2015-03-20 15:03
Emigrantų niekur perdaug nemėgstama ir ypač Vokietijoj, kur tiek daug jų yra, bet vokiečiai patys kalti: kažkada įsileidę turkus, padėjusius atstatyti šalį po karo, tai dabar jų priviso tiek, kad jau mokyklose turkų vaikai sudaro daugumą, bet reikia pripažint, jog visi turkai puikiai kalba vokiškai, o štai taip vadinami Rusijos vokiečiai ir tenai tik rusiškai šneka, mat labai jau jie, kaip mes ir žinom, negabūs kalboms... :)) o kadangi mes, atvažiavusieji iš buvusių sovietų, visi jiems esam rusai, tai pats požiūris yra atitinkamas, bet į akis niekas nespjaudo... taigi, gyvent galima.
Nors pasaulio akyse mes esam vertinami kaip trečių šalių gyventojai, bet ranką prie širdies pridėjus, galiu atsakingai teigti, jog daugumai vokiečių tiek mentalitetu, tiek intelektu, tiek sugebėjimu gyventi ir išgyventi iki mūsų dar toli toli...
Į Lietuvą aš grįžtu gan dažnai net 2-3 kartus per metus vis dar turiu reikalų tėvynėj, o ir pas daktarus namuos einu, apsipirkinėju irgi, kaip sakiau jau, LT. Kas dėl Naiko, tai labai mažas pasirinkimas, nes dominuoja Adidas. Buvom nuvažiavę į didesnį miestelį, tai net klausiau, kaip čia suprast, kad pasirinkimo nėra, tai man buvo atsakyta, jog Naikas vokiečiams perbrangus... tai tada mes, lietuviai, netokie jau ir esam biedni! :)))
O šiaip, tai neveltuoi yra sakoma, jog visur gerai kur mūsų nėra. Vokietijoj labai didelė bedarbystė, tik tiek, kad valstybė rūpinasi bedarbiais ir badu tikrai niekas nemiršta. Jei LT būtų įmanoma normaliai pragyvent, tai tikrai niekas nesiveržtų kur akys veda. O tokioms kaip man, kurioms jau seniai virš 40, Lietuvoj visai nebėra šansų: arti 2-3 pamainom už minimumą, iš kurio pragyvent neįmanoma ir jaustis vargeta, vien todėl, kad tave kažkas begėdiškai išnaudoja, tai jau ačiū, ne! Žinoma, labai trūksta savo aplinkos, gimtosios kalbos aplinkui, savų švenčių, tradicijų ir papročių, bet ką gi darysi, jei toks užburtas ratas. Dėkinga Likimui, kad sugebėjau ištrūkt ir nepražūvau! O mūsų Tėvynei nusispjaut, privažiuos, kaip sakė, pigios darbo jėgos iš dar biednesnių šalių...