Nėštumo metu, idealu – dar planuojant nėštumą, būtina pasirūpinti dantimis, tuomet jų aukoti nereiks. Vėmimas, keisti mitybos įpročiai ir kalcio trūkumas dantims kenkia. Laikykitės bendrų dantų priežiūros taisyklių: valykitės tik minkštu šepetėliu du kartus per dieną fluoruota pasta. Po vėmimo burną praskalaukite pienu ar vandeniu arba pakramtykite sūrio. Valytis dantis galima tik praėjus valandai.
Pas odontologą apsilankykite mažiausiai tris kartus – kiekvieną nėštumo trimestrą.
Deja, kas gims, iš odos išvaizdos atspėti neįmanoma. Tačiau nėštumo metu iš tiesų gali paūmėti arba, atvirkščiai, išnykti odos ligos, pvz., psoriazė, atopinis dermatitas. Pigmentacija, drūžės, išsiplėtę kapiliarai, marmuruota oda – tai fiziologiniai odos pokyčiai, kurie visi, išskyrus drūžes, po gimdymo išnyksta. Nėštumo dilgėlinė, nėščiųjų pūslelinė, paprastieji spuogai taip pat praeina.
Nepamirškite, kad nėštumo metu „gražios odos ir plaukų“ vitaminų, t.y. A, E, B grupės bei cinko poreikis padidėja.
„Laukiesi, vadinasi, turi valgyti „už du“, – neretai sakoma. Netiesa. Nustatyta, kad kūdikio laukiančios moters maisto medžiagų poreikis padidėja tik 300 kcal, t.y., jei iki nėštumo reikėdavo 2000 kcal, dabar reiks 2300 kcal. Papildomų kalorijų reikia gauti iš baltymų, kurie būtini vaisiaus augimui. Dietų nėštumo metu nesilaikykite, nes tikrai galite pakenkti sau ir savo vaikui.
Kai kurių vitaminų ir mineralinių medžiagų poreikis nėštumo metu iš tiesų padidėja. Paminėsime tuos, kurių dažnai trūksta ir kurie ypač svarbūs vaisiui vystytis ir mamai būti sveikai.
Vitaminas A būtinas vaisiaus akių, širdies, gleivinių vystymuisi, taip pat bet kurios moters grožiui ir sveikatai. Nėščiajai reikia 1000 µg per dieną (t.y. +200 µg daugiau nei iki nėštumo). Svarbu valgyti daugiau pieno produktų, kiaušinių trynių, ikrų, morkų, špinatų. Šio vitamino negalima perdozuoti dėl vaisiaus apsigimimų rizikos, todėl, vartodamos kelių vitaminų preparatų, suskaičiuokite suminę šio vitamino dozę.
Vitaminas D svarbus kalciui pasisavinti, taigi tiek vaisiaus, tiek motinos kaulams, dantims. Nėščiajai reikia 10 µg (+5 µg).
Jo daug žuvų taukuose, ikruose, svieste, piene, riebioje žuvyje. Viršyti paros dozės taip pat negalima.
Kai trūksta folio rūgšties, lieka vaisiaus stuburo defektų, o mama suserga anemija. Nėščiajai reikia 0,4mg (+0,1mg).
Folio rūgšties yra žalialapėse daržovėse, kiaušiniuose, piene.
Geležies (Fe) trūkumas – dažniausia nėščiųjų anemijos priežastis. Reikia 25 mg (+10 mg) per parą. Daug raudonoje mėsoje, špinatuose. Vitaminas C pagerina Fe pasisavinimą.
Kalcis (Ca) būtinas nėščiosios ir vaisiaus kaulų ir dantų sveikatai. Nėščiajai reikia 1200 mg (+ 200 mg). Kalcio gauname iš pieno produktų, duonos gaminių.
Cinkas (Zn) svarbus vaisiui, besiformuojančiai placentai, gražiai odai. Reikia 15 mg (+3 mg). Yra mėsoje, sūryje, kruopose, riešutuose.
Jodas (I) būtinas vaisiaus smegenų formavimuisi, augimui. Daugiausia gauname iš aplinkos, jūros gėrybių. Būsimajai mamai jodo reikia 180 µg (+30 µg).
Vis dėlto taip maitintis, kad visko užtektų, retai pavyksta, todėl patariama nuo 12 nėštumo savaitės gerti nėščiosioms skirtų vitaminų preparatų, o folio rūgšties – likus trims mėnesiams iki planuojamo nėštumo. Geriausia rinktis specialiai nėščiosioms skirtus vitaminus, (pvz., Longvit formulė nėščiosioms ), nes jie sukurti taip, kad lemia normalų vaisiaus augimą ir vystymąsi. Jų sudėtyje yra visų būtinų vitaminų ir mineralų (vitamino B12, folio rūgšties, kalcio, magnio, seleno ir kt. – iš viso 23 vitaminai ir mineralai). Labai svarbu, kad jų dozės parinktos tokios, kad nekenkia nei mamai, nei vaisiui.
Atšalus orams, vis didesnė tikimybė persišaldyti, o gerklės skausmas - vienas iš pagrindinių persišaldymo simptomų. Kas provokuoja gerklės skausmą? Kokiomis priemonėmis galima jį numalšinti? Į šiuos klausimus paprašėme atsakyti KMU Ausų, nosies ir gerklės klinikos gydytojo Sauliaus Vaitkaus. ...
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauAr nėštumo metu verta galvoti apie tinkamą dietą? Ar vitaminai ir mikroelementai yra svarbūs per lemtingąjį devynių mėnesių laikotarpį? Kaip skiriasi maisto medžiagų poreikis įvairiais nėštumo periodais?...
Skaityti daugiauKad vaisius vystytųsi normaliai, racionaliai maitintis nėštumo metu yra labai svarbu. Idealiais atvejais sveikos mitybos taisyklės su būsima mama turėtų būti aptariamos dar prieš jai pastojant. ...
Skaityti daugiauKofeinas – vienas iš dažniausiai mūsų vartojamų cheminių medžiagų (taip pat ir nėštumo metu). Jo gauname gerdami kavą, arbatą, kai kuriuos kitus gėrimus, valgydami šokoladą. Duomenys, kalbantys apie tai, kokią įtaką kofeinas daro nėštumo metu vykstantiems procesams, – prieštaringi. Vis dėlto nurodoma, kad, suvartojant daugiau kaip 300 mg kofeino kasdien, gali pasireikšti vaisiaus vystymosi sutrikimai ir spontaninis (savaiminis) abortas. Kokią įtaką gali turėti mažesni kofeino kiekiai, nėra tiksliai aišku. ...
Skaityti daugiauKuri kūdikio laukianti moteris nėra jautusi nerimo: ar mano vaikas bus sveikas?, „ar nesutriks mano pačios sveikata? Rūpestis vaiku ir savimi neturėtų kelti abejonių: mylėdama save, mama kartu rūpinsis vaikučiu. Juk ką valgo mama, tą ir vaikas, kuo kvėpuoja mama, tuo ir vaikas. Tai suprasdamos, moterys dažnai būtent tuo metu ryžtasi mesti rūkyti, sveikiau maitintis. Tačiau keisčiausios pagundos (pvz., tortas su marinuotais agurkėliais), kartais ir artimųjų nesupratingumas lyg verčia pamiršti sveikatą. Be to, būsimosios mamytės organizmas taip sutvertas, kad viską, ko reikia, atiduoda vaikui, taigi, gaudama kokių nors reikalingų medžiagų per mažai, ji jas atiduoda, ir pirmiausia nukenčia pati, po to vaikas....
Skaityti daugiauNėštumo metu svarbu sveikai maitintis, nes visas maisto medžiagas vaisius gauna per motinos kraują. Būsimajai mamai daugiau nei paprastai reikia vitaminų ir mineralinių medžiagų, ypač kalcio, folio rūgšties, B grupės vitaminų, jodo ir geležies. Šių medžiagų trūkumas gali sutrikdyti vaisiaus raidą, sukelti persileidimą, priešlaikinį gimdymą. Tačiau kai kurių vitaminų perteklius (ypač A, D, E) taip pat gali būti pavojingas....
Skaityti daugiauAvokadus pamėgo praktiškai visas pasaulis – ir tai jau seniai ne tik mada, bet ir labai naudingas mitybos elementas. Retas žino, kad avokadas iš tikrųjų yra vaisius, botaniniu požiūriu priskiriamas prie uogų. Pateiksime 5 priežastis, kodėl verta reguliariai valgyti avokadus. ...
Skaityti daugiauKai kurie sako, kad nėščiosioms negalima valgyti Brie sūrio. Tačiau ką daryti, jei jo taip stipriai norisi? Atsakymas paprastas – reikia rinktis pasterizuotus produktus, kuriuose nėra potencialiai kenksmingų bakterijų. Iš esmės nėščiosioms galima valgyti daugelį maisto produktų, svarbiausia, kad viskas būtų tinkamai apdorota ir protingai parinkta. Tad pateikiame keletą taisyklių, kaip atsakingiau rinktis maistą nėščiosioms ir ko reikėtų vengti, kad vaikelis ir pati nėščioji nepatirtų jokios potencialios žalos. ...
Skaityti daugiauTikriausiai daugeliui teko matyti, kai vienas populiariausių visų laikų animacinių filmukų herojų, vardu Popajus, suvalgo skardinę žalių daržovių ir įgauna neįprastų galių, padedančių nugalėti bet kokius priešininkus. Ir kas gi toje skardinėje? Ogi špinatai – žalios lapinės daržovės, kurios ir šiandien laikomos supermaistu. Kuo organizmui naudingi špinatai? Kokia jų maistinė vertė? Kaip juos paruošti, kad maistas būtų ne tik naudingas, bet ir skanus? ...
Skaityti daugiauMagnis – vienas svarbiausių mineralų, kurio būtina gauti kasdien. Jei jo nepakanka su maistu, tuomet gali būti naudinga pavartoti papildomai, nes jo trūkumas gali sukelti ne vieną problemą. Tad pakalbėkime apie šią gyvybiškai svarbią mineralinę medžiagą plačiau. Kuo ji svarbi organizmui? Kokie jos trūkumo požymiai? Koks jos paros poreikis? Kokiame maiste magnio yra daugiausiai? ...
Skaityti daugiauPersivalgydami mes ne pasisemiame energijos, o tampame mieguisti, vangūs ir tingūs. Be to, kas kartą pakenkiame ne tik virškinimo sistemai, bet ir visam organizmui. Kodėl taip dažnai persivalgome ir ką daryti, kad ši problema pasikartotų kuo rečiau? ...
Skaityti daugiauOžkų pienas – nuo seno vertinamas maisto produktas, kuris, kaip manoma, yra ne tik maistingas, bet ir turi gydomųjų galių. Kuo naudingas ožkų pienas ir kodėl verta bent vieną kartą per savaitę pasimėgauti ožkų pieno sūriu?...
Skaityti daugiau
Lankytojų komentarai
Parašykite savo nuomonę