Šiuo metu manoma, kad moteris būtinai turi gauti pakankamą folio rūgšties, magnio ir kalcio kiekį. Daug moterų teigia, kad jos turi per mažai laiko ir energijos mitybai planuoti ir maistui gaminti. Kita kliūtis yra vieni kitiems prieštaraujantys patarimai, kaip reikėtų taisyklingai maitintis. Be to, daug moterų valgo kuo mažiau, taip bandydamos kontroliuoti savo kūno svorį ir kartu rizikuodamos gauti nepakankamą kiekį būtinų maisto medžiagų.
Prieš pastojant ir pirmąjį nėštumo trimestrą būtina gauti pakankamą folio rūgšties ir vitamino B kiekį, norint patenkinti didėjančio kraujo tūrio ir augančio vaisiaus reikmes ir sumažinti vaisiaus nervinio vamzdelio sklaidos trūkumų riziką. Rekomenduojama kasdien papildomai gauti 0,4 mg folio rūgšties kartu valgant maistą, kuriame jos yra.
Papildomas geležies kiekis nėštumo metu reikalingas didėjančiam motinos eritrocitų kiekiui ir augančiam vaisiui bei placentai. Pakankamų organizmo geležies atsargų, buvusių prieš pastojimą, ir sveikos mitybos pakanka padidėjusiam panaudojimui patenkinti. Tačiau papildomai geležies vartoti reikia tada, kai įtariama, jog atsargų nepakanka. Dažniausiai papildomas nedidelis geležies kiekis skiriamas antrąjį ir trečiąjį nėštumo trimestrą.
Magnis dalyvauja daugelio fermentų veikloje. Nėštumo metu moteris turi gauti 300-350 mg magnio per parą. Jo poreikis tuo laikotarpiu smarkiai padidėja dėl sustiprėjusio motinos organizmo metabolizmo bei greito vaisiaus augimo. Be to, nėštumo metu daugiau magnio pasišalina su šlapimu, todėl gali greitai išsivystyti magnio trūkumas. Kai trūksta magnio, smarkiai padidėja persileidimų ir priešlaikinių gimdymų skaičius, dažniau vystosi gestozės, t.y. hipertenzija kartu su proteinurija ir didelėmis edemomis, sutrinka vaisiaus vystymasis, padidėja vaisiaus uždusimo gimdoje bei lėtinio placentos funkcijos nepakankamumo grėsmė. Todėl papildomai magnio vartoti labai svarbu tiek motinos, tiek vaisiaus sveikatai. Magnio preparatai ne tik papildo organizmą šiuo elementu ilgesniam laikui, bet ir padeda staiga pajutus priešlaikinius gimdos sąrėmius ar prasidėjus raumenų mėšlungiui.
Žalios lapinės daržovės, riešutai, nemalti grūdai, pupos, pupelės, žirniai, pieno produktai, žuvis, raudona mėsa, paukštiena.
Nėščiai ir žindančiai moteriai reikia kalcio ir vitamino D savo kaulų audinio masei palaikyti, kol vystosi vaisiaus skeletas ir vyksta laktacija. Šių medžiagų papildomai skiriama tada, kai moters dietoje yra per mažai kalcio ir vitamino D.
Svarbu, kad nėščia moteris su maistu gautų pakankamą pagrindinių riebalų rūgščių (linolio ir linoleno rūgšties) kiekį, kad būtų užtikrintas vaisiaus nervų sistemos ir regėjimo vystymasis.
Kai vitaminų ir mineralų, gaunamų su maistu, kiekis nepakankamas, tai galima koreguoti jų skiriant papildomai. Moterys, vartojančios multivitaminų ir multimineralų turinčius preparatus, turi būti įspėtos negerti daugiau kaip vieną tabletę per dieną, kad būtų išvengta per didelio (didesnio kaip 10 000 TV) vitamino A kiekio per dieną.
Buvo manoma, kad visos nėščiosios turi priaugti 10-14 kg svorio. Tai buvo grindžiama teorine prielaida, kiek galėtų sverti nėštumo produktai. Dabartinės rekomendacijos siūlo atsižvelgti į kūno masės indeksą (KMI), buvusį prieš pastojant.
Atšalus orams, vis didesnė tikimybė persišaldyti, o gerklės skausmas - vienas iš pagrindinių persišaldymo simptomų. Kas provokuoja gerklės skausmą? Kokiomis priemonėmis galima jį numalšinti? Į šiuos klausimus paprašėme atsakyti KMU Ausų, nosies ir gerklės klinikos gydytojo Sauliaus Vaitkaus. ...
Skaityti daugiauŽinia apie nėštumą visada pakeičia tiek nėščiosios, tiek artimiausių jos žmonių gyvenimą, ir nors, kaip teigia gydytojai, – tai normali fiziologinė būsena, su kuria reikia susitaikyti, moteris dažniausiai tampa daug atsargesnė ir dėmesingesnė savo gyvenimo būdui, mitybai bei savijautai. Juk dabar ji atsakinga ne tik už savo, bet ir už naujo žmogaus gyvenimą. Tad kokios gi tos pagrindinės gairės, kurių nėštumo metu turėtų laikytis kiekviena būsimoji mama? Konsultuoja gydytoja ginekologė Eugenija ABRAITIENĖ. ...
Skaityti daugiauAr nėštumo metu verta galvoti apie tinkamą dietą? Ar vitaminai ir mikroelementai yra svarbūs per lemtingąjį devynių mėnesių laikotarpį? Kaip skiriasi maisto medžiagų poreikis įvairiais nėštumo periodais?...
Skaityti daugiauKad vaisius vystytųsi normaliai, racionaliai maitintis nėštumo metu yra labai svarbu. Idealiais atvejais sveikos mitybos taisyklės su būsima mama turėtų būti aptariamos dar prieš jai pastojant. ...
Skaityti daugiauKofeinas – vienas iš dažniausiai mūsų vartojamų cheminių medžiagų (taip pat ir nėštumo metu). Jo gauname gerdami kavą, arbatą, kai kuriuos kitus gėrimus, valgydami šokoladą. Duomenys, kalbantys apie tai, kokią įtaką kofeinas daro nėštumo metu vykstantiems procesams, – prieštaringi. Vis dėlto nurodoma, kad, suvartojant daugiau kaip 300 mg kofeino kasdien, gali pasireikšti vaisiaus vystymosi sutrikimai ir spontaninis (savaiminis) abortas. Kokią įtaką gali turėti mažesni kofeino kiekiai, nėra tiksliai aišku. ...
Skaityti daugiauKuri kūdikio laukianti moteris nėra jautusi nerimo: ar mano vaikas bus sveikas?, „ar nesutriks mano pačios sveikata? Rūpestis vaiku ir savimi neturėtų kelti abejonių: mylėdama save, mama kartu rūpinsis vaikučiu. Juk ką valgo mama, tą ir vaikas, kuo kvėpuoja mama, tuo ir vaikas. Tai suprasdamos, moterys dažnai būtent tuo metu ryžtasi mesti rūkyti, sveikiau maitintis. Tačiau keisčiausios pagundos (pvz., tortas su marinuotais agurkėliais), kartais ir artimųjų nesupratingumas lyg verčia pamiršti sveikatą. Be to, būsimosios mamytės organizmas taip sutvertas, kad viską, ko reikia, atiduoda vaikui, taigi, gaudama kokių nors reikalingų medžiagų per mažai, ji jas atiduoda, ir pirmiausia nukenčia pati, po to vaikas....
Skaityti daugiauNėštumo metu svarbu sveikai maitintis, nes visas maisto medžiagas vaisius gauna per motinos kraują. Būsimajai mamai daugiau nei paprastai reikia vitaminų ir mineralinių medžiagų, ypač kalcio, folio rūgšties, B grupės vitaminų, jodo ir geležies. Šių medžiagų trūkumas gali sutrikdyti vaisiaus raidą, sukelti persileidimą, priešlaikinį gimdymą. Tačiau kai kurių vitaminų perteklius (ypač A, D, E) taip pat gali būti pavojingas....
Skaityti daugiauAvokadus pamėgo praktiškai visas pasaulis – ir tai jau seniai ne tik mada, bet ir labai naudingas mitybos elementas. Retas žino, kad avokadas iš tikrųjų yra vaisius, botaniniu požiūriu priskiriamas prie uogų. Pateiksime 5 priežastis, kodėl verta reguliariai valgyti avokadus. ...
Skaityti daugiauKai kurie sako, kad nėščiosioms negalima valgyti Brie sūrio. Tačiau ką daryti, jei jo taip stipriai norisi? Atsakymas paprastas – reikia rinktis pasterizuotus produktus, kuriuose nėra potencialiai kenksmingų bakterijų. Iš esmės nėščiosioms galima valgyti daugelį maisto produktų, svarbiausia, kad viskas būtų tinkamai apdorota ir protingai parinkta. Tad pateikiame keletą taisyklių, kaip atsakingiau rinktis maistą nėščiosioms ir ko reikėtų vengti, kad vaikelis ir pati nėščioji nepatirtų jokios potencialios žalos. ...
Skaityti daugiauTikriausiai daugeliui teko matyti, kai vienas populiariausių visų laikų animacinių filmukų herojų, vardu Popajus, suvalgo skardinę žalių daržovių ir įgauna neįprastų galių, padedančių nugalėti bet kokius priešininkus. Ir kas gi toje skardinėje? Ogi špinatai – žalios lapinės daržovės, kurios ir šiandien laikomos supermaistu. Kuo organizmui naudingi špinatai? Kokia jų maistinė vertė? Kaip juos paruošti, kad maistas būtų ne tik naudingas, bet ir skanus? ...
Skaityti daugiauMagnis – vienas svarbiausių mineralų, kurio būtina gauti kasdien. Jei jo nepakanka su maistu, tuomet gali būti naudinga pavartoti papildomai, nes jo trūkumas gali sukelti ne vieną problemą. Tad pakalbėkime apie šią gyvybiškai svarbią mineralinę medžiagą plačiau. Kuo ji svarbi organizmui? Kokie jos trūkumo požymiai? Koks jos paros poreikis? Kokiame maiste magnio yra daugiausiai? ...
Skaityti daugiauPersivalgydami mes ne pasisemiame energijos, o tampame mieguisti, vangūs ir tingūs. Be to, kas kartą pakenkiame ne tik virškinimo sistemai, bet ir visam organizmui. Kodėl taip dažnai persivalgome ir ką daryti, kad ši problema pasikartotų kuo rečiau? ...
Skaityti daugiauOžkų pienas – nuo seno vertinamas maisto produktas, kuris, kaip manoma, yra ne tik maistingas, bet ir turi gydomųjų galių. Kuo naudingas ožkų pienas ir kodėl verta bent vieną kartą per savaitę pasimėgauti ožkų pieno sūriu?...
Skaityti daugiau
O paskutine pastraipa is viso ’’pritrenke’’, taip ir neparase, kiek reiktu priaugti, kad nebutun dramblys.