Ekologiškas maistas – kaip jį atpažinti?

Mes esame tai, ką valgome. Šis posakis kartojamas labai dažnai. Kol vieni gyventojai negalvoja, kuo maitinasi ir kasdien valgo greitąjį maistą, kiti labai atidžiai išnagrinėja visas etiketes arba maistą perka tik ūkininkų turgeliuose. Vis dėlto ne visi žino, kaip atpažinti ekologišką maistą. Perkant maistą tik pas ūkininkus tikrai nereiškia, kad maitinamasi sveikai – perkant nesupakuotą maistą kartais dar labiau rizikuojama savo sveikata. Apskritai, maisto rinkoje labai daug sukčiavimo atvejų – tam tikri teiginiai, naudojami ant maisto pakuočių ar nuorodos į ekologiškumą dar nereiškia, kad maisto produktas tikrai ekologiškas. Sąmoningam vartotojui reikėtų žinoti, kaip ženklinami ir sertifikuojami ekologiški maisto produktai.

 

Kas yra ekologiški maisto produktai?

Ekologiški maisto produktai turi būti pagaminti arba susiję su ekologine gamyba. Tai sertifikuoti maisto produktai (jų kilmės ir sudėties informacija turi būti patvirtinta po išsamios tam tikrų įstaigų kontrolės). Visi auginimo, gamybos ir platinimo etapai labai kruopščiai stebimi. Ekologiškam maistui priskiriami perdirbti ir neperdirbti žemės ūkio produktai bei kiti maistui skirti produktai, pavyzdžiui, mielės. Jeigu maisto produktas nebuvo pagamintas pasitelkiant ekologinės gamybos būdą, jis negali būti priskiriamas ekologiškai produkcijai. Pavyzdžiui, produkto daiginimui buvo pasirinktos ekologiškos sėklos, tačiau auginimo metu buvo naudojami chemikalai kenkėjų naikinimui – tokie maisto produktai jau negali gauti ekologiško maisto sertifikato. 

 

Kaip ženklinami ekologiški maisto produktai?

Jeigu maisto produktas sertifikuojančios įstaigos buvo pripažintas ekologišku, ant jo pakuotės būtina nurodyti specialių Europos Sąjungoje pripažintą ekologinės gamybos logotipą (iš dvylikos baltų žvaigždučių sudarytas lapelis, esantis šviesiai žalios spalvos fone). Prie pat šio logotipo nurodomas ir sertifikavusios įstaigos kodas, pavyzdžiui, LT-EKO-001. Pavyzdžiui, Lietuvoje šią kokybės patikrinimo funkciją atlieka viena įstaiga ir jai suteiktas būtent aukščiau minėtas kodas. Po šiuo kontrolės įstaigos kodu nurodoma informacija, susijusi su maisto produkto žaliavos kilme. Pateikiama nuoroda į vietą, kurioje ūkiškai užaugintos maisto produkto sudedamosios dalys. Šalia Europos Sąjungos ekologinės gamybos logotipo galima naudoti ir nacionalinį ekologiškos gamybos logotipą „Ekologinis žemės ūkis“. Pavadinimai arba pavadinimų junginiai su „bio“ ir „eko“ bei kitomis panašiomis užuominomis į produkto natūralumą įgauna prasmę tik tada, kai ekologiški maisto produktai paženklinti pagal Europos Sąjungoje ir Lietuvoje galiojančius ekologinių produktų ženklinimo teisės aktus. 

 

Kaip bandoma suklaidinti vartotoją?

Maisto produktų pakuotės yra ypatingai spalvingos ir traukiančios akį. Kuo jos ryškesnės, tuo daugiau tikimybės, kad pirkėjas į jas atkreips dėmesį ir išsirinks būtent tą prekę iš gausybės kitų panašių prekių. Labai dažnai naudojami įvairūs šūkiai ir užrašai, kuriais bandoma suklaidinti vartotoją, pavyzdžiui „be jokių E“, „be hormonų“, „natūralus“, ar „pagamintas tik iš natūralių sudedamųjų dalių“, „genetiškai nemodifikuotas“, „be maisto priedų“. Tokia informacija jokiais būdais nepatvirtina, kad maisto produktas priskiriamas ekologiškai produkcijai. Būtina išsamiai įvertinti maisto produktų etiketes tam, kad vartotojas įsitikintų, kad tai tikrai ekologiški gaminiai. Mat gali pasitaikyti atvejų, kai labai panašiais logotipais ženklinami neekologiški produktai, pateikiama klaidinanti reklama arba parduotuvių lentynose sukuriami „ekologiško“ maisto skyriai, kuriuose nėra jokio patvirtinto ekologiško maisto. Reikėtų nepamiršti atidžiai peržiūrėti visą maisto produkto etiketės informaciją: kur maisto produktas pagamintas, kokia tiksli jo sudėtis. Dažnai stengiamasi ryškesnėmis ir didelėmis raidėmis nukreipti vartotojo dėmesį – žalia spalva parašytas žodis „natūralus“ tarsi užmaskuoja mažomis raidėmis sudėtyje paminėtą natrio nitritą ar kitus sveikatai pavojingus konservantus.

Taigi pirmiausiai patariama būti sąmoningam vartotojui ir nepamiršti, kad kiekvienas atsakingas už tai, kuo jis maitinasi. 

 

Autorius: farmacininkė Rūtelė Foktienė 

Populiariausi straipsniai

Parašykite savo nuomonę

  • :)
  • (happy)
  • :D
  • (super)
  • (hi)
  • (red)
  • (fu)
  • (fool)
  • (weird)
  • :P
  • :(
  • (hooray)
  • (bad)
  • (think)
  • 8|
  • (ok)

Straipsniai šioje grupėje

Naujausi gydytojų atsakymai

Mūsų draugai