Tai vis lėtinio gastrito rizikos faktoriai: nereguliarus maitinimasis paskubom, sausas maistas, ilgos pertraukos tarp pusryčių, pietų ir vakarienės (arba iš viso valgoma 2 kartus per dieną), daug konservų, pusfabrikačių ir per mažai baltymingų produktų, vaisių, daržovių, natūralių sulčių.
O dar nuolatinis stresas ir įtampa darbe, alkoholis ir cigaretės. Nenuostabu, kad lėtiniu gastritu sergančių žmonių daugėja, o jų amžius jaunėja. Vis dažniau tokia diagnozė nustatoma jau vaikystėje.
Jeigu Jums diagnozuotas lėtinis gastritas ir paskirtas medikamentinis gydymas, tai dar ne viskas.
Reikia parinkti pilnavertį, skrandžio gleivinės nedirginantį maistą. Tik sureguliavę mitybą, padėsite skrandžio gleivinei atsistatyti ir išvengsite nuolatinių ligos paūmėjimų.
Porcijos turi būti nedidelės, valgoma tuo pačiu laiku, ne rečiau nei 5-6 kartus per dieną.
Maistas neturi būti labai karštas arba labai šaltas - geriausia 15-350C.
Negalima vartoti riebios mėsos ir žuvies, rūkytų patiekalų, konservų, marinatų, sūrios žuvies.
Geriau tiktų virti, gaminti ant garų, troškinti, o ne kepti patiekalai.
REKOMENDUOJAMI:
• neriebi mėsa ir žuvis, paukštiena. Produktai vartojami sumalti. Patiekalai virti arba lengvai pakepinti, bet be džiūvėsėlių ar miltų,
• sriubos - mėsiškos, žuvies, grybų, daržovių, kruopų,
• natūralus pienas tik patiekaluose, rūgštūs pieno produktai, varškė, skystai virti kiaušiniai, omletas,
• ilgai virtų kruopų košės, virti makaronų patiekalai,
• virtas šviežias jautienos kumpis, neaštrus sūris, išmirkyta kapota silkė,
• žalios ir virtos daržovės, kepti ir virti obuoliai, apelsinai, mandarinai, vynuogės, braškės, avietės, minkštos kriaušės,
• arbata su cukrumi arba medumi ir citrina, šviežios vaisių ir uogų sultys, erškėtrožių nuoviras, kisieliai, visų vaisių ir uogų kompotai,
• balta vakar dienos duona, džiūvėsiai, neriebūs sausainiai.
NEREKOMENDUOJAMI:
• aštrūs, kepti, sūrūs patiekalai,
• mėsos, žuvies konservai,
• šviežia duona, miltinės tešlos gaminiai,
• ledai, šalti gėrimai su ledu,
• alkoholis, cigaretės.
Skatina skrandžio ir žarnyno funkciją šių vaistažolių arbata: gysločio lapų, mėtų lapų, ramunėlių žiedų, šlamučio žiedų, sukatžolės žiedų.
Vaistažolės sumaišomos lygiomis dalimis. Arbatą geriau paruošti iš vakaro. 2 v.šaukštus mišinio užpilkite 3 stiklinėmis (verdančio) vandens. Uždenkite arbatą dangteliu ir palikite iki ryto. Ryte perkoškite ir truputį pašildykite. Gerkite po pusę stiklinės 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį. Arbatą gerkite mėnesį, po to padarykite 1 mėn. pertrauką ir kursą pakartokite.
REKOMENDUOJAMI:
• natūralus pienas. Jis nedaug mažina skrandžio sekreciją ir jame yra optimalus santykis visų organizmui reikalingų nepakeičiamų amino rūgščių. Jei organizmas natūralų pieną blogai toleruoja, galima pabandyti gerti jį po pusę stiklinės po valgio, praskiedžiant silpna šilta arbata,
• grietinėlė, nerūgšti varškė,
• virtos, troškintos daržovės,
• visos kruopų košės, išskyrus sorų,
• patiekalai iš makaronų,
• neriebi mėsa, žuvis, paukštiena,
• nerūgštūs obuoliai, kriaušės, bananai.
NEREKOMENDUOJAMI produktai, skatinantys skrandžio sulčių išsiskyrimą:
• koncentruoti ir riebūs mėsos, žuvies, ypač grybų sultiniai,
• žalios daržovės, raugintų ir marinuotų daržovių patiekalai, aštrūs užkandžiai,
• bet kokie rūkyti produktai,
• miltinės tešlos gaminiai, pyragai, juoda duona,
• ledai, šalti gėrimai, alkoholis.
Rekomenduojama vaistažolių arbata: ramunėlių žiedai, liepžiedžiai, beržų pumpurai, jonažolė, kraujažolė.
Sumaišykite vaistažoles lygiomis dalimis. Užpilkite du valgomuosius šaukštus mišinio 2 stiklinėmis verdančio vandens (patartina naudoti porcelianinį arbatinuką), palikite prisitraukti 10-15 minučių. Gerkite po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną, 30 min. prieš valgį. Kursas - mėnuo. Šią arbatą patartina pradėti gerti 1 mėn. po paūmėjimo ir baigus profilaktinį recidyvų gydymą.
Sergant hiperacidiniu gastritu rekomenduojami šarminiai mineraliniai vandenys. Jie geriami tik šilti, dideliais gurkšniais, po 1/2 -3/4 stiklinės 1 val. prieš valgį. Šiltas mineralinis vanduo, patekęs į skrandį, slopina skrandžio sulčių išsiskyrimą.
Jei liga paūmėjo, mineraliniai vandenys rekomenduojami praėjus 1 savaitei po profilaktinio recidyvų gydymo - po ½ stiklinės 2 kartus per dieną 1-1.5 val. prieš valgį. Tiems ligoniams, kuriuos vargina rėmuo, patartina 30 minučių po valgio papildomai išgerti po 1/4 stiklinės mineralinio vandens. Gydymo kursas - 1 mėnuo. Po 3-4 mėn. kursą kartokite.
REKOMENDUOJAMI:
• neriebi mėsa ir žuvis, paukštiena. Produktai vartojami sumalti. Patiekalai virti arba lengvai pakepinti, bet be džiūvėsėlių ar miltų,
• sriubos - mėsiškos, žuvies, grybų, daržovių, kruopų,
• natūralus pienas tik patiekaluose, rūgštūs pieno produktai, varškė, skystai virti kiaušiniai, omletas,
• ilgai virtų kruopų košės, virti makaronų patiekalai,
• virtas šviežias jautienos kumpis, neaštrus sūris, išmirkyta kapota silkė,
• žalios ir virtos daržovės, kepti ir virti obuoliai, apelsinai, mandarinai, vynuogės, braškės, avietės, minkštos kriaušės,
• arbata su cukrumi arba medumi ir citrina, šviežios vaisių ir uogų sultys, erškėtrožių nuoviras, kisieliai, visų vaisių ir uogų kompotai,
• balta vakar dienos duona, džiūvėsiai, neriebūs sausainiai.
NEREKOMENDUOJAMI:
• aštrūs, kepti, sūrūs patiekalai,
• mėsos, žuvies konservai,
• šviežia duona, miltinės tešlos gaminiai,
• ledai, šalti gėrimai su ledu,
• alkoholis, cigaretės.
Skatina skrandžio ir žarnyno funkciją šių vaistažolių arbata: gysločio lapų, mėtų lapų, ramunėlių žiedų, šlamučio žiedų, sukatžolės žiedų.
Vaistažolės sumaišomos lygiomis dalimis. Arbatą geriau paruošti iš vakaro. 2 v.šaukštus mišinio užpilkite 3 stiklinėmis (verdančio) vandens. Uždenkite arbatą dangteliu ir palikite iki ryto. Ryte perkoškite ir truputį pašildykite. Gerkite po pusę stiklinės 3 kartus per dieną, 30 minučių prieš valgį. Arbatą gerkite mėnesį, po to padarykite 1 mėn. pertrauką ir kursą pakartokite.
REKOMENDUOJAMI:
• natūralus pienas. Jis nedaug mažina skrandžio sekreciją ir jame yra optimalus santykis visų organizmui reikalingų nepakeičiamų amino rūgščių. Jei organizmas natūralų pieną blogai toleruoja, galima pabandyti gerti jį po pusę stiklinės po valgio, praskiedžiant silpna šilta arbata,
• grietinėlė, nerūgšti varškė,
• virtos, troškintos daržovės,
• visos kruopų košės, išskyrus sorų,
• patiekalai iš makaronų,
• neriebi mėsa, žuvis, paukštiena,
• nerūgštūs obuoliai, kriaušės, bananai.
NEREKOMENDUOJAMI produktai, skatinantys skrandžio sulčių išsiskyrimą:
• koncentruoti ir riebūs mėsos, žuvies, ypač grybų sultiniai,
• žalios daržovės, raugintų ir marinuotų daržovių patiekalai, aštrūs užkandžiai,
• bet kokie rūkyti produktai,
• miltinės tešlos gaminiai, pyragai, juoda duona,
• ledai, šalti gėrimai, alkoholis.
Rekomenduojama vaistažolių arbata: ramunėlių žiedai, liepžiedžiai, beržų pumpurai, jonažolė, kraujažolė.
Sumaišykite vaistažoles lygiomis dalimis. Užpilkite du valgomuosius šaukštus mišinio 2 stiklinėmis verdančio vandens (patartina naudoti porcelianinį arbatinuką), palikite prisitraukti 10-15 minučių. Gerkite po trečdalį stiklinės 3 kartus per dieną, 30 min. prieš valgį. Kursas - mėnuo. Šią arbatą patartina pradėti gerti 1 mėn. po paūmėjimo ir baigus profilaktinį recidyvų gydymą.
Sergant hiperacidiniu gastritu rekomenduojami šarminiai mineraliniai vandenys. Jie geriami tik šilti, dideliais gurkšniais, po 1/2 -3/4 stiklinės 1 val. prieš valgį. Šiltas mineralinis vanduo, patekęs į skrandį, slopina skrandžio sulčių išsiskyrimą.
Jei liga paūmėjo, mineraliniai vandenys rekomenduojami praėjus 1 savaitei po profilaktinio recidyvų gydymo - po ½ stiklinės 2 kartus per dieną 1-1.5 val. prieš valgį. Tiems ligoniams, kuriuos vargina rėmuo, patartina 30 minučių po valgio papildomai išgerti po 1/4 stiklinės mineralinio vandens. Gydymo kursas - 1 mėnuo. Po 3-4 mėn. kursą kartokite.
Nervinė įtampa arba stresas – kasdienis šiandienos palydovas. Vis daugiau žmonių skundžiasi dirgliosios žarnos sindromu, o stresas šio sveikatos sutrikimo atveju vaidina labai svarbų vaidmenį. Ar žinote, kokie procesai organizme vyksta nervinės įtampos metu ir kaip ilgalaikis stresas veikia virškinimo sistemą? ...
Skaityti daugiauManoma, kad virškinimo sutrikimai patenka į dažniausių pacientų skundų trejetuką. Virškinimo sutrikimai kamuoja ir mažus vaikus, ir vidutinio amžiaus asmenis, ir senyvus pacientus. Jų tekę patirti bene visiems. Kokie virškinimo sutrikimai pasitaiko dažniausiai ir kokios įprasčiausios jų priežastys? ...
Skaityti daugiauTrumpalaikiai ir savaime praeinantys virškinimo sutrikimai jau nieko nestebina – tai bene dažniausias negalavimas, dėl kurio skundžiasi pacientai. Vis dėlto jei virškinimo sutrikimai kamuoja praktiškai nuolat arba jie vis pasikartoja, yra pakankamai intensyvūs, tuomet jau gali būti įtariamos lėtinės virškinimo sistemos ligos. Ir tai jau ne toks retas atvejis – manoma, kad lėtinės virškinimo ligos kamuoja mažiausiai kas dešimtą pasaulio asmenį, o kai kurios jų paliečia net kas penktą gyventoją. Ką reikėtų žinoti apie tris dažniausias lėtines virškinimo sistemos ligas – gastroezofaginio refliukso ligą, opaligę ir gastritą? ...
Skaityti daugiau„Daug metų mane kankina dvylikapirštės žarnos opa. Pirmoji buvo dar studijų laikais, tačiau užgijo pati, man net nežinant, kad ji buvo. Vėliau dar buvo atsiradusios keletas opų, jos kas kiek laiko vis atsinaujina. Šį kartą atlikau Helicobacter pylori bakterijos testą, ir atsakymas buvo teigiamas. Ar tiesa, kad, išnaikinus šią bakterinę infekciją, opa daugiau neatsinaujins? Labai norėčiau išgirsti ir daugiau patarimų. Esu pasirengusi opą nugalėti visiems laikams“, – rašo skaitytoja Aurelija D. iš Šiaulių. Apie opų profilaktiką bei gydymą kalbame su gastroenterologu Kauno medicinos universiteto klinikų Gastroenterologijos klinikos doc. dr. Gediminu KIUDELIU....
Skaityti daugiauKas antram ligoniui, besiskundžiančiam virškinimo trakto sutrikimais, nustatoma lėtinio gastrito diagnozė. Ir tai nenuostabu. Kaip mes maitinamės? Ryte - puodelis kavos ir bėgte į darbą arba mokslus. Per pietus - indelis paruoštos sriubos arba mėsainis. Vakare valgome tai, ką galime greitai pagaminti: pirktinius koldūnus su ketčupu, dešreles su makaronais arba dar vieną pusfabrikatį....
Skaityti daugiau