Labai svarbu suprasti, kad sergančiųjų cukriniu diabetu dažnai būna sutrikusi ne tik angliavandenių apykaita, t.y. didesnis cukraus kiekis kraujyje, bet ir lipidų apykaita. Jie kur kas dažniau serga širdies kraujagyslių ligomis - išemine širdies liga, hipertenzija ir šių ligų komplikacija - insultu.
Pirmasis gydymo etapas, užtunkantis nuo 3 iki 6 mėnesių, yra skirtas tam, kad žmogus pakeistų požiūrį į savo gyvenimą, savo įpročius, kad pats pajustų atsakomybę už šios ligos gydymą ir nepasikliautų vien tabletėmis. Gydyti pradedama dieta.
Yra didelis skirtumas, ar ligonis serga 1, ar 2 tipo diabetu. Nors pavadinimas ir rezultatas tas pats - padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, tačiau iš principo tai yra dvi visiškai skirtingos ligos ir pagal atsiradimą, ir pagal kliniką.
1 tipo cukriniu diabetu dažniausiai serga jauni žmonės, kurie nuo pat pradžios gydomi insulinu. Dažnai ligos pradžioje jie būna liesi.
2 tipo diabetu dažniausiai serga pagyvenę žmonės, kurie neretai būna nutukę.
Gydant 1 tipo diabetą svarbu siekti normalizuoti kūno svorį ir sekti, kad valgymų laikas sutaptų su insulino veikimo piku. Šiems ligoniams turėtų būti 3 pagrindiniai dienos valgiai ir 2-3 užkandžiai, taip pat užkandis nakčiai, siekiant išvengti hipoglikemijos naktį.
Didesnė problema yra 2 tipo diabetas, kuriuo sergančiųjų pasaulyje yra labai daug.
Sergant 2 tipo diabetu mityba ir gyvenimo būdas yra labai svarbūs. Praktiškai tiek sergančiųjų cukriniu diabetu, tiek nesergančių mitybos principai yra tie patys.
Valgyti reikia dažnai ir po truputį 5-6 kartus per dieną (3 pagrindiniai valgiai, 2-3 užkandžiai).
Mitybos pagrindą (50-60 proc.) turėtų sudaryti angliavandeniai, didžiąją jų dalį - sunkiai virškinami. Apie 15-20 proc. maisto raciono turėtų sudaryti baltymai, ne daugiau kaip 30-35 proc. - riebalai.
Yra sudaryta vadinamoji mitybos piramidė. Jos pagrindas - tai, ko turėtume suvalgyti daugiausiai. Tai - sudėtiniai angliavandeniai: kruopos, rupi duona, ankštiniai produktai, makaronai, rupūs miltai. Šiuos angliavandenius organizmas pasisavina lėčiau ir cukraus kiekį padidina ne taip greitai. Iš jų turi būti gaunama pagrindinė energija.
Antroje mitybos piramidės vietoje yra vaisiai ir daržovės.
Dar mažiau reikia mėsos, ypač riebios, žuvies, varškės, sūrių ir kitų baltyminių produktų.
Ligos pradžioje įvertinamas kūno svoris. Jei jis per didelis, reikia mažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį.
Prieš pradedant laikytis dietos kiekvienam reikia nustatyti, kiek kalorijų suvartojama ir koks turėtų būti optimalus energijos kiekis. Tai priklauso nuo žmogaus amžiaus, svorio ir fizinio aktyvumo. Yra tam tikros lentelės ir formulės, pagal kurias paskaičiuojama, kiek žmogus turėtų gauti kalorijų per parą. Kitose lentelėse nurodoma, kiek kiekviename maisto produkte yra kalorijų. Kad nereiktų sverti ir skaičiuoti gramų, sergantiesiems diabetu siūlomos pakeitimų lentelės, pateiktos Amerikos diabeto asociacijos ir pritaikytos Lietuvai. Jose visi produktai įvertinti ne tik gramais, bet ir plačiai naudojamais vienetais - riekėmis, šaukštais, stiklinėmis ir pan.
Lentelėse produktai sugrupuoti, ir vienos grupės produktai turi tą patį energijos, kalorijų kiekį, maždaug tas pačias sudedamąsias dalis. Pasiskaičiavus, kiek reikia kalorijų, produktus grupės viduje galima kaitalioti.
Surašius viską, kas suvalgoma, bendras kalorijų kiekis skaičiuojamas įvertinant, kad kiekvienas gramas angliavandenių išskiria 4 kcal, gramas baltymo - 4, gramas riebalų - 9 kcal
Įvertinus konkrečią kiekvieno žmogaus situaciją, dieta yra koreguojama, atsižvelgiant į tai, ką jisai mėgsta. Šiuo metu manoma, kad nėra kažko, ko negalima valgyti. Valgyti galima viską, tik labai svarbu kiekiai ir proporcijos.
Skaičiuojant labai svarbu atkreipti dėmesį, ar nesigauna taip, kad didžioji dalis energijos gaunama iš riebalų. Stebint sergančiųjų cukriniu diabetu mitybos įpročius matyti, kad jie daug dažniau nei kiti viršija rekomenduojamą suvartojamų riebalų kiekį. Riebalai labai dažnai būna “paslėpti”. Dažnai žmogus tiesiogiai lašinių nevalgo, bet riebalus “surenka” valgydamas riebų sūrį, varškę, grietinėlę, pieną ir kitus produktus.
Jei žmogus įpratęs valgyti daugiau, nereiktų jau iš pat pradžių laikytis labai griežtos dietos.
Apetitą galima mažinti dedant į patiekalus mažiau prieskonių.
Reiktų stengtis, kad maisto produktų nebūtų visą laiką po ranka, valgyti po truputėlį ir daugiau produktų, turinčių mažai kalorijų, - agurkų, burokų, pomidorų.
Reikia mažinti gyvulinės kilmės riebalų kiekį, didinti skaidulų kiekį. Skaidulos mažina gliukozės pasisavinimą, sukelia sotumo jausmą.
Vengti reikia ir lengvai pasisavinamų angliavandenių - saldumynų - uogienių, tortų, kurie greitai didina cukraus kiekį kraujyje. Tik reikia atsiminti, kad tie produktai labai reikalingi atsiradus pirmiems hipoglikemijos simptomams. Jų visuomet reikia turėti po ranka.
Labai dažnai sergantieji 2 tipo diabetu serga ir arterine hipertenzija. Jiems reiktų riboti druskos kiekį, pavyzdžiui, skaninant ja ne virimo metu, bet jau išvirtus produktus, tuomet jos reikia mažiau. Reiktų vengti konservuotų produktų, kuriuose druskos labai daug.
Norint išvengti riebalų, reiktų pirkti pačius liesiausius produktus.
Prieš valgant sriubas reiktų jas atšaldyti ir nugriebti riebalus.
Valgant paukštienos produktus reikia vengti odelės, nes joje yra daugiausiai riebalų. Patartina maistui gaminti naudoti teflonines keptuves - prie jų maistas nelimpa, todėl galima dėti mažiau riebalų.
Gyvulinės kilmės riebalus reikia stengtis pakeisti augalinės kilmės. Mūsų organizmui reikalingos polinesočiosios rūgštys, kurių yra visuose aliejuose, ypač alyvuogių.
Specialūs produktai sergantiems diabetu gaminami su saldikliais, kad būtų mažesnis lengvai pasisavinamų angliavandenių kiekis. Tačiau, kaip minėta, svarbu ne tiktai angliavandeniai, bet ir riebalai, tad pasirenkant produktus visais atvejais reikia žiūrėti, kiek juose yra kalorijų, ir įvertinti pagal savo dietos reikalavimus.
Alkoholis neturi naudingų medžiagų, bet išskiria nemažą kiekį kalorijų (100 mililitrų - 7 kcal) Tad sergantiesiems 2 tipo cukriniu diabetu alkoholio vartojimas yra papildomas energijos šaltinis ir gali trukdyti mažinti svorį. Be to, pavartojus alkoholio, gali atsirasti hipoglikemija. Kadangi nuo jo sutrinka budrumas, žmogus gali neįvertinti situacijos, juolab kad lengvo girtumo ir beprasidedančio hipoglikemijos požymiai yra panašūs.
Vieni jų visai neturinti kalorijų (aspartamas, ciklamatas, sacharinas), kiti jų šiek tiek turi (pavyzdžiui, fruktozė, medus, sacharinas).
Pastarieji turi privalumų, pavyzdžiui, fruktozė yra saldesnė už paprastą gliukozę, medus turi teigiamų gydomųjų savybių. Visai neturintieji kalorijų saldikliai yra cheminiai junginiai. Jų nepatartina vartoti nėščiosioms ir vaikams (išskyrus saldiklį natūraliu pagrindu). Be to, vartojant saldiklius reikia nepamiršti jų įskaičiuoti į bendrą kalorijų kiekį.
Yra didelis skirtumas, ar ligonis serga 1, ar 2 tipo diabetu. Nors pavadinimas ir rezultatas tas pats - padidėjęs cukraus kiekis kraujyje, tačiau iš principo tai yra dvi visiškai skirtingos ligos ir pagal atsiradimą, ir pagal kliniką.
1 tipo cukriniu diabetu dažniausiai serga jauni žmonės, kurie nuo pat pradžios gydomi insulinu. Dažnai ligos pradžioje jie būna liesi.
2 tipo diabetu dažniausiai serga pagyvenę žmonės, kurie neretai būna nutukę.
Gydant 1 tipo diabetą svarbu siekti normalizuoti kūno svorį ir sekti, kad valgymų laikas sutaptų su insulino veikimo piku. Šiems ligoniams turėtų būti 3 pagrindiniai dienos valgiai ir 2-3 užkandžiai, taip pat užkandis nakčiai, siekiant išvengti hipoglikemijos naktį.
Didesnė problema yra 2 tipo diabetas, kuriuo sergančiųjų pasaulyje yra labai daug.
Sergant 2 tipo diabetu mityba ir gyvenimo būdas yra labai svarbūs. Praktiškai tiek sergančiųjų cukriniu diabetu, tiek nesergančių mitybos principai yra tie patys.
Valgyti reikia dažnai ir po truputį 5-6 kartus per dieną (3 pagrindiniai valgiai, 2-3 užkandžiai).
Mitybos pagrindą (50-60 proc.) turėtų sudaryti angliavandeniai, didžiąją jų dalį - sunkiai virškinami. Apie 15-20 proc. maisto raciono turėtų sudaryti baltymai, ne daugiau kaip 30-35 proc. - riebalai.
Yra sudaryta vadinamoji mitybos piramidė. Jos pagrindas - tai, ko turėtume suvalgyti daugiausiai. Tai - sudėtiniai angliavandeniai: kruopos, rupi duona, ankštiniai produktai, makaronai, rupūs miltai. Šiuos angliavandenius organizmas pasisavina lėčiau ir cukraus kiekį padidina ne taip greitai. Iš jų turi būti gaunama pagrindinė energija.
Antroje mitybos piramidės vietoje yra vaisiai ir daržovės.
Dar mažiau reikia mėsos, ypač riebios, žuvies, varškės, sūrių ir kitų baltyminių produktų.
Ligos pradžioje įvertinamas kūno svoris. Jei jis per didelis, reikia mažinti bendrą suvartojamų kalorijų kiekį.
Prieš pradedant laikytis dietos kiekvienam reikia nustatyti, kiek kalorijų suvartojama ir koks turėtų būti optimalus energijos kiekis. Tai priklauso nuo žmogaus amžiaus, svorio ir fizinio aktyvumo. Yra tam tikros lentelės ir formulės, pagal kurias paskaičiuojama, kiek žmogus turėtų gauti kalorijų per parą. Kitose lentelėse nurodoma, kiek kiekviename maisto produkte yra kalorijų. Kad nereiktų sverti ir skaičiuoti gramų, sergantiesiems diabetu siūlomos pakeitimų lentelės, pateiktos Amerikos diabeto asociacijos ir pritaikytos Lietuvai. Jose visi produktai įvertinti ne tik gramais, bet ir plačiai naudojamais vienetais - riekėmis, šaukštais, stiklinėmis ir pan.
Lentelėse produktai sugrupuoti, ir vienos grupės produktai turi tą patį energijos, kalorijų kiekį, maždaug tas pačias sudedamąsias dalis. Pasiskaičiavus, kiek reikia kalorijų, produktus grupės viduje galima kaitalioti.
Surašius viską, kas suvalgoma, bendras kalorijų kiekis skaičiuojamas įvertinant, kad kiekvienas gramas angliavandenių išskiria 4 kcal, gramas baltymo - 4, gramas riebalų - 9 kcal
Įvertinus konkrečią kiekvieno žmogaus situaciją, dieta yra koreguojama, atsižvelgiant į tai, ką jisai mėgsta. Šiuo metu manoma, kad nėra kažko, ko negalima valgyti. Valgyti galima viską, tik labai svarbu kiekiai ir proporcijos.
Skaičiuojant labai svarbu atkreipti dėmesį, ar nesigauna taip, kad didžioji dalis energijos gaunama iš riebalų. Stebint sergančiųjų cukriniu diabetu mitybos įpročius matyti, kad jie daug dažniau nei kiti viršija rekomenduojamą suvartojamų riebalų kiekį. Riebalai labai dažnai būna “paslėpti”. Dažnai žmogus tiesiogiai lašinių nevalgo, bet riebalus “surenka” valgydamas riebų sūrį, varškę, grietinėlę, pieną ir kitus produktus.
Jei žmogus įpratęs valgyti daugiau, nereiktų jau iš pat pradžių laikytis labai griežtos dietos.
Apetitą galima mažinti dedant į patiekalus mažiau prieskonių.
Reiktų stengtis, kad maisto produktų nebūtų visą laiką po ranka, valgyti po truputėlį ir daugiau produktų, turinčių mažai kalorijų, - agurkų, burokų, pomidorų.
Reikia mažinti gyvulinės kilmės riebalų kiekį, didinti skaidulų kiekį. Skaidulos mažina gliukozės pasisavinimą, sukelia sotumo jausmą.
Vengti reikia ir lengvai pasisavinamų angliavandenių - saldumynų - uogienių, tortų, kurie greitai didina cukraus kiekį kraujyje. Tik reikia atsiminti, kad tie produktai labai reikalingi atsiradus pirmiems hipoglikemijos simptomams. Jų visuomet reikia turėti po ranka.
Labai dažnai sergantieji 2 tipo diabetu serga ir arterine hipertenzija. Jiems reiktų riboti druskos kiekį, pavyzdžiui, skaninant ja ne virimo metu, bet jau išvirtus produktus, tuomet jos reikia mažiau. Reiktų vengti konservuotų produktų, kuriuose druskos labai daug.
Norint išvengti riebalų, reiktų pirkti pačius liesiausius produktus.
Prieš valgant sriubas reiktų jas atšaldyti ir nugriebti riebalus.
Valgant paukštienos produktus reikia vengti odelės, nes joje yra daugiausiai riebalų. Patartina maistui gaminti naudoti teflonines keptuves - prie jų maistas nelimpa, todėl galima dėti mažiau riebalų.
Gyvulinės kilmės riebalus reikia stengtis pakeisti augalinės kilmės. Mūsų organizmui reikalingos polinesočiosios rūgštys, kurių yra visuose aliejuose, ypač alyvuogių.
Specialūs produktai sergantiems diabetu gaminami su saldikliais, kad būtų mažesnis lengvai pasisavinamų angliavandenių kiekis. Tačiau, kaip minėta, svarbu ne tiktai angliavandeniai, bet ir riebalai, tad pasirenkant produktus visais atvejais reikia žiūrėti, kiek juose yra kalorijų, ir įvertinti pagal savo dietos reikalavimus.
Alkoholis neturi naudingų medžiagų, bet išskiria nemažą kiekį kalorijų (100 mililitrų - 7 kcal) Tad sergantiesiems 2 tipo cukriniu diabetu alkoholio vartojimas yra papildomas energijos šaltinis ir gali trukdyti mažinti svorį. Be to, pavartojus alkoholio, gali atsirasti hipoglikemija. Kadangi nuo jo sutrinka budrumas, žmogus gali neįvertinti situacijos, juolab kad lengvo girtumo ir beprasidedančio hipoglikemijos požymiai yra panašūs.
Vieni jų visai neturinti kalorijų (aspartamas, ciklamatas, sacharinas), kiti jų šiek tiek turi (pavyzdžiui, fruktozė, medus, sacharinas).
Pastarieji turi privalumų, pavyzdžiui, fruktozė yra saldesnė už paprastą gliukozę, medus turi teigiamų gydomųjų savybių. Visai neturintieji kalorijų saldikliai yra cheminiai junginiai. Jų nepatartina vartoti nėščiosioms ir vaikams (išskyrus saldiklį natūraliu pagrindu). Be to, vartojant saldiklius reikia nepamiršti jų įskaičiuoti į bendrą kalorijų kiekį.
dantys yra mūsų vizitinė kortelę, tačiau kartais nutinka taip, kad žmogus...
Skaityti daugiauraumenų skausmas – viena dažniausių priežasčių, dėl kurių kreipiamasi...
Skaityti daugiauvėjaraupiai – viena žinomiausių vaikiškų ligų, tačiau ja susirgti gali...
Skaityti daugiauatopinis dermatitas – viena dažniausiai kūdikiams diagnozuojamų odos ligų. ...
Skaityti daugiauNeretai sakoma, kad pavasarį maišosi dangus su žeme. Orai labai permainingi, todėl šeimose, kuriose yra vaikų, padaugėja peršalimo ligų atvejų. Tačiau mažus vaikus užpuola ne tik peršalimas, todėl namų vaistinėlėje naudinga turėti ir kitų priemonių. Taigi pats metas atidžiau peržiūrėti namų vaistinėlę, skirtą vaikams – kas joje turėtų būti, kad netikėtai sunegalavus vaikui naktį nereikėtų važiuoti į vaistinę? ...
Skaityti daugiauVieni mažyliai čiulptukų net neima, kad ir kaip stengtųsi tėvai išmėginti visas jų rūšis ir formas. Tuo tarpu kiti vaikai su jais atsisveikina labai sunkiai. Kada geriausia atsisakyti čiulptuko? Kodėl tai geriausia padaryti dar ankstyvoje vaikystėje? Kokie žaismingi būdai gali padėti tai padaryti daug lengviau? ...
Skaityti daugiauŠiandieninis gyvenimo ritmas ir būdas gali turėti nemažai neigiamos įtakos vyro seksualiniam gyvenimui. Kai daug sėdima, mažai judama, nesveikai maitinamasi, patiriama daug streso, ne taip jau ir retai „kertama“ per bene svarbiausią vyrui faktorių – lytinį pajėgumą. Ką daryti, kad erekcijos funkcija būtų puiki, o lytinis potraukis nesumažėtų? ...
Skaityti daugiauArtėjant pavasariui didelė dalis mūsų ir vėl jaudinasi dėl to, kad nepavyks išvengti alergijos simptomų. Bepradedantys žydėti augalai ir jų į orą paleidžiamos žiedadulkės – bene svarbiausias sezoninės alergijos faktorius, kurio išvengti iš tiesų labai sunku. Ankstyvesnis antihistaminių vaistų vartojimas gali padėti išvengti sunkiausių alergijos simptomų. Tačiau ar kada nors domėjotės, kaip veikia šie populiariausi vaistai nuo alergijos? Ar jie saugūs senyviems pacientams? ...
Skaityti daugiauDirgliosios žarnos sindromas – sveikatos nusiskundimas, kuris plinta žaibišku greičiu. Iki šiol nėra vieno ir visiškai efektyvaus gydymo, kuris padėtų visiškai įveikti šį varginantį sveikatos sutrikimą, susijusį su pilvo pūtimu, pilvo skausmu ir raižymu, viduriavimu bei kitais nemaloniais simptomais. ...
Skaityti daugiauPasirodo, kad vaiko patiriamą skausmą sustiprinti gali netgi netinkama aplinkinių reakcija ar „nedraugiška“ aplinka, todėl su vaikų skausmu reikia elgtis itin atsargiai ir skirti pakankamai dėmesio adekvačiam ir savalaikiam jo gydymui. Taigi kodėl būtina malšinti vaikų skausmą ir kokios vaistinės medžiagos dažniausiai vartojamos vaikų skausmo malšinimui? ...
Skaityti daugiauPriešlaikinė ejakuliacija – tai lytinės sveikatos sutrikimas, kai vyrui būdinga ankstyvesnė ejakuliacija, nei to pageidauja jis pats ir (arba) jo partnerė. Tai gana dažnai pasitaikantis lytinės sveikatos nusiskundimas. Vis dėlto dar vis vengiama apie tai atvirai kalbėti. Manoma, kad priešlaikinė ejakuliacija retkarčiais kamuoja net kas trečią vyrą, o maždaug kas penktam vyrui tai gali būti nuolatinė problema, trikdanti ne tik lytinio, bet ir bendrojo gyvenimo kokybę. ...
Skaityti daugiauTai gali atrodyti šiek tiek netikėta, bet nugaros skausmo priežasčių gali būti iš tiesų labai daug. Mes dalinamės dešimtimi dažniausiai pasitaikančių nugaros skausmo priežasčių ir faktorių. Galbūt kai kurios iš jų būdingos ir Jums? ...
Skaityti daugiauTikėtina, kad pasibaigus pandemijai gydymo įstaigas užplūs daugybė pacientų su gerokai pažengusiomis venų ligomis. Juk lėtinio venų kraujotakos nepakankamumo atvejai niekur nedingo, ir, tikėtina, pandemijos metu jų atsirado tik daugiau. Kaip geriau pasirūpinti savo kojomis per pandemiją? Kuo venoms naudinga fizinė veikla, bioflavonoidai ir heparino natrio druska? ...
Skaityti daugiauBurnos opelės, žaizdelės arba aftos – nemaloni ir varginanti problema. Ypatingai gleivinės vientisumo pažeidimai gyvenimo kokybei kenkia tuomet, kai jie linkę pasikartoti ir vis atsinaujinti. Ką reikėtų daryti, kad burnos opelės užgytų kuo greičiau? Ir kodėl būtina atkreipti dėmesį į ilgiau nei 3 savaites negyjančias burnos opeles? ...
Skaityti daugiauPieninių dantukų dygimas – ir džiugus, ir daugumai šeimų gana sudėtingas laikotarpis. Todėl pateikiame Jums 7 paprastus, bet genialius patarimus, kurie, tikime, padės palengvinti sudėtingą laikotarpį: ...
Skaityti daugiaugyvenant skaitmeniniame amžiuje darbas prie kompiuterio, laisvalaikis įsitaisius...
Skaityti daugiauPateikiame Jums 5 faktus apie mėnesinių skausmą, kurių galbūt iki šiol dar nežinojote. Galbūt jie paskatins labiau susirūpinti savo sveikata ir suprasti, kad kasdienei veiklai trukdantis mėnesinių skausmas nėra normalus reiškinys. ...
Skaityti daugiauTikrosios varginančio ir nuolat pasikartojančio pilvo pūtimo priežasties nustatymas gali tapti dideliu iššūkiu, nes tai gana nespecifiškas sveikatos sutrikimas. Vis dėlto dažniausiai pilvą pučia dėl per didelio nuryto oro kiekio, tam tikro maisto valgymo ir netgi... streso. Kokios galimos kitos pilvo pūtimo priežastys ir kada dėl jo jau reikėtų kreiptis į gydytoją? ...
Skaityti daugiauVenų ligos vis labiau „jaunėja“ ir jomis serga vis daugiau asmenų. Tokie nuolat augantys duomenys rodo, kad venų varikozės vystymuisi dabartinis gyvenimo būdas labai „draugiškas“, o mes, vietoje to, kad daugiau judėtume, tik numojame ranka į organizmo siunčiamus pagalbos signalus. Venų varikozė – vienas iš jų. Kaip gyventi, kad sukurtume kuo mažiau šansų kojų venų varikozės vystymuisi? Pateikiame 6 paprastus patarimus, bet labai naudingus patarimus, kurie leis jaustis lengviau ir... laimingiau!...
Skaityti daugiauŠiuo metu šeimos gydytojai dažnai sulaukia tėvelių klausimų, ar jie galėtų paskirti kažką tokio, kas greitai ir veiksmingai sustiprintų vaikų imunitetą. Deja, bet tokie preparatai tiesiog neegzistuoja, nes vaikų imuninė sistema – sudėtingas ir dar nebrandus apsaugos kompleksas, kurį reikia stiprinti ištisus metus, o ne tik susirgus. Pasirodo, kad kartais belieka tik... laukti. Kodėl atrodo, kad šiuolaikinių vaikų imunitetas – silpnesnis ir jie serga žymiai dažniau?...
Skaityti daugiauAr žinote, kas iš tikrųjų yra kosulys? Kaip gydomas sausas, o kaip – drėgnas kosulys? Ir kada dėl kosulio jau reikėtų kreiptis į gydytoją? Atsakymus į šiuos svarbius klausimus rasite straipsnyje. ...
Skaityti daugiauStomatitas – dažniausia burnos žaizdelių susiformavimo priežastis. Ar žinote, kokios stomatito formos pačios įprasčiausios? O kas galėtų padėti greičiau ir lengviau susidoroti su burnos opelėmis? ...
Skaityti daugiauPieninių dantų dygimo sukeliamas diskomfortas gali išderinti ne tik mažylio, bet ir visos šeimos dienotvarkę. Ką reikėtų žinoti apie pirmųjų dantų dygimą ir kas galėtų padėti šį laikotarpį išgyventi lengviau? ...
Skaityti daugiauVaikų sloga – maža bėda? Ar tikrai? Dalinamės penkiais dalykais, kuriuos reikėtų žinoti apie vaikų slogą. Galbūt jie padės pakeisti Jūsų nuomonę, kad vaikų sloga nėra jau tokia maža bėda, kaip gali pasirodyti iš pirmo žvilgsnio. ...
Skaityti daugiauturbūt nieko nestebina faktas, kad vėlyvas ruduo ir žiema laikomi tikrų...
Skaityti daugiau