Patarimai, padėsiantys pradėti gaminti sveikiau

Nuo ko prasideda sveika mityba? Nuo gaminimo namuose. Nesvarbu, ar gyvenate vienas,
ar esate užsiėmusi mama ar tėtis, surasti laiko ir energijos ruošti maistą namuose ne
visada gali būti lengva užduotis. Užsisakyti maisto įtemptos dienos pabaigoje, rodos, yra
greičiausias ir lengviausias pasirinkimas, kaip numalšinti alkį. Visgi, įvairus perdirbtas
maistas gali pakenkti mūsų sveikatai ar net paveikti mūsų nuotaiką. Būtent dėl šios
priežasties verta skirti šiek tiek papildomo laiko ir pradėti gaminti namuose visavertį ir
naudingą maistą, kuris pagerins jūsų sveikatą ir bendrą savijautą. Tad, šiame straipsnyje
pateiksime 4 patarimus, padėsiančius pradėti šią žavią, sveiko maisto kelionę.
Rinkitės natūralius maisto produktus
Natūralūs maisto produktai yra tokie, kurių sudedamųjų dalių sąrašas yra sudarytas tik iš
vieno komponento bei kurie yra neapdoroti. Prie tokio maisto gali būti priskiriamas
alyvuogių aliejus, vištiena, brokoliai ar kita. Tokio maisto priešingybė yra perdirbti maisto
produktai, paprastai randami parduotuvių lentynose supakuoti ir savo sudėtyje turintys
įvairiausių maisto priedų, konservantų ar prieskonių. Gamindami maistą iš natūralių
produktų, jūs tiksliai žinote, iš ko bus pagamintas jūsų galutinis patiekalas. Tai naudinga
ne tik tuomet, kai norite numesti svorio, bet ir kai trokštate pakoreguoti savo mitybą,
papildant ją didesniu daržovių, vaisių ar kitų norimų produktų kiekiu. Lengviausias būdas,
padėsiantis įtraukti daugiau natūralių produktų į savo dienos maisto racioną – pradėti
ruošti glotnučius, į kuriuos galima sudėti absoliučiai visas daržoves bei vaisius, kuriuos
galima rasti namie. Be abejo, šiam procesui reikalingas geras plakiklis, tad jei kaip tik
ieškote vieno tokių, užsukite į šią nuorodą - https://www.varle.lt/plakikliai/, kur rasite
geriausią šių prietaisų kainos ir kokybės santykį!
Rinkitės geruosius riebalus
Ne visi riebalai yra blogis. Mononesotieji ir polinesotieji, kitaip žinomi kaip gerieji, riebalai
gerina kraujo krešėjimą, palaiko gerą širdies darbą, sumažina blogojo cholesterolio kiekį
kraujyje bei atkuria ląstelių membranas. Jie ypač svarbūs ir reikalingi mūsų kūnui, tad
atsisakyti jų būtų tiesiog neprotinga. Tačiau, kokiuose maisto produktuose galima rasti
gerųjų riebalų? Jų gausu riebioje žuvyje, jūros gėrybėse, riešutuose, avokaduose,
kiaušiniuose ir alyvuogėse. Tad, nepamirškite įtraukti šių produktų į kasdienę savo mitybą -
jų pagalba tapsite daug energingesniais bei sustiprinsite savo imunitetą.
Planuokite maisto meniu
Išankstinis žinojimas, ką valgysite ateinančią savaitę, svarbus ne tik dėl to, jog sukuria
rutiną. Iš anksto planuodami patiekalus galite atidžiau atsirinkti jums labiausiai tinkančius
receptus bei išsirinkti naudingus ir sveikus maisto produktus. Taip pat rekomenduojama
išsirinkti keletą patiekalų, kurie būtų visaverčiai, skanūs bei kuriuos būtų galima pagaminti
be didelių pastangų ir laiko išteklių. Jie ypač pasitarnaus tomis dienomis, kai neturite daug

laiko ar trūksta energijos. Be to, jei negalite sau leisti gaminti kasdien ar šis procesas jums
ne prie širdies, vadovaukitės principu „gaminkite vieną kartą, o valgykite du“. Tai reiškia,
jog iš vakarykštės dienos pietų ar vakarienės likučių galima taip pat sukurti dėmesio vertą
ir maistingą patiekalą, pridedant vos vieną papildomą ingredientą. Nebijokite
eksperimentuoti!
Vietoje kepimo, rinkitės ruošimą garuose
Maistas, ruoštas garuose, yra daug sveikesnis nei tas, kuris buvo keptas keptuvėje. Taip
yra dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, gaminant tokiu būdu nėra naudojamas aliejus ar kiti
papildomi riebalai, tad maistas neapskrunda, neperkepa ir nesudega. Garuose ruošiamas
maistas nėra kaitinamas tokioje aukštoje temperatūroje kaip kepant, tad šio proceso metu
neišsiskiria kenksmingos medžiagos dėl degimo. Negana to, gaminant maistą garuose, jis
išlaiko daugiau maistingųjų medžiagų bei vitaminų, nes nepraranda savo tekstūros ir
formos, t.y. visos naudingosios medžiagos nesuteka į vandenį. Tačiau kaip tinkamai
paruošti maistą garuose? Geriausiai šiam tikslui pasitarnaus garpuodis. Svarbiausias
dalykas, kurį reikia žinoti, naudojant garų puodą – reikiamas vandens kiekis bei gaminimas
tik vandeniui užvirus. Atkreipdami dėmesį į šiuos du aspektus, galėsite būti užtikrinti, jog
pagamintas maistas bus skanus, sveikas ir nepraradęs savo formos. Taigi, pasinaudokite
šiais patarimais ir atraskite naujus, sveikesnius patiekalus, kurie savo skoniu gali būti ne
ką mažiau skanūs bei džiuginantys.

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai