Jogos mityba: saikingai, natūraliai ir lengvai

Apie jogą rašėme jau ne kartą. Tikėtina, kad nemažai skaitytojų ir patys praktikuoja. Šiame numeryje kviečiame sužinoti daugiau apie vieną iš svarbių jogos praktikavimo elementų – jogos mitybą. Norint, kad jogos treniruotės būtų veiksmingos, bent iš dalies ir pasikonsultavus su gydytoju atsižvelgti į šias mitybos gaires yra labai rekomenduojama.
 

Pirmiausia, ką reikia paminėti kalbant apie jogos mitybą, yra vienas svarbiausių jos principų – saikas. Antrasis – tinkamų maisto produktų pasirinkimas. Jogai teigia, kad esame tai, ką valgome, o maistas yra svarbus ne tik fizinei, bet ir psichologinei būklei. Praktikuojant jogą neapsunkęs, lengvas kūnas padeda atlikti ištvermės reikalaujančius pratimus, o teigiamos energijos gavęs protas leidžia susikaupti meditacijai.
Valgant energijos kupiną neužterštą maistą, teigiamai veikiama žmogaus fizinė ir psichinė būklė, pasiekiama harmonija. Jogų maistas – nesudėtingas, jų racione gausu ankštinių daržovių, įvairių vaisių, riešutų, sėklų, grūdų. Visi gaminami patiekalai turi būti natūralūs ir kuo mažiau apdirbti (nekonservuoti, nefermentuoti, kuo rečiau kepti ir t.t.).
O mėsa yra toksiška, dažnai sukelia apsinuodijimus, joje yra nepakankamai svarbių vitaminų, mineralų, per daug baltymų. Jie taip pat tikina, kad mėsos vartojimas yra nenatūralus, o mūsų kūnas, dantys, žarnynas yra nepritaikyti būti mėsėdžiais.
Skeptikams jogai aiškina, kad tinkamai subalansuota vegetariška dieta yra sveika, o ją praktikuojantys žmonės rečiau serga širdies, kraujagyslių, inkstų ligomis, rečiau nutunka.
Atsikirsdami teigiantiems, kad be mėsos organizmas negauna pakankamo kiekio riebalų, jogai siūlo jų gauti iš augalinių produktų: riešutų, pieno produktų, ankštinių augalų (sojos pupelių, pieno ir t.t.). Ant jogų stalo dažnai patenka tokie deriniai kaip rupi duona, ryžiai su ankštiniais augalais, pvz., pupelėmis, žirniais, ryžiais, jie taip pat derinami su įvairiomis sėklomis ar pieno produktais.

 

Jogų mitybos filosofija


Pagal jogos filosofiją maistas yra suskirstytas į tris kategorijas pagal jo teikiamą energiją (gunas): sattva, rajas (radžas) ir tamas.
Sattva simbolizuoja tyrumą, švarumą, aiškumą. Šiai grupei priklausantys maisto produktai laikomi tinkamiausiais. Teigiama, kad sattvinis maistas pamaitiną kūną, suteikia jam energijos, tuo pat metu apramina protą ir padeda pasiekti harmoniją.
Šioje maisto grupėje yra grūdai, daržovės, vaisiai, rupaus malimo miltų gaminiai, pienas, sviestas ir sūris, riešutai, medus, žolelių arbata.
Rajas energija simbolizuoja aistrą, veiksmą, nerimą. Šios grupės maistas, atvirkščiai nei sattvinis, išveda kūną ir protą iš pusiausvyros: alina protą, nors ir pamaitina, stimuliuoja kūną. Šiai grupei priklauso aštrūs prieskoniai, kava, arbata, druska, šokoladas, svogūnai, česnakai, per karštas, per aštrus, sūrus, kartus maistas.
Galiausiai tamas – energija, simbolizuojanti tinginystę, neišmanymą, baimę. Šiai grupei priklausantis maistas netinka nei kūnui, nei protui, jis slopina energiją, protinę veiklą, gebėjimą mąstyti, skatina godumą, pavydą, įvairių ligų atsiradimą.
Siekiantiems to išvengti rekomenduojama nevartoti mėsos, alkoholio, tabako, fermentuoto, riebaluose kepto, chemikalais paveikto maisto, pernokusių vaisių.


 

Gydytojo Dainiaus Butvilo komentaras:


Žmonės kasdieniame gyvenime vadovaujasi skirtingais kriterijais. Tai, viena vertus, mus išskiria iš kitų, bet, kita vertus, – trukdo gyventi pagarbiai kitų žmonių atžvilgiu. Ne išimtis – sveikos gyvensenos, sveikos mitybos principai. Asmeniškai gerbiu kiekvieno žmogaus pasirinkimą maitintis vadovaujantis vienais ar kitais kriterijais. Manau, kad šiandien ir visada šventas yra tas maistas, kurį turime ant stalo – ne tik savo namuose, bet ir svečiuose.
Nepamirškime, kad šiuo metu didelė dalis žmonių, gyvenančių mūsų planetoje, neturi kuo prikimšti pilvą. Jiems ir tamas tipo maistas akimirksniu pavirstų sattva. Žinoma, jei esame priveligijuota žmonijos dalis ir galime rinktis, ką valgyti, tai rinkimės, kas mums atrodo sveika. Žodis joga reiškia susijungti. Tai galima traktuoti kaip žmogaus jungtį su savimi (vidinė harmonija), žmogaus jungtį su kitais žmonėmis (harmoningas ryšis su aplinkiniais), žmogaus jungtį su visu mus supančiu Pasauliu. Jogą praktikuojantis žmogus kasdien turi mažinti savo Ego, kasdien stiprinti Meilę jį supantiems žmonėms, kasdien puoselėti Nuolankumą, o ne atvirkščiai. Įvairios jogos sistemos gali tik padėti žmogui siekti šio tikslo, bet neturi tapti Tikslu.
 

Vegetariški receptai
TRINTA MORKŲ IR MEDAUS SRIUBA
Reikės:


• 600 g morkų, stambiai supjaustytų
• 2 valgomieji šaukštai sviesto
• 2 nedideli porai, supjaustyti žiedeliais
• 2 arbatiniai šaukšteliai skysto medaus
• 1 lauro lapas
• 1,8 l daržovių sultinio (arba vištienos sultinio)
• Žiupsnelis maltos saldžiosios arba aštriosios paprikos prieskonių (pasirinktinai, pagal skonį)
• Druskos, pipirų (pagal skonį)
• Pora šaukštų neriebios grietinės arba natūralaus jogurto (patiekiant sriubą)
Puode ištirpinkite sviestą, suberkite porus ir kepinkite apie porą minučių, kol jie pradės minkštėti.
Suberkite morkas, paprikos prieskonius, supilkite medų, įmeskite lauro lapą ir viską kepinkite porą minučių.
Tuomet pilkite sultinį, užvirkite ir virinkite apie pusvalandį. Išvirusią sriubą sutrinkite trintuve, supilkite atgal į puodą, pabarstykite druska, pipirais ir prieš patiekdami pašildykite.
Patiekite su šaukšteliu grietinės ar jogurto.
 


VISO GRŪDO SPAGEČIAI SU AŠTRIAIS AVINŽIRNIAIS
Reikės:


• 2 skardinės avinžirnių (skardinė - maždaug 400 g), galite naudoti ir paprastus, namie virtus avinžirnius
• 400–450 g viso grūdo spagečių
• 1 aštrusis pipiras (šviežias arba džiovintas)
• 1 šakelė šviežio rozmarino arba valgomasis šaukštas džiovinto
• 1 vidutinio dydžio svogūnas, supjaustytas kubeliais
• 1 didelė morka, supjaustyta kubeliais
• 1 saliero kotelis, supjaustytas kubeliais
• 2 valgomieji šaukštai alyvuogių aliejaus
• 1 skiltelė česnako
• 2 valgomieji šaukštai sviesto
• Druskos, pipirų
• Šiek tiek tarkuoto kietojo sūrio pabarstymui
Didelėje keptuvėje arba puode įkaitinkite šiek tiek alyvuogių aliejaus. Sumažinkite ugnį, įmeskite česnako skiltelę ir kepinkite, kol gražiai pagels, tuomet dėkite pipirą, rozmariną, svogūną, morką, salierą ir gerai išmaišykite. Kiek padidinkite ugnį ir viską, nuolat maišydami, kepinkite apie 15 min.
Išimkite česnaką ir rozmariną (jei naudojate šakelę). Suberkite vieną skardinę avinžirnių kartu su skysčiu (arba pusę virtų avinžirnių ir šiek tiek vandens), prieš berdami kitą skardinę avinžirnių skystį, nusunkite ir atsidėkite. Viską užvirinkite ir šiek tiek sumažinę ugnį virkite tol, kol maždaug pusė skysčio išgaruos (kelias minutes). Išimkite pipirą ir mišinį padėkite šiltai.
Pasūdytame vandenyje spagečius virkite apie 8–10 min., juos išimkite vos prieš galutinai išverdant. Nusunkite ir suverskite į puodą su daržovėmis ir avinžirniais. Viską kartu dar pavirkite 2–3 min., įdėkite sviestą. Jei patiekalas atrodo sausokas, įpilkite šiek tiek atsidėto avinžirnių skysčio arba paprasto vandens. Pagal skonį pabarstykite druska ir pipirais.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai