Mitybos reikšmė sergant arterine hipertenzija – itin didelė

Šių dienų medicina gali pasiūlyti daug efektyvių vaistinių preparatų, skirtų širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti. Medikamentinis arterinės hipertenzijos gydymas – ne išimtis. Vis dėlto tik vaistinių preparatų nepakanka – gydytojai nuolat kartoja savo pacientams, kad itin didelę reikšmę turi ir mityba. Todėl šia liga sergantiems ar į jos išsivystymą linkusiems pacientams patariama ne tik atsakingai ir reguliariai vartoti vaistus (jei reikia), bet ir tinkamai subalansuoti mitybą. 

 

 

Įrodyta, kad vien tinkamas maisto produktų parinkimas ir mitybos taisyklių laikymasis padeda sėkmingiau kontroliuoti ligą – sistolinis kraujospūdis gali sumažėti maždaug penkiais mmHg, o diastolinis – maždaug trimis mmHg. Žinoma, tai tik apytiksliai skaičiai, tačiau didelės mitybos reikšmės šios ligos gydyme ir kontroliavime paneigti niekas negali. Šiame straipsnyje rasite šiek tiek patarimų, kaip reikėtų maitintis, jei sergama arterine hipertenzija arba turimas polinkis į ją (pavyzdžiui, žinant, kad ši liga neaplenkė šeimos narių). Pradėti maitintis sveikai ir subalansuotai niekada ne per vėlu. 

 

 

Pradėkime nuo druskos. Pasaulinė sveikatos organizacija ir kitos medikų bei pacientų organizacijos skambina pavojaus varpais – druskos vartojimas ne mažėja, o nuolat auga. Natrio chlorido gausu visur ir apie jo kiekį įvairiuose maisto produktuose susimąsto labai retas. Per parą rekomenduojama suvartoti ne daugiau kaip penkis gramus druskos (toks svoris atitinka maždaug vieną arbatinį šaukštelį) – į šį kiekį įeina ne tik pridėtinė, tačiau ir natūraliai įvairiuose maisto produktuose esanti druska. Šių dienų maisto ženklinimo reglamentai reikalauja nurodyti, kiek druskos yra kiekviename produkte, tad valgančiajam verta pasidomėti, kiek natrio chlorido yra tam tikruose mėgstamuose ir dažnai vartojamuose maisto produktuose. Nesunku suprasti, kad šio hipertenzijos atsiradimą skatinančio junginio itin daug sūdytuose gaminiuose, sultinio kubeliuose, įvairiuose užkandžiuose, padažuose, greitajame maiste ir panašiai. Vertėtų tokių maisto produktų vengti ir jokiais būdais pagaminto patiekalo nesūdyti papildomai – tai itin žalingas įprotis, kurio verta atsisakyti taip pat, kaip ir cigarečių, alkoholio, persivalgymo ir kitų organizmui kenkiančių veiksnių. 

 

 

Antra blogybė – sočiosios riebalų rūgštys, kurių daugiausiai yra gyvuliniuose produktuose. Verta bent dalį jų iškeisti į augalinės kilmės maistą. Pavyzdžiui, būtų šaunu bent kartais riebų kepsnį iškeisti į avokadų salotas. Apskritai, rekomenduojama valgyti kuo daugiau daržovių, vaisių, pilno grūdo produktų. Visai nesudėtinga – ir racionas įvairesnis, ir energijos daugiau. Riebus maistas ne tik apsunkina, bet ir įvairiomis grandimis paskatina hipertenzijos atsiradimą bei vystymąsi – riebalai kaupiasi ne tik ant kraujagyslių sienelių, bet ir ant liemens. Beje, niekas nesako, kad gyvulinio maisto reikėtų atsisakyti – liesa mėsa yra ir maistingas, ir sveikas pasirinkimas, svarbiausia, kad ji nebūtų kepta ir gardinta riebiais padažais. Puikus baltymų šaltinis yra lieso pieno produktai, ypač rauginti – jei pacientas juos mėgsta ir toleruoja, tuomet jais mitybą papildyti tikrai verta. Kitas puikus baltymų šaltinis – ankštinės daržovės, tad kitą kartą mėsos kukulius galima gaminti ne iš riebios kiaulienos, o iš avinžirnių. Lietuviams nereikėtų pamiršti ir žuvies svarbos – ja pasimėgauti reikėtų bent vieną kartą per savaitę. 

 

 

Cukrus ne be reikalo vadinamas baltąja mirtimi. Per gausus jo vartojimas išderina įvairius fiziologinius procesus, paskatina daugybės ligų vystymąsi. Pastebėta, kad cukriniu diabetu sergantys asmenys dažniau serga arterine hipertenzija (ir atvirkščiai). Tikrai verta kuo labiau riboti rafinuoto cukraus vartojimą, stengtis sumažinti saldumynų kiekį (geriausia jų visai atsisakyti) ir tarti „ne“ saldiems gėrimams – juose slepiasi neįtikėtinas kiekis pridėtinio cukraus. Rekomenduojama gerti kuo daugiau vandens, ypač jei jo kiekis konkrečiam pacientui neribojamas. Galima rinktis ir mineralinį vandenį – arterine hipertenzija sergantiems pacientams labai svarbu gauti tam tikrų mineralų, ypač kalio, tad jo nei mityboje, nei gėrimuose trūkti neturėtų. 

 

 

Autorius: farmacininkė Rūtelė Foktienė. 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai