Savo subalansavimui kaphos turėtų vartoti aštrias, aitrias ir karčias žoles bei maisto produktus. Aštrus skonis sudarytas iš oro ir ugnies elementų. Jis pagerina kaphos tipo žmonių virškinimą, valo kūno šlakus. Kaphų, kaip ir vatų, virškinimo ugnis Agni yra mažiau kaitri, todėl jų virškinimas lėtesnis, didesnė tikimybė susidaryti kūno šlakams. Aštrus skonis ne tik aktyvina agni, bet gydo žarnyno atoniją, nutukimą, mažina vandens kaupimąsi kūne, aktyvina daugelį organizmo funkcijų. Aštrus skonis išjudina vangų kaphų mąstymą, tarsi suteikia „ugnį ir aistras“ jų emocijoms. Kartus skonis sudarytas iš eterio ir oro elementų. Jis suteikia kūnui lengvumo jausmą.
Kapchos tipo žmonės neturėtų vartoti saldumynų, riebaus ir sunkaus maisto, ledų, šaltų vaisvandenių iš šaldytuvo, turėtų riboti ir pieno produktus, ypač šaltu pavidalu vartojamus, pavyzdžiui, ledus. Blogai kaphos tipą veikia druska, kuri sulaiko jų organizme skysčius. Pirmenybę net ir vasarą reikia teikti šiltam, o ne šaltam maistui. Maistas turi būti kuklus – kruopų košė ar daržovių troškinys. Jokių padažų ant valgių nepilti. Skysčių (arbatų) kapchos tipo žmonės turėtų gerti mažiau negu vatos.
Grūdai ir ankštiniai. Grikiai, soros, kukurūzai, miežiai, visi ankštiniai.
Daržovės. Salierai, morkos, žalumynai, ridikėliai, burokėliai, kopūstai, šiek tiek bulvių.
Vaisiai. Visi džiovinti vaisiai. Kitus vaisius vartoti mažiau saldžius. Obuoliai, vyšnios, spanguolės, granatai, žemuogės.
Riešutai ir sėklos. Moliūgų ir saulėgrąžų sėklos nedideliais kiekiais.
Aliejai. Nedideliais kiekiais kukurūzų, migdolų, saulėgrąžų, garstyčių aliejus.
Gyvulinės kilmės produktai. Vištiena ir kalakutiena nedideliais kiekiais. Kartą per savaitę – kiaušinis.
Pieno produktai. Nedideliais kiekiais ožkų pienas, rūgpienis, ghi (lydytas sviestas).
Gėrimai ir saldumynai. Kartūs gėrimai su alijošiumi ar raugerškiu, mėtos vasarą. Žiemą įvairių žolių arbatos su prieskoniais, nedaug medaus.
Agni virškinamojoje sistemoje veikia kaip speciali biologinė ugnis, kuri padeda virškinti maistą. Jei pitos išbalansuoti fiziniame plane ar emocijų lygiu, ši ugnis gali sukelti ir skrandžio opą. Šio tipo žmonėms ypač tiks visos sveikuoliškos dietos, kurias siūlo natūropatai, – daug vaisių, salotų, sulčių. Kito tipo žmonėms šaltas maistas sumažina agni ir gali sutrikdyti virškinimą, o pitos, laikydamiesi salotų ir sulčių dietos, jausis tiesiog idealiai. Pitos tipo žmonių maiste turi būti mažai druskos ir riebalų.
Jų pagrindinis maistas turėtų būti grūdai, daržovės ir vaisiai. Žiemą pusryčiams ypač tiks šilta avižų, miežių ar kviečių košė. Jiems tinka visi ankštiniai. Mėsos patartina valgyti labai mažai, nes gyvuliniai riebalai ypač didina došą pita, nors sviestas sudaro išimtį. Raudona mėsa ne tik didina šią došą, bet sukelia pyktį ir agresiją. Pitos tipo žmonėms naudingi saldūs pieno produktai.
Patartina visiškai atsisakyti kavos, juodosios arbatos, nes jose yra pitas dirginančių tonizuojamųjų medžiagų – kofeino ir tanino. Kas labai mėgsta arbatą, galėtų pamėginti gerti medaus krūmo (cyclopia intermedia) arba raudonąją arbatas, kuriose nėra taninų, bet labai daug mineralinių medžiagų, ypač geležies. Šios arbatos puikios alergiškiems žmonėms, kas aktualu Pitos tipui. Pitoms daugiau reikia B grupės vitaminų, kalcio ir geležies.
Pitos tipo žmonės pasižymi puikiu apetitu, jie suirzta nepavalgę. Todėl turi maitintis reguliariai, ypač nepraleisti pietų. Vakarienės negalima valgyti vėlai. Nereikėtų valgyti supykus, suirzus. Kadangi tarp šio tipo žmonių daug verslininkų, jie turėtų keisti valgymo įpročius, o dalykinių susitikimų metu vengti kavos, pyragėlių, bet valgyti vaisius.
Pitoms tinka saldus, kartus ir aitrus skoniai. Ypatingas kartaus skonio vaidmuo, nes jis sudarytas iš oro ir eterio elementų, kurių trūksta pitoms. Ypatingas kartaus skonio vėsinamasis ir valomasis poveikis, todėl karčios žolės padeda tiek karščiuojant, tiek valant kūno šlakus, ypač kraujagysles, kepenis. Tai padeda Pitoms subalansuoti savo virškinamąją sistemą.
Grūdai ir ankštiniai. Ryžiai, avižos, miežiai, rugiai. Ypač došą pita subalansuoja miežiai. Šio tipo žmonės gali vartoti daugiau ankštinių negu kitų tipų.
Daržovės. Brokoliai, briuselio kopūstai, gūžiniai kopūstai, agurkai, bulvės, salierai. Jie turėtų mažiau vartoti burokėlių, ridikėlių, ropių.
Prieskoniai. Pitos tipo žmonės aštrių prieskonių turėtų vengti. Jiems naudinga ciberžolė. Idealūs prieskoniai – pankolis, šafranas ir mėtos. Tinka kardamonas, cinamonas ir kalendra.
Aliejai. Vartoti nedaug aliejų, ypač vengti tų augalų aliejaus, kurie šildo, pavyzdžiui, garstyčių. Tinka alyvų, sojų, saulėgrąžų.
Vaisiai. Tinka vynuogės, obuoliai, apelsinai, kriaušės, slyvos, ananasai. Reiktų vartoti bananų, greipfrutų. Vengti rūgščių vaisių.
Riešutai ir sėklos. Ypač naudingas kokosas, saulėgrąžos. Tačiau sėklų dėl jų riebalingumo jiems reiktų vartoti negu vatos tipo žmonėms. Mažiau valgyti graikiškų ir kešju riešutų.
Gyvulinės kilmės produktai. Pitoms tinka paukštiena labai mažais kiekiais, žuvis nedideliais kiekiais. Negalima vartoti jokios raudonos mėsos. Vengti kiaušinių.
Pieno produktai. Pitos tipo žmonės turėtų nevartoti labai rūgščių ir sūrių pieno produktų, tokių kaip fermentiniai sūriai, o visi saldūs produktai jiems idealiai tinka. Stiklinė šilto pieno su žiupsneliu cinamono ar kardamono vakare nuramins aistras, sureguliuos došas ir padės užmigti.
Gėrimai ir saldumynai. Netinka stipri juodoji arbata, kava, stiprūs alkoholiniai gėrimai. Net vyno ypatingomis progomis jie turėtų tik paragauti. Labai tinka mėtų, ramunėlių, kraujažolės arbatos. Vasarą galima pasidaryti kartų toniką, įlašinus į vandenį alijošiaus sulčių ir įdėjus šiek tiek medaus. Žiemą į arbatas pitos turėtų dėti šafrano. Šafranas harmonizuos Pitos tipo žmogų, sureguliuos hormonų ir fermentų sistemas, valys kraują ir skaidrins dvasią.
Vatos tipo žmonės turėtų maitintis reguliariai, vartoti šiltą, sunkų ir riebesnį maistą, gerti daugiau arbatos negu kitų konstitucijų žmonės. Jie turi vartoti visų šešių skonių maistą, bet daugiau saldaus, sūraus ir rūgštaus. Saldus skonis yra sudarytas iš žemės ir vandens stichijų, kurių ypač trūksta šio tipo žmonėms, derinio. Vatos turi vartoti daugiau pieno, kviečių, saldžių vaisių, natūralių sveikuoliškai paruoštų gardumynų. Retkarčiais reikia aštraus skonio, ypač žiemą, nes šis skonis sušildo. Šiems žmonėms būtina ypač rami ir dvasinga atmosfera valgio metu.
Vatos tipo žmonių virškinimas netolygus, kartais jie turi neblogą apetitą, o kartais ištisą savaitę maistas tarsi „stovi“ skrandyje. Tada šiems žmonėms žarnyne, stubure, sąnariuose prisikaupia šlakų, ypač jei jie nesilaikė mitybos rekomendacijų.
Grūdai ir ankštiniai: kviečiai, avižos, rudieji ryžiai. Kruopų košės turėtų būti skystesnės, su imbieru, ciberžole, kitais prieskoniais. Dėkite daugiau ghi arba paprasto sviesto. Ankštinių reikėtų vartoti kuo mažiau, tik truputį lęšių ir žaliųjų žirnelių.
Daržovės: Daržoves Vatos tipo žmonės gali vartoti labai įvairias, tik jos turėtų būti labai gerai išvirtos, šiltų košių (ne salotų su majonezu) pavidalu. Netinka kopūstai, bulvių, pomidorų ir agurkų reikėtų vartoti mažiau.
Vaisiai: tinka visi saldūs prinokę vaisiai – persikai, bananai, abrikosai.
Riešutai ir sėklos: visi riešutai ir sėklos labai naudingi, o ypač migdolai. Taip pat naudingi iš visų riešutų ar sėklų spausti aliejai.
Gėrimai ir saldumynai: įvairūs iš vaisių, grūdų, medaus paruošti saldumynai, daug arbatų, ypač iš tų augalų, kuriuos medicina priskiria adaptogenams, tokių kaip ženšenis, aralija, remanija, saldymedis.
Atraskite savo individualią mitybą ir, suderinę šių dienų mokslo žinias su Ajurvedos išmintimi, paturtinkite savo kūną, jausmus ir protą.
* Apie tai, kaip sužinoti, kokiai konstitucijai priklausote jūs, rašėme "Sveiko žmogaus" 2008 m. Nr.10
skausmingi taškai gali būti atviri – kuriuos jaučiame, ir uždari –...
Skaityti daugiauJūsų protas ir kūnas reikalauja miego, tačiau dėl streso naktį neužmiegate. Lekiame į pagalbą! Šie paprasti žvaigždžių instruktorės Mandy Ingber jogos pratimai padės atpalaiduoti mintis ir geriau pailsėti....
Skaityti daugiauŽolelių rinkėjas turėjo 23 žmonas ir užaugino daugiau kaip 200 vaikų...
Skaityti daugiauHimalaya Herbals natūralūs, veiksmingi ir saugūs produktai yra gaminami iš kruopščiai atrinktų Himalajų kalnų papėdėse augančių vaistažolių, griežtai laikantis senųjų Ajurvedos tradicijų, todėl yra ypač veiksmingi ir stebina unikaliomis savybėmis....
Skaityti daugiauJogos mokytojas Vytis Zabulėnas ne vienerius metus kasdien praktikuoja jogos filosofiją. Ramesnio, nuosaikesnio, harmoningesnio gyvenimo jis padeda ieškoti į jo užsiėmimus užsukusiems įvairaus amžiaus žmonėms Vilniuje ir Kaune, Kauno medicinos kolegijos Rytų tradicinės medicinos studentus supažindina su jogos poveikiu žmogaus savijautai. Taip pat jis yra Lietuvos jogos asociacijos pirmininkas. Dabar Vytis dar ves asmenybės ugdymo seminarus „Sveiko žmogaus akademijos“ nariams. Šie seminarai vyks kavinėje „Arbatos magija“. ...
Skaityti daugiauAr Lietuvoje gali būti naudingos, pavyzdžiui, Ajurvedos žinios?...
Skaityti daugiauŠaltuoju metų laiku, kai visi aplinkui kosėja, čiaudi ir sloguoja, vis dairomės per petį ir laukiame, kada mūsų imunitetą nugalės virusai ir visi kiti jį silpninantys stresai. Tačiau jei atsigręžtume į ilgaamžius rytiečius, dėl mus puolančių virusų ar silpno imuniteto baimintis tektų kur kas mažiau. Rytų šalių medicinoje daugiau nei 2000 metų gripo ir peršalimo profilaktikai naudojama augalo veiklioji medžiaga resveratrolis....
Skaityti daugiauArūnas Jonuškis – Klaipėdos klubo „Kelias į save“ vadovas. Jau 20 metų veda energinės jogos, energinio cigun, meditacijų praktikas. Yra 4 knygelių apie su džok terapiją, straipsnių apie sveikatą autorius, 10-ties televizijos laidų apie sveikatingumą dalyvis. Įrašė 10 DVD mokomųjų programų, kaip, pasitelkiant jogą, cigun, meditacijas, kvėpavimą, pagerinti dvasinę ir fizinę būklę. „Su džok sistema domiuosi jau du dešimtmečius, esu sukaupęs nemažą patirtį šioje srityje“, – sako Arūnas....
Skaityti daugiauMūsų tėvų ir senelių mityba skirtingais metų laikais buvo labai skirtinga – ne taip, kaip dabar, kai net viduržiemį panorėję ant stalo dedame ridikėlių ar salotų. Tik ar tai gerai? Kaip rašė žymus lietuvių filosofas, rašytojas, publicistas ir kultūros veikėjas Vilhelmas Storosta, labiau žinomas Vydūno vardu, „gyvybė prasilaužia augmenijoje, todėl augmenija suteikia gyvenimui pagrindą, gyviams ir žmonėms teikia maistą. Ir, pasak Vydūno, mums tinkamiausias tas maistas, „kurį tam laikui augmenija atneša.“ ...
Skaityti daugiauArcheologai savo kasinėjimų neandartaliečių kapavietėse metu atrado įrodymų, kad jau šie mūsų protėviai rinko gydomuosius augalus. Rašytiniai dokumentai, rasti senovės Mesopotamijoje, Kinijoje, Indijoje, Egipte, Europoje, fiksuoja analogiškus faktus. Šiame žurnalo numeryje kviečiame pasinerti į pasakojimą apie ilgą vaistinių augalų vartojimo istoriją. ...
Skaityti daugiauArcheologai savo kasinėjimų neandartaliečių kapavietėse metu atrado įrodymų, kad jau šie mūsų protėviai rinko gydomuosius augalus. Rašytiniai dokumentai, rasti senovės Mesopotamijoje, Kinijoje, Indijoje, Egipte, Europoje, fiksuoja analogiškus faktus. Šiame žurnalo numeryje kviečiame pasinerti į pasakojimą apie ilgą vaistinių augalų vartojimo istoriją. ...
Skaityti daugiauPraėjusiuose „Sveiko žmogaus“ numeriuose pasakojome apie akupunktūrą ir akupresūrą. Šį kartą skaitytojus kviečiame iš arčiau pažvelgti į šių dviejų netradicinių gydymo būdų panašumus ir skirtumus, geriau juos suprasti ir, esant poreikiui, lengviau pasirinkti. Apie tai daugiau paprašėme papasakoti rubrikos konsultanto, Kauno medicinos universiteto dėstytojo, Reabilitacijos klinikos gydytojo ir Dainiaus Butvilo klinikos įkūrėjo Dainiaus Butvilo....
Skaityti daugiauViena iš plačiajai visuomenei geriausiai žinomų, o kartu ir intriguojančių netradicinės medicinos šakų yra akupunktūra. Šią „šlovę“ gydymo būdas užsitarnavo iš pažiūros ekstremaliomis priemonėmis – kūno badymu adatomis. Daugelis, nors ir girdėję, netiki jog procesas, kai į įvairias kūno vietas bedamos adatėlės, yra neskausmingas. Taigi, norėdamas praskleisti akupunktūros paslapties šydą, „Sveikas žmogus“ savo netradicinės medicinos rubrikoje šį kartą pasakoja apie akupunktūrą. ...
Skaityti daugiauKad ir ką sakytų jogos ekspertai, reikia pripažinti, jog ši Rytų medicina vis dar yra naujas reiškinys Lietuvoje. Nei ketvirtadalis Lietuvos žmonių negalėtų tiksliai apibūdinti, kas tai yra, ką jau kalbėti apie bandymą praktikuoti jogą. Tikėtina, kad jūs jau esate skaitę išsamų pradžiamokslį šia tema, tačiau galbūt nepastebėjote vieno fakto – jį parašė žmogus, aktyviai užsiimantis joga. Būtent todėl minėtuose tekstuose tokia netradicinės medicinos forma yra pernelyg aukštinama. Šiame straipsnyje pateiksiu savo nešališką, ne jogos ekspertės požiūrį į jogą. Iš pradžių trumpai aprašysiu jogos istoriją, vėliau papasakosiu apie jos pritaikymą ir naudą kasdieniame gyvenime, o vėliau ir išsamų teigiamos mąstysenos bei meditacijos sąvokų aprašymą....
Skaityti daugiauMūsų visų tėvynė yra Žemės planeta. Mes esame jos dalis, o ji yra mūsų dalis. Žemė duoda gyvybę augalams, vandenį ir orą, būtinus mūsų egzistavimui. Mūsų kūnai, kai juos palieka gyvybė, atiduodami žemei. Daugelį amžių žmonija tikėjo, kad žemė – visatos centras, nes ji gyvenimo pagrindas. Deja, žmogus labai užteršė savo gimtąją planetą, nyksta miškai, nuodijamos upės ir atmosfera, o kartu išsigimsta žmogus. Galbūt todėl ir žemės stichijos ligos (diabetas, virškinimo negalavimai) tapo masiškai paplitusios....
Skaityti daugiauFengšui – tai 4000 metų amžiaus senovinis kinų menas kurti namų interjerą ir apimantis daiktų, spalvų, simbolių išdėstymą taip, kad visos žmogaus gyvenimo sritys veiktų harmoningai bei pritrauktų teigiamą „či“ energiją. Vis dėlto reikėtų nepamiršti, jog kaip ir daugelio netradicinio gyvenimo ar gydymo būdų, fengšui poveikis nėra patvirtintas moksliškai ar kaip nors kitaip garantuojamas. Nepaisant to, šį meną praktikuoja daugybė žmonių visame pasaulyje, apie jį rašomos knygos, tad „Sveikas žmogus“ siūlo jei ne išbandyti, tai bent jau susipažinti su šiuo menu ir patiems nuspręsti, tikėti šiais patarimais, ar ne. ...
Skaityti daugiauVandens stichija Primename, kad kinų medicinos supratimo pagrindas – savitas supratimas apie žmogų, jo energijas. Kūne vykstančius procesus valdo specialus 5 energijų algoritmas. Šias energijas dar vadina stichijomis. ...
Skaityti daugiauŠiandien daug dėmesio skiriama mitybai, t.y. atskirų maisto produktų mitybinei vertei ir jų pasirinkimui. Mokslininkai randa vis naujų veikliųjų medžiagų augaliniuose produktuose, ieško ryšio tarp šių medžiagų vartojimo ir galimybės išvengti ligų. Šiuolaikinė civilizacija visų ligų priežasčių (ir jų profilaktikos priemonių) ieško ekologijoje ar vitaminų, mineralinių medžiagų, atioksidantų derinyje. Tikimasi taip sutvarkyti ląstelėje vykstančius medžiagų apykaitos procesus ir kitas fiziologines funkcijas, kad taptume sveiki, darbingi ir žvalūs. Ar tai įmanoma? Ar įmanoma maisto produktais pasiekti kūno ir sielos harmoniją, ar tai tik utopiškos stebuklingojo „gyvybės eleksyro“ paieškos ?...
Skaityti daugiauRytų filosofija bei medicina didelį dėmesį skiria žmogaus jausmams, mąstymui. Teigiama, kad jausmų ir mentalinė energija funkcionuoja visame kūne, o jos dalis saugoma mūsų organuose. Ji ir sudaro jų esmę. Senosios filosofinės kinų medicinos citatos teigia – nuolat vibruojant penkių stichijų dorybių ribose, žmogaus sistema išlieka stabili, jei įnešame negatyvų kintamąjį, visa energinių kanalų sistema, o kartu ir kūno funkcijos, sutrinka. Kas tie negatyvūs veiksniai? Teigiama, kad vandens stichiją pažeidžia pagieža, neapykanta, baimė. Medžio stichiją – abejonė, neapsisprendimas, agresija, ugnies – liūdesys, pavydas, žemės – melas, įkyrios mintys, metalo – išankstinis nusistatymas, melancholija. ...
Skaityti daugiauŠiuolaikinis gyvenimo stilius neurotiškas, todėl nenuostabu, kad dauguma žmonių mūsų visuomenėje patiria stresą, nerimą, depresiją. Klasikinėje medicinoje šios ligos gydomos specialiais vaistais, o pradinės ligų stadijos – psichoterapija. Ar gali žmogus pats sau padėti? Pirmiausia jis turi žinoti, kaip funkcionuoja jo kūnas, kokia jo energinė schema, kaip atsiranda mintys ir jausmai, tik tada jis gali savyje susivokti ir tvarkytis. Ką Rytų tradicinė medicina kalba apie depresiją ir nestabilią psichiką?...
Skaityti daugiauPraėjusiame „Sveiko žmogaus“ numeryje pasakojome apie pagrindinius mitybos pagal Ajurvedą principus. Šį kartą jūsų dėmesiui konkrečios rekomendacijos, ką valgyti atskirų konstitucijų žmonėms....
Skaityti daugiauŠiuolaikinės mitybos rekomendacijos atkreipia dėmesį į du svarbiausius aspektus – kad būtų tinkamas maisto medžiagų kiekis dienos racione, tarp jų ir biologiškai veiklių junginių. Ir kad maistas būtų gerai suvirškintas – gerai veiktų visi organai, atsakingi už virškinimą, būtų pakankamai išskiriama fermentų. Ajurvedos požiūris, nors daug senesnis, yra kur kas išsamesnis, turi daugiau briaunų. Kertinis šios filosofijos ir medicinos žinių aspektas, kalbant apie mitybą, – ji turi būti individuali, subalansuojanti tiek žmogaus energinį lauką, kūno funkcijas, jausmus bei protą. ...
Skaityti daugiauSuprasti, kas yra žmogaus higiena, nėra sunku. Suvokti, kad ji gali būti mūsų sveikatos esmė ir pagrindas – daug sunkiau. Nes mes nežinome, kas yra žmogaus higiena pagal Ajurvedą. Pagal Ajurvedą žmogus yra siela, turinti kūną, protą, jusles, ego ir intelektą. Sveikas ir laimingas žmogus gali jaustis tik tada, kai sveikos ir, svarbiausia, higieniškai švarios jo visos šios sudedamosios komponentės. O kokia gi higiena reikalinga žmogaus sielai, kūnui, protui, juslėms, ego ir intelektui? Lengviausia pradėti, žinoma, nuo kūno....
Skaityti daugiauTęsiame praėjusiame numeryje pradėtą straipsnių „Kita medicina“ ciklą – apie oficialiai nepriimtą mediciną. Pirmajame straipsnyje tuomet pristatėme seniausią mediciną – ajurvedą. Šį kartą apie tai, ką ajurveda teigia apie maisto skonį....
Skaityti daugiauBobo Honibolo (Bob Honiball) patirtis kovos menų, savigynos ir neginkluotos kovos menų srityse siekia per 40 metų. Prasta sveikata vaikystėje pastūmėjo Bobą susidomėti kovos menais, atrasti juose tobulą fizinį aktyvumą, stiprią filosofiją, požiūrį į gyvenimą, discipliną ir, aišku, sveikatos užtikrinimą. Jis yra įvaldęs ir Tai-či metodą, kurį galima vadinti ne tik kovos metodu, bet ir būdu išsaugoti gerą savijautą ilgą laiką. ...
Skaityti daugiau