Kraujyje gliukozės daugiau nei turėtų būti. Ką daryti?

Kas, jei ne jūs mums svarbiausi? Todėl, gavę pagalbos prašantį skaitytojos R.J. laišką, negalėjome į jį nesureaguoti. Esame tikri, kad šios moters bėda artima arba netrukus gali būti artima ir kitiems mūsų skaitytojams. Juk nuo to, kad vieną dieną ir jums gydytojas gali pasakyti, kad kraujyje per daug gliukozės, neapsaugotas niekas, ypač žinant mūsų sėslų būdą ir mitybos įpročius. O laiškas toks: „Sveiki, neseniai gydytojas liepė atlikti kraujo tyrimus ir paaiškėjo, kad cukraus kiekis kraujyje šiek tiek viršija normą. Ką daryti? Ar čia jau diabetas? Ar įmanoma kaip nors užkirsti tam kelią?“ Į šiuos klausimus sutiko atsakyti profesorius Vaidotas Urbanavičius.
 

Jei atlikus kraujo tyrimus paaiškėja, kad gliukozės kiekis jame viršija normas. Ką daryti ir ko imtis?
Tai gali reikšti būklę iki diabeto, tačiau gali reikšti ir diabetą. Būtina vertinti konkrečiai, todėl toks žmogus privalo pasitarti su gydytoju. Jei pakitimų yra, toliau viskas priklausys nuo to, kokio jie laipsnio. Tačiau bet kuriuo atveju būtina atsižvelgti į galimą diabetą arba polinkį į jį, ypač jei tai vyresnio amžiaus žmogus.
Būtina pradėti laikytis sveiko gyvenimo būdo, kad išlaikyti tam tikrą fizinio aktyvumo formą. Čia vėlgi priklauso nuo amžiaus. Jaunesniems žmonėms reikia gyventi kuo aktyviau, vyresniems – pagal funkcines galimybes, įsiklausyti į organizmą. Tačiau fizinis aktyvumas yra bet kuriuo atveju rekomenduojamas ir tokiais atvejais tinka.


Kitas svarbus veiksnys – mitybos režimas. Mityba turi būti reguliari, neturėtų būti perkrauta rafinuotais maisto produktais (lengvai pasisavinamais angliavandeniais, tokiais kaip cukrus, miltiniai riebūs produktai, saldumynai). Didžiąją dalį turi sudaryti sudėtiniai angliavandeniai, kuriuos pasisavindamas organizmas turi padėti pastangų: kruopos, rupaus malimo makaronai, įvairios grūdinės kultūros, daržovės, vaisiai. Tačiau svarbiausia – nepersivalgyti.
O kodėl padidėja gliukozės kiekis kraujyje? Ką tai reiškia?
Natūralu, kad gliukozės kiekis padidėja pavalgius. Tačiau jei tyrimas atliktas teisingai, t. y. nevalgius, gliukozės kiekio padidėjimas reiškia, kad organizmas jau nesusidoroja su savo medžiagų apykaita. Tai atsitinka dėl to, kad trūksta insulino, kurį gamina kasa – pagrindinis organas, palaikantis gliukozės apykaitą, arba savo insulino veikimui priešinasi audiniai ir sistemos, sunkindamos insulino veikimą.
Gliukozė yra pagrindinis energijos šaltinis žmogaus organizme. Ji aktyviai naudojama raumenyse, kepenyse, smegenyse – praktiškai visi organai maitinasi gliukoze. Tačiau, atsiradus tam tikriems trukdžiams, atsiranda gliukozės koncentracijos problemų, kurios norma šiaip yra labai griežta.
O kuo gresia padidėjęs gliukozės kiekis?
Tai gresia tuo, kad ilgainiui tai gali pereiti į diabetą. Kadangi pradžia, polinkis jau yra, tai jei žmogus nieko nesiims, po truputį progresuos, kol išsivystys diabetas. Iš tikrųjų taip ir atsitinka – didžiajai daliai anksčiau ar vėliau pasireiškia diabetas. Kuo jis blogas? Diabetas, kaip ir pernelyg užsitęsusi didelė gliukozės koncentracija, blogas visų pirma tuo, kad neigiamai veikia iš esmės visus žmogaus organus. Tačiau pirmiausia ten, kur su jais kontaktuoja, kur tankus kraujagyslių tinklas: širdį, kur kraujagyslės dirbą visą laiką, todėl ilgainiui tai gali sukelti įvairias širdies sutrikimus. Stambių ir smulkių kraujagyslių yra galūnėse, todėl ir joms kyla pavojus, gali atsirasti pažeidimų kojų srityje. Nemažas pavojus ir akims, akių tinklainei, kapiliarams, taip pat inkstams, kurie dalyvauja kraujotakos palaikyme, šalina įvairius šlakus iš organizmo. Kartais, atrodo, žmogui ką tik nustatė diabetą, jis ką tik išgirdo diagnozę, o jau atsirado komplikacijų, organai, apie kuriuos aš kalbėjau, gali būti jau pažeisti.

Susiję straipsniai

Video

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai