Gaunami su maistu riebalai, ypač tam tikros jų rūšys, smarkiai padidina tikimybę susirgti širdies kraujagyslių ligomis ir insultu, nes veikia kraujo lipidus, arterijų funkcijas, kraujospūdį, sukelia trombozę ir kraujagyslių uždegimą, didina „blogojo“ ir mažina „gerojo“ cholesterolio kiekį, skatina aterosklerozės atsiradimą.
Apie cholesterolį girdime nuolat, o kas jis yra – daugiau draugas ar priešas?
Cholesterolis yra fiziologiškai būtinas komponentas žmogaus organizmo ląstelių sienelių statybai, iš jo gaminami hormonai ir kitos gyvybiškai svarbios medžiagos. Cholesterolis gali būti „geras“ ir „blogas“.
„Gerasis“ (dar vadinamas didelio tankio) cholesterolis gaminamas mūsų kepenyse ir panaudojamas kaip statybinė medžiaga. Jis nesikaupia kraujagyslių sienelėse ir nebūna kraujagyslių užsikimšimo priežastis.
„Blogasis“ (arba mažo tankio) cholesterolis į organizmą patenka su maistu, ypač gyvulinės kilmės (kiaušiniais, mėsa, pieno produktais ir kt.). Būtent jis ir nusėda ant kraujagyslių sienelių, jos siaurėja ir gali visiškai užsikimšti. Tai vadinama ateroskleroze.
Kada reiktų susirūpinti?
Pirmųjų aterosklerozinių kraujagyslių pakitimų paprastai atsiranda jauname amžiuje, apie 20 metus; žmogus tuo metu nejaučia jokių ligos požymių. Jie pasireiškia net po 10–20 metų. Todėl nuo 20 metų amžiaus kas 5 metus būtina tikrinti cholesterolio kiekį kraujyje, o vyresniame amžiuje – kartą per metus.
Kodėl kinta cholesterolio kiekis ir kaip jį reguliuoti?
Norint, kad cholesterolio kiekis būtų normalus, reikia atsisakyti daug riebalų turinčio maisto. Valgykite liesą mėsą, liesus pieno produktus, kuo daugiau šviežių daržovių ir vaisių, gyvulinius taukus pakeiskite augaliniais aliejais.
Sveikam žmogui rekomenduojamas mažesnis nei 300 mg bendras cholesterolio kiekis per parą. Jei nustatomas padidėjęs „blogojo“ cholesterolio kiekis, turėtų būti vartojama mažiau kaip 200 mg cholesterolio per parą. Pavyzdžiui, viename kiaušinio trynyje yra nuo 157 iki 213 mg cholesterolio.
Labai svarbu mėsą keisti žuvimi. Riebiose žuvyse, pavyzdžiui, skumbrėje, upėtakyje, lašišoje ar tune, gausu omega–3 polinesočiųjų riebalų rūgščių. Jos mažina trombų susidarymo pavojų, saugo kraujagyslių sieneles nuo aterosklerozinių plokštelių susidarymo, mažina arterinį kraujospūdį, sugrąžina audiniams elastingumą. Be to, gerina atmintį, regėjimą bei stiprina imunitetą.
Aterosklerozės profilaktikai ir jai gydyti nuo seno vartojamas česnakas, jūros kopūstai. Nustatyta, kad jie švelniai mažina cholesterolio koncentraciją, šiek tiek veikia ir kraujospūdį.
Apie cholesterolį girdime nuolat, o kas jis yra – daugiau draugas ar priešas?
Cholesterolis yra fiziologiškai būtinas komponentas žmogaus organizmo ląstelių sienelių statybai, iš jo gaminami hormonai ir kitos gyvybiškai svarbios medžiagos. Cholesterolis gali būti „geras“ ir „blogas“.
„Gerasis“ (dar vadinamas didelio tankio) cholesterolis gaminamas mūsų kepenyse ir panaudojamas kaip statybinė medžiaga. Jis nesikaupia kraujagyslių sienelėse ir nebūna kraujagyslių užsikimšimo priežastis.
„Blogasis“ (arba mažo tankio) cholesterolis į organizmą patenka su maistu, ypač gyvulinės kilmės (kiaušiniais, mėsa, pieno produktais ir kt.). Būtent jis ir nusėda ant kraujagyslių sienelių, jos siaurėja ir gali visiškai užsikimšti. Tai vadinama ateroskleroze.
Kada reiktų susirūpinti?
Pirmųjų aterosklerozinių kraujagyslių pakitimų paprastai atsiranda jauname amžiuje, apie 20 metus; žmogus tuo metu nejaučia jokių ligos požymių. Jie pasireiškia net po 10–20 metų. Todėl nuo 20 metų amžiaus kas 5 metus būtina tikrinti cholesterolio kiekį kraujyje, o vyresniame amžiuje – kartą per metus.
Kodėl kinta cholesterolio kiekis ir kaip jį reguliuoti?
Norint, kad cholesterolio kiekis būtų normalus, reikia atsisakyti daug riebalų turinčio maisto. Valgykite liesą mėsą, liesus pieno produktus, kuo daugiau šviežių daržovių ir vaisių, gyvulinius taukus pakeiskite augaliniais aliejais.
Sveikam žmogui rekomenduojamas mažesnis nei 300 mg bendras cholesterolio kiekis per parą. Jei nustatomas padidėjęs „blogojo“ cholesterolio kiekis, turėtų būti vartojama mažiau kaip 200 mg cholesterolio per parą. Pavyzdžiui, viename kiaušinio trynyje yra nuo 157 iki 213 mg cholesterolio.
Labai svarbu mėsą keisti žuvimi. Riebiose žuvyse, pavyzdžiui, skumbrėje, upėtakyje, lašišoje ar tune, gausu omega–3 polinesočiųjų riebalų rūgščių. Jos mažina trombų susidarymo pavojų, saugo kraujagyslių sieneles nuo aterosklerozinių plokštelių susidarymo, mažina arterinį kraujospūdį, sugrąžina audiniams elastingumą. Be to, gerina atmintį, regėjimą bei stiprina imunitetą.
Aterosklerozės profilaktikai ir jai gydyti nuo seno vartojamas česnakas, jūros kopūstai. Nustatyta, kad jie švelniai mažina cholesterolio koncentraciją, šiek tiek veikia ir kraujospūdį.
Paradoksas, tačiau, kylant pragyvenimo lygiui, širdies ir kraujagyslių ligų sparčiai daugėja: Lietuvoje mirštamumas nuo jų daugiau nei du kartus didesnis už Europos vidurkį. Aterosklerozė, miokardo infarktas, arterinė hipertenzija ir kiti širdies sutrikimai dažnai pakerta darbingo amžiaus žmones, dažnas susirgęs lieka neįgalus ir nedarbingas....
Skaityti daugiauAterosklerozė – nepastebimai prasidedantis ir tyliai progresuojantis arterijų susiaurėjimas. Aterosklerozė sukelia ne tik širdies, bet ir galvos smegenų bei kitų organų, pvz., kojų kraujagyslių ligas. Deja, bet dažniausiai apie tai, kad mūsų kraujagyslės pažeistos aterosklerozinių plokštelių, sužinome staiga – ištikus infarktui, insultui ar susirgę kita sunkia liga. Tad kaip jos formuojasi ir ar visada yra pavojingos? Konsultuoja Kauno klinikų I Kardiologijos skyriaus vadovė dr. Olivija Gustienė....
Skaityti daugiauAterosklerozė – tai lėtinė arterijų sienelės liga; nepastebimai prasidedantis ir tyliai besivystantis arterijų standėjimo bei siaurėjimo procesas. Šio proceso metu arterijose susidaro aterosklerozinės plokštelės (ateromos). Aterosklerozė pažeidžia gyvybiškai svarbias kraujagysles – arterijas, kuriomis kraujas neša organizmo audiniams deguonį ir maisto medžiagas. ...
Skaityti daugiauJei esate vyresnio amžiaus žmogus arba turite tokio amžiaus tėvelius, tikriausiai žinote, kas yra koronarinė širdies liga. Šia liga sergantys žmonės dažniausiai skundžiasi krūtinės skausmais, varginančiais fizinio krūvio metu ar susijaudinus, dusuliu. Ir pirkinius nešusios senutės pailsėti sustoja dažniausiai dėl ką tik minėtos priežasties. Toliau pateikiami svarbiausi faktai apie šią ligą bei jos gydymą....
Skaityti daugiauKo gero, ištikus miokardo infarktui, patį didžiausią smūgį patiria maždaug keturiasdešimtmetis žmogus. Dar jaunas, bet jau daug pasiekęs, puikiai išmanantis savo darbą ir įsitikinęs, kad jaunesnis kolega jo nesugebės pakeisti darbe. O kas pasirūpins augančiais vaikais? Įprastas pirmasis klausimas: ar aš jau galiu grįžti į darbą? Deja, tada net labai skubantiems tenka sustoti ir pradėti rūpintis sveikata. ...
Skaityti daugiauamerikos širdies asociacijos duomenimis, 40-60 metų amžiaus grupėje apie 2,5...
Skaityti daugiauAnksčiau buvo manoma, kad moterims koronarinės širdies ligos rizika mažesnė negu vyrams, tačiau pastarųjų metų duomenys rodo, kad nuo šios ligos daugelyje šalių vyresnio amžiaus moterys (ypač po menopauzės) miršta vis dažniau. Palyginkite: nuo krūties vėžio miršta viena iš dvidešimt penkių moterų (4 proc.), tuo tarpu nuo koronarinės širdies ligos miršta viena iš dviejų moterų (50 proc.). Nepaisant tokio didelio koronarinės širdies ligos dažnio, dauguma moterų nežino, kokia tai liga ir kokie rizikos veiksniai reikšmingiausi būtent moterims....
Skaityti daugiauDažnai girdime, kad kraujo riebalai, arba lipidai, kurių pagrindinis cholesterolis, yra blogai, kad reikia rinktis maistą, kur jų mažiau. Tačiau taip pat girdime, kad cholesterolis gali būti ir geras. Tad ką turėtume žinoti apie cholesterolį ir jo keliamus pavojus? Kokios maisto turėtume vengti? Konsultuoja Lietuvos širdies asociacijos prezidentė Santariškių klinikų I Kardiologijos skyriaus vedėja prof. Žaneta Petrulionienė....
Skaityti daugiauAterosklerozė – tai lėtinė arterijų sienelių liga, arterijų standėjimo ir siaurėjimo procesas. Ši liga prasideda nepastebimai ir tyliai vystosi; arterijose susidaro atero-sklerozinių plokštelių; pažeidžiamos gyvybiškai svarbios kraujagyslės – arterijos, ypač širdies, smegenų, pakinklio, miego, klubinės arterijos ir aorta. Apie tai, ar galima išvengti aterosklerozės ir kaip tai padaryti, pasakoja bendrosios praktikos gydytoja Birutė VENCKŪNIENĖ....
Skaityti daugiauAr kada pagalvojote, kad daugelio organizmo funkcijų sutrikimų ar net ligų būtų galima išvengti subalansavus mitybą? Daugelis žmonių tą žino, bet vadovaujasi taisykle: „Gyvenu tik vieną kartą, todėl valgau ką noriu ir kiek noriu“. Medikai tokią taisyklę vertina kaip sąmoningą ligų rizikos didinimą, nes mėgavimasis gausiu ir riebiu maistu yra vienas iš rizikos veiksnių susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis....
Skaityti daugiauDauguma žmonių kenčia kojų skausmą bei tirpimą ir mano, kad jį sukelia normalus senėjimas. Tačiau dėl tokių neteisingų įsitikinimų pavėluotai kreipiantis į gydytoją tik sunkiau pašalinti nemalonią ligą. Apie šios ligos gydymą bei profilaktiką kalbamės su Kauno medicinos universiteto Kardiochirurgijos klinikos profesoriumi Rimantu Puteliu....
Skaityti daugiau