejonių. Vienoms poroms nėštumas seksualiniam gyvenimui teikia tik privalumų, kitoms – tai susirūpinimas ir problemos. Iškyla begalės klausimų, į kuriuos atsakymus gali pateikti tik moterį nėštumo metu prižiūrintis gydytojas. Kas atsitiks, jeigu moteris patirs orgazmą? Ar galima mylintis sužaloti kūdikį? Ar gali seksas sukelti persileidimą? Kokia yra infekcijos patekimo rizika? Į šiuos klausimus atsako Vilniaus gimdymo namų akušerė-ginekologė ALINA KITOVIENĖ....
Skaityti daugiauMoksliniai tyrimai nustatė, kad natūrali kontracepcija ne tik įmanoma, bet ir gali būti efektyvi (toms, kurių ciklas reguliarus, patikimumas – daugiau nei 90 proc.). Kiekviena moteris turi tam tikrą ciklo ritmą, todėl reikia tik išmokti stebėti savo pojūčius. Dažniausiai rekomenduojama naudotis keliomis vaisingų ir nevaisingų dienų nustatymo metodikomis. Apie kalendorinį, temperatūros ir gleivių stebėjimo metodus konsultuoja gydytojas ginekologas med.dr. Genadijus KRAVČENKA....
Skaityti daugiauGinekologė Violeta Jonaitienė jau septynerius metus nepaliauja žavėtis Suomijos mokslininkų išradimu – hormonine gimdos spirale. Šiai kontracepcijos priemonei prieš dešimtmetį pasirodžius Lietuvoje, gydytoja viena pirmųjų šalyje ėmė ją siūlyti savo pacientėms. Pasak ginekologės, per tiek metų neteko girdėti blogų atsiliepimų, o dažna moteris po kurio laiko grįžta „antram kartui“. Jonaitienė yra tokia tikra šios priemonės veiksmingumu, nes pati yra ją išbandžiusi. Gydytoja ją dažniausiai skiria nemaloniam sutrikimui, kuris kamuoja daugelį moterų, – gausioms mėnesinėms mažinti....
Skaityti daugiauVitaminai ir mikroelementai – kiekvieno žmogaus organizmui būtinos medžiagos. Norėdami išvengti organizmo išsekimo, imuninės sistemos susilpnėjimo, turėtume kasdien papildyti savo maisto racioną vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Šįkart apie tai, kodėl mūsų organizmui taip reikalingas magnis....
Skaityti daugiauŽmogaus kūne nuolatos vyksta įvairios cheminės reakcijos. Vykstant medžiagų apykaitai, kūno temperatūra svyruoja apie + 37°C. Tačiau žmonės ar net žmonių bendruomenės turi individualias „normalios“ kūno temperatūros variacijas. Išsamiau apie visa tai kalbamės su Kauno medicinos universiteto klinikų Infekcinių ligų klinikos prof. Alvydu Laiškoniu....
Skaityti daugiauNuo senų laikų geriamoji soda buvo patikima pagalbininkė ir pyragą kepant, ir virtuvę valant, ir ligas visokias išvaikant. Prisiminkime jos galias ir paklausykime įvairių specialistų nuomonės, kuo soda gali padėti dabar....
Skaityti daugiauMedicinos specialistai, remdamiesi pasaulio statistikos duomenimis, teigia, kad dauguma ligų prasideda nuo žarnyno veiklos sutrikimų. Norint išgydyti organizmą ar išvengti ligų, visų pirma būtina išvalyti organizmą – pašalinti jame susikaupusius šlakus bei toksinus....
Skaityti daugiauPakilusi temperatūra nėra liga, o tik ligos požymis. Net keliais laipsniais pakilusi temperatūra rodo organizmo reakciją į ligą – vadinasi, organizmas pradeda kovoti su liga. Žmogaus kūno temperatūra svyruoja – mažiausia ji yra naktį (tuomet lėčiausia medžiagų apykaita) ir ryte, o, organizmui tampant aktyvesniam (dieną), ji vertinama kaip normali, kai yra 36,4–36,7°C. Nuo neaukštos temperatūros vaistų nereikia. Tačiau ką daryti jei temperatūra nedaug pakilusi laikosi ilgesnį laiką? Ką rodo ilgalaikė pakilusi temperatūra, kokios galimos priežastys ir ką tokiu atveju daryti, konsultuoja Vilniaus sveikatos namų vaikų ligų gydytoja Lorita BUDRIENĖ....
Skaityti daugiauNe vieną šimtmetį stengiamasi padėti tiems, kuriems išsivysto priklausomybė nuo alkoholio. Kuriami vaistai, atrandamos vis naujos psichoterapinės metodikos, praktikuojama ir „bobučių medicina“. Kelyje į pergalę prieš priklausomybę visi metodai tinkami? Bent jau tokios nuomonės yra net kompetentingiausi medikai, dirbantys su priklausomais žmonėmis. Anot jų, alkoholizmo gydymas turi būti kompleksinis, tačiau kas įeina į tą kompleksą – artimųjų ir pačio žmogaus reikalas. TV laidos kūrybinė grupė pasikalbėjo su keliais specialistais, turinčiais ne vienerių metų darbo patirtį. Teiravomės apie vieną dažnai taikomą metodą, kuris kartais suteikia žmogui antrą galimybę, o kartais ir ne. Apie kodavimą. ...
Skaityti daugiauŠiame straipsnyje sužinosite, kokie yra pagrindiniai priklausomumo nuo alkoholio simptomai, kokios gali būti jo priežastys ir kokios šiandien yra alkoholizmo gydymo galimybės....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę