Labai svarbu suprasti, kad sergančiųjų cukriniu diabetu dažnai būna sutrikusi ne tik angliavandenių apykaita, t.y. didesnis cukraus kiekis kraujyje, bet ir lipidų apykaita. Jie kur kas dažniau serga širdies kraujagyslių ligomis - išemine širdies liga, hipertenzija ir šių ligų komplikacija - insultu.
Pirmasis gydymo etapas, užtunkantis nuo 3 iki 6 mėnesių, yra skirtas tam, kad žmogus pakeistų požiūrį į savo gyvenimą, savo įpročius, kad pats pajustų atsakomybę už šios ligos gydymą ir nepasikliautų vien tabletėmis. Gydyti pradedama dieta.
Yra didelis skirtumas, ar ligonis serga 1, ar 2 tipo diabetu. Nors pavadinimas ir rezultatas tas pats - padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, tačiau iš principo tai yra dvi visiškai skirtingos ligos ir pagal atsiradimą, ir pagal kliniką.
1 tipo cukriniu diabetu dažniausiai serga jauni žmonės, kurie nuo pat pradžios gydomi insulinu. Dažnai ligos pradžioje jie būna liesi.
2 tipo diabetu dažniausiai serga pagyvenę žmonės, kurie neretai būna nutukę.
Gydant 1 tipo diabetą svarbu siekti normalizuoti kūno svorį ir sekti, kad valgymų laikas sutaptų su insulino veikimo piku. Šiems ligoniams turėtų būti 3 pagrindiniai dienos valgiai ir 2-3 užkandžiai, taip pat užkandis nakčiai, siekiant išvengti hipoglikemijos naktį.
Didesnė problema yra 2 tipo diabetas, kuriuo sergančiųjų pasaulyje yra labai daug.
Sergant 2 tipo diabetu mityba ir gyvenimo būdas yra labai svarbūs. Praktiškai tiek sergančiųjų cukriniu diabetu, tiek nesergančių mitybos principai yra tie patys.
Valgyti reikia dažnai ir po truputį 5-6 kartus per dieną (3 pagrindiniai valgiai, 2-3 užkandžiai).
Mitybos pagrindą (50-60 proc.) turėtų sudaryti angliavandeniai, didžiąją jų dalį - sunkiai virškinami. Apie 15-20 proc. maisto raciono turėtų sudaryti baltymai, ne daugiau kaip 30-35 proc. - riebalai.
Yra sudaryta vadinamoji mitybos piramidė. Jos pagrindas - tai, ko turėtume suvalgyti daugiausiai. Tai - sudėtiniai angliavandeniai: kruopos, rupi duona, ankštiniai produktai, makaronai, rupūs miltai. Šiuos angliavandenius organizmas pasisavina lėčiau ir cukraus kiekį padidina ne taip greitai. Iš jų turi būti gaunama pagrindinė energija.
Antroje mitybos piramidės vietoje yra vaisiai ir daržovės.
Dar mažiau reikia mėsos, ypač riebios, žuvies, varškės, sūrių ir kitų baltyminių produktų.
Ligos pradžioje įvertinamas kūno svoris. Jei jis per didelis, reikia mažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį.
Prieš pradedant laikytis dietos kiekvienam reikia nustatyti, kiek kalorijų suvartojama ir koks turėtų būti optimalus energijos kiekis. Tai priklauso nuo žmogaus amžiaus, svorio ir fizinio aktyvumo. Yra tam tikros lentelės ir formulės, pagal kurias paskaičiuojama, kiek žmogus turėtų gauti kalorijų per parą. Kitose lentelėse nurodoma, kiek kiekviename maisto produkte yra kalorijų. Kad nereiktų sverti ir skaičiuoti gramų, sergantiesiems diabetu siūlomos pakeitimų lentelės, pateiktos Amerikos diabeto asociacijos ir pritaikytos Lietuvai. Jose visi produktai įvertinti ne tik gramais, bet ir plačiai naudojamais vienetais - riekėmis, šaukštais, stiklinėmis ir pan.
Lentelėse produktai sugrupuoti, ir vienos grupės produktai turi tą patį energijos, kalorijų kiekį, maždaug tas pačias sudedamąsias dalis. Pasiskaičiavus, kiek reikia kalorijų, produktus grupės viduje galima kaitalioti.
Surašius viską, kas suvalgoma, bendras kalorijų kiekis skaičiuojamas įvertinant, kad kiekvienas gramas angliavandenių išskiria 4 kcal, gramas baltymo - 4, gramas riebalų - 9 kcal
Įvertinus konkrečią kiekvieno žmogaus situaciją, dieta yra koreguojama, atsižvelgiant į tai, ką jisai mėgsta. Šiuo metu manoma, kad nėra kažko, ko negalima valgyti. Valgyti galima viską, tik labai svarbu kiekiai ir proporcijos.
Skaičiuojant labai svarbu atkreipti dėmesį, ar nesigauna taip, kad didžioji dalis energijos gaunama iš riebalų. Stebint sergančiųjų cukriniu diabetu mitybos įpročius matyti, kad jie daug dažniau nei kiti viršija rekomenduojamą suvartojamų riebalų kiekį. Riebalai labai dažnai būna “paslėpti”. Dažnai žmogus tiesiogiai lašinių nevalgo, bet riebalus “surenka” valgydamas riebų sūrį, varškę, grietinėlę, pieną ir kitus produktus.
Jei žmogus įpratęs valgyti daugiau, nereiktų jau iš pat pradžių laikytis labai griežtos dietos.
Apetitą galima mažinti dedant į patiekalus mažiau prieskonių.
Reiktų stengtis, kad maisto produktų nebūtų visą laiką po ranka, valgyti po truputėlį ir daugiau produktų, turinčių mažai kalorijų, - agurkų, burokų, pomidorų.
Reikia mažinti gyvulinės kilmės riebalų kiekį, didinti skaidulų kiekį. Skaidulos mažina gliukozės pasisavinimą, sukelia sotumo jausmą.
Vengti reikia ir lengvai pasisavinamų angliavandenių - saldumynų - uogienių, tortų, kurie greitai didina cukraus kiekį kraujyje. Tik reikia atsiminti, kad tie produktai labai reikalingi atsiradus pirmiems hipoglikemijos simptomams. Jų visuomet reikia turėti po ranka.
Labai dažnai sergantieji 2 tipo diabetu serga ir arterine hipertenzija. Jiems reiktų riboti druskos kiekį, pavyzdžiui, skaninant ja ne virimo metu, bet jau išvirtus produktus, tuomet jos reikia mažiau. Reiktų vengti konservuotų produktų, kuriuose druskos labai daug.
Norint išvengti riebalų, reiktų pirkti pačius liesiausius produktus.
Prieš valgant sriubas reiktų jas atšaldyti ir nugriebti riebalus.
Valgant paukštienos produktus reikia vengti odelės, nes joje yra daugiausiai riebalų. Patartina maistui gaminti naudoti teflonines keptuves - prie jų maistas nelimpa, todėl galima dėti mažiau riebalų.
Gyvulinės kilmės riebalus reikia stengtis pakeisti augalinės kilmės. Mūsų organizmui reikalingos polinesočiosios rūgštys, kurių yra visuose aliejuose, ypač alyvuogių.
Specialūs produktai sergantiems diabetu gaminami su saldikliais, kad būtų mažesnis lengvai pasisavinamų angliavandenių kiekis. Tačiau, kaip minėta, svarbu ne tiktai angliavandeniai, bet ir riebalai, tad pasirenkant produktus visais atvejais reikia žiūrėti, kiek juose yra kalorijų, ir įvertinti pagal savo dietos reikalavimus.
Alkoholis neturi naudingų medžiagų, bet išskiria nemažą kiekį kalorijų (100 mililitrų - 7 kcal) Tad sergantiesiems 2 tipo cukriniu diabetu alkoholio vartojimas yra papildomas energijos šaltinis ir gali trukdyti mažinti svorį. Be to, pavartojus alkoholio, gali atsirasti hipoglikemija. Kadangi nuo jo sutrinka budrumas, žmogus gali neįvertinti situacijos, juolab kad lengvo girtumo ir beprasidedančio hipoglikemijos požymiai yra panašūs.
Vieni jų visai neturinti kalorijų (aspartamas, ciklamatas, sacharinas), kiti jų šiek tiek turi (pavyzdžiui, fruktozė, medus, sacharinas).
Pastarieji turi privalumų, pavyzdžiui, fruktozė yra saldesnė už paprastą gliukozę, medus turi teigiamų gydomųjų savybių. Visai neturintieji kalorijų saldikliai yra cheminiai junginiai. Jų nepatartina vartoti nėščiosioms ir vaikams (išskyrus saldiklį natūraliu pagrindu). Be to, vartojant saldiklius reikia nepamiršti jų įskaičiuoti į bendrą kalorijų kiekį.
Yra didelis skirtumas, ar ligonis serga 1, ar 2 tipo diabetu. Nors pavadinimas ir rezultatas tas pats - padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, tačiau iš principo tai yra dvi visiškai skirtingos ligos ir pagal atsiradimą, ir pagal kliniką.
1 tipo cukriniu diabetu dažniausiai serga jauni žmonės, kurie nuo pat pradžios gydomi insulinu. Dažnai ligos pradžioje jie būna liesi.
2 tipo diabetu dažniausiai serga pagyvenę žmonės, kurie neretai būna nutukę.
Gydant 1 tipo diabetą svarbu siekti normalizuoti kūno svorį ir sekti, kad valgymų laikas sutaptų su insulino veikimo piku. Šiems ligoniams turėtų būti 3 pagrindiniai dienos valgiai ir 2-3 užkandžiai, taip pat užkandis nakčiai, siekiant išvengti hipoglikemijos naktį.
Didesnė problema yra 2 tipo diabetas, kuriuo sergančiųjų pasaulyje yra labai daug.
Sergant 2 tipo diabetu mityba ir gyvenimo būdas yra labai svarbūs. Praktiškai tiek sergančiųjų cukriniu diabetu, tiek nesergančių mitybos principai yra tie patys.
Valgyti reikia dažnai ir po truputį 5-6 kartus per dieną (3 pagrindiniai valgiai, 2-3 užkandžiai).
Mitybos pagrindą (50-60 proc.) turėtų sudaryti angliavandeniai, didžiąją jų dalį - sunkiai virškinami. Apie 15-20 proc. maisto raciono turėtų sudaryti baltymai, ne daugiau kaip 30-35 proc. - riebalai.
Yra sudaryta vadinamoji mitybos piramidė. Jos pagrindas - tai, ko turėtume suvalgyti daugiausiai. Tai - sudėtiniai angliavandeniai: kruopos, rupi duona, ankštiniai produktai, makaronai, rupūs miltai. Šiuos angliavandenius organizmas pasisavina lėčiau ir cukraus kiekį padidina ne taip greitai. Iš jų turi būti gaunama pagrindinė energija.
Antroje mitybos piramidės vietoje yra vaisiai ir daržovės.
Dar mažiau reikia mėsos, ypač riebios, žuvies, varškės, sūrių ir kitų baltyminių produktų.
Ligos pradžioje įvertinamas kūno svoris. Jei jis per didelis, reikia mažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį.
Prieš pradedant laikytis dietos kiekvienam reikia nustatyti, kiek kalorijų suvartojama ir koks turėtų būti optimalus energijos kiekis. Tai priklauso nuo žmogaus amžiaus, svorio ir fizinio aktyvumo. Yra tam tikros lentelės ir formulės, pagal kurias paskaičiuojama, kiek žmogus turėtų gauti kalorijų per parą. Kitose lentelėse nurodoma, kiek kiekviename maisto produkte yra kalorijų. Kad nereiktų sverti ir skaičiuoti gramų, sergantiesiems diabetu siūlomos pakeitimų lentelės, pateiktos Amerikos diabeto asociacijos ir pritaikytos Lietuvai. Jose visi produktai įvertinti ne tik gramais, bet ir plačiai naudojamais vienetais - riekėmis, šaukštais, stiklinėmis ir pan.
Lentelėse produktai sugrupuoti, ir vienos grupės produktai turi tą patį energijos, kalorijų kiekį, maždaug tas pačias sudedamąsias dalis. Pasiskaičiavus, kiek reikia kalorijų, produktus grupės viduje galima kaitalioti.
Surašius viską, kas suvalgoma, bendras kalorijų kiekis skaičiuojamas įvertinant, kad kiekvienas gramas angliavandenių išskiria 4 kcal, gramas baltymo - 4, gramas riebalų - 9 kcal
Įvertinus konkrečią kiekvieno žmogaus situaciją, dieta yra koreguojama, atsižvelgiant į tai, ką jisai mėgsta. Šiuo metu manoma, kad nėra kažko, ko negalima valgyti. Valgyti galima viską, tik labai svarbu kiekiai ir proporcijos.
Skaičiuojant labai svarbu atkreipti dėmesį, ar nesigauna taip, kad didžioji dalis energijos gaunama iš riebalų. Stebint sergančiųjų cukriniu diabetu mitybos įpročius matyti, kad jie daug dažniau nei kiti viršija rekomenduojamą suvartojamų riebalų kiekį. Riebalai labai dažnai būna “paslėpti”. Dažnai žmogus tiesiogiai lašinių nevalgo, bet riebalus “surenka” valgydamas riebų sūrį, varškę, grietinėlę, pieną ir kitus produktus.
Jei žmogus įpratęs valgyti daugiau, nereiktų jau iš pat pradžių laikytis labai griežtos dietos.
Apetitą galima mažinti dedant į patiekalus mažiau prieskonių.
Reiktų stengtis, kad maisto produktų nebūtų visą laiką po ranka, valgyti po truputėlį ir daugiau produktų, turinčių mažai kalorijų, - agurkų, burokų, pomidorų.
Reikia mažinti gyvulinės kilmės riebalų kiekį, didinti skaidulų kiekį. Skaidulos mažina gliukozės pasisavinimą, sukelia sotumo jausmą.
Vengti reikia ir lengvai pasisavinamų angliavandenių - saldumynų - uogienių, tortų, kurie greitai didina cukraus kiekį kraujyje. Tik reikia atsiminti, kad tie produktai labai reikalingi atsiradus pirmiems hipoglikemijos simptomams. Jų visuomet reikia turėti po ranka.
Labai dažnai sergantieji 2 tipo diabetu serga ir arterine hipertenzija. Jiems reiktų riboti druskos kiekį, pavyzdžiui, skaninant ja ne virimo metu, bet jau išvirtus produktus, tuomet jos reikia mažiau. Reiktų vengti konservuotų produktų, kuriuose druskos labai daug.
Norint išvengti riebalų, reiktų pirkti pačius liesiausius produktus.
Prieš valgant sriubas reiktų jas atšaldyti ir nugriebti riebalus.
Valgant paukštienos produktus reikia vengti odelės, nes joje yra daugiausiai riebalų. Patartina maistui gaminti naudoti teflonines keptuves - prie jų maistas nelimpa, todėl galima dėti mažiau riebalų.
Gyvulinės kilmės riebalus reikia stengtis pakeisti augalinės kilmės. Mūsų organizmui reikalingos polinesočiosios rūgštys, kurių yra visuose aliejuose, ypač alyvuogių.
Specialūs produktai sergantiems diabetu gaminami su saldikliais, kad būtų mažesnis lengvai pasisavinamų angliavandenių kiekis. Tačiau, kaip minėta, svarbu ne tiktai angliavandeniai, bet ir riebalai, tad pasirenkant produktus visais atvejais reikia žiūrėti, kiek juose yra kalorijų, ir įvertinti pagal savo dietos reikalavimus.
Alkoholis neturi naudingų medžiagų, bet išskiria nemažą kiekį kalorijų (100 mililitrų - 7 kcal) Tad sergantiesiems 2 tipo cukriniu diabetu alkoholio vartojimas yra papildomas energijos šaltinis ir gali trukdyti mažinti svorį. Be to, pavartojus alkoholio, gali atsirasti hipoglikemija. Kadangi nuo jo sutrinka budrumas, žmogus gali neįvertinti situacijos, juolab kad lengvo girtumo ir beprasidedančio hipoglikemijos požymiai yra panašūs.
Vieni jų visai neturinti kalorijų (aspartamas, ciklamatas, sacharinas), kiti jų šiek tiek turi (pavyzdžiui, fruktozė, medus, sacharinas).
Pastarieji turi privalumų, pavyzdžiui, fruktozė yra saldesnė už paprastą gliukozę, medus turi teigiamų gydomųjų savybių. Visai neturintieji kalorijų saldikliai yra cheminiai junginiai. Jų nepatartina vartoti nėščiosioms ir vaikams (išskyrus saldiklį natūraliu pagrindu). Be to, vartojant saldiklius reikia nepamiršti jų įskaičiuoti į bendrą kalorijų kiekį.
Cukrinis diabetas, daug kam žinomas kaip cukraligė, neretai vadinamas šio amžiaus rykšte. Gydytojai su nerimu stebi, kad II tipo cukrinis diabetas diagnozuojamas jau ne tik vyresniems ir senyviems asmenims, bet ir 10 metų nesulaukusiems vaikams. Tai rodo, kad šiai ligai dabartinis gyvenimo būdas – labai palankus. ...
Skaityti daugiauCukrinis diabetas pasaulyje paplitęs itin plačiai. Ši lėtinė metabolinė liga nėra išgydoma, tačiau šiuolaikinė medicina padeda visiškai sėkmingai ją sukontroliuoti ir išvengti komplikacijų. Jei Lietuvoje pirmo tipo cukriniu diabetu sergančių pacientų nėra tiek daug (priskaičiuojama apie 8 tūkstančiai), tai antro tipo cukriniu diabetu sergančiųjų yra kur kas daugiau ir šis skaičius sparčiai didėja. Ką reikėtų apie šią ligą žinoti kiekvienam iš mūsų? ...
Skaityti daugiauCukrinis diabetas (CD) – sparčiai plintanti liga, kurios sunkių komplikacijų galima išvengti tik griežtai kontroliuojant glikemiją. Tačiau griežta CD kontrolė turi savo kainą: didėja kūno masė ir dažnai pasitaiko hipoglikemija....
Skaityti daugiauKai dėl imuninės sistemos sutrinka insuliną gaminančių kasos ląstelių veikla, išsivysto pirmojo tipo diabetas. Ši nepagydoma organizmą alinanti liga dažniausiai užklumpa vaikus ir sukelia daug skausmo visai šeimai. Tačiau daugelis nežino, jog esama tvirtų įrodymų, kad ši liga susijusi su mityba, tiksliau su pieno produktais. Kaip karvės pienas sukelia pirmojo tipo diabetą yra plačiai aprašyta....
Skaityti daugiauRaimonda Černiauskienė: „Sergant diabetu svarbu norėti būti sveikam“ Aštuonerius metus diabetu serganti vilnietė Raimonda Černiauskienė susigyveno su liga ir net žino, kaip jausti gerai. Raimondai neseniai sukako 53-eji. Ji stebina aplinkinius savo entuziazmu, aktyvumu ir gera nuotaika. Ji sako, jog diabetas jai atiteko kaip „palikimas” iš mamos. Jos mirtis privertė Raimondą permąstyti gyvenimo vertybes, susiimti ir pareigingai vykdyti gydytojų rekomendacijas. Jos pasiekti rezultatai stulbina....
Skaityti daugiauSergant cukriniu diabetu 10–15 metų, daugeliui, neatsižvelgiant į diabeto tipą, atsiranda kraujagyslinių komplikacijų – tiek smulkiųjų kraujagyslių, tiek stambesnių kraujagyslių pažeidimų. Šį kartą – apie vieną iš cukrinio diabeto pasekmių – diabetinę neuropatiją. Kodėl ši komplikacija išsivysto, ką jaučia sergantysis ir kaip jis galėtų pats sau padėti? Į šį ir daugiau su tuo susijusių klausimų atsako Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Endokrinologijos centro gydytoja Eglė BALČIŪTĖ...
Skaityti daugiauVisi mes laukiame nuostabaus Kalėdų meto. Tikime ir svajojame, kad neužgęstanti Viltis mus visada suras, o bėdos ir nelaimės – visada aplenks. Tačiau kartais taip nutinka, kad nelaukta ir netikėta ateina liga. Dažnai žmonės, išgirdę diagnozę, puola į neviltį, juos užplūsta mintys: „Jei būčiau galėjęs numatyti savo ateitį, gal būčiau galėjęs ką nors pakeisti“. Senieji išminčiai sakė, kad medicina yra ir filosofija, ir menas, ir mokėjimas numatyti, ir meilė mūsų pacientams. Iki šiol, norėdami padėti ligoniams ir nesuklysti, mes, gydytojai, svarstome konkretaus paciento gydymo variantus, parinkdami, mūsų manymu, jam tinkamiausią, taip tarsi numatydami vaisto veikimą konkrečios paciento ligos atveju....
Skaityti daugiauSergant cukriniu diabetu daugeliu atvejų gali atsirasti įvairių odos pažeidimų. Geriausias būdas tiek jų išvengti, tiek gydyti jau esamus – užtikrinti gerą ligos kontrolę medžiagų apykaitos požiūriu. Tai, kartu su tinkama kojų priežiūra, gali apsaugoti nuo daugelio komplikacijų....
Skaityti daugiauCukrinis diabetas (diabetes mellitus) – lėtinė polietiologinė endokrininė visą gyvenimą trunkanti liga, tad didžiulį nerimą kelia pastaruoju metu sparčiai didėjantis sergančiųjų šia liga žmonių skaičius. Diabetas 2–5 kartus padidina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis, ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse jis yra dažniausia regėjimo sutrikimų, aklumo, kojų amputacijų, inkstų funkcijos nepakankamumo priežastis. Pasaulyje cukriniu diabetu (CD) serga maždaug 3,5–7 proc. žmonių (Europoje – apie 26 milijonus). Lietuvos statistikos departamento duomenimis, mūsų šalyje tokių ligonių yra apie 100 tūkstančių. Prognozuojama, kad per artimiausius 10 metų šis skaičius padvigubės....
Skaityti daugiaukas yra 2 tipo diabetas? 2 tipo diabetas (dar vadinamas nuo insulino nepriklausomu...
Skaityti daugiauRimtos lėtinės ligos, tokios kaip cukrinis diabetas, neturi būti kliūtis gyventi visavertį gyvenimą. „Sergantieji cukriniu diabetu neturėtų užsisklęsti savyje, jie turėtų naudotis visais gyvenimo teikiamais malonumais, taip pat ir atostogomis“, – įsitikinusi Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Medicinos akademijos Endokrinologijos instituto vyresnioji mokslo darbuotoja gydytoja endokrinologė dr. Rita Šulcaitė. Šiame straipsnyje – gydytojos patarimai, kaip tinkamai pasiruošti atostogoms, kad po jų sugrįžtume pilni jėgų ir sveikatos, o ne ligai paūmėjus....
Skaityti daugiauKas, jei ne jūs mums svarbiausi? Todėl, gavę pagalbos prašantį skaitytojos R.J. laišką, negalėjome į jį nesureaguoti. Esame tikri, kad šios moters bėda artima arba netrukus gali būti artima ir kitiems mūsų skaitytojams. Juk nuo to, kad vieną dieną ir jums gydytojas gali pasakyti, kad kraujyje per daug gliukozės, neapsaugotas niekas, ypač žinant mūsų sėslų būdą ir mitybos įpročius. O laiškas toks: „Sveiki, neseniai gydytojas liepė atlikti kraujo tyrimus ir paaiškėjo, kad cukraus kiekis kraujyje šiek tiek viršija normą. Ką daryti? Ar čia jau diabetas? Ar įmanoma kaip nors užkirsti tam kelią?“ Į šiuos klausimus sutiko atsakyti profesorius Vaidotas Urbanavičius....
Skaityti daugiauDėl nepakankamos ir vienpusiškos dietos, badaujant, sutrikus maisto pasisavinimui, ima trūkti vitamino B1. Jo poreikis padidėja nėštumo ir žindymo laikotarpiu. Tokiais atvejais gali padėti benfotiaminas – riebaluose tirpi, todėl lengviau pasisavinama vitamino B1 forma, padedanti palengvinti būklę daugeliu atvejų. Ypač jis svarbus norint atitolinti diabetinę neuropatiją – sunkią komplikaciją, kuri dažnai išsivysto sergantiesiems diabetu. ...
Skaityti daugiauDiabetas – liga, su kuria tenka nuolat kovoti. Tačiau šiais laikais, kai medicina taip sparčiai žengia į priekį, diabetą galimą lengvai valdyti ir užsitikrinti visavertį gyvenimą. Svarbiausia sergant cukriniu diabetu – nepamiršti per dieną skirti kelias minutes cukraus kiekiui kraujyje pamatuoti. Kodėl tai yra itin svarbu ir kaip greitai ir nesudėtingai galima tai padaryti? ...
Skaityti daugiauCukrinis diabetas – lėtinė, sunki ir brangiai kainuojanti liga, sukelianti sunkias komplikacijas, daranti žalą šeimoms, valstybėms ir visam pasauliui. Kovą prieš diabetą remia Jungtinių Tautų Organizacija, savo rezoliucijoje pripažindama jį svarbia pasaulio sveikatos neganda greta tokių infekcinių epidemijų, kaip maliarija, tuberkuliozė ir ŽIV/AIDS. Rezoliucijos priėmimas – didelis pasiekimas, tačiau tai tik pirmas žingsnis diabeto epidemijai stabdyti ir žmonių gyvybėms gelbėti. Kaip su diabetu kovojama Lietuvoje?...
Skaityti daugiauCukrinis diabetas (CD) – viena aktualiausių XX a. antros pusės ir XXI a. visuomenės sveikatos problemų. Tai sparčiai plintanti lėtinė neinfekcinė metabolinė liga, įgaunanti epidemijos pobūdį. Prognozuojama, kad 2030 metais pasaulyje cukriniu diabetu sirgs apie 366 milijonai gyventojų . ...
Skaityti daugiauCukrinis diabetas – pagreitį įgaunanti liga. Endokrinologai tikina, kad ji plinta lyg epidemija – pasaulyje kas dešimt sekundžių diagnozuojami du nauji diabeto atvejai. Šiuo metu pasaulyje serga apie 270 mln. žmonių. Spėjama, kad po penkiolikos metų sergančiųjų bus apie 330 mln. „Lietuvoje serga apie 80 tūkst. žmonių. Tačiau dar yra pusė tiek, kuriems ši liga nediagnozuota”, – sako gydytoja endokrinologė Eglė Rudinkienė. Dalis žmonių net neįtaria sergantys, nors jau kenčia nuo ligos pasekmių. Tokios diagnozės kaip „lengvas diabetas“ nėra. Bet bijoti ligos nereikia, nors jos komplikacijos išties gąsdina. Medikai pataria į cukrinį diabetą žiūrėti ne kaip į ligą, o tiesiog laikyti jį gyvenimo būdu....
Skaityti daugiauLietuvoje yra apie 40 tūkstančių žmonių, sergančių cukriniu diabetu. Sergant juo, neišvengiamai atsiranda komplikacijų. Kada jos atsiras, priklauso nuo individualių žmogaus savybių, nuo glikemijos kontrolės. Cukrinis diabetas pažeidžia akis (iki aklumo), inkstus (iki inkstų funkcijos nepakankamumo), periferines galūnių kraujagysles ir nervus (ligonį vargina galūnių skausmas, tirpimas, atsiranda opos), širdies bei smegenų kraujagysles (infarktai, insultai). Labai sunki komplikacija – diabetinės pėdos sindromas....
Skaityti daugiauVisame pasaulyje daugėja sergančiųjų cukriniu diabetu (CD) – 2000 metais jų buvo 171 mln., ir prognozuojama, kad 2030 m. šis skaičius pakils iki 366 mln. Insulinas yra efektyviausia gydymo priemonė sergantiesiems 1 tipo CD, taip pat vis daugiau sergančiųjų 2 tipo CD, kuriems liga nepakankamai kontroliuojama geriamais, gliukozės kiekį mažinančiais, vaistais Insulinas padeda koreguoti glikemiją, mažina glikuoto hemoglobino kiekį (HbA1c), padeda išvengti specifinių cukriniam diabetui komplikacijų – retinopatijų, nefropatijų ir neuropatijų. Jungtinėje Karalystėje perspektyviuoju tyrimu buvo nustatyta, kad, jei glikuoto hemoglobino kiekis sumažėja bent 1 proc., tai miokardo infarkto rizika sumažėja net 14 proc., o komplikacijų, susijusių su smulkių kraujagyslių pažeidimais (akys, inkstai, nervų sistema), – 37 proc. Todėl labai svarbu reguliariai atlikti šį tyrimą ir žinoti jo įvertinimą....
Skaityti daugiauDar senovės egiptiečiai žinojo apie cukrinį diabetą, tačiau tik visai neseniai pavyko išmokti efektyviau kovoti su šia pavojinga liga. Ilgus dešimtmečius buvo tobulinamos gydymo bei profilaktikos priemonės. Deja, ir šiandien cukrinis diabetas išlieka klastinga liga, nusinešanti į užmarštį šimtus milijonų niekuo dėtų gyvybių, nepasigailėdama nei seno, nei jauno. Pasak Antakalnio poliklinikos konsultacinio skyriaus gydytojos endokrinologės Onos Burkauskienės: „siekiant optimizuoti diabeto gydymą, būtinas paciento žinojimas apie šią ligą ir tiksli glikemijos kontrolė. Tik žinios gali padėti ligoniui pasiekti gerų rezultatų gydant diabetą, nes, kontroliuojant ligą, labai svarbus vaidmuo tenka pačiam sergančiajam“....
Skaityti daugiauCukrinis diabetas– lėtinis daugelio veiksnių sukeltas metabolinis sutrikimas, kurio metu dėl insulino sekrecijos trūkumo kasos beta ląstelėse ar jautrumo insulino poveikiui sumažėjimo organizmo audiniuose pasireiškia lėtinė hiperglikemija, sutrinka angliavandenių, riebalų, baltymų apykaita ir progresuoja ilgalaikis įvairių organų pažeidimas....
Skaityti daugiauDabar daug kalbama apie cukrinį diabetą, nes bijoma jo epidemijos, kuri gali „užklupti“ pasaulį visai netrukus. Cukrinis diabetas yra pavojinga lėtinė liga. 2003 m. pasaulyje ja sirgo apie 194 mln. žmonių. Pranašaujama, kad 2025 m. šis skaičius išaugs iki 333 mln. dėl ilgėsiančio žmonių amžiaus, nejudrios gyvensenos ir nesveikos mitybos įpročių. Šios priežastys dažnina diabeto komplikacijas. Todėl labai svarbu sugebėti tinkamai valdyti savo ligą, o tam reikia turėti žinių. Kur jų gauti? Kai kuriose gydymo įstaigose, tarp jų ir Kauno medicinos universiteto klinikose, veikia diabeto mokyklos, diabetinės pėdos kabinetai. „Juose pacientai įgauna žinių apie cukrinį diabetą, – pasakoja slaugytoja diabetologė Iveta Ulpydaitė, dirbanti abiejuose minėtuose kabinetuose. – Sergančiųjų diabetu mokymo poreikis vis didėja, nes cukrinis diabetas, kaip minėta, yra sparčiai plintanti lėtinė neinfekcinė metabolinė liga, pastaruoju metu įgaunanti epidemijos pobūdį.“...
Skaityti daugiauJums diagnozavo diabetą? Tai ne bėda, nenusiminkite! Diabetas – sudėtinga liga, tačiau su šiuolaikiniais vaistais, prižiūrėdami save ir laikydamiesi kai kurių svarbių taisyklių, galite gyventi aktyvų ir visavertį gyvenimą. Žinoma, kai kurių įpročių teks atsisakyti, reikės įgyti naujų, reikalingų jūsų sveikatai. Kiek pakis jūsų mityba, jei susirgote cukriniu diabetu, klausiame gydytojos dietologės Aušros Jauniškytės....
Skaityti daugiauCukrinis diabetas ligoniui dabar nėra toks pavojingas kaip šios ligos sukeltos komplikacijos. Viena jų yra diabetinės pėdos sindromas – pagrindinė cukriniu diabetu sergančių ligonių hospitalizavimo ir amputacijų priežastis. Sergančių diabetinės pėdos sindromu skaičius vis didėja. Lietuvos diabetologų duomenimis, maždaug 80 proc. ligonių, 10–15 metų sergančių diabetu, kojos jau pažeistos. Šiems ligoniams gangrena gresia 20–40 kartų dažniau negu kitiems žmonėms. ...
Skaityti daugiauCukrinis diabetas – tai medžiagų apykaitos sutrikimas, kurio paplitimas kiekvienais metais didėja. Blogai kontroliuojama liga sukelia įvairių komplikacijų. Diabetinė neuropatija – viena iš cukrinio diabeto pasekmių. Tai įvairaus sunkumo nervų pažeidimas, kai nėra kitų veiksnių, galinčių sukelti šią patologiją. Ši būklė pasireiškia sergantiesiems įvairiais diabeto tipais. Pažeidimo stiprumas didėja ilgėjant ligos trukmei....
Skaityti daugiau