Magnis padės palaikyti sveiką širdį ir gerą emocinę būklę

Magnis – vienas svarbiausių mineralų, kurio būtina gauti kasdien. Jei jo nepakanka su maistu, tuomet gali būti naudinga pavartoti papildomai, nes jo trūkumas gali sukelti ne vieną problemą. Tad pakalbėkime apie šią gyvybiškai svarbią mineralinę medžiagą plačiau. Kuo ji svarbi organizmui? Kokie jos trūkumo požymiai? Koks jos paros poreikis? Kokiame maiste magnio yra daugiausiai?

 

Magnis – plačiai žmogaus organizme paplitusi medžiaga

Mokslininkai skaičiuoja, kad magnis žmogaus organizme paplitęs itin plačiai. Teigiama, kad jo yra mažiausiai 300 fermentų sandaroje. Magnis dalyvauja energijos apykaitoje, baltymų sintezėje, įvairiuose kituose biocheminiuose procesuose. Magnis padeda kaupti energiją ląstelėje ir tinkamai ją panaudoti širdyje, raumenyse, nervinėse skaidulose, plaučiuose ir t.t. Jis prisideda prie angliavandenių ir riebalų apykaitos, dalyvauja termoreguliacijos procese. Viena svarbiausių magnio funkcijų – dalyvavimas jonų apykaitoje, tokiu būdu reguliuojant ne tik „nuosavą“, bet ir kalcio bei kalio koncentracijas organizme. Mokslininkai teigia, kad magnis labai svarbus širdies ir kraujagyslių ligų profilaktikai bei ir lygiųjų raumenų atpalaidavimui, kai jau sergama šiomis ligomis. Magnis pasižymi tuo, kad jis padeda palaikyti normalią širdies raumens veiklą, prisideda prie kraujo spaudimo reguliavimo, nervinių ląstelių mitybos palaikymo. Manoma, kad šis svarbus mineralas saugo nuo aterosklerozės ir cholesterolio kiekio padidėjimo. Tad, trumpai tariant, magnis tiesiog būtinas širdies ir kraujagyslių bei nervų sistemoms ir labai svarbus daugybei įvairių biocheminių organizmo reakcijų.

 

Dažniausi magnio trūkumo požymiai

Apie magnio trūkumą gali pranešti raumenų mėšlungis ir skausmai – gali trūkčioti veido bei kaklo raumenys, kamuoti skausmingi kojų ar gimdos (moterims) spazmai. Taip pat gali pasireikšti galvos skausmas, dėmesio ir darbingumo sutrikimai, svaigulys. Atsiranda virškinimo sutrikimų – gali pasireikšti pykinimas, vėmimas, lygiųjų raumenų spazmai (šių raumenų yra ir skrandyje, ir žarnyne). Apie magnio trūkumą praneša ir padidėjęs nervingumas, jautrumas, sumažėjęs darbingumas, depresinės nuotaikos, apatija, miego sutrikimai, nuotaikų kaita, netgi verksmingumas. Organizmui stokojant magnio, žmogus tampa mažiau atsparus įvairiems išoriniams dirgikliams. Kenčia ir širdies raumuo – juntami ritmo sutrikimai, dažnesnis širdies plakimas.

 

Magnio poreikis

Nėra vienos magnio paros normos, kuri tiktų visiems. Magnio poreikis organizme priklauso nuo įvairių faktorių, pavyzdžiui, gyvenimo laikotarpio, lyties, veiklos, amžiaus ir t.t. Tarkime, magnio poreikis ženkliai išauga nėštumo metu ir maitinant krūtimi, sportuojant, senstant, patiriant didelę nervinę įtampą. Vidutiniam žmogui per parą reikia apie 350 mg magnio, bet nėščioms moterims ar sportininkams jo gali reikėti net ir 800 mg ar net daugiau.

 

Apie įvairias magnio papildų formas

Magnio preparatai skirstomi į dvi pagrindines grupes:

  • Organinius magnio preparatus – magnio laktatą, magnio orotatą, magnio citratą;
  • Neorganinius magnio preparatus – magnio karbonatą, magnio sulfatą, magnio oksidą (jame gryno magnio yra daugiausiai).

Tarkime, magnio oksidas gerai toleruojamas ir gerai ištirtas. Be to, jis gana gerai pasisavinamas. Jo pasisavinimas panašus į pasisavinimą iš maisto. Dėl papildomo magnio vartojimo geriausia pasitarti su gydytoju ir vaistininku – svarbu įvertinti ne tik pagrindinės magnio druskos sudėtį ir kiekį, bet atkreipti dėmesį į papildomas medžiagas, vartojimo dažnį, formą ir t.t. Magnio preparatų pasirinkimas šiandien itin platus – kiekvienas gali atrasti sau tinkamiausią formą. Galima rinktis ir tabletes, ir tiesiai į burną vartojamus tirpius miltelius, ir geriamuosius skysčius ir net valgomas lazdeles. Išsirinks kiekvienas.

 

Natūralūs magnio šaltiniai maiste

Kuo daugiau magnio reikėtų gauti tinkamai maitinantis. Žinoma, pakankamą jo kiekį tik iš maisto gauti yra gana sudėtinga, bet tai tikrai įmanoma. Geriausia gerti negazuotą mineralinį vandenį – tai puikus šio svarbaus mineralo šaltinis. Magnio itin daug turi įvairūs grūdiniai produktai, ypač tie, kurie pagaminti iš visų grūdo dalių ir dar praturtinti sėlenomis. Verta dažniau valgyti baltųjų pupelių, riešutų ir valgomųjų sėklų, pavyzdžiui, saulėgrąžų branduolių. Naudinga valgyti kuo daugiau šviežių vaisių ir daržovių. Pavyzdžiui, daržovių per dieną reikėtų suvalgyti mažiausiai 400 gramų – ypač naudingi brokoliai ir špinatai. Nemažai magnio turi jautiena, kiauliena, žuvis, įvairios jūros gėrybės. Tad kasdien verta suvalgyti po bananą ir avokadą – magnio juose tikrai nemažai. Magnio turi netgi juodasis šokoladas!

 

Parengė vaistininkė Rūtelė Foktienė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai