2015-11-05 22:11
To Tiesiog as:
Atsiprasau, jei jums nepatinko mano pavartotas "nekulturingas" zodis, bet as nematau tame problemos. Tai paprastas ir aiskus, galbut siek tiek astresnis, bet lietuviskas zodis, vartojamas ne tik zmoniu su viduriniu, bet ir profesoriu. Tiek tos... Beje, nekaltinu jusu nenoru dometis ar mokytis, bet jus matyt esat viena is nedaugelio, tikrai norinciu tai daryti. Suprantu, kad jums zymiai sunkiau, nes auginate vaikuti ir zinau, koks sunkus mediko darbas, bet tokia jau specialybe pasirinkom ir lengva niekada nebus. Pasidomekit British Council, jie tikrai turetu padeti ar duoti jums kokiu nors ideju. Tikrai zinau, kad VU galima laikyti IELTS anglu kalbos egzamina ir Vilniuje taip pat kazkur galima laikyti USMLE egzaminus (jei kada nors planuojate dirbti gydytoja JAV). Beje, su malonumu suteikciau daugiau informacijos, tik pasakykit kas jus tiksliai domina ir ka jus planuojate. Jei jums reikalinga gera anglu kalbos mokymuisi skirta knyga, as jums asmeniskai ja atsiusiu. Mano E-mail: velniux@hotmail.com
To Andrius, BPG rezidentas:
Mokslus baigiau VU ir ranka prie sirdies pridejes galiu pasakyti, kad nusirasineja ten labai daug ir beveik visi. Saunu, kad Jus saziningas ir moketes 9-tukais ir 10-tukais, bet ar jus manot, kad ivertinimas 9 ar 10 yra realus jusu ziniu ivertinimas??? Atsiprasau, jei pasirodys, kad nuvertinu jusu zinias, bet as manau, kad ne, nes 9-tukui ar 10-tukui (kas yra 90-100%) nezino net labiausiai apsiskaites profesorius arba jus tikrai genijus. Anglijoje studentai vertinami A (daugiau, nei 70%), B(60-70%), C (50-60%) ir kitais neigiamais (maziau, nei 50%) pazymiais. Ivertinima A gauna vienetai ir man per pora metu neteko girdeti, kad koks nors mano sutiktas medicinos studentas is baigiamuju egzaminu gautu daugiau nei 80%; apie 70% studentu dazniausiai gauna C, o nusirasinejimas isvis neegzistuoja, nes uz tai is karto be jokiu kalbu meta lauk is universiteto. As Jusu asmeniskai neegzaminuosiu:), nes nera tame prasmes, o be to as ne kazkoks profesorius ir galbut net zinau maziau, nei jus. Taciau jei tikrai jauciate, kad gerai zinote anglu kalba ir jusu medicinines zinios puikios ir jus manot, jog negalit saves pilnai realizuoti Lietuvoje, as Jus galiu tik paskatinti bandyti laime uzsienyje. Jei jums reikalinga kokia nors informacija apie tai, su malonumu nurodysiu saltinius. Kestai, mokymosi medziaga Anglijoje studentams isvis neteikiama t.y. nurodomos tik gaires (learning outcomes), o visa informacija, knygas, naujausius straipnius, studijas ir tt. turi susirasti ir nusipirkti pats studentas. Studentas pats privalo ismokti atsirinkti pagrindus ir juos isisavinti. Destytojas yra tik tam, kad nukreiptu jus teisinga linkme. Kiekvienas studentas turi paruosti ne viena prezentacija ir pristatyti ja naudodamas Power Point"a + atsakyti i papildomus klausimus, kasmet parasyti ne viena originalu (paremta naujausiomis studijomis ir saltiniais is MEDLINE, Cochrane databases) darba ir atlikti kazkokia jam paciam idomia studija, kuri, jei bus pakankamai reiksminga, galbut bus ispauzdinta kokiame nors tarptautiniame med. zurnale (didelis +"sas jusu CV). Nieks netrukdo Lietuvos studentams rinkti medziaga MEDLINE, nes priejimas prie sios duomenu bazes ir daugybes paciu naujausiu straipsniu abstraktu yra for free. Jei kam labai reikia full-text, as atsviesiu ir atsiusiu (proto ribose, zinoma:). Andriau, suprantu Jusu mintis apie tai, kad dauguma Lietuvos destytoju patys niekuo nesidomi ir net PRAKTISKAI NAUDINGU bei IRODYTU naujoviu nepriima del noro, isitikinimu, asmeniniu ambiciju, o galbut tiesiog del lesu, reikalingu naujoves igyvendinimui, stokos. Bet tai ne iseitis. Vistiek reikia dometis, nes ka mes, dabartiniai rezidentai, mokysim savo studentus ??? Jei as buciau destytojas ir mano studentas parasytu darba, kurio as ne visai suprasciau, tai as atsiversciau darbo gale esancia jo surasyta bibliografija ir paskaityciau tuos straipsnius bei studijas; tuo paciu isitikinciau ar studentas neprirase nesamoniu, ar studija, kuria jis remdamasis rase darba, isvis patikima ir statistiskai reiksminga (t.y. evidence based). Nesakau, kad galima daryti rimtas isvadas is pavieniu studiju ar darbu, ar kad visos naujoves yra geros, ar prakstiskai pritaikomos, bet tam yra evidence based medicine, su kuria privalo susipazinti kiekvienas gydytojas bei medicinos studentas. Visiskai sutinku su Jusu teiginiu, kad "bedavoti" yra beprasmiska nes nieks nuo to nepasikeis, o jei nori, kad kas nors pasikeistu, (kad ir pvz padidetu atlyginimas:) reikia imtis iniciatyvos ir ryztingai veikti. Tad jei koki nors mano evidence based teigini destytojas bandytu sumenkinti ar mane nuvertinti, as tikrai netylesiu ir pateiksiu jam saltini. Tiesa, nesutikciau, kad Internetas nereikalingas. As manau, kad tai - pacios naujausios informacijos lobynas, tik reikia moketi ja surasti ir atskirti grudus nuo pelu. Atleiskit, jei buvau bjaurus ar jums uzkliuvo mano kultura:), bet toks jau as esu. Love me or hate me, bet kartais per daug kulturos irgi negerai, nes tada viskas stovi vietoje ir nieks nesikeicia, o visi susede "kulturingai bedavoja" ir pilsto is tuscio i kiaura. Sauni buvo diskusija. Jei galiu kuo padeti - rasykit velniux@hotmail.com, nes jau baigiasi mano atostogos ir apsilankysiu cia retai. Iki kolegos ir didziausios SEKMES Jums visiems. Kartu mes vistiek anksciau ar veliau ka nors supuvusioje sistemoje pakeisim.
PS. Andriau, nesikuklinkit:), Jusu sukurtas tinklalapis tikrai ispudingas: daug naudingos info apie Lietuvos medicinos istaigas, tinklalapius, renginius etc. vienoje vietoje. Well done.
MEDLINE tinklalapio nuoroda: www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi