Mityba sergant cukriniu diabetu

Daugelis žmonių mano, kad cukriniu diabetu susergama dėl piktnaudžiavimo saldumynais. Tačiau gana dažnai suserga ir tie, kurie vietoj saldainio renkasi lašinių gabalėlį. Sužinojus tokią diagnozę, dažniausiai iš pradžių aplanko mintys, kiek daug teks atsisakyti. O jei dar žmogus smaližius... Išgirdus daugiau apie cukraligę bei gresiančias komplikacijas – krūtinės anginą, arterinę hipertenziją, diabetinę nefropatiją, neuropatiją, lėtai ir sunkiai gyjančias žaizdas, pėdos amputacijas, tampa aišku: nuo šiol sveikata neišvengiamai teks rūpintis.
 

Sergantiesiems cukriniu diabetu būna padidėjęs gliukozės kiekis kraujyje, tai ilgainiui ir sukelia komplikacijas. Vaikai dažniausiai serga 1 tipo diabetu, kai kasa negamina hormono insulino, suaugusieji – 2 tipo cukriniu diabetu, kai insulino gausu, tačiau organizmo ląstelės jo „nebeklauso“. Abiem atvejais sutrinka visų maisto medžiagų, ne tik cukraus (angliavandenių), apykaita. Todėl sergančiam žmogui svarbu tinkamai suderinti visas maisto grupes. Jis gali valgyti viską, tačiau nebegali sau leisti valgyti bet ko, bet kada, bet kokiais kiekiais. Nėra specialios dietos, tačiau sveikai maitintis diabetikui privaloma, kad būtų išvengta komplikacijų.

 

Sveikos mitybos taisyklės


Sveika mityba tai nėra badavimas, vegetarizmas ar griežtas atsisakymas visko, kas skanu. Maitintis reikia įvairiu, skaniu maistu, turinčiu daug naudingųjų maisto medžiagų, tačiau saikingai. Kadangi medžiagų apykaita sergant cukriniu diabetu nepakankama, ypač svarbu valgyti reguliariai, t.y. kiekvieną dieną tuo pačiu metu, o, jei įmanoma, ir dažniau (apie penkis kartus per dieną).
Svarbu sureguliuoti kūno masę, nes tuomet lengviau kontroliuoti ligą. Reguliariai mankštinkitės. Skaičiuokite kalorijas, vartokite mažiau riebalų. Tačiau nesilaikykite dietų, nes sergant diabetu nukenčia visų maisto medžiagų perdirbimas, o nesubalansuota mityba jį tik dar labiau pablogintų.
Angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis. Jie turi sudaryti didžiausią dalį (50–60 proc.) paros kalorijų kiekio. Tai duonos gaminiai, kruopos, makaronai, kukurūzai. Cukrus taip pat angliavandenis, tačiau kaloringieji saldumynai energijos suteikia neilgam, o naudingųjų maisto medžiagų turi mažai. Taigi smaližiauti tenka rečiau, tačiau net sergant cukriniu diabetu nieko blogo suvalgyti nedidelį torto gabalėlį per gimtadienį.
Baltymai turėtų sudaryti apie 20 proc. paros kalorijų kiekio. Tačiau, jei pažeisti inkstai, toks kiekis baltymų gali būti per didelis.
Jei kūno masė ir cholesterolis bei trigliceridų kiekis kraujyje normalūs, riebalai gali sudaryti ne daugiau nei 30 proc., gyvuliniai – ne daugiau nei 10 proc. Beje, pastebėta, kad diabetas lengviau gydomas ligoniui vartojant tuos riebalus, kuriuose daug mononesočiųjų riebalų rūgščių (alyvų aliejų, riešutus). Kiti aliejai, turintys daug polinesočiųjų rūgščių, taip pat tinkami.


Nepamirškite valgyti daugiau skaidulų turinčio maisto (daržovių, vaisių, rupios duonos). Skaidulos mažina cholesterolio pasisavinimą bei turi teigiamos įtakos gliukozės kiekio kraujyje reguliavimui.
Saikingai vartokite druską, ypač jei jūsų aukštas kraujospūdis.
 

Cukrus ir dirbtiniai saldikliai


Vartoti nedaug cukraus galima, tačiau tuomet teks mažiau valgyti kitų, naudingesnių, maisto produktų. Todėl dažnai sergantieji renkasi saldiklius, turinčius mažiau kalorijų (sachariną, maltitolį, aspartamą). Aspartamo negalima vartoti sergant fenilketonurija. Dažnai saldikliai turi savitą prieskonį arba, pvz., suteikia rūgštoką skonį verdamai uogienei. Cukraus skonį turi Splenda (sukralozė) – saldiklis, sintetinamas iš cukraus, kuris toks pat saldus, tačiau turi 10 kartų mažiau kalorijų.
 

Ar gali būti naudingos žolelės ir maisto papildai


Yra įvairiausių žolelių, tradiciškai vartojamų diabetui gydyti. Iš Lietuvoje paplitusių augalų labiausiai susidomėta mėlynėmis. Naudingos tiek uogos, tiek arbatos iš lapų. Vaistinėje galima įsigyti ir Mulberry tablečių iš japoninio šilkmedžio (Morus alba) ekstrakto. Šis augalas, vartotas japonų ne vieną amžių, mažina gliukozės ir cholesterolio kiekį kraujyje.
Jei maitintumėmės labai sveikai, maisto papildų reikėtų retai. Tačiau verta žinoti, kad žmonėms, kuriems trūksta chromo, padidėja rezistencija insulinui. Taigi jiems, be abejo, padėtų chromo papildai. Dažnai verta papildyti organizmo antioksidantų (vit. A, E, C ir kt.) atsargas.
 

Sergant diabetu reikia valgyti sveiką ir įvairų maistą


Jautienos troškinys
500 g jautienos nugarinės išpjovos
2 arb. šaukšteliai alyvų aliejaus
3 smulkiai pjaustyti svogūnai
2 smulkintos česnako skiltelės
500 g nuluptų supjaustytų pomidorų
1 arb. šaukštelis smulkintų petražolių
1 lauro lapas
Druska, pipirai pagal skonį
Įkaitintame aliejuje 2 min. pakepkite jautieną, tada sudėkite svogūnus, pomidorus, česnakus, petražoles, lauro lapelius, paskaninkite druska ir pipirais. Įkaitinkite iki užvirimo ir troškinkite 30 min. Baigę pabarstykite petražolėmis.
Makaronai su daržovėmis
200-250 g spagečių
2 arb. šaukšteliai margarino
1 svogūnas
2 puodeliai brokolių žiedynų
2 plonai pjaustytos morkos
1 sauja plonai pjaustytos cukinijos
1 sauja smulkiai pjaustyto moliūgo
3/4 neriebaus vištienos sultinio
Žiupsnis pjaustytų petražolių
Žiupsnis pjaustytų šviežių bazilikų
3 šaukštai citrinos sulčių
1/2 arb. šaukštelio druskos
1/4 arb. šaukštelio juodųjų pipirų
3 šaukštai tarkuoto parmezano sūrio
Išvirkite makaronus be druskos. Keptuvėje įkaitinę margariną pakepkite svogūną 1 min. Sudėkite daržoves ir sultinį, gerai išmaišykite. Uždengę patroškinkite 6 min. Dėkite petražoles, baziliką, citrinos sultis, druską, pipirus. Išmaišykite ir dar troškinkite 1 min. Sudėkite spagečius. Patiekdami pabarstykite parmezano sūriu.
 

Skanaus!


 

Sveikos mitybos taisyklės


Sveika mityba tai nėra badavimas, vegetarizmas ar griežtas atsisakymas visko, kas skanu. Maitintis reikia įvairiu, skaniu maistu, turinčiu daug naudingųjų maisto medžiagų, tačiau saikingai. Kadangi medžiagų apykaita sergant cukriniu diabetu nepakankama, ypač svarbu valgyti reguliariai, t.y. kiekvieną dieną tuo pačiu metu, o, jei įmanoma, ir dažniau (apie penkis kartus per dieną).
Svarbu sureguliuoti kūno masę, nes tuomet lengviau kontroliuoti ligą. Reguliariai mankštinkitės. Skaičiuokite kalorijas, vartokite mažiau riebalų. Tačiau nesilaikykite dietų, nes sergant diabetu nukenčia visų maisto medžiagų perdirbimas, o nesubalansuota mityba jį tik dar labiau pablogintų.
Angliavandeniai – pagrindinis energijos šaltinis. Jie turi sudaryti didžiausią dalį (50–60 proc.) paros kalorijų kiekio. Tai duonos gaminiai, kruopos, makaronai, kukurūzai. Cukrus taip pat angliavandenis, tačiau kaloringieji saldumynai energijos suteikia neilgam, o naudingųjų maisto medžiagų turi mažai. Taigi smaližiauti tenka rečiau, tačiau net sergant cukriniu diabetu nieko blogo suvalgyti nedidelį torto gabalėlį per gimtadienį.
Baltymai turėtų sudaryti apie 20 proc. paros kalorijų kiekio. Tačiau, jei pažeisti inkstai, toks kiekis baltymų gali būti per didelis.
Jei kūno masė ir cholesterolis bei trigliceridų kiekis kraujyje normalūs, riebalai gali sudaryti ne daugiau nei 30 proc., gyvuliniai – ne daugiau nei 10 proc. Beje, pastebėta, kad diabetas lengviau gydomas ligoniui vartojant tuos riebalus, kuriuose daug mononesočiųjų riebalų rūgščių (alyvų aliejų, riešutus). Kiti aliejai, turintys daug polinesočiųjų rūgščių, taip pat tinkami.
Nepamirškite valgyti daugiau skaidulų turinčio maisto (daržovių, vaisių, rupios duonos). Skaidulos mažina cholesterolio pasisavinimą bei turi teigiamos įtakos gliukozės kiekio kraujyje reguliavimui.
Saikingai vartokite druską, ypač jei jūsų aukštas kraujospūdis.
 

Cukrus ir dirbtiniai saldikliai


Vartoti nedaug cukraus galima, tačiau tuomet teks mažiau valgyti kitų, naudingesnių, maisto produktų. Todėl dažnai sergantieji renkasi saldiklius, turinčius mažiau kalorijų (sachariną, maltitolį, aspartamą). Aspartamo negalima vartoti sergant fenilketonurija. Dažnai saldikliai turi savitą prieskonį arba, pvz., suteikia rūgštoką skonį verdamai uogienei. Cukraus skonį turi Splenda (sukralozė) – saldiklis, sintetinamas iš cukraus, kuris toks pat saldus, tačiau turi 10 kartų mažiau kalorijų.
 

Ar gali būti naudingos žolelės ir maisto papildai


Yra įvairiausių žolelių, tradiciškai vartojamų diabetui gydyti. Iš Lietuvoje paplitusių augalų labiausiai susidomėta mėlynėmis. Naudingos tiek uogos, tiek arbatos iš lapų. Vaistinėje galima įsigyti ir Mulberry tablečių iš japoninio šilkmedžio (Morus alba) ekstrakto. Šis augalas, vartotas japonų ne vieną amžių, mažina gliukozės ir cholesterolio kiekį kraujyje.
Jei maitintumėmės labai sveikai, maisto papildų reikėtų retai. Tačiau verta žinoti, kad žmonėms, kuriems trūksta chromo, padidėja rezistencija insulinui. Taigi jiems, be abejo, padėtų chromo papildai. Dažnai verta papildyti organizmo antioksidantų (vit. A, E, C ir kt.) atsargas.
 

Sergant diabetu reikia valgyti sveiką ir įvairų maistą


Jautienos troškinys
500 g jautienos nugarinės išpjovos
2 arb. šaukšteliai alyvų aliejaus
3 smulkiai pjaustyti svogūnai
2 smulkintos česnako skiltelės
500 g nuluptų supjaustytų pomidorų
1 arb. šaukštelis smulkintų petražolių
1 lauro lapas
Druska, pipirai pagal skonį
Įkaitintame aliejuje 2 min. pakepkite jautieną, tada sudėkite svogūnus, pomidorus, česnakus, petražoles, lauro lapelius, paskaninkite druska ir pipirais. Įkaitinkite iki užvirimo ir troškinkite 30 min. Baigę pabarstykite petražolėmis.
Makaronai su daržovėmis
200-250 g spagečių
2 arb. šaukšteliai margarino
1 svogūnas
2 puodeliai brokolių žiedynų
2 plonai pjaustytos morkos
1 sauja plonai pjaustytos cukinijos
1 sauja smulkiai pjaustyto moliūgo
3/4 neriebaus vištienos sultinio
Žiupsnis pjaustytų petražolių
Žiupsnis pjaustytų šviežių bazilikų
3 šaukštai citrinos sulčių
1/2 arb. šaukštelio druskos
1/4 arb. šaukštelio juodųjų pipirų
3 šaukštai tarkuoto parmezano sūrio
Išvirkite makaronus be druskos. Keptuvėje įkaitinę margariną pakepkite svogūną 1 min. Sudėkite daržoves ir sultinį, gerai išmaišykite. Uždengę patroškinkite 6 min. Dėkite petražoles, baziliką, citrinos sultis, druską, pipirus. Išmaišykite ir dar troškinkite 1 min. Sudėkite spagečius. Patiekdami pabarstykite parmezano sūriu.
 

Skanaus!

 

Susiję straipsniai

Video

Mūsų draugai

Mūsų draugai