Mitybos patarimai sergant podagra

Podagros išsivystymą lemia ne tik paveldimumas, antsvoris, gausus alkoholio vartojimas, bet ir mityba. Teigiama, kad podagra gali atsirasti bet kuriame amžiuje, vis dėlto pastebima, kad daugeliu atvejų ji nustatoma apie keturiasdešimtuosius - penkiasdešimtuosius gyvenimo metus. Podagra dažniau serga vyrai, tačiau ji gali būti diagnozuojama ir moterims (dažniausiai po menopauzės). Ši lėtinė liga gydoma taikant specialią dietą ir, jeigu reikia, parenkant tinkamiausius vaistinius preparatus. 

 

Trumpai apie podagrą

Podagra – tai lėtinė liga, kurios metu sutrinka medžiagų apykaita ir įvairiuose organizmo skysčiuose bei kraujo serume stipriai padidėja šlapimo rūgšties koncentracija. Organizme gaminasi didesnis, nei įprasta, uratų kristalų kiekis. Šios druskos linkusios nusėsti sąnariuose ir aplink juos esančiuose audiniuose bei kai kuriuose vidaus organuose.  Sergant podagra pasireiškia šie simptomai: odoje susiformuoja įvairūs mazgeliai, pasireiškia ūmus pažeistų sąnarių skausmas, tinimas, paraudimas. Skausmas linkęs kartotis priepuoliais, tačiau nuolat gali būti jaučiamas lėtinis maudimas. Būdingos sąnarių deformacijos. Paūmėjus ligai pasireiškia karščiavimas, o skausmas gali būti ir netgi labai sunkiai pakeliamas. 

 

Hiperurikemija ir podagra nėra tas pats

Didelis šlapimo rūgšties kiekis kraujo serume turi reikšmingą įtaką kristalų organizme formavimuisi, tačiau podagra tokiu atveju diagnozuojama ne visada. Nereikėtų tapatinti hiperurikemijos (padidėjusio šlapimo rūgšties kiekio serume) ir podagros, nors daugumai podagra sergančių pacientų šlapimo rūgšties kiekis kraujo serume būna padidėjęs. Podagrą diagnozuoti ir gydymą paskirti gali tik gydytojas. Vienas iš svarbių gydymo metodų yra speciali dieta. Tam tikros mitybos taisyklės naudingos ne tik sergant podagra, bet ir mėginant jos išvengti. 

 

Keletas mitybos taisyklių, taikintinų podagros profilaktikai ir sėkmingam ligos kontroliavimui

Rekomenduojama:

  • Stebėti kūno KMI. Jis turėtų neviršyti 25. Svoris turi būti metamas palaipsniui. Badauti negalima. Mažesnio kaloringumo dieta veiksminga tik tada, kai ji derinama su pacientui priimtina reguliaria fizine veikla. Patariama vartoti mažiau riebaus, kepto bei rūkyto maisto, mitybą papildyti vaisiais ir daržovėmis, pilno grūdo gaminiais ir liesais pieno produktais.
  • Maitintis reikia reguliariai. Geriausia valgyti nedideliais kiekiais ir panašiu metu; tris, keturis ar net penkis kartus per dieną. Didžiąją dalį kalorijų rekomenduoja suvartoti pirmoje dienos pusėje. Reguliari mityba padeda palaikyti optimalų kūno svorį, jaustis energingiau. Be to, taip sumažinama rizika persivalgyti ir neapkraunama medžiagų apykaita.
  • Per dieną suvartoti bent 2 litrus vandens. Tinkamiausias negazuotas mineralinis vanduo. Jei pacientas neserga ligomis, dėl kurių reikia mažinti suvartojamų skysčių kiekį, tuomet per dieną naudinga suvartoti netgi iki 4 litrų skysčių.
  • Nevartoti arba vengti alkoholinių gėrimų. Didžiausią žalą daro alus ir vynas. Nesaikingas alkoholio vartojimas siejamas su padidėjusia uratų gamyba, todėl alkoholinių gėrimų geriausia vengti arba visai atsisakyti. Stipri kava ir arbata taip pat nerekomenduojami.
  • Vengti itin baltymingų, daug purinų turinčių ir riebių maisto produktų. Rekomenduojama kuo mažiau valgyti riebios ir keptos mėsos (kiaulienos, veršienos, jautienos, stirnienos, lašinių), paukštienos (žąsienos, vištienos) ir žuvies (silkės, menkės, konservuotų šprotų ir kitos sūdytos žuvies) bei jūros gėrybių (austrių). Subproduktai (inkstai, liežuvis smegenys, širdis ir kepenys) taip pat itin netinkami podagra sergantiems pacientams. Reikėtų nevartoti arba kuo mažiau vartoti riebių mėsos sultinių, įvairių konservuotų ir rūkytų mėsos bei žuvies gaminių.  Kai kurių daržovių taip pat patariama vengti, pavyzdžiui, netinkamos ankštinės daržovės (pupelės, žirniai, lęšiai), rūgštynės, špinatai, ridikėliai, ropės, pomidorai, rabarbarai.

 

Tikslias mitybos rekomendacijas kiekvienam pacientui pritaiko gydytojas. Ilgainiui pats pacientas jaučia, kokia mityba akivaizdžiai gerina savijautą, o kurie maisto produktai skatina podagros paūmėjimą. 

 

Parengė: farmacininkė Rūtelė Foktienė

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Mūsų draugai