Virškinimas yra labai sudėtingas fiziologinis, biocheminis ir netgi psichologinis procesas, kuris, manoma, tam tikra prasme prasideda vos išvydus paruoštą maistą. Kad virškinimas vyktų normaliai, yra būtinos specialios veikliosios medžiagos, suskaidančios ir perdirbančios maisto sudedamąsias dalis (baltymus, riebalus ir angliavandenius) iki paprastų molekulių, kurias organizmas jau gali pasisavinti ir panaudoti. Šios medžiagos vadinamos virškinimo fermentais. Sveikame organizme svarbiausias virškinimo fermentus gaminantis organas yra kasa. Kai kurių ligų metu vystosi kasos nepakankamumas ir su tuo susijusi sumažėjusi virškinimo fermentų gamyba, sukelianti vadinamąjį malabsorbcijos, arba nepakankamo maisto medžiagų pasisavinimo, sindromą. Jam yra būdingi dispepsijos požymiai: sunkumo pojūtis epigastriume, vidurių pūtimas, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas ir kt. Vaikų amžiuje pati dažniausia kasos nepakankamumo priežastis yra įgimta liga, vadinama cistine fibroze (CF)....
Skaityti daugiau