2015-07-19 06:07
Nežinau, bet kai žmogus beveik visą savo energiją ir sveikatą turi skirti tam, kad išsilaikytų, kad elementariai pasirūpintų vaikais, namais, būtinais dalykais, kurių, deja, be pinigų neturėsi, tai nelieka nei laiko, nei jėgų dvasiniams dalykams, t. y. tam, kas pildo sielą, ją taurina, kelia, ugdo. tarybiniais laikais mes buvo mokomi, kad pinigai yra blogis, smerkiami buvo perpardavinėtojai ir t. t. kai aš čia taip užvedžiau kalbą apie pinigus, tai atrodo esu kažkokia materialistė ir piniguotė, tik apie juos galvojanti:)) Anaiptol. Tik daug dirbdama labai pavargstu ir dažnai jau nieko kito nebesinori, negaliu skirti daugiau laiko tam, kam iš tikro norėčiau, kas mane gaivintų. Net bendrauti kartais nėra jėgų, pasirūpinti sveikata. Kažkoks nuo senų laikų yra įsišaknijęs požiūris, kad geras, dvasingas tik tas, kas neturtingas, tik per kančią žmogus tampa daugiau supratęs, išmintingesnis ir t. t. Nemanau. Sutinku tik iš dalies. Taip, reikalinga pajusti tai, kas yra nepritekliai, kas yra skausmas, netektis, bet žmogus, daugiau galintis skirti laiko lavinimuisi, meno pasaulio pažinimui, bendravimui su įdomiais, intelektualiais žmonėmis, pagaliau poilsiui, tiesiog pabuvimui ramiam su gamta, savimi, džiaugsmui, malonumui, tas labiau gali save realizuoti, atsiskleist labiau gali jo siela, pagaliau jis gali kurti.vakar kalbėjausi su vienu menininku, labai gilus, paprastas, dvasingas žmogus, parodė nuostabų savo darbą, darytą turint laiko, mąstant, turint laiko kiekvieną potėpį apgalvoti, išjausti, vėl ir vėl pabandyti. Man tas jo paveikslas panašus savo giluma, preciziškumu į Veimerio Merginą su perlu. tai ir kalbėjom, kad taip dirbti yra prabanga, kad negali sau to leisti, nes jei tik tokius darytum, alkanas liktum, tad reikia daryti ir neįdomius darbus, ir greit ir bet kaip dažnai, prieštaraujant savo norui, nes tiesiog reikia pinigų, gyvenimas nelaukia, dabar daug kas paviršiumi slysta, skuba, bėga -darbai,jausmai. Toks gyvenimas - į plokštumą. Gyvenimo ritmui nelabai paprieštarausi, kaip kokiam upės bėgimui. Tad tikrai pavydžiu tiem, kam nerūpi tie pinigai.bet aš tuo netikiu.taip tik sakoma. Anksčiau žmogus galėjo iš savo ūkelio pragyventi-daržiuko, karvutės.Dabar taip retas gali. neteksi darbo-išjungs elektrą pvz., kai neužsimokėsi, taigi net interneto nebus, tai kaip parašysim tada:))))Bent man tai pinigai yra laisvė.Bet visai būti aprūpinama ir gyventi iš kažkieno kišenės - žmogaus ar valstybės- nenorėčiau.nenoriu jaustis skolinga, priklausoma, išlaikytinė. Pagaliau darbas mobilizuoja, tai tam tikras iššūkis. ir nepavydžiu turtuoliaim, nes žinau, kaip nelengva būti tuo turtingu, kiek reikia nervų, jėgų tai išlaikyti. Žaviuos tais, kas tai geba. Jie tarsi stumia gyvenimą, kuria vertybes kad ir materialias, bet jomis remdamiesi galime kurti ir dvasines-mokytis, pažinti menus, keliauti.Jie sukuria darbo vietas ir t.t. Toks yra gyvenimas - turi vyniotis abi pusės - ir dvasinė, ir materiali. Štai šiandien važiuosiu į Žemaitkiemio dvarą klausyti muzikos, Pažaislio festivalio renginys. Na, keturi žmonės, bilietai, benzinas, apsirengti. Taigi-ar aš galėčiau sau leisti tai be pinigų? Negalėčiau.Taigi-man pinigai -vertybė.Sakysit, galiu diską paklausyti, bet ir diską reikia pirkti, ir jam įrangą, o muzikos klausymas per tv ar įrangą-cukraus laižymas per stiklą:)))