Susiplanuoti, ką valgyti, ir protingai pasirinkti maisto produktus įmanoma ir pietaujant ne namie. Restoranuose ar kavinėse gausu salotų, žuvies patiekalų, ant grotelių kepto maisto. Pagal sveikos mitybos taisykles sergantiesiems diabetu rekomenduojama:
• Užkandžiai: šviežios garuose paruoštos jūros gėrybės, įvairių daržovių mišrainės, pomidorai, agurkai, neriebus sūris. Salotos, geriau pagardintos nekaloringu padažu, actu ar apšlakstytos citrinos sultimis.
• Sriubos, sultiniai: liesi.
• Duonos gaminiai: rupių miltų duona su neskaldytais grūdais, sėlenomis (pvz., “Šešių grūdų“ duona, „Rugelis“ ir kt.).
• Garnyras: virtos, garuose ruoštos ar ant grotelių keptos bulvės, virti ryžiai bei makaronai.
• Riebalai: dietinis margarinas, nekaloringas salotų padažas, liesa grietinė ar natūralus jogurtas.
• Daržovės: žalios, troškintos, virtos ar paruoštos garuose.
• Mėsa, žuvis: virta, kepta ant grotelių paukštiena, liesa mėsa, žuvis ar jūros gėrybės.
• Desertai: švieži vaisiai ar vaisių sultys, nekaloringas jogurtas.
Tos pačios mitybos taisyklės visiems sergantiesiems diabetu netinka. Vieniems svarbiausia neviršyti nustatytos suvartojamų kalorijų normos, kitiems svarbu mažinti riebalų ir druskos kiekį ar valgyti daug skaidulinių medžiagų turinčio maisto. Koks maitinimosi režimas tinkamiausias, reikėtų išsiaiškinti su gydytoju ar dietologu.
Jei dažnai valgote ne namie, stenkitės ypač kruopščiai laikytis jums sudaryto mitybos plano. Ir valgymą restorane ar kavinėje galima suderinti su jums taikomais mitybos apribojimais. Jei nežinote patiekalo sudėties ar porcijos dydžio, visuomet paklauskite aptarnaujančio personalo. Stenkitės valgyti tiek, kiek esate pratę namuose, bei mėgaukitės maistu - valgykite lėtai.
Užsisakydami patiekalą, visada priminkite, kad maistą jums gamintų su kuo mažiau riebalų, o vietoje keptų bulvių pasirinkite virtas ar paprašykite daugiau daržovių.
Jei privalote riboti druskos kiekį, paprašykite, kad jums gaminamo patiekalo papildomai nesūdytų ar nedėtų prieskonių.
Ribokite padažų kiekį. Venkite džiūvėsėliuose ar tešloje apvolioto kepto maisto - taip ruošiamas jis sugeria labai daug riebalų. Prašykite nekaloringų užpilų salotoms, net jei jų nėra meniu.
Stenkitės vartoti kuo mažiau alkoholio - jis turi daug kalorijų, tačiau nė trupučio jums reikalingų maisto medžiagų.
Vartojant insulino preparatų, tenka galvoti ne tik ką, bet ir kada valgote. Planuodami pietauti kavinėje ar restorane, pasistenkite, kad valgymo laikas sutaptų su jūsų nustatytu režimu. Paklauskite padavėjo, kiek laiko užtruks patiekalo paruošimas. Jei valgyti teks vėliau nei įprastai, jūsų įprasto maitinimosi metu suvalgykite šiek tiek vaisių ar daržovių. Tačiau sekite gliukozės kiekį. Jums gali prireikti papildomai insulino.
Netgi vadinamasis “greitas” maistas nepakenks, jei tinkamai suplanuosite, ką valgysite, bei laikysitės įprastų mitybos taisyklių. Tik reikia nepamiršti, kad, valgydami “greitą” maistą, “vienu prisėdimu” suvartosite apie 1000 kalorijų ar net daugiau bei padidinsite gliukozės kiekį kraujyje. Tad jei teko užkąsti “greito maisto” restorane, kitą dienos dalį stenkitės valgyti tik daržovių ar vaisių.
Rinkdamiesi patiekalus, venkite didelių porcijų, sumuštinius rinkitės su liesa ant grotelių kepta mėsa (jautiena, kalakutiena ar vištienos krūtinėle). Vietoje majonezo ar kitų riebių padažų užsisakykite garstyčių, salotų su pomidorais ir svogūnais. Atidžiai rinkitės mišraines. Kai kuriose jų, ypač makaronų ar bulvių, būna daug majonezo ar kitų kaloringų užpilų. Jums geriau tinka morkų, svogūnų, salierų, brokolių, žiedinių kopūstų, špinatų ir pan. salotos.
Jei labai norisi picos, galite valgyti ir jos - nepakenks, jei apsiribosite 1-2 gabalėliais, tik užsisakysite vegetarišką picą plonu pagrindu be sūrio ir panašių pagardų.
Desertui rinkitės ne ledus, o ledų šerbetą, vaisių salotas, užpiltas jogurtu. Tačiau tai gali smarkiai padidinti gliukozės kiekį kraujyje - nepamirškite kontroliuoti visos dienos metu suvartotų angliavandenių kiekio.
Mėgavimasis maistu ne namie gali būti didelis malonumas - svarbu tinkamai pasirinkti. Galima kontroliuoti savo ligą ir kartu džiaugtis gyvenimu.
Dauguma mūsų esame išbandę bent kelias dietas ir ne kartą nusivylę jų rezultatu. Taip, dietos veikia. Tačiau vos tik nustojus jų laikytis, numestas svoris grįžta su kaupu. Tuomet puolame į paniką ir griebiamės dar drastiškesnių priemonių. Tačiau 2000-aisiais dietų pasaulyje įvyko persilaužimas – 30 metų gydytojo Pjero Dukano (Pierre Dukan) populiarinta dieta išpopuliarėjo visame pasaulyje. Kodėl? Atsakymą rasite straipsnyje. ...
Skaityti daugiau1997 m. vasario mėn. nutariau pasitikrinti sveikatą poliklinikoje, nors maniau...
Skaityti daugiauSergančiųjų onkologinėmis ligomis gydymas neveiksmingas, jei netinkamai parinkta mityba. Dieta - tai dalis gydymo. Ji turi būti parinkta taip, kad nekristų svoris, nesutriktų medžiagų apykaita ir audiniai turėtų galimybę atsistatyti (regeneruoti). Įrodyta, kad tų pacientų, kurie laikosi rekomenduojamos dietos, būklė per operaciją ir po operacijos geresnė, jų organizmas geriau kovoja su šalutiniais poveikiais, kuriuos sukelia spindulinė, chemo- ir imunoterapija. Netinkamos mitybos problema iškyla tada, kai ligonis grįžta į namus ir jam tenka savarankiškai rūpintis savimi. Valgymas turi teikti ligoniui malonumą, maisto skonis teigiamai veikti psichiką, savijautą. Gražiai serviruotas stalas gerina nuotaiką ir apetitą. Dar senovės išminčiai teigė, kad maistas turi būti mūsų vaistai....
Skaityti daugiauArtėja neišvengiamas metų pabaigos švenčių maratonas. Pagrindinis šeimos ar draugų susibūrimų akcentas dažniausiai būna toks pats – skanus kaloringas maistas. Dažnas šiomis dienomis neišvengiame persivalgymo. Kartais atrodo, kad visą savaitę nieko kito beveik neveikiame, tik valgome! Medikai teigia, kad persivalgymas gali būti kenksmingas sveikatai, religija primena, kad persivalgymas – rimta nuodėmė. Kaip to išvengti per šventes? Apie tai kalbamės su gydytoja dietologe Daiva Pipiraite ir Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovais Dainiumi Kepeniu ir Sigita Kriaučiūniene. ...
Skaityti daugiauCeliakija ir pasveikimas, kad ir kaip gaila, – du nesuderinami dalykai. Tačiau sergantysis gali visiškai gerai jaustis, jei griežtai laikosi dietos ir visiškai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. 100 mg gliuteno turinčio produkto arba 1/6 arbatinio šaukštelio kvietinių miltų gali sukelti liūdnus padarinius. ...
Skaityti daugiauMaisto papildai - tarsi tarpinė grandis tarp maisto produktų ir vaistų. Jie gali padėti pagerinti savijatą, sveikatą ar išvaizdą. Tabletėmis, kapsulėmis, miltelių ar skysčių pavidalu pagaminti maisto papildai - tai vitaminų, mineralinių medžiagų, bioflavonoidų, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių ar kitų organizmui reikalingų biologiškai veiklių medžiagų preparatai. Jie teikia mums reikalingų mikroelementų ir mineralų, padeda išvalyti iš organizmo nereikalingas, kenksmingas medžiagas, reguliuoja vidaus organų veiklą. Specialūs maisto papildai padeda veiksmingai kovoti su antsvoriu, kuris, prasidėjus pavasariui, daugeliui iš mūsų tampa priešas Nr.1. Šį kartą pristatome keletą tokių specifinių maisto papildų. Duomenys apie maisto papildų sudėtį ir vartojimo rekomendacijas pateikti pagal nepriklausomos informacijos medicinos specialistams parengtą VU Farmakologijos ir mikrobiologijos katedros bei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos, informaciją....
Skaityti daugiauKiekvieną dieną, net nieko neveikiant, mūsų organizmas „degina“ kalorijas, kurios yra gaunamos iš suvartojamo maisto. Persivalgant ar per mažai valgant, svoris, net to nesiekiant, kinta. Kaip tiksliai apsiskaičiuoti paros energijos poreikį? Iš kokių maisto medžiagų turi susidaryti suvartojamos kalorijos? Į šiuos ir kitus klausimus atsakinėjo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė....
Skaityti daugiauTie, kurie svajoja vasarą prie ežero ar pajūryje atrodyti itin gražūs, turėtų pradėti keistis jau dabar, prasidedant pavasariui. O jų yra daugybė – kartais net atrodo, kad gyvename šalyje, kur visi, o ypač visos, nuolat bando suliesėti ir nežino kaip. Kur gi tas stebuklingas receptas? Deja, jo nėra. Geriausias būdas būti sveikiems ir gražiems – reguliariai mankštintis ir visam gyvenimui pakeisti mitybos įpročius. Žinoma, šiuolaikinis skubantis žmogus dažnai rinksis greitesnę priemonę – liekninamąją tabletę. Tad svarbu žinoti, ką ir kodėl vartojame.Tačiau atsiminkite, kad maisto papildai yra tik pagalbinė priemonė....
Skaityti daugiau„Reikia pasirūpinti savo figūra“, – sako sau dažnas prieš atostogas. Ir dauguma nieko nedaro. Suprantama, juk per savaitę įveikti maratono atstumą ant bėgimo takelio ir badauti visas septynias dienas nėra lengva....
Skaityti daugiauGyvuoja įsitikinimas, kad bulvių ir miltinių metant svorį negalima valgyti. Jų nerasite nei vienoje įprastoje lieknėjimo dietoje. Tai dietų mitas, kurį šiandien sugriaus sveikos mitybos specialistė, “Sulieknėk sveikai” vadovė Vaida Kurpienė. Ji sako, kad valgyti bulves ir mitinius, angliavandenių kupinus produktus, tikrai galima, tačiau svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. ...
Skaityti daugiauEgzistuoja daugybė priežasčių, kodėl norima sulieknėti, tačiau svarbiausios yra sveikata ir noras gražiai atrodyti, pasitikėti savimi. Antsvoris yra vienas daugelio grėsmingų ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, širdies ir kitų ligų rizikos faktorius, o su antsvoriu susijęs savigarbos ir pasitikėjimo savimi trūkumas neretai sukelia depresiją, pablogina sveikatą. Ypač vasarą paprasčiausiai norisi atsikratyti vieno kito kilogramo ir daliai atrodyti... Beje, šis noras sulieknėti būdingas visoms moterims ir merginoms, visiškai nesvarbu, ar antsvorio turima, ar jis tik tariamas......
Skaityti daugiauApie jogą rašėme jau ne kartą. Tikėtina, kad nemažai skaitytojų ir patys praktikuoja. Šiame numeryje kviečiame sužinoti daugiau apie vieną iš svarbių jogos praktikavimo elementų – jogos mitybą. Norint, kad jogos treniruotės būtų veiksmingos, bent iš dalies ir pasikonsultavus su gydytoju atsižvelgti į šias mitybos gaires yra labai rekomenduojama. ...
Skaityti daugiauAntsvorio turi 25 proc. suaugusiųjų vyrų ir 30 proc. moterų. Nepageidaujamiems kilogramams ypač nepakančios moterys, nors šiuolaikiniai įvaizdžio standartai tokie pat negailestingi ir stipriosios lyties atstovams. Ar galima lieknėti lengvai ir maloniai? Į šį klausimą atsakė medicinos centro „Jūsų šeimos klinika“ gydytoja reabilitologė Vaida RAICEVIČIENĖ....
Skaityti daugiauDaugelis žmonių šventai tiki, kad mėsa - niekuo nepakeičiamas maistas. Nenuostabu - gyvename šiauriniame krašte ir tikrai atrodo, kad sunku būtų prasimaitinti be mėsos ir žuvies. Ir nors Lietuva - didžkukulių su spirgučiais kraštas - ir čia, kaip ir visame pasaulyje, vis daugiau žmonių palieka “plėšrūnų” gretas, nors prieš dešimtmetį doras vegetaras Lietuvoje tikrai buvo retenybė....
Skaityti daugiaukaip tapti lieknesniam bei sveikesniam, gali patarti ir astrologai. tai taisyklės,...
Skaityti daugiauLaikantis dabar labai populiarių dietų labai svarbu nepamiršti sveikos mitybos principų. Sveika mityba yra tokia, kai organizmas gauna visų reikalingų medžiagų ir energijos idealiam svoriui palaikyti....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę