Kažkada labai seniai laukinis žirnio protėvis užaugo Viduržiemio jūros regione. Patys pirmieji daržininkai žirnius augino dar pirmykštėje bendruomenėje. Žirniais garsusis gydytojas Hipokratas gydė anemiją, nutukimą, širdies ligas. Kokių naudingų savybių turi ši ankštinė daržovė ir kodėl ją verta valgyti ir mums?
Skanus ir maistingas
Skanūs ir maistingi žirniai baltymų turi tiek pat, kiek jautiena, tačiau pasisavinami kur kas lengviau. Žaliasis žirnis turi aminorūgščių, geležies, jodo, magnio, cinko, seleno, kalcio, fosforo ir kalio, vitaminų B, PP, C, E.
Žirniuose esantis B grupės vitaminas tiaminas gerina smegenų veiklą, suteikia energijos ir jėgų, padeda susikaupti. Šis vitaminas ypač naudingas vyresnio amžiaus žmonėms, nes lėtina senėjimą, saugo ląsteles nuo užkalkėjimo, kenksmingo aplinkos poveikio.
Žirniai turi reto vitamino H (biotino), kuris naudingas odai, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, ramina nervus.
„Be baltymų, šviežiuose žirneliuose gausu pektino ir tirpios ląstelienos, padedančios kontroliuoti cholesterolio kiekį kraujyje. Žalieji žirneliai turi mažiau kalorijų ir riebalų negu kitas baltyminis maistas, tad naudingi mažakraujystės, nutukimo, širdies ligų, virškinimo sutrikimų, onkologinių ligų profilaktikai. Žirnelių verta valgyti moterims menopauzės laikotarpiu, nes vitaminas B6 aktyvina medžiagų apykaitą“, – teigia gydytoja dietologė Rūta Petereit.
Patarimas: sergant kraujotakos, inkstų, tulžies pūslės ligomis ar paūmėjus skrandžio ar žarnyno ligoms patiekalų iš žirnių patartina atsisakyti.
Džiovintuose žirniuose gausu purinų, kurie podagra sergantiems žmonėms gali sukelti priepuolius. Žirniai, kaip ir kiti ankštiniai augalai, gali sukelti pilvo pūtimą ir dujų kaupimąsi žarnyne.
Ką gaminti iš žirnių?
Žirnius sveikiausia valgyti vasaros pradžioje žalius, tik prinokusius, tada jie skanūs, sultingi ir maistingi. O ištisus metus galima vartoti konservuotus ir šaldytus žirnelius. Neretai kyla klausimas: ar juose išlieka toks pat vitaminų kiekis, ar jų sumažėja? Pasak mitybos specialistų, užšaldytose daržovėse vitaminai išlieka.
Mūsų seneliai, proseneliai iš žirnių gamino pačius įvairiausius valgius: sriubas, košes, pyragėlius, blynus. Taip pat įvairias mišraines, salotas, užkandžius ar garnyrą.
Kaip išvirti skanią žirnių košę?
Pasak maisto technologės Zetos Štarkevičienės:
Pirma taisyklė: prieš virdami žirnius išmirkykite juos šaltame vandenyje.
Antra, virdami žirnius į puodą pripilkite tiek vandens, kad juos vos apsemtų, tuomet jie nepraras maistinių vertybių (kuo verdant mažiau vandens, tuo daugiau išliks vitamino C).
Trečia, virkite lėtai, ant mažos ugnies, puodą būtinai uždengę dangčiu.
Ketvirta taisyklė: jokiu būdu virimo metu nepilkite į košę šalto vandens – sugadinsite skonį.
Penkta: sūdykite tik tuomet, kai košė išvirs.
Šešta taisyklė: jeigu norite trinti košę, tai darykite tuojau pat, kol ji dar karšta.
„Košei pagardinti tinka pakepinti svogūnai su morkomis, svogūnai su lašinukais arba grybais. Išvirę žirnius, pagardus galite įsukti į košę arba užpilti ant viršaus. Kvapnumo suteiks ant košės užbarstyti bazilikai ar čiobreliai“, – pataria Zeta Štarkevičienė.
Konsultavo Kauno klinikų gydytoja dietologė Rūta Petereit
Mitybos specialistės Zetos Štarkevičienės receptai
Žirnių kepsneliai
200 g žirnių
200 g avinžirnių
100 g lęšių
1 morka
1 svogūnas
2 česnako skiltelės
2 kiaušiniai
4 šaukštai miltų
100 ml aliejaus
200 g maltų džiūvėsėlių
žiupsnelis petražolių, čiobrelių
Pabrinkinkite šaltame vandenyje lęšius ir avinžirnius. Lęšius virkite atskirai ir trumpai. Žirnius virkite ilgiau, kol suminkštės. Aliejuje pakepkite smulkintus svogūnus, morkas, česnaką. Išvirtus žirnius, avinžirnius ir kepintas daržoves sumalkite mėsmale. Į gautą masę, kad sutvirtėtų, įplakite 2 kiaušinius ir įdėkite 4 šaukštus miltų, prieskonių. Vėl viską išmaišykite, formuokite kepsnelius ir kepkite 10 min. karštuose riebaluose arba aliejuje.
Kopūsto kepsnys su žirnių įdaru
1 nedidelė kopūsto galva
200 g žirnių
1 svogūnas
1 morka
100 g saliero
2 kiaušiniai
Išvirkite kopūsto galvą (kaip balandėliams), atskirai išvirkite žirnius. Aliejuje pakepinkite smulkintą svogūną, morką, salierą. Virtus žirnius sumaišykite su pakepintomis daržovėmis – tai kepsnelio įdaras. Vieną valgomąjį šaukštą įdaro dėkite ant kopūsto lapo ir užlankstykite jo kraštus. Suformuotą kepsnį pamirkykite kiaušinių plakinyje ir apvoliokite maltais džiūvėsėliais. Kepkite įkaitintame aliejuje ant mažos ugnies 10–15 minučių. Skanaus!Gudrūs patarimai
Žirniai nepūs pilvo (žarnyne nesusikaups dujų), jei juos virdami į puodą įdėsite kmynų.
Tinimą susimušus gali sumažinti šaldytų žirnelių kompresas.
Virti žalieji žirneliai su svogūnais, pagardinti cinamonu, – puikus afrodiziakas.
Tai įdomu
Romėnų laikais moterys veidui skaistinti naudojo žirnių pudrą.
Senovės Lietuvos kaimuose merginos žirnių miltais veido odą valė ir spalvą gerino. Liaudies išmintis byloja, kad, nuprausus veidą vandeniu, kuriame buvo mirkomi žirniai, oda tampa sveikesnė ir skaistesnė; išnyks riebios odos blizgesys.
Liaudies medicina teigia, kad valgant žalius tik vandenyje išbrinkintus žirnius (juos paskaninus medumi) didėja seksualinis potraukis ir lytinė potencija.
Kita vertus, kinų mokslininkai nepataria vyrams dažnai valgyti žirnių, nes jie mažina vaisingumą.
Senais lakais pas gydytoją apsilankęs pacientas pirmiausia išgirsdavo: „Parodykite liežuvį“. Gydytojas iš visų pusių atidžiai apžiūrėdavo šį svarbų organą ir bandydavo nustatyti diagnozę. Senovės gydytojai liežuvį pelnytai laikė organizmo veidrodžiu ir pagal liežuvio paviršiaus pakitimus mokėjo gana tiksliai diagnozuoti vidaus organų sutrikimus dar iki atsirandant pirmiesiems ligos simptomams. ...
Skaityti daugiau„Kartais man ima trūkčioti akies voką. Nemalonus pojūtis. Kodėl tai atsitinka ir kaip galima būtų to išvengti?“ – klausia mūsų skaitytojas Alvydas Bradauskas iš Birštono, dirbantis programuotoju. Apie nervinį tiką kalbamės su klinikos „Corpus sanum“ gydytoja oftalmologe Doloresa Margelevičiene....
Skaityti daugiauKepenys – pagrindinis organas, valantis mūsų organizmą nuo toksinų, kurie vis labiau mus atakuoja. Toks jau šiuolaikinis pasaulis: užterštas oras ir maistas, infekcijos, stresas. O kur dar riebus maistas, nereguliari mityba, persivalgymas, alkoholis. Visa tai – dažno iš mūsų kasdieniai palydovai ir riziką susirgti kepenų ligomis didinantys veiksniai. ...
Skaityti daugiauNėščiųjų priežiūra: kokie tyrimai būtini, kokie – pageidautini Nuotrauka, padaryta besilaukiančiai moteriai ultragarsinio tyrimo metu, – dažnai pirmoji mažylio albume. Tačiau būsimosios mamos neretai pageidauja, kad šis tyrimas būtų atliekamas kone per kiekvieną apsilankymą, ir tai lemia ne vien noras turėti dar vieną stebuklingą augimą fiksuojančią nuotrauką, bet ir rūpestis dėl vaikelio sveikatos. Ar jis gims sveikas? Ar atliekami visi būtini tyrimai? Kalbamės su medicinos centro MAX MEDA gydytoja akušere-ginekologe Daiva Keršulyte. ...
Skaityti daugiauVargina galvos skausmai, svaigimas? Tirpsta galūnės? Nerimą kelia kiti neurologiniai sutrikimai? Į šiuos ir kitus svarbius mūsų skaitytojams klausimus, kurių sulaukėme interneto svetainėje, „Facebook‘o“ puslapyje ir laiškuose redakcijai, atsako Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų gydytojas neurologas dr. Gintaras Kaubrys. Gydytojas pabrėžia, visi atsakymai – nėra oficiali gydytojo konsultacija, tik patarimai, nes diagnozė nustatoma matant žmogų, jį apklausiant ir ištiriant....
Skaityti daugiauŠviesusis ir dosnusis metų laikas! Pirmieji pavasario žalumynai, netrukus – vasaros žiedynai ir lapija, vėliau pabirsiančios vidurvasario ir rudenio subrandintos uogos... „Gamta sukūrė žmogui begalę augalų gyduolių, tai ir vartokime į sveikatą“, – linki Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų Augalų gydomojo poveikio komiteto pirmininkas Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Fitoterapijos laboratorijos vedėjas gydytojas fitoterapeutas Juozas Ruolia. ...
Skaityti daugiauVaikui reikia išrauti pieninius danukus tam, kad jų netyčia neprarytų. Suaugusiam kartais tenka pašalinti nuolatinius. Kodėl? Kaip atliekama ši atsakinga procedūra? Šiais ir kitais klausimais apie dantų traukimą konsultavo odontologijos klinikos „Neodenta“ burnos chirurgas Gvidas Jankauskas. ...
Skaityti daugiauMedikai ištyrė, kad 70 proc. žmonių retkarčiais patiria širdies aritmijas: susijaudinus, ištikus stresui ir pan. Aritmijos - širdies ritmo sutrikimas. Jos gali būti visai paprastos, neturėti jokios klinikinės reikšmės; kitos gali būti mirtinos. Apie šią ligą pasakoja gydytojas kardiologas, Širdies asociacijos narys Vitas VYŠNIAUSKAS....
Skaityti daugiauHigienos instituto Sveikatos informacijos centro Mirties priežasčių registro duomenimis, pagrindinė mirties priežasčių struktūra jau daugelį metų nesikeičia, o pirmoje vietoje ir toliau išlieka kraujotakos sistemos ligos. Štai 2011 m. nuo kraujotakos sistemos ligų mirė daugiau nei pusė visų mirusių asmenų, šios ligos daugiausia pakirto tiek vyrų, tiek moterų. Taigi tiek statistika, tiek sergamumo šiomis ligomis didėjimo ir jaunėjimo tendencijos verčia sunerimti ir ieškoti priemonių, kurios padėtų apsisaugoti. ...
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauTracheitas – savarankiška liga ar pasireiškianti sergant kitomis ligomis? Kokie jos simptomai? Ar ji sukelia krūtinės skausmus, spazmus ar kitokį diskomfortą krūtinės ląstos srityje ar už jos? Kuo tracheitas skiriasi nuo bronchito? Ar ši liga pavojingesnė? Galbūt šalia medikamentinio tracheito gydymo yra žinoma ir sveikimą pagreitinančių liaudiškų būdų? Į šiuos ir kitus mūsų skaitytojams svarbius klausimus atsako Alergijos klinikos CD8 klinika gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė medicinos mokslų daktarė docentė Jūratė Staikūnienė (www.cd8klinika.lt)....
Skaityti daugiauHimalaya Herbals natūralūs, veiksmingi ir saugūs produktai yra gaminami iš kruopščiai atrinktų Himalajų kalnų papėdėse augančių vaistažolių, griežtai laikantis senųjų Ajurvedos tradicijų, todėl yra ypač veiksmingi ir stebina unikaliomis savybėmis....
Skaityti daugiauEglę ir Darių Kauneckus dauguma žino kaip Ajurvedos pradininkus Lietuvoje. Jau prieš daugelį metų jie susidomėjo ezoterika, pradėjo ieškoti atsakymų į klausimus, kas aš esu, iš kur atėjau ir kokia mano paskirtis šiame gyvenime. Tačiau svarbiausia priežastis, paskatinusi ieškoti Ajurvedos žinių, – šeimos sukūrimas. Eglė pasakoja, kad jiems buvo labai svarbu palanki dvasinė ir fizinė aplinka, norėjosi švariai pradėti, nešioti, auginti savo atžalas, rūpintis jų sveikata ir dvasiniu gyvenimu. Kai susikaupė tikrai nemažai žinių ir patirties, atėjo ir natūralus noras dalinti. Taip atsirado Ajurvedos centras SPA Shanti, vienijantis norinčiuosius eiti savęs pažinimo, tobulėjimo, fizinės ir dvasinės sveikatos stiprinimo keliu. ...
Skaityti daugiauGana dažnai moterys nežino ar neįvertina, kad plaukus galima visam laikui sugadinti net vieną kartą juos nudažius netinkamai. Tada naudojant net ir pačias geriausias plaukų priežiūros priemones nepavyks išsaugoti nei spalvos, nei pageidaujamo estetinio vaizdo, o dar blogiau, kad smarkiai pakenksime plaukams. Kirpėjos stilistės Džiuljetos Petrulienės šį kartą klausiame, ką patartų moterims, norinčioms daugiau ar mažiau radikaliai pakeisti savo plaukų spalvą. ...
Skaityti daugiauAr tikrai vasarą išsimaudymas šaltoje jūroje gali paguldyti į lovą? Kuo pavojingas skersvėjis ir šaltos jūros bangos mūsų raumenims ir ar tai vienintelės priežastys, kurios lemia susirgimą nervų šaknelių uždegimu? Kaip kovoti su nepakeliamu skausmu, kurį gali sukelti šis sveikatos sutrikimas ir į kitus klausimus šia tema atsako Fizinės medicinos ir reabilitacijos centro direktorė bei gydytoja reabitologė GINTARĖ VAITKIENĖ....
Skaityti daugiauKažkada labai seniai laukinis žirnio protėvis užaugo Viduržiemio jūros regione. Patys pirmieji daržininkai žirnius augino dar pirmykštėje bendruomenėje. Žirniais garsusis gydytojas Hipokratas gydė anemiją, nutukimą, širdies ligas. Kokių naudingų savybių turi ši ankštinė daržovė ir kodėl ją verta valgyti ir mums?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę