Druska ir su ja atkeliaujantys pavojai

Valgomoji druska kitaip vadinama natrio chloridu. Tai mūsų organizmui gana svarbi gamtoje natūraliai randama medžiaga, mat jos sudėtinės dalys (Na ir Cl jonai) dalyvauja daugybėje fiziologinių procesų. Vis dėlto per didelis druskos kiekis sveikatai yra žalingas, ypač tiems, kurie skundžiasi širdies ir kraujagyslių ligomis. Kodėl? 

 

 

Druskos suvartojimo statistika – negailestinga 

 

Viena įtakingiausių pasaulyje sveikatos organizacijų (Pasaulinė sveikatos organizacija arba PSO) teigia, kad žmonija suvartoja sveikatai grėsmingus natrio kiekius ir šis suvartojimas nuolat auga. Ypatingai stebina tai, kad per didelius natrio kiekius suvartoja vaikai jau ankstyvoje vaikystėje – tokia statistika nieko gero nežada. 

 

 

Rekomenduojami druskos kiekiai turėtų būti ribojami 

 

PSO skelbia rekomendacijas, kuriose teigiama, kad suaugęs asmuo per parą turėtų suvartoti ne daugiau kaip 5 g valgomosios druskos arba 2 g natrio. Visai nesidomint druskos kiekiais maiste tampa realu, kad didesnė natrio dozė gaunama jau su pusryčiais – dideli valgomosios druskos kiekiai yra netgi kakavos gėrimo milteliuose, virtose dešrose arba lydytuose sūreliuose, tik ar daug asmenų apie tai susimąsto? O kiek druskos yra duonoje, taip mėgstamuose sausuose pusryčiuose arba greitai paruošiamose košėse? 

 

 

Per didelis suvartojamo natrio kiekis yra svarbus širdies ir kraujagyslių ligų rizikos faktorius 

 

Moksliniai duomenys rodo, kad per didelis suvartojamo natrio kiekis tiesiogiai susijęs su padidėjusia hipertenzijos išsivystymo rizika. Padidėjęs spaudimas, savo ruožtu, didina ir kitų ligų išsivystymo tikimybę, pavyzdžiui, stipriai išauga rizika susirgti įvairiomis širdies ligomis (gali sutrikti jos ritmas, kraujotaka ir audinių aprūpinimas maistinėmis medžiagomis), taip pat išauga grėsmė patirti infarktą ar insultą. Hipertenzija didina smegenų aterosklerozės, inkstų kraujagyslių aterosklerozės ir inkstų nepakankamumo pasireiškimo tikimybę ir tai tik keletas pavyzdžių. Iš tikrųjų padidėjęs kraujo spaudimas yra viena opiausių žmonijos problemų, o per dideli suvartojamo natrio kiekiai šią problemą tik gilina. 

 

 

Visuomenės informavimas – tiesiausias kelias į sąmoningumą 

 

Stebint negailestingą statistiką kyla aibė klausimų, ką reikėtų daryti, siekiant sumažinti suvartojamo natrio kiekius ir didinti žmonių sąmoningumą būtent šiuo klausimu. Toliau pateikta keletas pavyzdžių, kokiais keliais siekiama šviesti visuomenę apie natrio suvartojimą: 

 

  • Ženklinant maisto produktus reikalaujama tiksliai nurodyti, kiek druskos juose yra. Gamintojai skatinami druskos naudoti kuo mažiau.
  • Visuomenė apie didelių natrio kiekių suvartojimo žalą informuojama įvairiais keliais. Pavyzdžiui, Lietuvoje tuo aktyviai rūpinasi visuomenės sveikatos biurai, įvairios sveikatos organizacijos ir draugijos, Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministerija. Pavyzdžiui, paskutiniu metu paruoštos naujos vaikų maitinimo įstaigose organizavimo rekomendacijos.
  • Tiems, kam per dideli natrio kiekiai itin žalingi (pavyzdžiui asmenims, sergantiems širdies nepakankamumu), stengiamasi suteikti kuo daugiau informacijos. Pavyzdžiui, gydymo įstaigose dalinami specialūs lankstinukai ar knygelės su mitybos rekomendacijomis. 

 

 

Kiekvienam verta žinoti šiek tiek gudrybių, padedančių sumažinti suvartojamo natrio kiekius 

 

  • Rekomenduojama kuo daugiau gaminti namuose ir į patiekalus pridėti kuo mažiau valgomosios druskos, palaipsniui mažinant sunaudojamus jos kiekius. Per porą savaičių visiškai priprantama prie mažiau druskos turinčio maisto, tereikia turėti kantrybės.
  • Reikėtų vengti įpročio maistą druska gardinti papildomai. Itin nerekomenduojama druskos užsibarstyti dar prieš paragaujant maisto (gal maistas ir taip pakankamai sūrus?).
  • Vietoje druskos rekomenduojama rinktis kitus prieskonius, kuriuose nėra druskos – įvairius žolelių ar prieskoninių augalų mišinius. Tai skatina atrasti naujų skonio galimybių, domėtis sveikesnėmis alternatyvomis. 
  • Patariama vengti itin daug druskos turinčių maisto produktų, pavyzdžiui, greitai paruošiamų sriubų, sultinio kubelių, padažų, sūdytų riešutų ir kitų užkandžių, mėsos pusgaminių ir šaldytų ar konservuotų gaminių. Verta pasidomėti, kiek druskos turi kiekvienas maisto produktas. Maisto produktų etikečių skaitymas – puikus įprotis, leidžiantis išvengti nepageidaujamų maisto priedų, cukraus ar organizmui nenaudingų transriebalų turinčių produktų. 

 

 

Parengė: farmacininkė Rūtelė Foktienė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai