Pirmieji svogūnų augintojai buvo kinai. Vėliau ši daržovė paplito Indijoje, Egipte, Graikijoje. Įdomu tai, kad sarkofagų ir senovinių šventyklų sienos buvo išpuoštos svogūnų atvaizdais. Apie svogūnų ir medaus mišinio poveikį žmogaus sveikatai rašė garsusis Hipokratas. Ir nors ši daržovė ne vienam išspaudžia graudžias ašaras, be jos apsieiti negalime nei virtuvėje, nei sunegalavę.
Svogūnų ropelės
Valgomasis svogūnas labai paplitęs daugelio šalių virtuvėse. Svogūnai patiekiami žali, virti, troškinti, kepti, marinuoti, jų dedama į salotas, sriubas, troškinius, picas ir t.t. Balti, geltoni, violetiniai svogūnai, tai priklauso nuo veislės, būna aštraus, vidutinio stiprumo ar saldaus skonio. Svogūnų ropelėse yra baltymų, angliavandenių, riebalų, fermentų, eterinių aliejų. Taip pat organinių rūgščių (obuolių ir citrinos), vitaminų B1, B2, B3, karotino, kalcio, kalio, natrio, magnio, fosforo, mikroorganizmus, bakterijas ir virusus naikinančių medžiagų – fitoncidų.
Ši daržovė nuo seno vartojama ne tik maistui, bet ir gydant įvairias ligas.
„Svogūnai saugo nuo peršalimo, naudingi esant avitaminozei, sergant infekcinėmis ligomis. Jeigu šeimoje kas nors serga peršalimo liga, supjaustykite svogūną riekelėmis ir lėkštelėse išdėliokite patalpoje – tai stabdo virusų plitimą, todėl gali apsaugoti kitus šeimos narius nuo užsikrėtimo“, – pataria šeimos gydytoja Edita Puolienė. Pasak jos, svogūnai suteikia naujų jėgų, gerina apetitą, mažina mieguistumą, cholesterolio kiekį kraujyje. Taip pat naudingi gydant slogą, kosulį, bronchitą, gerklės uždegimą, stimuliuoja žarnyno veiklą. Naudinga valgyti žalią svogūną esant gripo epidemijai. Šiek tiek svogūno naudinga ir diabetikams, nes mažina cukraus kiekį kraujyje. Pakramčius kelias minutes svogūno, sunaikinamos burnoje esančios bakterijos.
Tačiau dėl svogūnuose esančių eterinių aliejų nepatartina jų valgyti sergantiesiems gastritu, opalige, kepenų, inkstų ar tulžies pūslės ligomis.
Žali svogūnų laiškai
Jie ypač naudingi sveikatai, padeda stiprinti širdį, imunitetą, nervų sistemą. Sudėtyje esantis cinkas naudingas plaukams, nagams ir odai, o dar, sakoma, didina vyrų spermatozoidų aktyvumą. Laiškuose yra kalio ir fosforo, todėl juos valgant stiprėja dantys, mažėja parodontozės simptomai.
Vyresniems nei 40-ties metų vyrams prostatos ligų profilaktikai naudinga valgyti kuo daugiau svogūnų laiškų. Todėl skaninkite jais sriubas, košes, salotas, pabarstykite silkių, žuvies ar mėsos patiekalus. Svogūnų laiškai dera su burokėliais, morkomis, pomidorais, bulvėmis, krapais, bazilikais.
100 g svogūnų laiškų turi apie 30 mg vitamino C – tai gana didelis kiekis, naudingas norint atsigauti po persirgtos infekcinės ligos ar siekiant padidinti organizmo atsparumą pavasarį, kai jaučiame vitaminų stygių. Kasdien suvalgius 100–200 g svogūnų laiškų, organizmas ne tik gaus vitaminų C, A, PP , folio rūgšties, bet ir geležies.
Labai gerai, kad svogūnų laiškus galime valgyti ištisus metus. Beje, nesudėtinga jų išsiauginti ir namuose ant palangės.
Keletas praktinių patarimų
Ne kartą esame kalbėję, kad sveikiausia valgyti natūraliai savo šalyje išaugintas daržoves – iš turgaus, o dar geriau – iš daržo parsinešus.
Nereikėtų svogūnų vienaip ar kitaip perdirbti – virti, rauginti, marinuoti, nes smarkiai sumažėja juose esančių naudingųjų medžiagų kiekis. Aštraus skonio ir kvapo svogūnai paprastai išsilaiko gerai iki pat vėlyvo pavasario.
Svogūnų galvutes geriausia laikyti vėsioje gerai vėdinamoje patalpoje, kurioje temperatūra yra apie 0 °C, medinėje pintinėje, dėžėje ar supynus į pynes pakabintus palubėje.
Liaudies medicina pataria:
nuo kosulio, bronchito: sutarkuoti svogūną ir per marlę išspausti sultis, sumaišyti su medumi (santykiu1:1). Vartoti po 1 arbatinį šaukštelį 3–4 kartus per dieną. Gali padėti ir svogūnas, pakepintas svieste.
nuo žarnyno uždegimo, vidurių užkietėjimo, hemorojaus: šviežiai išspaustų svogūnų sulčių gerti po 1 arbatinį 3 kartus per dieną.
nuo pūliuojančių žaizdų: svogūnų košelė (įdėjus į drobulę, nededant tiesiai ant žaizdos) kompresas naudingas gydant pūliuojančias ar sunkiai gyjančias opas, žaizdas.
Naudingos ir sultys, jų reiktų gerti po šaukštelį tris kartus per dieną.
nuo stiprių strėnų skausmų: dvi galvutes svogūno supjaustyti riekelėmis, išvirti ir perkošti. Karštus suvynioti į drobinį audeklą ir uždėti ant skaudančios vietos. Ant viršaus uždėti storesnį rankšluostį.
grožiui: svogūnų sultys šviesina strazdanas, stiprina slenkančius plaukus, mažina pleiskanų. Svogūnų sultys, praskiestos alyvuogių aliejumi (1:1) gali būti puiki maitinamoji kaukė plaukams. Ja plaukus patepti prieš plovimą ir palaikyti 5 min.
Konsultavo Šeimos klinikos „Corpus Sanum“ šeimos gydytoja Edita Puolienė
Receptai su svogūnais
Receptus dovanoja kavinės „Suara“ direktorė Zeta Štarkevičienė
Svogūnų sriuba paryžietiškai
6–8 vidutinio dydžio svogūnai
3 šaukštai aliejaus
6 stiklinės mėsos ar daržovių sultinio
1 lauro lapelis
¼ šaukštelio juodų maltų pipirų
1,5 stiklinės sūrio
dvi riekelės balto sudžiūvusio batono
Svogūnus supjaustykite kubeliais, sudėkite į ketaus indą (emaliuotą), įpilkite aliejaus ir kepinkite, kol pagels. Maišydami berkite miltus, įpilkite sultinio, pridėkite pipirų, lauro lapelį. Virkite ant mažos ugnies 30 min. Po to išimkite lauro lapelį ir pasūdykite pagal skonį. Išpilstę į kiekvieną lėkštę įdėkite po riekę džiovinto batono ir pabarstykite sūriu. Tada pastatykite lėkštes į šiltą orkaitę, kad sūris ištirptų.
„Ašarojantys“ blyneliai
4 svogūnai
100 ml aliejaus
200 g miltų
2 kiaušiniai
100 ml balto sauso vyno (ar raugintų pasukų)
žiupsnelis druskos ir juodųjų pipirų
Smulkiai supjaustykite svogūnus. Į miltus supilkite vyną (ar pasukas), įplakite kiaušinius, įdėkite pjaustytus svogūnus, pipirus, druską ir užmaišykite tešlą. Kepkite blynelius karštame aliejuje.
Svogūnų žiedai imbiero ir alaus tešloje
150 ml aliejaus
4 svogūnai
100 ml alaus
2 kiaušiniai
150 g miltų
30 g smulkinto imbiero
0,5 arbatinio šaukštelio cukraus
žiupsnelis druskos
Paruoškite tešlą gerai maišydami ir išplakdami alų, kiaušinius, miltus, cukrų, imbierą, druską, kol gausis vientisa grietinės konsistencijos masė. Svogūnus nulupkite ir supjaustykite žiedais. Juos pamerkite į tešlą ir kepkite karštai įkaitintame aliejuje trumpai, kol pagels.
Svogūnų uogienė
4 dideli svogūnai
3 šaukštai alyvuogių aliejaus
100 g cukraus
1 citrinos sulčių ir sutarkuota žievelė
2 malti gvazdikėliai
¼ šaukštelio malto cinamono
Žiupsnelis druskos, baltųjų pipirų
Svogūnus nulupkite ir smulkiai supjaustykite. Į keptuvę įpilkite aliejaus, sudėkite svogūnus ir kepinkite apie 15 min., kol bus minkšti. Suberkite cukrų, druską, citrinos žievelę, prieskonius ir maišykite, kol cukrus ištirps. Pakepkite dar 20 min., kol svogūnai gražiai paruduos. Supilkite citrinos sultis ir kepinkite, kol skystis išgaruos, o masė taps lipni. Atvėsusią uogienę sudėkite į stiklainį ir laikykite šaltai.
Svogūnų uogienė tinka prie kepsnio, sūrio (ypač pelėsinio), sumuštiniams.
Senais lakais pas gydytoją apsilankęs pacientas pirmiausia išgirsdavo: „Parodykite liežuvį“. Gydytojas iš visų pusių atidžiai apžiūrėdavo šį svarbų organą ir bandydavo nustatyti diagnozę. Senovės gydytojai liežuvį pelnytai laikė organizmo veidrodžiu ir pagal liežuvio paviršiaus pakitimus mokėjo gana tiksliai diagnozuoti vidaus organų sutrikimus dar iki atsirandant pirmiesiems ligos simptomams. ...
Skaityti daugiau„Kartais man ima trūkčioti akies voką. Nemalonus pojūtis. Kodėl tai atsitinka ir kaip galima būtų to išvengti?“ – klausia mūsų skaitytojas Alvydas Bradauskas iš Birštono, dirbantis programuotoju. Apie nervinį tiką kalbamės su klinikos „Corpus sanum“ gydytoja oftalmologe Doloresa Margelevičiene....
Skaityti daugiauKepenys – pagrindinis organas, valantis mūsų organizmą nuo toksinų, kurie vis labiau mus atakuoja. Toks jau šiuolaikinis pasaulis: užterštas oras ir maistas, infekcijos, stresas. O kur dar riebus maistas, nereguliari mityba, persivalgymas, alkoholis. Visa tai – dažno iš mūsų kasdieniai palydovai ir riziką susirgti kepenų ligomis didinantys veiksniai. ...
Skaityti daugiauNėščiųjų priežiūra: kokie tyrimai būtini, kokie – pageidautini Nuotrauka, padaryta besilaukiančiai moteriai ultragarsinio tyrimo metu, – dažnai pirmoji mažylio albume. Tačiau būsimosios mamos neretai pageidauja, kad šis tyrimas būtų atliekamas kone per kiekvieną apsilankymą, ir tai lemia ne vien noras turėti dar vieną stebuklingą augimą fiksuojančią nuotrauką, bet ir rūpestis dėl vaikelio sveikatos. Ar jis gims sveikas? Ar atliekami visi būtini tyrimai? Kalbamės su medicinos centro MAX MEDA gydytoja akušere-ginekologe Daiva Keršulyte. ...
Skaityti daugiauVargina galvos skausmai, svaigimas? Tirpsta galūnės? Nerimą kelia kiti neurologiniai sutrikimai? Į šiuos ir kitus svarbius mūsų skaitytojams klausimus, kurių sulaukėme interneto svetainėje, „Facebook‘o“ puslapyje ir laiškuose redakcijai, atsako Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų gydytojas neurologas dr. Gintaras Kaubrys. Gydytojas pabrėžia, visi atsakymai – nėra oficiali gydytojo konsultacija, tik patarimai, nes diagnozė nustatoma matant žmogų, jį apklausiant ir ištiriant....
Skaityti daugiauŠviesusis ir dosnusis metų laikas! Pirmieji pavasario žalumynai, netrukus – vasaros žiedynai ir lapija, vėliau pabirsiančios vidurvasario ir rudenio subrandintos uogos... „Gamta sukūrė žmogui begalę augalų gyduolių, tai ir vartokime į sveikatą“, – linki Lietuvos sveikos gyvensenos ir natūralios medicinos rūmų Augalų gydomojo poveikio komiteto pirmininkas Vilniaus universiteto Onkologijos instituto Fitoterapijos laboratorijos vedėjas gydytojas fitoterapeutas Juozas Ruolia. ...
Skaityti daugiauVaikui reikia išrauti pieninius danukus tam, kad jų netyčia neprarytų. Suaugusiam kartais tenka pašalinti nuolatinius. Kodėl? Kaip atliekama ši atsakinga procedūra? Šiais ir kitais klausimais apie dantų traukimą konsultavo odontologijos klinikos „Neodenta“ burnos chirurgas Gvidas Jankauskas. ...
Skaityti daugiauMedikai ištyrė, kad 70 proc. žmonių retkarčiais patiria širdies aritmijas: susijaudinus, ištikus stresui ir pan. Aritmijos - širdies ritmo sutrikimas. Jos gali būti visai paprastos, neturėti jokios klinikinės reikšmės; kitos gali būti mirtinos. Apie šią ligą pasakoja gydytojas kardiologas, Širdies asociacijos narys Vitas VYŠNIAUSKAS....
Skaityti daugiauHigienos instituto Sveikatos informacijos centro Mirties priežasčių registro duomenimis, pagrindinė mirties priežasčių struktūra jau daugelį metų nesikeičia, o pirmoje vietoje ir toliau išlieka kraujotakos sistemos ligos. Štai 2011 m. nuo kraujotakos sistemos ligų mirė daugiau nei pusė visų mirusių asmenų, šios ligos daugiausia pakirto tiek vyrų, tiek moterų. Taigi tiek statistika, tiek sergamumo šiomis ligomis didėjimo ir jaunėjimo tendencijos verčia sunerimti ir ieškoti priemonių, kurios padėtų apsisaugoti. ...
Skaityti daugiauKodėl nereikia ir negalima vartoti anabolinių steroidų Pokalbį apie anabolinių steroidų žalą, kai jie vartojami papildomai kaip fizinių jėgų ir ypatybių stimuliatoriai, profesorius Gintautas Kazanavčius pradėjo vienu pavyzdžiu. ...
Skaityti daugiauTracheitas – savarankiška liga ar pasireiškianti sergant kitomis ligomis? Kokie jos simptomai? Ar ji sukelia krūtinės skausmus, spazmus ar kitokį diskomfortą krūtinės ląstos srityje ar už jos? Kuo tracheitas skiriasi nuo bronchito? Ar ši liga pavojingesnė? Galbūt šalia medikamentinio tracheito gydymo yra žinoma ir sveikimą pagreitinančių liaudiškų būdų? Į šiuos ir kitus mūsų skaitytojams svarbius klausimus atsako Alergijos klinikos CD8 klinika gydytoja alergologė ir klinikinė imunologė medicinos mokslų daktarė docentė Jūratė Staikūnienė (www.cd8klinika.lt)....
Skaityti daugiauHimalaya Herbals natūralūs, veiksmingi ir saugūs produktai yra gaminami iš kruopščiai atrinktų Himalajų kalnų papėdėse augančių vaistažolių, griežtai laikantis senųjų Ajurvedos tradicijų, todėl yra ypač veiksmingi ir stebina unikaliomis savybėmis....
Skaityti daugiauEglę ir Darių Kauneckus dauguma žino kaip Ajurvedos pradininkus Lietuvoje. Jau prieš daugelį metų jie susidomėjo ezoterika, pradėjo ieškoti atsakymų į klausimus, kas aš esu, iš kur atėjau ir kokia mano paskirtis šiame gyvenime. Tačiau svarbiausia priežastis, paskatinusi ieškoti Ajurvedos žinių, – šeimos sukūrimas. Eglė pasakoja, kad jiems buvo labai svarbu palanki dvasinė ir fizinė aplinka, norėjosi švariai pradėti, nešioti, auginti savo atžalas, rūpintis jų sveikata ir dvasiniu gyvenimu. Kai susikaupė tikrai nemažai žinių ir patirties, atėjo ir natūralus noras dalinti. Taip atsirado Ajurvedos centras SPA Shanti, vienijantis norinčiuosius eiti savęs pažinimo, tobulėjimo, fizinės ir dvasinės sveikatos stiprinimo keliu. ...
Skaityti daugiauGana dažnai moterys nežino ar neįvertina, kad plaukus galima visam laikui sugadinti net vieną kartą juos nudažius netinkamai. Tada naudojant net ir pačias geriausias plaukų priežiūros priemones nepavyks išsaugoti nei spalvos, nei pageidaujamo estetinio vaizdo, o dar blogiau, kad smarkiai pakenksime plaukams. Kirpėjos stilistės Džiuljetos Petrulienės šį kartą klausiame, ką patartų moterims, norinčioms daugiau ar mažiau radikaliai pakeisti savo plaukų spalvą. ...
Skaityti daugiauAr tikrai vasarą išsimaudymas šaltoje jūroje gali paguldyti į lovą? Kuo pavojingas skersvėjis ir šaltos jūros bangos mūsų raumenims ir ar tai vienintelės priežastys, kurios lemia susirgimą nervų šaknelių uždegimu? Kaip kovoti su nepakeliamu skausmu, kurį gali sukelti šis sveikatos sutrikimas ir į kitus klausimus šia tema atsako Fizinės medicinos ir reabilitacijos centro direktorė bei gydytoja reabitologė GINTARĖ VAITKIENĖ....
Skaityti daugiauKažkada labai seniai laukinis žirnio protėvis užaugo Viduržiemio jūros regione. Patys pirmieji daržininkai žirnius augino dar pirmykštėje bendruomenėje. Žirniais garsusis gydytojas Hipokratas gydė anemiją, nutukimą, širdies ligas. Kokių naudingų savybių turi ši ankštinė daržovė ir kodėl ją verta valgyti ir mums?...
Skaityti daugiau
Parašykite savo nuomonę