Skanu, gardu ir sveika

„Siekiu gyventi darnoje su savo kūnu, mintimis, veiksmais ir darbais. To linkiu ir kitiems. Knygelė „75 darnių valgių receptai“* taip pat yra mano linkėjimas mąstyti pozityviai, – sako Sveikatingumo mokyklos „Šermukšnėlė“ vadovė, Kauno jungtinio sveikatos klubo pirmininko pavaduotoja, Lietuvos sveikatos sąjungos titulo „Šeimininkių šeimininkė“ dukart nominantė Danutė KUNČIENĖ. – Maistas, kurį valgome, turi įtakos ne tik fiziniam, bet ir dvasiniam kūnui. Tai verta žinoti ir renkantis valgį, ir gaminant patiekalus“.
 

Pateikiame keletą į knygelę patekusių ir dar neskelbtų receptų.


Nesilaikykite receptuose nurodytų komponentų ar jų kiekio „paraidžiui“. Kiekvienas patiekalas – tai jūsų kūrinys, todėl ne varžykite savo kūrybingumą, o leiskite jam skleistis. Kad ir ką bedarytumėte, negailėkite brangiausių prieskonių: meilės, šilumos, švelnumo, gerumo, grožio; juk jie – mūsų buvimo esmė.
D.Kunčienė

 

Salotos su salierais ar pastarnokais


150 g juodos duonos
150 salierų gumbų (arba pastarnokų)
150 g svogūnų
50 g aliejaus
150 g natūralaus jogurto,
pipirų, krapų, pomidorų padažo.
Duoną be plutelės supjaustyti kvadratėliais ir apkepti aliejuje. Salierų gumbus arba pastarnokus pjaustyti nedideliais kvadratėliais ir kepti aliejuje, kol pagels. Svogūnų galvutes supjaustyti šiaudeliais, pakepinti aliejuje ir įdėti pomidorų padažo. Į karštus svogūnus sudėti duoną, salierus (pastarnokus) ir jogurtą bei prieskonius. Viską išmaišyti.
 

Moliūgų ir ryžių apkepas


Maždaug 1 kg moliūgo
10 šaukštų ryžių
3 šaukštai ghi sviesto (lydyto sviesto)
4 šaukštai cukraus pudros
šaukštas cinamono.
Nuluptą moliūgą supjaustyti gabaliukais, patroškinti nedideliame kiekyje vandens ir pertrinti pro sietelį. Ryžius išbrinkinti, viską sumaišyti. Dėti į ghi sviestu išteptą indelį, masę išlyginti ir ant viršaus uždėti 3 šaukštus ghi sviesto. Kepti orkaitėje apie 40 min. Prieš valgant užbarstyti cukraus pudros ir cinamono.


 

Morkų košė


0,5 kg morkų
50 g ghi sviesto
šaukštas miltų
100 g pieno (tinka ir sojos pienas).
Morkas supjaustyti griežinėliais ir apvirti pasūdytame vandenyje. Po to nukošti, sudėti svieste pakepintus ir pienu atskiestus miltus. Pakaitinti, tada sudėti likusį sviestą.
 

Gandro sūris


0,5 kg saliero šaknų
250 g pievagrybių
3 šaukštai aliejaus
200 g porų
šaukštas kmynų
mairūno, baziliko, sezamo.
Salierą apvirti marinate ir sumalti mėsmale. Po to sumalti pievagrybius. Porus pakepinti su prieskoniais. Visus produktus sumaišyti ir pavirti 10 min. Kai pravės, sukrėsti į sūrmaišį ir paslėgti. Išėmus pabarstyti sezamu.
 

Ruginė duonelė


Rupaus malimo ruginių miltų ir rugių dribsnių lygiomis dalimis. Jei neturite raugo, tešlai minkyti naudokite mineralinį gazuotą vandenį. Apynių raugo nesunku pasigaminti: saują apynių užplikyti karštu vandeniu, po dienos nukošti, dėti ruginių miltų ir paruošti košę, kaip mielinei tešlai. Padėti 2–3 dienoms šiltai. Raugas geras, kai jis jau „burbuliuoja“. Į duonos tešlą jo nepadauginkite, nes bus rūgšti duona.
Į duoną įminkome truputį kmynų, šalavijo, kalendros ir medaus. Tešla turi būti maždaug tokio pat minkštumo, kaip, pavyzdžiui, faršo masė kotletams. Formuoti delno dydžio paplotėlius, įspausti duobutę, kaip palaiminimą, ir įpilti į ją šlakelį vandens. Kepti ant ajerų ar klevo lapų orkaitėje 45–60 min. 200 laipsnių tempetarūroje.
„Įdėkite ir meilės, gerumo, nuoširdumo, ramybės, – pataria šeimininkių šeimininkė Danutė Končienė. – Aš duoną minkau ir kepu baltai apsirengusi, dirbdama nė su kuo nekalbu, mąstau, kokia duona bus maistinga, mintyse matau, kaip ją žmonės valgys. Nereikia maišyti kelių rūšių miltų. Patariu kepti tik miežinę, tik ruginę, ar tik kvietinę duonelę. Labai sveika ir skani miežinių miltų ir moliūgų duona (vietoje vandens įtarkuoti moliūgo ir minkyti su miežių dribsniais ir miežiniais miltais. Tokia duona nebus kieta.“
Tokios duonelės vienam asmeniui per dieną pakanka vieno kepalėlio.
 

Baudžiauninkų kleckai


Šiam receptui – per 100 metų.
Paimti dalį tik užraugtos duonos tešlos. Įminkyti miltų (tiks, kokių turite namuose, gali būti rupaus malimo), kas mėgsta – ir smulkintų mėtų lapelių. Apkloti šiltai, pakildinti. Daryti mažus paplotėlius ir virti keliolika min. Tinka valgyti su sėmenų padažu (linų sėmenis sumalti, įdėti truputį druskos, pakaitinti su sojos grietinėle ir smulkintomis daržovėmis). Galima valgyti ir su grietine ar rūgpieniu.
Skalsu!
*Danutė Kunčienė. 75 darnių valgių receptai. – Kaunas, 2006

Populiariausi straipsniai

Lankytojų komentarai

Gera.diena
2012-07-18 13:14
Sezamai labai naudingi, išbandykit. http://zinom.lt/sezamu-nauda/
as
2011-05-13 21:27
nuostabu,o kaip noreciau ir naujos knygos.
vda
2010-04-05 12:09
Receptai idomūs tik labai norėčiau sužinoti, kokiame aliejuje kepama?
...
2007-02-07 14:36
jo tikrai labai idomus receptai taip darija as bandziau :) patikek labai skanus :)
darija
2007-02-07 11:33
idomus receptai - gal jau kas bandet? gal galit rekomenduoti - manau kad pagal siuos receptus pagamiti patiekalai turetu buti ne tik skanus bet ir naudingi sveikatai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Video

Mūsų draugai