Paprastoji rasakila – daugiametis žolinis augalas, žydintis gegužės-spalio mėnesiais. Jis auga pievose, mišriuose ir lapuočių miškuose, paupiuose.
Viduramžiais tikėta, kad šis augalas turi stebuklingų gydomųjų savybių.
Medicinoje preparatams gaminti naudojama rasakilos antžeminė dalis, išdžiovinta gerai vėdinamoje patalpoje.
Gydomosios savybės. Augalas lengvina atsikosėjimą, yra vartojamas nuo viduriavimo, dispepsijos. Pasižymi sutraukiamosiomis savybėmis, jį taip pat galima naudoti šlapimo išsiskyrimui skatinti.
Rasakilos lapus galima vartoti ir išoriškai – šunvotėms ar pūliniams gydyti. Senovėje žolės nuoviras naudotas išbertai odai apiplauti.
Dėmesio: Rasakilos geriau nevartoti esant padidėjusiam kraujo krešėjimui, užkietėjusiems viduriams, susiaurėjusioms kraujagyslėms.
Rasakilos užpilas
1 valg. šaukštą susmulkintos žolės užpilkite 200 ml šalto vandens ir kaitinkite, kol užvirs. Gerti galima po valandos. Vartoti po 1 valg. šaukštą kas 2 valandas.
Šis daugeliui turbūt negirdėtas augalas – tai daugiametis parazitinis grybas. Jis auga ant sužalotų medžių kamienų, šakų (dažniausiai beržų). Grybas yra tamsiai rudos arba beveik juodos spalvos.
Įžulnusis skylenis renkamas bet kuriuo metų laiku, tačiau geriausia ir lengviausia jį pastebėti vėlų rudenį ar žiemą, medžiams jau numetus lapus.
Atpjauto nuo kamieno grybo gumbai susmulkinami ir džiovinami džiovykloje.
Gydomosios savybės. Grybo veikliosios medžiagos stiprina organizmo apsaugines reakcijas, skatina smegenų medžiagų apykaitą, stabdo kai kurių navikų augimą. Iš šio grybo pagaminto vaisto befungino patariama gerti sergant onkologinėmis ligomis, taip pat gastritu, opalige, atonija.
Liaudies medicinoje naudojama grybo vandeninė ištrauka. Išdžiovintą grybą reikia nuplauti, užpilti verdančiu vandeniu ir palikti šiltoje vietoje 4–5 valandoms, kad neatauštų vanduo. Suminkštėjęs grybas sutarkuojamas, viena jo dalis užpilama 5 dalimis iki 50° C pašildyto vandens (kuriame mirko grybas). Palaikoma 48 val., nupilama, nuspaudžiama pro marlę ir pripilama vandens iki pradinio tūrio. Vartoti ištrauką galima tik 4 dienas! Geriama po 200 ml 3 kartus per dieną sergant vėžinėmis ligomis. Dėmesio – gydantis preparatu negalima valgyti aštraus maisto, rūkytų dešrų, konservų. Taip pat patariama prieš gydantis pasitarti su gydytoju.
Plikasis skleistenis – daugiametis žolinis augalas, augantis visoje Lietuvoje sausose pievose, laukuose, pakelėse. Žydi jis nuo birželio iki spalio mėnesio.
Skleistenio žolė, naudojama vaistams, renkama visu vegetacijos periodu.
Gydomosios savybės. Žolės užpilas naudojamas šlapimo išsiskyrimui skatinti, sergant vandene, šlapimo pūslės uždegimu, jos spazmams atpalaiduoti. Skleistenio preparatais galima gydyti ir inkstų ligas: nefrozinį sindromą, nefritus.
Plikojo skleistenio užpilas
3 valgomuosius šaukštus susmulkintos žolės užpilkite 200 ml verdančio vandens ir virinkite apie 10–15 min. ant mažos ugnies. Po 30 min. nukoškite. Gerkite po 1–2 valg. šaukštus 3–4 kartus per dieną.
Lietuvoje gana retas, bet dykvietėse ir pakelėse randamas dvimetis žolinis augalas žydi birželio–spalio mėnesiais. Preparatams ruošti renkami dedešvos lapai ir žiedai. Surinkta žaliava džiovinama pavėsyje ar džiovykloje.
Gydomosios savybės. Dedešvos lapų ir žiedų užpilas pasižymi uždegimą slopinančiomis savybėmis, todėl jį patariama gerti sergant tiek virškinamojo trakto uždegiminėmis ligomis, tiek ir bronchitu, laringitu.
Dedešvos gleivės, atsirandančios užpile, apsaugo virškinamojo trakto sieneles nuo dirginančių medžiagų.
Senoliai augalo užpilą naudojo burnos ertmei skalauti, atsiradus gleivinės uždegimui.
Dėmesio – užpilo negalima vartoti sumažėjus skrandžio sulčių rūgštingumui!
Miškinės dedešvos užpilas
2 valg. šaukštus išdžiūvusių bei susmulkintų lapų ir žiedų užpilkite 200 ml verdančio vandens ir po pusvalandžio nukoškite. Gerkite po 3–4 valg. šaukštus per dieną.
Šiuolaikinė homeopatija įgauna vis didesnį populiarumą, nes daug pacientų stengiasi atsigręžti į natūralesnius gydymo būdus, turinčius mažiau nepageidaujamų poveikių. Pateikiame 7 įdomybes apie homeopatiją, kurias verta žinoti kiekvienam, tačiau tikėti šiuo alternatyviu gydymo metodu ar ne – jau tik Jūsų pasirinkimas. ...
Skaityti daugiauPušų eterinis aliejus gaminamas iš visžalių spygliuočių. Pagrindinis ir dažniausiai naudojamas eterinio aliejaus gavybos būdas – distiliavimas vandens garais. Pušų eteriniame aliejuje gausu šių biologiškai aktyvių medžiagų: pineno, kareno, limoneno, kamfeno, mirceno, terpineno, bornilacetato, borneolio ir kt. ...
Skaityti daugiauromantiniai santykiai gali būti žmonių gyvenimą išpildantis ir praturtinantis...
Skaityti daugiauLengvesnis virškinimas – lengvesni Jūs. Kai virškinimas veikia sklandžiai, pilvas plokščias ir skrandyje nejuntamas sunkumo jausmas, tuomet galite džiaugtis geresne savijauta, būti darbingesni ir, tuo pačiu, laimingesni. Pristatome Jums 3 itin naudingus maisto produktus, kurių turėtumėte valgyti dažniau, kad galėtumėte jaustis lengviau. Tai kiviai, papajos ir linų sėmenys. Pakalbėkime apie šiuos virškinimui naudingus maisto produktus šiek tiek plačiau....
Skaityti daugiauKai alerginio rinito atvejų nuolat daugėja ne tik tarp suaugusiųjų, bet ir tarp vaikų, kyla natūralus klausimas – ką būtų galima padaryti, kad ši liga kuo mažiau menkintų gyvenimo kokybę? Ne vienas mokslinis tyrimas rodo, kad reguliarus nosies plovimas jūros vandeniu gali būti labai naudingas tuomet, kai kovojama su varginančiais alerginio rinito simptomais. ...
Skaityti daugiauOžkų pienas – nuo seno vertinamas maisto produktas, kuris, kaip manoma, yra ne tik maistingas, bet ir turi gydomųjų galių. Kuo naudingas ožkų pienas ir kodėl verta bent vieną kartą per savaitę pasimėgauti ožkų pieno sūriu?...
Skaityti daugiauKai kasdienybė tokia įtempta ir diena veją dieną, o darbas veja darbą, žmogus pasijunta įsitempęs ir pavargęs. Labai svarbu tą įtampą vis „nukratyti“, kad stresas nesikauptų organizme. Pristatome keletą paprastų ir greitų atsipalaidavimo technikų, kurios padės lengviau pasiekti harmoniją ir jaustis geriau. ...
Skaityti daugiauNosies plovimo nauda įrodyta moksliniais tyrimais. Kuo gali būti plaunama nosis? Kokia nosies plovimo nauda? Apie tai sužinosite šiame straipsnyje, kuriame nosies higienos nauda aptarta trumpai ir aiškiai. ...
Skaityti daugiauMes pirmiausiai rekomenduojame elgtis taip, kad persivalgymo tiesiog pavyktų išvengti. Galite išmėginti šiuos paprastus, tačiau veiksmingus patarimus: ...
Skaityti daugiauKuo daugiau sužinoma apie kosulio produktyvumą, pobūdį , dažnį, trukmę, tuo lengviau jį gydyti. Nėra vieno vaisto, tinkamo visiems kosulio tipams gydyti, todėl labai svarbu išsiaiškinti kuo daugiau informacijos apie patį kosulį. Ši taisyklė galioja ir gydytojo kabinete, ir vaistinėje, ir net gydantis savarankiškai namuose. ...
Skaityti daugiauMigrenos priepuolis priverčia ieškoti kuo skubesnės pagalbos, nes galvos skausmas gali atrodyti tiesiog nepakeliamas. Pateikiame Jums natūralių pagalbos būdų, kurie, tikime, padės greičiau ir vėl jaustis gerai ir (arba) padės suretinti šių gyvenimo kokybę menkinančių pojūčių pasireiškimą. ...
Skaityti daugiauPaprastasis raudonėlis (Origanum vulgare) – notrelinių (Lamiaceae) šeimai priklausanti augalų rūšis. Tai daugiametis augalas, galintis užaugti iki 40-80 cm aukščio. Paprastasis raudonėlis yra žolinis augalas, kuris turi statų stiebą. Jis dažniausiai žydi rausvos, baltos, purpurinės ar violetinės spalvos žiedynais, kurie tvirtinasi prie viršuje išsišakojančio stiebo. Lapai išsidėstę priešiškai, pritvirtinti prie kotelių, nusmailėjusia viršūne, 3-5 cm ilgio. Paprastasis raudonėlis subrandina mažus vaisius – iki 1 mm ilgio riešutėlius. ...
Skaityti daugiauPateikiame 10 priežasčių, kodėl namuose, kuriuose yra vaikų, turėtų būti ir kaladėlių bei konstruktorių. Pasirodo, tai puiki investicija ne tik į fizinį, bet ir į emocinį vaiko tobulėjimą. ...
Skaityti daugiauAr teko girdėti, kad naudingos ne tik tikrosios saulėgrąžos sėklos? Gali būti panaudojamos ir kitos šio augalo dalys, pavyzdžiui, džiovinti žiedlapiai. Pakalbėkime apie tikrąją saulėgrąžą šiek tiek plačiau – kaip ji gali pasitarnauti ir grožiui, ir sveikatai? Kaip jų užsiauginti patiems? ...
Skaityti daugiauSloga trukdo dirbti, mokytis ir miegoti? Kodėl vieni ja serga dažniau, o kiti – rečiau? Kada dėl jos būtina rimčiau susirūpinti? Kokios natūralios slogos gydymo priemonės? Atsakymai į šiuos ir kitus klausimus pateikti žemiau. ...
Skaityti daugiauVėstant orams vis dažniau domimasi, kokiais būdais galima sustiprinti imunitetą ir veiksmingiau apsisaugoti nuo įvairių peršalimo ligų, gripo ir COVID-19 koronavirusinės infekcijos. Svarbu pabrėžti – imuniteto stiprinimas ir organizmo grūdinimas yra ilgalaikiai procesai. Per savaitę to padaryti nepavyks – tai tiesiog turi tapti gyvenimo būdu. ...
Skaityti daugiauO ne – vaikas ir vėl karščiuoja? Kartais pamirštame viską, ką apie tai žinojome. Štai Jums trumpa atmintinė, kokias natūralias ir medikamentines karščiavimo mažinimo priemones galime išmėginti. Taip pat labai svarbu žinoti, į kokias situacijas reikia reaguoti greičiau ir būtinai nedelsiant kreiptis į gydytoją. ...
Skaityti daugiauMiško kvapas – tai kažkas stebuklingo, ar ne? Daugeliui jis tikrai labai patinka, nes primena tikrąją žmogaus prigimtį, be to, jis atgaivina, ramina, atpalaiduoja. Taigi kuo ypatingas gaiviu vasaros mišku kvepiantis paprastosios pušies eterinis aliejus? Kaip jį naudoti? ...
Skaityti daugiauStatistika rodo, kad per karantiną žmonės kur kas intensyviau ieškojo, kaip praskaidrinti kasdienybę. Vienas populiariausių būdų – įsigyti augintinį, kuriuo galėtų džiaugtis ne tik vaikai, bet ir suaugusieji. Panašu, kad daugiausiai žmonės rinkosi šuniukus – pastaruoju metu namuose auginamų šunų itin padaugėjo. Ir tikrai ne be reikalo – pateikiame net 5 priežastis, kodėl tikrai verta auginti šunį ar net keletą jų. ...
Skaityti daugiauTas levandų kvapas... Kas galėtų jam prilygti? Tikroji levanda paskutiniu metu populiari ne tik Viduržemio jūros regione, bet ir visame pasaulyje. Vis daugiau levandų ūkių atsiranda ir Lietuvoje. Pirmosios levandos į Lietuvą atkeliavo dar 20 amžiaus pradžioje, kai jos pradėtos auginti Kauno botanikos sode. Kuo ypatingas ir naudingas šis kvapnus ir išvaizdus augalas? ...
Skaityti daugiauKaip manote, kodėl pietuose žmonės laimingesni nei šiaurėje? Viena iš priežasčių gali būti ta, kad pietuose gyvenantiems žmonėms daug rečiau trūksta vitamino D – riebaluose tirpios medžiagos, kuri padeda palaikyti ne tik normalią kaulų, dantų ir raumenų būklę, tačiau reikšmingai prisideda prie stipraus imuniteto, geros nuotaikos palaikymo, atsparumo stresui ir blogoms emocijoms. Kam dažniausiai trūksta vitamino D? Koks vienas svarbiausių vitamino D šaltinių? Ką valgyti, kad papildytume vitamino D atsargas? ...
Skaityti daugiauŠių dienų aplinka sausina ne tik odą ir akių junginę, bet ir nosies gleivinę. Nosies gleivinės džiūvimas ir nemalonus sausumo jausmas kamuoja sergant įvairiomis nosies ligomis. Dažnai nosies sausumas ir dirginimas praneša apie prasidedančią ūminę slogą (tai yra nuo kelių dienų iki kelių parų trunkanti pirmoji slogos stadija) arba atsiranda tuomet, kai nosies gleivinę veikia netinkami aplinkos faktoriai. Nosies gleivinės sausumas gali atsirasti ir dėl tam tikrų vartojamų vaistinių preparatų arba būti vienas iš lėtinės infekcinės arba neinfekcinės kilmės slogos simptomų. ...
Skaityti daugiauLinų sėmenys savyje kaupia dideles galias – ne be reikalo senovėje linas laikytas šventu augalu. Šiandien linų sėmenys vadinami supermaistu. Jų galima rasti ir vaistinėse, ir sveiko maisto krautuvėlėse, ir eiliniuose prekybos centruose. Taigi pristatome 10 įdomybių apie naudinguosius linų sėmenis – kodėl jais taip vertinga papildyti mitybą, kuri kai kuriais atvejais itin skurdi? ...
Skaityti daugiauLydytas sviestas, dar vadinamas Ghi arba Ghee sviestu arba skystuoju auksu, paskutiniu metu muša populiarumo rekordus. Jį itin pamėgo sveikos mitybos šalininkai, mat ant šio sviesto keptas maistas kur kas vertingesnis ir gardesnis. Šiam sviestui būdingas labai malonus skonis ir kvapas, primenantis pienišką riešutų aromatą. Teigiama, kad jis kur kas naudingesnis sveikatai nei paprastas sviestas. Šaunu ir tai, kad jis ilgiau išlieka tinkamas vartoti, be to, „pakelia“ kur kas aukštesnę kaitinimo temperatūrą (priešingai nei paprastas sviestas ar skysti saulėgrąžų ir rapsų aliejai, kurie dažniausiai naudojami kepimui), todėl kepimo metu nesusidaro nuodingos medžiagos, o pats maistas įgauna labai malonų aromatą ir poskonį. ...
Skaityti daugiauGalimybė ir vėl pasimėgauti beržų sula - viena iš priežasčių, kodėl tiek daug žmonių laukia pavasario. Beržų suloje gausu naudingų medžiagų – ji vertinga ne tik sveikatai, bet ir grožiui. Tad kodėl ta sula taip liaupsinama? Pakalbėkime apie šį pavasario šauklį plačiau ir atminkime, kad suloje išvirta kava daug skanesnė. ...
Skaityti daugiau