Žiemą gyvybės procesai sulėtėja
Žiemą gamta tarsi užmiega. Nemažai gyvūnų įminga žiemos miegu iki pat pavasario. Nepatariame pasekti barsuko ar šikšnosparnio pavyzdžiu ir žiemą miegoti, nesimaitinant, tik naudojant sukauptas riebalų atsargas. Tačiau šiuo metų laiku ir žmogaus organizmo aktyvumas mažėja, kaip ir gamta. Žiemą jis ilsėtis – nors darbų mums turbūt nesumažėja. Todėl pasistenkime bent leisti sau ilgiau pamiegoti, padėkime savo organizmui saugoti šilumą valgydami daugiau šilto maisto.
D.Kunčienė pastebi, kad vienas iš paprasčiausių būdų prisiderinti prie gamtos ritmų ir yra mityba.
Specifinis žiemos maistas yra sūdytos daržovės, grybai ir kiti produktai, su jais virtos sriubos, troškiniai, pagardinti įvairiais aliejais arba lydytu sviestu. Vertingi žiemą yra įvairūs prieskoniai: gvazdikėliai – sušildo, kelia kraujo spaudimą, padeda persišaldžius ir kosint, imbieras padeda persišaldžius, kardamonas sušildo, tonizuoja, gelbsti užkimus, cinamonas stiprina širdį, šildo inkstus.
Pasak D.Kunčienės, šaltą žiemos dieną ir psichologiniu aspektu nuostabu gaminti visus šeimos narius sušildančius valgius.
Sveikos gyvensenos principai nėra sudėtingi: svarbu valgyti tik išalkus kuo natūralesnius produktus ir jausti saiką, atsižvelgti į organizmo poreikius.
Ne mažiau šaltuoju metų laiku svarbu ir geras poilsis, visavertis miegas. Gultis reikėtų tuo pačiu laiku, iki dešimtos valandos vakaro gerai išvėdintoje patalpoje, einant miegoti pamiršti visus darbus ir rūpesčius.
Daugiau sriubų ir prieskonių
„Norėdami palaikyti organizmo gyvybinį aktyvumą, vartokite energijos teikiančius produktus: žuvį, riebalus, ankštines daržoves, kiaulpienės, varnalėšos, trūkažolės ir krieno šaknis, ciberžolę, šafraną, šalaviją, čiobrelį, petražolę, pipirines salotas, jūros druską, česnaką, obuolius, medų, morkas, kviečius, kopūstus, gerkite žaliąją arbatą. Maistas turi būti sotus, todėl gardinkite jį aliejumi arba lydytu sviestu. Pradėkite ir baikite karštu ar šiltu patiekalu, gėrimu. Žiemą paruoštą maistą reikėtų suvalgyti iš karto, todėl nepriruoškite jo daug“, – sakė D.Kunčienė.
Gyvybinėms galioms sustiprinti naudinga miežių ar avižų dribsnių sriuba.
Reikiamą kiekį naudingų medžiagų išlaikyti padeda jūros produktai: dumbliai, kalmarai, žuvys. Jų rekomenduojama valgyti bent du kartus per savaitę.
O kad būtų sveiki inkstai ir šlapimo pūslė, valgykite ankštinių: pupelių, žirnių, lešių. Tai augalinis baltymas, kuris reguliuoja skysčių kiekį mūsų organizmo audiniuose.
Žiemą neturėtume bėgti į parduotuves pirkti agurkų ir pomidorų. Sveikiau valgyti morkas ir burokėlius, ropes, kopūstus – tai, ką rudenį subrandino žemė, o žiemą puikiai saugo mūsų rūsiai ar pramoninės saugyklos.
Pašnekovė pataria nesižavėti iš svetur atvežtais egzotiniais vaisiais ir daržovėmis – paskanauti jų galima ir verta, bet neverta obuolių, burokėlių, kopūstų keisti apelsinais, mandarinais ir kiviais – sveikiausi yra gimtinės žemėje užaugę maisto produktai, prie kurių buvo įpratę mūsų protėviai ir seneliai.
Dėmesys – česnakui ir svogūnui
Žolinčių akademijos vadovė ragino nepamiršti česnakų ir svogūnų. Artėjant gripo epidemijai ar sergant peršalimo ligomis, jų reikia valgyti daugiau – tai ir puiki šių ligų profilaktikos priemonė, ir vaistai susirgus. Ne veltui jie vadinami natūraliais, gamtiniais antibiotikais.
Česnake yra daug fitoncidų, pasižyminčių antimikrobinėmis, grybelius ir parazitus naikinančiomis savybėmis. Aitriuose česnakų svogūnėliuose yra antibiotiškai veikiančių sulfidų, kurių poveikis panašus į penicilino. Dėl to česnakas tinka infekcijoms gydyti. Česnakas vartojamas virškinimui reguliuoti, mažina puvimo ir rūgimo procesus žarnyne, gerina apetitą, didina virškinimo trakto sekreciją, padeda geriau pasisavinti maistą. Be to, česnakas skatina šlapimo išsiskyrimą, plečia periferines ir vainikines kraujagysles, stiprina širdies susitraukimus ir lėtina širdies ritmą, gydo nuo aterosklerozės. Česnako veikliosios medžiagos saugo nuo kvėpavimo takų infekcijų, padeda sergant bronchine astma.
Jeigu vienas namiškis jau serga ar prasidėjo gripo epidemija, neblogai būtų kasdien kambariuose išdėlioti po nuluptą skiltelę česnako – jo veikliosios medžiagos naikins mikrobus ir galbūt tai padės kitiems išvengti ligos.
Danutės receptai žiemai
Daržovių sriuba su grybais
Reikė s: 1 l vandens, po stiklinę kubeliais pjaustytų morkų ir bulvių, stiklinės susmulkintų grybų, pusės stiklinės susmulkintų svogūnų.
Į verdantį vandenį sudėti morkas ir bulves ir virti. Kai suminkštės, nukošti. Tame pačiame vandenyje išvirti grybus su svogūnais, sudėti daržoves, dėl tirštumo įberti šaukštą miltų. Skaninti druska, pipirais, įvairiais džiovintais ir grietine.
Moliūgų ir ryžių apkepas
Reikės: apie 1 kg moliūgo, 10 šaukštų ryžių, 3 šaukštų lydyto sviesto, 4 cukraus pudros, šaukštelio cinamono, 2 kiaušinių.
Nuluptą moliūgą supjaustyti gabaliukais, ištroškinti nedideliame kiekyje vandens ir pertrinti per sietelį. Ryžius išbrinkinti, sudėti išplaktus kiaušinius, viską išmaišyti. Dėti į lydytu sviestu išteptą indą, ir uždėti 3 šaukštus lydyto sviesto. Kepti orkaitėje apie 40 min. Prieš valgant apibarstyti cukraus pudra su cinamonu arba valgyti su mėgstamu padažu.
Salierų kepsneliai
Reikės: Saliero gumbo, svogūno, morkos, poro, 10 džiovintų slyvų, 200 g fermentinio sūrio, 50 g aliejaus, 2 šaukštų jogurto, 4 skiltelių česnako.
Saliero gumbo apvirti pasūdytame vandenyje, kai atauš, nulupti ir supjaustyti 2 cm storio gabalėliais. Sutarkuotą morką, supjaustytą svogūną, porą troškinti aliejuje. Baigiant troškinti sudėti supjaustytas juostelėmis slyvas ir dar truputėlį patroškinti, užberti prieskonių.
Į skardą, pateptą aliejumi, sudėti saliero ritinėlius, ant kiekvieno užkrėsti po šaukštą daržovių troškinio ir užtarkuoti fermentinio sūrio. Kepti orkaitėje 150 laipsnių temperatūroje apie 15–20 min.
Ruginių miltų skryliai
Reikės: po stiklinę rupaus malimo ruginių ir kvietinių miltų, žiupsnelį druskos ir grietinės.
Lygiomis dalimis suberti ruginius ir kvietinius rupaus malimo miltus ir druską į dubenį, įpilti vandens ir po truputį minkyti, kad tešla gautųsi vidutinio kietumo. Po to ją iškočioti, supjaustyti rombeliais ir apie 5 min. virti pasūdytame vandenyje, kol iškils į paviršių. Valgyti su grietinės ar sviesto padažu.
Pusiaužiemio pyragaičiai
Reikės : po 100 kanapių, aguonų, saulėgrąžų, 0,5 stiklinės medaus, kelių lakštų sluoksniuotos tešlos.
Sėklas užplikyti vandeniu, palikti valandai išbrinkti. Po to nupilti vandenį, sėklas sumalti. Į gautą masė sudėti medų. Masę tepti ant sluoksniuotos tešlos, suvynioti ir supjaustyti 2 cm pločio gabalėliais ir kepti orkaitėje 200 laipsnių temperatūroje apie 20 min.
Dauguma mūsų esame išbandę bent kelias dietas ir ne kartą nusivylę jų rezultatu. Taip, dietos veikia. Tačiau vos tik nustojus jų laikytis, numestas svoris grįžta su kaupu. Tuomet puolame į paniką ir griebiamės dar drastiškesnių priemonių. Tačiau 2000-aisiais dietų pasaulyje įvyko persilaužimas – 30 metų gydytojo Pjero Dukano (Pierre Dukan) populiarinta dieta išpopuliarėjo visame pasaulyje. Kodėl? Atsakymą rasite straipsnyje. ...
Skaityti daugiau1997 m. vasario mėn. nutariau pasitikrinti sveikatą poliklinikoje, nors maniau...
Skaityti daugiauSergančiųjų onkologinėmis ligomis gydymas neveiksmingas, jei netinkamai parinkta mityba. Dieta - tai dalis gydymo. Ji turi būti parinkta taip, kad nekristų svoris, nesutriktų medžiagų apykaita ir audiniai turėtų galimybę atsistatyti (regeneruoti). Įrodyta, kad tų pacientų, kurie laikosi rekomenduojamos dietos, būklė per operaciją ir po operacijos geresnė, jų organizmas geriau kovoja su šalutiniais poveikiais, kuriuos sukelia spindulinė, chemo- ir imunoterapija. Netinkamos mitybos problema iškyla tada, kai ligonis grįžta į namus ir jam tenka savarankiškai rūpintis savimi. Valgymas turi teikti ligoniui malonumą, maisto skonis teigiamai veikti psichiką, savijautą. Gražiai serviruotas stalas gerina nuotaiką ir apetitą. Dar senovės išminčiai teigė, kad maistas turi būti mūsų vaistai....
Skaityti daugiauArtėja neišvengiamas metų pabaigos švenčių maratonas. Pagrindinis šeimos ar draugų susibūrimų akcentas dažniausiai būna toks pats – skanus kaloringas maistas. Dažnas šiomis dienomis neišvengiame persivalgymo. Kartais atrodo, kad visą savaitę nieko kito beveik neveikiame, tik valgome! Medikai teigia, kad persivalgymas gali būti kenksmingas sveikatai, religija primena, kad persivalgymas – rimta nuodėmė. Kaip to išvengti per šventes? Apie tai kalbamės su gydytoja dietologe Daiva Pipiraite ir Lietuvos sveikuolių sąjungos vadovais Dainiumi Kepeniu ir Sigita Kriaučiūniene. ...
Skaityti daugiauCeliakija ir pasveikimas, kad ir kaip gaila, – du nesuderinami dalykai. Tačiau sergantysis gali visiškai gerai jaustis, jei griežtai laikosi dietos ir visiškai nevartoja produktų, kurių sudėtyje yra gliuteno. 100 mg gliuteno turinčio produkto arba 1/6 arbatinio šaukštelio kvietinių miltų gali sukelti liūdnus padarinius. ...
Skaityti daugiauMaisto papildai - tarsi tarpinė grandis tarp maisto produktų ir vaistų. Jie gali padėti pagerinti savijatą, sveikatą ar išvaizdą. Tabletėmis, kapsulėmis, miltelių ar skysčių pavidalu pagaminti maisto papildai - tai vitaminų, mineralinių medžiagų, bioflavonoidų, polinesočiųjų riebiųjų rūgščių ar kitų organizmui reikalingų biologiškai veiklių medžiagų preparatai. Jie teikia mums reikalingų mikroelementų ir mineralų, padeda išvalyti iš organizmo nereikalingas, kenksmingas medžiagas, reguliuoja vidaus organų veiklą. Specialūs maisto papildai padeda veiksmingai kovoti su antsvoriu, kuris, prasidėjus pavasariui, daugeliui iš mūsų tampa priešas Nr.1. Šį kartą pristatome keletą tokių specifinių maisto papildų. Duomenys apie maisto papildų sudėtį ir vartojimo rekomendacijas pateikti pagal nepriklausomos informacijos medicinos specialistams parengtą VU Farmakologijos ir mikrobiologijos katedros bei Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos, informaciją....
Skaityti daugiauKiekvieną dieną, net nieko neveikiant, mūsų organizmas „degina“ kalorijas, kurios yra gaunamos iš suvartojamo maisto. Persivalgant ar per mažai valgant, svoris, net to nesiekiant, kinta. Kaip tiksliai apsiskaičiuoti paros energijos poreikį? Iš kokių maisto medžiagų turi susidaryti suvartojamos kalorijos? Į šiuos ir kitus klausimus atsakinėjo gydytoja dietologė Jūratė Dobrovolskienė....
Skaityti daugiauTie, kurie svajoja vasarą prie ežero ar pajūryje atrodyti itin gražūs, turėtų pradėti keistis jau dabar, prasidedant pavasariui. O jų yra daugybė – kartais net atrodo, kad gyvename šalyje, kur visi, o ypač visos, nuolat bando suliesėti ir nežino kaip. Kur gi tas stebuklingas receptas? Deja, jo nėra. Geriausias būdas būti sveikiems ir gražiems – reguliariai mankštintis ir visam gyvenimui pakeisti mitybos įpročius. Žinoma, šiuolaikinis skubantis žmogus dažnai rinksis greitesnę priemonę – liekninamąją tabletę. Tad svarbu žinoti, ką ir kodėl vartojame.Tačiau atsiminkite, kad maisto papildai yra tik pagalbinė priemonė....
Skaityti daugiau„Reikia pasirūpinti savo figūra“, – sako sau dažnas prieš atostogas. Ir dauguma nieko nedaro. Suprantama, juk per savaitę įveikti maratono atstumą ant bėgimo takelio ir badauti visas septynias dienas nėra lengva....
Skaityti daugiauGyvuoja įsitikinimas, kad bulvių ir miltinių metant svorį negalima valgyti. Jų nerasite nei vienoje įprastoje lieknėjimo dietoje. Tai dietų mitas, kurį šiandien sugriaus sveikos mitybos specialistė, “Sulieknėk sveikai” vadovė Vaida Kurpienė. Ji sako, kad valgyti bulves ir mitinius, angliavandenių kupinus produktus, tikrai galima, tačiau svarbu laikytis kelių paprastų taisyklių. ...
Skaityti daugiauEgzistuoja daugybė priežasčių, kodėl norima sulieknėti, tačiau svarbiausios yra sveikata ir noras gražiai atrodyti, pasitikėti savimi. Antsvoris yra vienas daugelio grėsmingų ligų, pavyzdžiui, cukrinio diabeto, širdies ir kitų ligų rizikos faktorius, o su antsvoriu susijęs savigarbos ir pasitikėjimo savimi trūkumas neretai sukelia depresiją, pablogina sveikatą. Ypač vasarą paprasčiausiai norisi atsikratyti vieno kito kilogramo ir daliai atrodyti... Beje, šis noras sulieknėti būdingas visoms moterims ir merginoms, visiškai nesvarbu, ar antsvorio turima, ar jis tik tariamas......
Skaityti daugiauApie jogą rašėme jau ne kartą. Tikėtina, kad nemažai skaitytojų ir patys praktikuoja. Šiame numeryje kviečiame sužinoti daugiau apie vieną iš svarbių jogos praktikavimo elementų – jogos mitybą. Norint, kad jogos treniruotės būtų veiksmingos, bent iš dalies ir pasikonsultavus su gydytoju atsižvelgti į šias mitybos gaires yra labai rekomenduojama. ...
Skaityti daugiauAntsvorio turi 25 proc. suaugusiųjų vyrų ir 30 proc. moterų. Nepageidaujamiems kilogramams ypač nepakančios moterys, nors šiuolaikiniai įvaizdžio standartai tokie pat negailestingi ir stipriosios lyties atstovams. Ar galima lieknėti lengvai ir maloniai? Į šį klausimą atsakė medicinos centro „Jūsų šeimos klinika“ gydytoja reabilitologė Vaida RAICEVIČIENĖ....
Skaityti daugiauDaugelis žmonių šventai tiki, kad mėsa - niekuo nepakeičiamas maistas. Nenuostabu - gyvename šiauriniame krašte ir tikrai atrodo, kad sunku būtų prasimaitinti be mėsos ir žuvies. Ir nors Lietuva - didžkukulių su spirgučiais kraštas - ir čia, kaip ir visame pasaulyje, vis daugiau žmonių palieka “plėšrūnų” gretas, nors prieš dešimtmetį doras vegetaras Lietuvoje tikrai buvo retenybė....
Skaityti daugiaukaip tapti lieknesniam bei sveikesniam, gali patarti ir astrologai. tai taisyklės,...
Skaityti daugiauLaikantis dabar labai populiarių dietų labai svarbu nepamiršti sveikos mitybos principų. Sveika mityba yra tokia, kai organizmas gauna visų reikalingų medžiagų ir energijos idealiam svoriui palaikyti....
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę