Šiuo požiūriu maistas skirstomas į satvinį – skatinantį išmintį ir ramybę, meilę, kūrybingumą, radžastinį – sukeliantį aistras, lyderiavimo, konkurencijos jausmus, bei tamastinį – sukeliantį neišmanymo, vulgarumo bei tamsumo, nusivylimo gyvenimu jausmus. Beje, prie pastarųjų priskiriama mėsa, kava, alkoholis, senas, pakartotinai pašildytas maistas bei visi sintetiniai vaistai.
Individuali mityba pagal Ajurvedą turi koreguoti savųjų šaknų – prakriti – disharmoniją. Pasižvalgius, kas šiuo metu vyksta mokslo pasaulyje, nesunku įžvelgti koreliaciją su individualių vaistų parinkimu pagal žmogaus genetinį kodą. Tik šią funkciją Ajurvedoje atlieka mityba ir maistinės žolės.
Virškinimo funkcijas skrandyje nulemia faktorius, vadinamas agni. Tai kategorijos, apibūdinamos atsižvelgiant į fermentų rūšį ar vykstančio virškinimo proceso tipą.
Yra septynios agni, skirtos audiniams (dhatu) formuoti, ir penkios agni, atsakingos už elementų (eterio, oro, žemės, ugnies bei vandens) integraciją.
Agni sudaro sąlygas maistą paversti kūnui naudingomis medžiagomis, tai yra integrali energijų visuma, atsakinga už metabolizmo bei virškinimo procesus.
Mityba, maisto valgymas – tai auka žmogaus kūne esančiai agni, kuri maitina, palaiko mūsų dvasią. Kiekvienas maisto kąsnelis praranda savo individualumą, kad po įvairių mutacijų taptų mūsų kūnu.
Jei agni silpna, neteisingai maitinamasi, kūnas užteršiamas šlakais – ama. Tada kūnas negali tinkamai funkcionuoti. Sutrinka kūno audinių – dhatu formavimasis.
Ama susidaro, jei valgome, kol dar nesuvirškintas anksčiau valgytas maistas, jei maisto kiekis per didelis.
Kad žmogus nesirgtų, labai svarbu, kad maistas būtų gerai suvirškintas, tai yra visos materialiosios ir subtiliosios maisto energijos visiškai pasisavintos, o virškinimo procese susidariusios atliekos ama visiškai pašalintos. Todėl viena pagrindinių sveikatos sąlygų yra geras virškinimas.
Ajurveda moko, kad bet kuris nesuvirškintas maistas – tai nuodai (ama) mūsų kūnui, jausmams, subtiliosioms energijoms. Šie nuodai savo ruožtu dar sunkina, komplikuoja visą medžiagų apykaitą ir susidaro tarsi užburtas sutrikimų ratas.
• Tingumas, mieguistumas, nuovargis
• Depresija, irzlumas
• Sunkumas skrandyje
• Vidurių užkietėjimas, dujų formavimasis
• Apnašos ant liežuvio
• Aitrus prakaito kvapas
• Pilkšva oda
Agni uždega, ama pašalina smulkintas šviežias imbieras su citrinos sultimis.
Maistas po virškinimo vadinasi ahara rasa, jis turi visiems dhatu maitinti reikalingų medžiagų ir energijų.
Ahara rasa virsta dhatu, susidaro tam tikras kiekis mala (prakaito, šlapimo, išmatų), po to likusi ahara dhatu teikia energiją kitam dhatu.
• Pradėdamas taisyklingai maitintis, žmogus turi apvalyti savo organizmą pasninku, valomosiomis ir konstitucinį tipą harmonizuojančiomis žolėmis.
• Tai padės atsikratyti toksinų (amos) ir uždegti virškinimo ugnį.
• 24–48 val. pasninkauti, geriant arbatą su citrina ar valomąsias žoles.
• Kūną tepti aliejumi, ypač sąnarius ir stuburą.
• Po pasninko pasidaryti (vieną) klizmą, išsimaudyti, išgerti arbatos su citrina ir imbieru.
• Detoksikuojamoji dieta (savaitę ar dvi):
-daug daržovių, bet ne bulvių;
-arbatos pagal došą, galimos prieskonių arbatos, daugiau karčių arbatų, nei įprasta.
-vengti kviečių, avižų, saldžių vaisių, riešutų;
-pieno, ypač sūrio, mėsos, aliejus – tik naudoti išoriškai.
Ajurveda nurodo, kad reikia valgyti kuo daugiau augalinio maisto, ypač daržovių ir grūdų. Juos reikia valgyti šiltus. Šiltas maistas neslopina specialios kūrybinės-energinės agni atmainos, esančios skrandyje.
Ajurveda teigia, kad visos neišmanymo ligos kyla dėl prasto virškinimo. Jei nesilaikome mitybos taisyklių, agni pernelyg mažai ar ji neharmoninga, susidarys daug toksinų, prasidės ligos. Augalinis maistas, turėdamas šią agni, yra daug lengviau virškinamas ir netgi padeda pasišalinti kūno šlakams.
Ypač daug agni turi maistinės žolės. Rytų kultūra neatsiejama nuo maistinių žolių, ypač arbatų, vartojimo subtilybių. Jos – būtina ir svarbi mitybos sudedamoji.
Maistinės arbatos turi būti kuo įvairesnės, parinktos pagal vyraujančią došą ir klimato sąlygas (šildo, vėsina). Arbatos su prieskoniais harmonizuoja visą virškinamąją sistemą ir būtinos visiems, ypač valgantiems mėsą.
Kita augalinio maisto vartojimo subtilybė – tik jis yra satvinis, t. y. padedantis vystytis tikrajam gyvenimo suvokimui, intuicijai.
Ajurvedos filosofija teigia, kad augalinio maisto vartojimas ne tik harmonizuoja virškinimo agni, bet padeda susilieta su didžiąja kūrybine visatos agni. Taip mes intuityviai jaučiame, kokį pasaulį turime kurti, kokie mūsų veiksmai, mintys, jausmai teršia materialią žemę, mūsų kūną, žeidžia aplinkinius žmones.
Satvinis maistas turi būti natūraliai saldus: pienas, grūdai, vaisiai, medus. Technologijų dėka gausiai iš augalų išskirta sacharozė, mūsų vadinama cukrumi, vartotina tik nedideliais kiekiais.
Kai kam atrodo, kad ajurvediniai mitybos principai yra panašūs į garsiuosius Šeltono dėsnius, reikalaujančius derinti maistą, tačiau panašumas yra tik dėmesiu mitybos kultūrai. Ajurveda nurodo, kad maistą reikia valgyti kuo įvairesnį. Būtina vartoti visų šešių skonių maistą, nes tik skonis parodo, kokios energijos maistas turi. Jei kokio skonio trūks, nesubalansuosime savęs pagal penkis pirminius elementus. Skoniams subalansuoti plačiai vartojami prieskoniai. Tai rytų mitybos menas.
• Nevalgykite susijaudinę.
• Pasistenkite valgyti tik tada, kai pajusite alkį.
• Dažniau valgykite namuose. Maistas, pagamintas su meile, geriau pasisavinamas.
• Valgykite su tais, kurių draugija jums maloni.
• Valgio metu galite klausytis ramios klasikinės ar indiškos muzikos.
• Negerkite šaltų gėrimų (su ledu) ar pieno valgydami. Jei pagrindinis patiekalas labai sausas – užsigerkite keliais gurkšniais karštos arbatos su imbieru ir citrina.
• Jei jūsų organizme labai daug šlakų, valgykite ir gerkite tik šiltą maistą.
• Valgykite ne daugiau, negu telpa jūsų sudėtuose delnuose.
• Vartokite visų šešių skonių maistą. Skonį paįvairinkite prieskoniais.
• Tarp valgių turi būti 3–6 valandų pertrauka.
• Valgykite tik ekologiškai švarų maistą ir pasirinkite jį pagal savo konstituciją (došą).
Maitindamasis pagal Ajurvedos principus, žmogus subalansuos save pagal penkis pirminius elementus (eterį, orą, ugnį, vandenį ir žemę), kartu subalansuos došas ir sukurs savo kūno fiziologijos, jausmų bei proto harmoniją.
Straipsnio tęsinys – kitame „Sveiko žmogaus“ numeryje. Jame bus konkrečios rekomendacijos, ką valgyti atskirų konstitucijų žmonėms.
Šiuolaikinė homeopatija įgauna vis didesnį populiarumą, nes daug pacientų stengiasi atsigręžti į natūralesnius gydymo būdus, turinčius mažiau nepageidaujamų poveikių. Pateikiame 7 įdomybes apie homeopatiją, kurias verta žinoti kiekvienam, tačiau tikėti šiuo alternatyviu gydymo metodu ar ne – jau tik Jūsų pasirinkimas. ...
Skaityti daugiauPušų eterinis aliejus gaminamas iš visžalių spygliuočių. Pagrindinis ir dažniausiai naudojamas eterinio aliejaus gavybos būdas – distiliavimas vandens garais. Pušų eteriniame aliejuje gausu šių biologiškai aktyvių medžiagų: pineno, kareno, limoneno, kamfeno, mirceno, terpineno, bornilacetato, borneolio ir kt. ...
Skaityti daugiauromantiniai santykiai gali būti žmonių gyvenimą išpildantis ir praturtinantis...
Skaityti daugiauLengvesnis virškinimas – lengvesni Jūs. Kai virškinimas veikia sklandžiai, pilvas plokščias ir skrandyje nejuntamas sunkumo jausmas, tuomet galite džiaugtis geresne savijauta, būti darbingesni ir, tuo pačiu, laimingesni. Pristatome Jums 3 itin naudingus maisto produktus, kurių turėtumėte valgyti dažniau, kad galėtumėte jaustis lengviau. Tai kiviai, papajos ir linų sėmenys. Pakalbėkime apie šiuos virškinimui naudingus maisto produktus šiek tiek plačiau....
Skaityti daugiauKai alerginio rinito atvejų nuolat daugėja ne tik tarp suaugusiųjų, bet ir tarp vaikų, kyla natūralus klausimas – ką būtų galima padaryti, kad ši liga kuo mažiau menkintų gyvenimo kokybę? Ne vienas mokslinis tyrimas rodo, kad reguliarus nosies plovimas jūros vandeniu gali būti labai naudingas tuomet, kai kovojama su varginančiais alerginio rinito simptomais. ...
Skaityti daugiauOžkų pienas – nuo seno vertinamas maisto produktas, kuris, kaip manoma, yra ne tik maistingas, bet ir turi gydomųjų galių. Kuo naudingas ožkų pienas ir kodėl verta bent vieną kartą per savaitę pasimėgauti ožkų pieno sūriu?...
Skaityti daugiauKai kasdienybė tokia įtempta ir diena veją dieną, o darbas veja darbą, žmogus pasijunta įsitempęs ir pavargęs. Labai svarbu tą įtampą vis „nukratyti“, kad stresas nesikauptų organizme. Pristatome keletą paprastų ir greitų atsipalaidavimo technikų, kurios padės lengviau pasiekti harmoniją ir jaustis geriau. ...
Skaityti daugiauNosies plovimo nauda įrodyta moksliniais tyrimais. Kuo gali būti plaunama nosis? Kokia nosies plovimo nauda? Apie tai sužinosite šiame straipsnyje, kuriame nosies higienos nauda aptarta trumpai ir aiškiai. ...
Skaityti daugiauMes pirmiausiai rekomenduojame elgtis taip, kad persivalgymo tiesiog pavyktų išvengti. Galite išmėginti šiuos paprastus, tačiau veiksmingus patarimus: ...
Skaityti daugiauKuo daugiau sužinoma apie kosulio produktyvumą, pobūdį , dažnį, trukmę, tuo lengviau jį gydyti. Nėra vieno vaisto, tinkamo visiems kosulio tipams gydyti, todėl labai svarbu išsiaiškinti kuo daugiau informacijos apie patį kosulį. Ši taisyklė galioja ir gydytojo kabinete, ir vaistinėje, ir net gydantis savarankiškai namuose. ...
Skaityti daugiauMigrenos priepuolis priverčia ieškoti kuo skubesnės pagalbos, nes galvos skausmas gali atrodyti tiesiog nepakeliamas. Pateikiame Jums natūralių pagalbos būdų, kurie, tikime, padės greičiau ir vėl jaustis gerai ir (arba) padės suretinti šių gyvenimo kokybę menkinančių pojūčių pasireiškimą. ...
Skaityti daugiauPaprastasis raudonėlis (Origanum vulgare) – notrelinių (Lamiaceae) šeimai priklausanti augalų rūšis. Tai daugiametis augalas, galintis užaugti iki 40-80 cm aukščio. Paprastasis raudonėlis yra žolinis augalas, kuris turi statų stiebą. Jis dažniausiai žydi rausvos, baltos, purpurinės ar violetinės spalvos žiedynais, kurie tvirtinasi prie viršuje išsišakojančio stiebo. Lapai išsidėstę priešiškai, pritvirtinti prie kotelių, nusmailėjusia viršūne, 3-5 cm ilgio. Paprastasis raudonėlis subrandina mažus vaisius – iki 1 mm ilgio riešutėlius. ...
Skaityti daugiauPateikiame 10 priežasčių, kodėl namuose, kuriuose yra vaikų, turėtų būti ir kaladėlių bei konstruktorių. Pasirodo, tai puiki investicija ne tik į fizinį, bet ir į emocinį vaiko tobulėjimą. ...
Skaityti daugiauAr teko girdėti, kad naudingos ne tik tikrosios saulėgrąžos sėklos? Gali būti panaudojamos ir kitos šio augalo dalys, pavyzdžiui, džiovinti žiedlapiai. Pakalbėkime apie tikrąją saulėgrąžą šiek tiek plačiau – kaip ji gali pasitarnauti ir grožiui, ir sveikatai? Kaip jų užsiauginti patiems? ...
Skaityti daugiauSloga trukdo dirbti, mokytis ir miegoti? Kodėl vieni ja serga dažniau, o kiti – rečiau? Kada dėl jos būtina rimčiau susirūpinti? Kokios natūralios slogos gydymo priemonės? Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus pateikti žemiau. ...
Skaityti daugiauVėstant orams vis dažniau domimasi, kokiais būdais galima sustiprinti imunitetą ir veiksmingiau apsisaugoti nuo įvairių peršalimo ligų, gripo ir COVID-19 koronavirusinės infekcijos. Svarbu pabrėžti – imuniteto stiprinimas ir organizmo grūdinimas yra ilgalaikiai procesai. Per savaitę to padaryti nepavyks – tai tiesiog turi tapti gyvenimo būdu. ...
Skaityti daugiauO ne – vaikas ir vėl karščiuoja? Kartais pamirštame viską, ką apie tai žinojome. Štai Jums trumpa atmintinė, kokias natūralias ir medikamentines karščiavimo mažinimo priemones galime išmėginti. Taip pat labai svarbu žinoti, į kokias situacijas reikia reaguoti greičiau ir būtinai nedelsiant kreiptis į gydytoją. ...
Skaityti daugiauMiško kvapas – tai kažkas stebuklingo, ar ne? Daugeliui jis tikrai labai patinka, nes primena tikrąją žmogaus prigimtį, be to, jis atgaivina, ramina, atpalaiduoja. Taigi kuo ypatingas gaiviu vasaros mišku kvepiantis paprastosios pušies eterinis aliejus? Kaip jį naudoti? ...
Skaityti daugiauStatistika rodo, kad per karantiną žmonės kur kas intensyviau ieškojo, kaip praskaidrinti kasdienybę. Vienas populiariausių būdų – įsigyti augintinį, kuriuo galėtų džiaugtis ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Panašu, kad daugiausiai žmonės rinkosi šuniukus – pastaruoju metu namuose auginamų šunų itin padaugėjo. Ir tikrai ne be reikalo – pateikiame net 5 priežastis, kodėl tikrai verta auginti šunį ar net keletą jų. ...
Skaityti daugiauTas levandų kvapas... Kas galėtų jam prilygti? Tikroji levanda paskutiniu metu populiari ne tik Viduržemio jūros regione, bet ir visame pasaulyje. Vis daugiau levandų ūkių atsiranda ir Lietuvoje. Pirmosios levandos į Lietuvą atkeliavo dar 20 amžiaus pradžioje, kai jos pradėtos auginti Kauno botanikos sode. Kuo ypatingas ir naudingas šis kvapnus ir išvaizdus augalas? ...
Skaityti daugiauKaip manote, kodėl pietuose žmonės laimingesni nei šiaurėje? Viena iš priežasčių gali būti ta, kad pietuose gyvenantiems žmonėms daug rečiau trūksta vitamino D – riebaluose tirpios medžiagos, kuri padeda palaikyti ne tik normalią kaulų, dantų ir raumenų būklę, tačiau reikšmingai prisideda prie stipraus imuniteto, geros nuotaikos palaikymo, atsparumo stresui ir blogoms emocijoms. Kam dažniausiai trūksta vitamino D? Koks vienas svarbiausių vitamino D šaltinių? Ką valgyti, kad papildytume vitamino D atsargas? ...
Skaityti daugiauŠių dienų aplinka sausina ne tik odą ir akių junginę, bet ir nosies gleivinę. Nosies gleivinės džiūvimas ir nemalonus sausumo jausmas kamuoja sergant įvairiomis nosies ligomis. Dažnai nosies sausumas ir dirginimas praneša apie prasidedančią ūminę slogą (tai yra nuo kelių dienų iki kelių parų trunkanti pirmoji slogos stadija) arba atsiranda tuomet, kai nosies gleivinę veikia netinkami aplinkos faktoriai. Nosies gleivinės sausumas gali atsirasti ir dėl tam tikrų vartojamų vaistinių preparatų arba būti vienas iš lėtinės infekcinės arba neinfekcinės kilmės slogos simptomų. ...
Skaityti daugiauLinų sėmenys savyje kaupia dideles galias – ne be reikalo senovėje linas laikytas šventu augalu. Šiandien linų sėmenys vadinami supermaistu. Jų galima rasti ir vaistinėse, ir sveiko maisto krautuvėlėse, ir eiliniuose prekybos centruose. Taigi pristatome 10 įdomybių apie naudinguosius linų sėmenis – kodėl jais taip vertinga papildyti mitybą, kuri kai kuriais atvejais itin skurdi? ...
Skaityti daugiauLydytas sviestas, dar vadinamas Ghi arba Ghee sviestu arba skystuoju auksu, paskutiniu metu muša populiarumo rekordus. Jį itin pamėgo sveikos mitybos šalininkai, mat ant šio sviesto keptas maistas kur kas vertingesnis ir gardesnis. Šiam sviestui būdingas labai malonus skonis ir kvapas, primenantis pienišką riešutų aromatą. Teigiama, kad jis kur kas naudingesnis sveikatai nei paprastas sviestas. Šaunu ir tai, kad jis ilgiau išlieka tinkamas vartoti, be to, „pakelia“ kur kas aukštesnę kaitinimo temperatūrą (priešingai nei paprastas sviestas ar skysti saulėgrąžų ir rapsų aliejai, kurie dažniausiai naudojami kepimui), todėl kepimo metu nesusidaro nuodingos medžiagos, o pats maistas įgauna labai malonų aromatą ir poskonį. ...
Skaityti daugiauGalimybė ir vėl pasimėgauti beržų sula - viena iš priežasčių, kodėl tiek daug žmonių laukia pavasario. Beržų suloje gausu naudingų medžiagų – ji vertinga ne tik sveikatai, bet ir grožiui. Tad kodėl ta sula taip liaupsinama? Pakalbėkime apie šį pavasario šauklį plačiau ir atminkime, kad suloje išvirta kava daug skanesnė. ...
Skaityti daugiau