Nauji moksliniai tyrimai rodo, kad vaikams alergijos maistui padėtų išvengti... dažniausiai alergijas sukeliantis maistas. Pasak mokslininkų, pieną, kiaušinius, žemės riešutus, soją – dažniausiai alergiją sukeliančius maisto produktus – vaikams reikia duoti nuo kuo jaunesnio amžiaus, nes taip galima maksimaliai sumažinti alergijos maistui riziką. Ši rekomendacija buvo paskelbta „Journal of Allergy and Clinical Immunology: In Practice“. Ji sukėlė didelę diskusijų bangą JAV, kur nuo 2000-ųjų Amerikos pediatrijos akademija skatino tėvus neduoti vaikams pieno iki 1 metų, kiaušinių – iki 2 metų, žemės riešutų ir žuvies – iki 3 metų.
Manoma, kad atidėliojimas įtraukti į vaiko mitybą maisto produktus, sukeliančius alergiją, tik didina alergijos riziką. Naujausios rekomendacijos siūlo krūtimi vaiką maitinti mažiausiai 4–6 mėnesius ir nuo 6 mėnesių po truputį įtraukti į vaiko mitybą pieną, kiaušinius, žemės riešutus, soją. Šie produktai sudaro net 90 proc. maisto produktų, sukeliančių alergijas. Taip pat jau nuo 6 mėnesių po truputį galima duoti įvairių vaisių ir daržovių, grūdų. Mokslininkai pabrėžia, kad nėštumo metu nereikia vengti jokių produktų, nes tai nepadės vaikui išvengti alergijų.
Rekomendacija neatidėlioti alergiją sukeliančių maisto produktų įtraukimą į vaiko valgiaraštį yra paremta keturiais tyrimais, atliktais pastaraisiais metais. Tyrimai parodė, kad atidėliojimas įtraukti alergiją sukeliančius maisto produktus į vaiko mitybą nesumažina alergijos rizikos, o kai kuriais atvejais net padidino alergijų kiaušiniams ir žemės riešutams riziką. Kuo didesnis vaikas gauna jo organizmui nepažįstamų alergenų, tuo labiau jam pasipriešina organizmas ir pasireiškia alergija.
Pasak Katie Allen, alergologės iš Karališkosios Australijos ligoninės, žmogaus organizmas turi būti treniruojamas jau per pirmus gyvenimo metus. „Jau nuo 4–6 mėnesių vaiko organizmas turi būti pratinamas prie įvairaus maisto“, – sako mokslininkė, bet pabrėžia, kad tėveliai turėtų dėl vaiko mitybos pasitarti su šeimos gydytoju arba alergologu.
Artėjant pavasariui didelė dalis mūsų ir vėl jaudinasi dėl to, kad nepavyks išvengti alergijos simptomų. Bepradedantys žydėti augalai ir jų į orą paleidžiamos žiedadulkės – bene svarbiausias sezoninės alergijos faktorius, kurio išvengti iš tiesų labai sunku. Ankstyvesnis antihistaminių vaistų vartojimas gali padėti išvengti sunkiausių alergijos simptomų. Tačiau ar kada nors domėjotės, kaip veikia šie populiariausi vaistai nuo alergijos? Ar jie saugūs senyviems pacientams? ...
Skaityti daugiauVaikų alergijų maistui atvejų sparčiai daugėja, o gydytojus stebina 4–6 mėnesių kūdikiai, kurie jau yra alergiški daugeliui maisto produktų. Ką daryti tėveliams, kad sumažintų maisto sukeliamų alergijų riziką savo atžaloms?...
Skaityti daugiauKartais sakoma, kad šis amžius – alerginių ligų epidemijos amžius. Alergologai yra paskelbę, kad po 10 metų kas trečias ketvirtas vaikas sirgs kokia nors alergine liga. Manoma, kad 2015–2020 m. pasaulyje 50 proc. suaugusiųjų bus alergiški. Pastebėta, kad kuo šalis labiau į Vakarus, tuo sergančiųjų alergijomis daugiau. Epidemiologiniai tyrimai rodo, kad alergiškų vaikų ir pas mus vis daugėja. Vieni jau gimsta alergiški, įsijautrinę dar motinos įsčiose, kiti tampa alergiški gimę. Kas tai lemia ir ką galima padaryti, kad kūdikio alergijos tikimybė būtų kuo mažesnė?...
Skaityti daugiauDaugelis tėvų, gydytojo kabinete išgirdę patvirtinimą, kad jų mažylio negalavimų priežastis yra šio amžiaus civilizacijos rykštė ALERGIJA, sunerimsta ne šiaip sau. Jie, kaip ir daugelis jų draugų, pažįstamų, kaimynų, susidūrusių su šia liga, užduoda sau klausimus: kodėl mes? ką daryt? kaip toliau gyventi? Šiame straipsnyje pabandysime pateikti atsakymus į visiems tėveliams taip rūpimus kasdieninius vaiko priežiūros klausimus. ...
Skaityti daugiauDaugelis iš mūsų į gydytojo klausimą: “Ar jūs esate alergiškas kokiems nors maisto produktams?” atsako: “Ne”. Bet ar iš tikrųjų taip yra? Tyrimai parodė, kad 30 žmonių iš 100 kenčia nuo maisto alergijos. Tai beveik kas trečias iš mūsų! Galbūt mūsų blogos savijautos priežastis - maisto alergija?...
Skaityti daugiau