Stacionare gydomiems pacientams greta medikamentinio, fizioterapinio, chirurginio ir kitokio gydymo visuomet skiriama ir dieta. Tai yra būtinoji gydymo dalis.
Ligoninių pacientams juos lankantys artimieji neturėtų nešti maisto, nesuderinę to su ligonį gydančiu gydytoju.
Stacionare gydomiems pacientams visiškai netinka: pusgaminiai, riebūs mėsos gaminiai, saldumynai, greitai gendantys maisto produktai, sultys popieriniuose pakeliuose. Tuo tarpu, pasitarus su gydytoju, rekomenduotina ligoniams atnešti šviežių daržovių salotų, vaisių, vandens.
Netinkamas maistas stacionaro pacientui gali būti ne tik ligos paūmėjimo priežastis, pavyzdžiui, ligoniams, sergantiems virškinamosios sistemos ligomis, bet ir papildomos infekcijos šaltinis, kai netinkamai laikomi greitai gendantys maisto produktai.
Ar ligoninės maisto pakanka čia gydomiems ligoniams? Gydytojų dietologų teigimu, skirtingi pacientai gydomi skirtingo kaloringumo dietomis. Yra dietų, kurių energinė vertė maža (pavyzdžiui, maisto konsistenciją reguliuojančios dietos, pooperacinės dietos). Yra ir tokių dietų, kurių energinė vertė turi būti pakankama, pavyzdžiui, pagrindinės ligoninės dietos energinė vertė turėtų būti ne mažesnė nei 2000–2200 kcal.
Paros kalorijų poreikis priklauso nuo ligoninės paciento lyties, amžiaus, ūgio, svorio, paties svorio kitimo, fizinio aktyvumo, ligos sunkumo, karščiavimo. Pavyzdžiui, ūminiu pankreatitu sergantis pacientas per parą turėtų gauti 2500–3000 kcal, tuo tarpu širdies ligomis sergantis nutukęs pacientas turėtų gauti iki 1800–2000 kcal.
Specialios dietos skiriamos stacionaro ligoniams, sergantiems širdies kraujagyslių sistemos ligomis, taip pat cukriniu diabetu, kitomis endokrininės sistemos ligomis. Be dietų neapsieinama ir gastroenterologijos skyriuose, kur daug dėmesio skiriama ligonių, sergančių virškinamosios sistemos ligomis, mitybai. Dietos yra skiriamos ir chirurginių stacionarų pacientams.
Kad ir kur gydomas žmogus – ligoninėje ar namuose, jo artimieji turėtų žinoti, kad maistas yra vienas esminių ligonio sveikatos garantų. Kiekvienam, tiek sveikam, tiek ir sergančiajam, reikia žinoti, kiek, kada ir ko reikia valgyti.
Priverstinė dieta sergančiajam nieko gero neduos. Jeigu žmogus, gyvenantis kaime, yra įpratęs valgyti lašinius su svogūnu ir duona, kad ir kaip gydytojas draustų, jis vis tiek juos valgys, net ir būdamas ligoninėje. Todėl gydytojas gali tik patarti riboti tam tikrus maisto produktus. Galiausiai ne medikas, o pats žmogus sprendžia – pakeisti jam maitinimosi įpročius ar ne. Gydytojai gali tik pakoreguoti netinkamą paciento valgiaraštį.
Ne vienas ligonis savo artimiesiems yra pasiskundęs, kad ligoninės maistas neskanus, dažnai vos šiltas, o maisto porcijos, ypač pacientams vyrams, yra tiesiog juokingai mažos. Ne iš vieno yra tekę girdėti, kad ligoninėje retai tenka ragauti daržovių, o visas dienos maisto davinys baigiasi apie 17 valandą sovietinių laikų palikimu – dubenėliu pieniškos sriubos.
Gydytojai dietologai įsitikinę, kad senoji ligonių maitinimo sistema, kai maistas į skyrius buvo pristatomas kibirėliais ir katilais, jau yra atgyvenusi. Ligonių maitinimo ateitis – padėklų sistema. Kitas klausimas, kas bus ant jų padėta. Juk maistas taip pat yra gydymo dalis, o dažnas pacientas būna nepatenkintas jam taikoma dieta.
Tuo tarpu privačiose gydymo įstaigoje kiekvienam pacientui gaminamas individualus maistas. Žinoma, ten pacientų nedaug, tačiau jie patys arba jų artimieji sumoka už tokias paslaugas.
Beje, Valstybinis visuomenės sveikatos centras yra atlikęs pacientų apklausą Santariškių klinikose, Vilniaus miesto universitetinėje greitosios pagalbos ir keliose kitose Vilniaus apskrities ligoninėse. Tikrintojai klausė, kuo pacientai nepatenkinti ligoninėje. Atsakymai buvo vienareikšmiai: trūksta maisto, per mažos porcijos, maistas atšalęs, indai turi specifinį kvapą, stinga gėrimų. Santariškių klinikose net 20 proc. apklaustųjų teigė, kad maisto nepakanka. Tyrimai parodė, kad maisto įdedama net 8,5 proc. mažiau nei priklauso.
Kiek kainuoja pamaitinti vieną ligonį per parą? Sudėjus visas išlaidas – maisto produktų, darbo jėgos, šildymo, elektros, amortizacijos, pavyzdžiui, Klaipėdos miesto ligoninėje daugiausia skiriami 8 litai lovadieniui. Tuo tarpu Vilniaus miesto psichikos sveikatos centre vieno lovadienio savikaina yra tik 4,5 lito. Tačiau pacientai nesiskundžia maisto kokybe ar netinkamu jo pateikimu. Apskritai vieno ligonio mitybai per dieną visos mūsų šalies gydymo įstaigos skiria nuo 3 iki 11 ir daugiau litų.
Lietuvoje, ypač sergantieji onkologinėmis ligomis, itin greiti laikytis populiarių žurnalų siūlomų mitybos planų, kurie visiškai netinkami tokiems pacientams. Vis dar pasitaiko sunkiai perkalbamų ligonių, įsitikinusių ypatinga vieno ar kito produkto gydomąja galia. Dietologai pastebėjo, jog meškos paslaugą tokiems ligoniams daro ir pacientų artimieji, kurie skuba tenkinti ligonių norus. Sergančiajam svarbiau gauti reikiamą energijos ir baltymų kiekį, būtina produktų įvairovė, todėl labai svarbu atkreipti dėmesį, iš kokių produktų ir kaip yra gaminamas maistas.
Yra patikimų mokslinių duomenų, bylojančių, kad net išsivysčiusiose Europos šalyse 15–25 proc. visų pacientų į ligonines patenka jau turintys mitybos nepakankamumą. Tarp sergančiųjų onkologinėmis ligomis mitybos nepakankamumo paplitimas dar didesnis. Daugiau kaip 50 proc. vėžiu sergančių pacientų mitybos nepakankamumas nustatomas jau diagnozuojant ligą. Nepakankama mityba pablogina gijimą po operacijų, nulemia komplikacijas, jau nekalbant apie tai, kad nukenčia ligonio gyvenimo kokybė, sumažėja aktyvumas ir pailgėja lovadieniai. Dažniausiai ligoninėje mitybos nepakankamumas padidėja net trečdaliui pacientų.
Todėl dažnai sunkiai sergantiems stacionaro ligoniams, siekiant išvengti mitybos nepakankamumo, yra skiriama papildomo maitinimo gėrimo, pavyzdžiui, Nutridrink, kuris priklauso dirbtinio (enterinio) maitinimo grupei. Šio gėrimo skiriama tuomet, kai dėl įvairių priežasčių ligonis negali gauti pakankamai reikalingų maisto medžiagų su įprastu maistu ir jam yra diagnozuotas mitybos nepakankamumas. Yra pastebėta, jog pooperaciniu laikotarpiu ypač veiksmingi imuniniai enterinio maitinimo mišiniai – juos vartojant sepsinių komplikacijų skaičius sumažėja 30 proc., gydymo išlaidos – trečdaliu, o po storosios žarnos operacijų sutrumpėja ir hospitalizavimo laikas.
Tuo tarpu skaniai paruoštas valgis ne tik gerina nuotaiką, bet ir stiprina sveikatą, – įsitikinę dietologai, ir dar priduria, kad pacientų maitinimas yra ne mažiau svarbus nei gydymas ir slauga. Ir, kaip greitai stacionaro pacientas pasveiks, įtakos turi ne tik nepriekaištingas gydymas ir nuolatinė slauga, bet ir visavertė, sveika mityba. Juk žmonės ligoninėje ne tik gydosi, bet ir valgo. O įvairus, subalansuotas ir skanus maistas padeda jiems greičiau pasveikti.
Šlapimo nelaikymas – subtili problema, kelianti moralinį ir fizinį diskomfortą. Tai gali nutikti bet kokio amžiaus žmonėms. Priežasčių, sukeliančių šlapimo nelaikymą, yra be galo daug: aktyvus sportas, sunkus fizinis darbas, lėtinis kosulys, diuretikų vartojimas, nėštumas, gimdymas, menopauzė, traumos, operacijos, amžiaus nulemti pakitimai, šlapimo takų infekcijos, nervų ligos....
Skaityti daugiauLietuvoje kiekvienas naujai besidarbinantis žmogus turi pasitikrinti sveikatą, t.y. darbdaviui pateikti sveikatos pasą. Dažnam tai atrodo tik formalumas, „ėdantis“ laiką. Tačiau, pasak specialistų, jei jūsų sveikata bus tikrinama pagal teisės aktuose numatytus reikalavimus, tai šis dokumentas bus realus sveikatos atspindys....
Skaityti daugiauTurkija – mėgstamiausia tautiečių atostogų vieta. Daugelio lietuvių akyse ši šalis iškyla ir kaip savitos pirties gimtinė, tad ir kurortinėse vietovėse daug poilsiautojų susidomi būtent šiomis paslaugomis. Vis daugiau europiečių į šią šalį išsiruošia tam, kad pasinaudotų medicinos paslaugomis. Medicininiam turizmui vis populiarėjant, šis klausimas tampa labai įdomus ir svarbus ir mums....
Skaityti daugiauMūsų oda – organizmo sveikatos atspindys. Jeigu ji papilkėjusi, išsausėjusi, šerpetojanti, patinusi ar išberta – kažkas negerai. Vertėtų nepamiršti, kad keičiantis sezonams, keičiasi ir odos priežiūra....
Skaityti daugiauPaskutiniu metu terminas „hialurono rūgštis“ skamba vis dažniau. Vienose reklamose ji aukštinama kaip jaunystės eliksyras, kitose teigiama, kad ji tokia pati svarbi kaip ir vanduo. Nors organizmas ją gamina pats, senėjant jos kiekis mažėja, todėl trinka ne tik sąnarių funkcija, bet ir atsiranda odos raukšlėtumas. Kuo hialurono rūgštis naudinga mūsų organizmui? ...
Skaityti daugiauJuoko metu gaminamas vitaminas C. Ar teko girdėti tokį posakį? Nors žmogaus organizmas pats vitamino pasigaminti negali ir jo gauna tik su maistu, juokas vis tiek labai naudingas dėl kitų priežasčių. Ar žinote, kokių? ...
Skaityti daugiauŽmogus stengiasi grįžti prie to, kas natūralu, nes tokia jo prigimtis. Darnai su gamta skiriama vis daugiau dėmesio. Ir ne nuostabu – aplinkui tiek daug chemijos, kad bent jau ant savo odos, nagų ir plaukų norėtųsi tepti kažką natūralesnio. Žinokite – daug ką turite tiesiog savo namuose! Taigi kaip puoselėti savo grožį neišeinant iš namų ir dar pasidžiaugiant natūralumu už žymiai mažesnę kainą? Pristatome Jums šiek tiek gudrybių, apie kurias galbūt dar negirdėjote. ...
Skaityti daugiauNors masažai daugumai siejasi su pečiais, nugara ar kitomis kūno vietomis, tačiau masažuoti galima ne tik juos. Masažas puikiai pritaikomas ir veido sričiai. Pasirodo, kad tai labai natūralus ir seniai taikomas būdas, padedantis išsaugoti ir susigrąžinti veido odos grožį. Pakalbėkime apie veido masažą plačiau – kuo jis naudingas? ...
Skaityti daugiauKojų venų varikozė vadinama viena klastingiausių ligų, nes jos pradžios galima ir nepastebėti. Negana to, daugybė pacientų tiesiog ignoruoja besiplečiančias venas, atsirandančius mazgus, kojų skausmą, nuovargį ir tinimą. Kokie simptomai perspėja apie besivystančią venų varikozę? Kaip kraujagyslių chirurgas įvertina venų būklę? Kaip gydoma venų varikozė?...
Skaityti daugiauPraktiškai kiekviena moteris nori putlių ir minkštų lūpų. Kai vienos ryžtasi injekcijoms, kitos nori tokio efekto pasiekti natūraliais būdais. Pristatome 7 patarimus, padėsiančius turėti putlesnes, minkštesnes ir, svarbiausia, sveikesnes lūpas. ...
Skaityti daugiauApsunkusios, ištinusios ir pavargusios kojos gali griauti laimingą kasdienybę. Todėl pateikiame Jums 10 patarimų, padėsiančių džiaugtis lengvesnėmis kojomis. ...
Skaityti daugiauĮprasčiausi venų varikozės simptomai, kurie matomi plika akimi – tai išsiplėtusios, sustorėjusios, į odos paviršių iššokusios venos. Tačiau venų varikozė neapsiriboja vien tik estetiniais pokyčiais, kurie paprastai pastebimi vėliau. Jos metu kojas gali skaudėti, jos gali gana stipriai tinti. Nuolatinis kojų nuovargis menkina gyvenimo kokybę, o būtinybė kojas slėpti po kelnėmis ar ilgais sijonais – labai vargina pacientą. Tai nėra tik estetinė problema, kaip mano daugelis. Tai – rimtas kraujotakos sutrikimas, kurį reikia gydyti. ...
Skaityti daugiauStrijų atsirasti gali tikrai ne tik nėštumo metu, nors jos dažniausiai susiformuoja būtent laukiantis. Strijų gali atsirasti tuomet, kai staigiai kinta kūno svoris, kaip nors keičiasi hormonų pusiausvyra, sutrinka kolageno ir elastino gamyba. Dažniausios jų susiformavimo vietos – klubai, pilvas, sėdmenys, tačiau jų gali atsirasti ir ant liemens bei krūtinės, rankų odos. Ką reikėtų žinoti apie strijas, kad jų susiformavimo tikimybė sumažėtų iki minimalios? Ką daryti, jei strijų vis dėlto atsirado ir jos kelia gana didelį diskomfortą? ...
Skaityti daugiauArtėjant pavasariui norisi atsinaujinti ir ne tik įsigyti naujų, ryškesnių, spalvingesnių drabužių, bet ir pasirūpinti savo veido oda. Mes siūlome 3 paprastus naminių veido kaukių receptus, kurie padės atgaivinti, pamaitinti ir sustangrinti odą ir taip geriau pasiruošti artėjančiam šiltajam metų laikui. Taigi – pirmyn į nuosavą namų grožio saloną!...
Skaityti daugiauTikėtina, kad pasibaigus pandemijai gydymo įstaigas užplūs daugybė pacientų su gerokai pažengusiomis venų ligomis. Juk lėtinio venų kraujotakos nepakankamumo atvejai niekur nedingo, ir, tikėtina, pandemijos metu jų atsirado tik daugiau. Kaip geriau pasirūpinti savo kojomis per pandemiją? Kuo venoms naudinga fizinė veikla, bioflavonoidai ir heparino natrio druska? ...
Skaityti daugiauŠiuolaikinės moterys dažnai ne tik laiko keturis namų kampus, bet ir sunkiai protiškai dirba, pasiekia karjeros aukštumų, rūpinasi savo šeima ir dar turi kalnus pomėgių. Ką valgyti, kad neblėstų moters energija ir grožis? Mes siūlome į savo mitybą įtraukti tris moters sveikatai itin naudingus maisto produktus – bananus, linų sėmenis ir riebią žuvį. Siūlome pamėginti dažniau mėgautis šiais maisto produktais ir tikimės, kad pokyčius pastebėsite labai greitai!...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę